Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

MM, managerul mut

Imaginile Telekom sunt ca un film mut în care un Buster Keaton trecut de prima tinerețe - cu o figură pe jumătate imobilizată de mască - își face numărul care creează un comic de situație și un val de tristețe în același timp.

Permalink to MM, managerul mut
miercuri, 20 ianuarie 2021, 1:27

În anii ’90, pe holurile vechii federații, apariția lui Mihai Stoica salva mereu ziua. Îmbrăcat în haine Armani – o mare fiță la momentul ăla – , amuzant, inteligent și, mai ales, incompatibil de tânăr cu dinozaurii din Divizia A care-și făceau veacul prin sediul aflat în spatele hotelului Crowne Plaza, conducătorul de la Oțelul era preferatul la fel de tinerilor ziariști care-și petreceau zilele așteptând să ciugulească informații nesperate din interior. 

Fără a fi genul de gură spartă care se poate transforma rapid într-o sursă, Stoica – poreclit și MM – se făcea plăcut în vremuri când limba de lemn a troglodiților din fotbal te scrijelea pe creier. Știa fotbal de oriunde, băga în seamă chiar și debutanții din presă și era teribil de spontan. Dacă cineva ar fi făcut atunci un sondaj ad-hoc, mulți ar fi pariat pe el ca pe reformatorul clasei de conducători din prima ligă, omul noii generații care urma să vină și să dea de pământ cu trecutul anchilozat și corupt. 

De atunci au trecut mai bine de 20 de ani, iar evoluția profesională a fostei mari speranțe a managementului sportiv românesc a mers cam ca orice viață: o goană furibundă într-un mare neprevăzut. Racolat de Steaua, agresor de suporteri, prins cu ocaua mică de patron, contestatarul vehement al acestuia în perioada Urziceni, apoi reprimit aproape biblic la sânul lui Becali, condamnat în Dosarul Transferurilor, scriitor de cărți carcerale pentru o eliberare prematură, reîntors în fotbal după expirarea interdicțiilor, mutat în patrimoniul FCSB și tras ca un tren personal pe o linie de manevră, MM Stoica se apropie rapid de vârsta dinozaurilor de care râdea cândva mânzește pe holurile federației. 

El, însuși, seamănă tot mai tare cu cei care cărau un diplomat ros de ani pentru o simbrie primită de la vreun patron parvenit în capitalismul nebun de după 1990. Acum, nu mai e nevoie de un gentoi cu acte, cărat pe un tren de noapte sau într-o Dacie ruginită, în 2021 există un smartphone care poate transmite voia patronului – sau stăpânului, cum își spune uneori George Becali – în câteva secunde. 

Ce s-a întâmplat marți seară la pauza meciului Viitorul – FCSB 2-2 nu mai e o noutate pentru nimeni și nu e prima filmare în care voia lui Becali se face în ochiul unei camere TV vigilente. Amintiți-vă episodul Chelsea, când finanțatorul – iritat de lipsa semnalului telefonic într-un stadion plin – îl trimite pe porumbelul voiajor Argăseală la marginea terenului pentru a-i comanda o schimbare lui Reghecampf, via Marius “Mache” Ianuli și Mihai “MM” Stoica. Pentru difuzarea “exagerată” a acelor secvențe, Becali a cerut și a obținut scoaterea de pe post a unui moderator TV. Satisfăcut, Mihai Stoica a anunțat răzbunarea șefului său într-un mod ironic, pe Facebook, folosind conținutul unei discuții private avute cu acel moderator în urmă cu mulți ani. 

Moderatorul a preferat să păstreze confidențialitatea celeilalte jumătăți de discuție purtate într-un Mitsubishi argintiu și o va respecta până la finele vieții. Viața personală trebuie să-i aparțină lui Mihai Stoica, inclusiv atunci când o situație familială nefericită risca recent să-i golească existența de orice sens.

Buster Keaton de la loja din Ovidiu

Viața profesională a lui MM Stoica aparține, însă, publicului. Telekom a difuzat aseară un videoclip, scurt de nici patru minute, înregistrat la pauză prin geamul lojei în care au stat oficialii FCSB. E ca un film mut în care un Buster Keaton trecut de prima tinerețe – cu o figură pe jumătate imobilizată de mască – își face numărul care creează un comic de situație și un val de tristețe în același timp. 

În lipsa dialogurilor scrise pe ecran, prin care regizorii filmelor de acum un secol explicau intriga, telespectatorul a fost lăsat să-și imagineze scenariul. Apelantul poate fi ghicit, mai ales că telefonul trece și prin mâinile nepotului Mache, la fel și stările adresantului, care își masează nervos fruntea, apoi caută în jur pe cineva, probabil un porumbel voiajor, și în final își aruncă telefonul pe masă. 

  • A simțit Stoica pericolul de a fi filmat și a jucat o scenetă, căutând să pozeze într-un rol de neascultător? Varianta nu poate fi exclusă, cunoscând inteligența și potențialul actoricesc arătate de personaj în ultimii peste 20 de ani. 
  • A fost Stoica realmente iritat de ce a auzit în difuzor, dar – resemnat – a pasat mai departe ordinul înlocuirii lui Olaru cu Buziuc? 

Ești tentat să mergi pe a doua variantă, care arată că în carcasa depersonalizată a conducătorului cândva plin de energie a mai rămas o firimitură de nerv. MM Stoica știe prea bine că un patron care dă banii dictează, dar e prea deștept să nu înțeleagă că fotbalul și sistemele lui nu pot fi construite de oricine, ca într-un joc Football Manager cu manechine vii.

Minirevolta sa a durat câteva secunde. Dedulcit la compromis, anesteziat de timp și resemnat profesional, Mihai Stoica a înghițit în sec la fel de ușor cum a fost înghițit de sistemul care macină fotbalul românesc de prea multe decenii. 

Poate că la finalul anilor ’90, pe holurile FRF, MM era un reformator autentic. Dar dacă era de fapt perfect adaptat mediului, un Buster Keaton tânăr distribuit într-un rol de revoluționar pe care-l juca atât de convingător pentru că nu avea încă rutina unui dinozaur?

Oricare ar fi adevărul, tragicomedia mută de aseară are în ea ADN-ul fotbalului românesc, oricât de proaspăt ar fi la un moment dat sângele extras din venă pentru a fi analizat. 

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Mario (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:40

Felicitări domnule Stucan! Un comentariu obiectiv despre aceste *** care au acaparat audientele de la posturile/ziarele de sport din România Se pare ca încă mai exista jurnaliști necorupti in rețeaua ciobanului...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doilaunu (10 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:47

o mizerie de articol

STEFAN (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 13:49

Corect, domnule Stucan! La fel cum ati detaliat nu cu mult timp in urma, situatia lui Ianis Hagi. MM, cel care odata, prefera sa doarma mai bine intr-o cutie de carton, decat sa se intoarca la stapanul Becali, s-a sucit, s-a "autohirotonisit" si a devenit "sfantul",( nu Templar) MM, cu o aura de mare religios, bucuros ca Dumnezeul lui (Gigi) l-a primit cu bratele deschise, impaciuitor.

Kramer (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:07

Felicitari pentru articol, *** nu a ajuns decat un *** si asa o sa si moara.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (32 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:09

MM este exact cum l-ai descris. Dar despre un ziarist tânăr, apărut la umbra lui Manele Terzian[știe el de ce Manele] și care a ajuns să scrie cum vrea un dinozaur comunist ( dacă îi faci un elogiu lui Adrian Păunescu nu ai cum să nu fii comunist) când scrii? Unul care scrie printre prodănci, borci, becali sau dragomiri. Unul care tace despre un omor făcut de fiul prietenului șefului său. Sau care se face că nu vede reclama mascată făcută pe site-ul unde scrie făcută unor domnișoare care se dezbracă. Despre acela când vedem un articol. MM este doar unul care atrage clicuri, chiar dacă îl critici. Mai ușor cu moralitatea dacă îi ai șefi pe unii care scriau la Flacăra sau la Scânteia tineretului din anii '50.

Adrian anticioban (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:13

Hai ma ce naiba, cum sa vorbesti despre tine la persoana a treia? "Becali a cerut și a obținut scoaterea de pe post a unui moderator TV" - da-o naibii de treaba, respecta-te, scrie "a cerut scoaterea mea de pe post". Ti-ai facut corect datoria de ziarist atunci, mandreste-te cu asta, nu e nimic anormal.

voicu pop (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:23

asta este ***, campiona campioanelor, exemplu de onoare si corectitudine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:27

Foarte adevarat, Ilie...

Mirion (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:37

Felicitari Costin. Jurnalism de clasa. Limba romana la loc de cinste (pare astazi o exceptie)Obiectul: un individ pentru care regulile de morala sunt ca o iahnie de fasole in care s-a fiert afumatura putrezita. Despre caracter ce sa mai spunem? Convertirea la religia patronului vorbeste de la sine. Multumesc. O lectura care m-a racorit. Asteptam de mult ca cineva sa-l puna la punct pe acest specimen pe care este greu sa aplici atribute care de regula au ca obiect oamenii. Greu pentruca in cazul acestui asa zis MM nu este cazul

Mamaika (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:40

Un “jurnalist”, un “ziar”... vai mama voastra...

Tataika (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:48

“Jurnalism” de doi lei...

Alex (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:48

Mănânci mult *** .

Eugen (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:53

Super articol! Bravo! Felicitari! Frumoasa incursiunea in timp, probabil printre jurnalistii "debutanti" pe care MM nu ii evita la inceputurile sale, te aflai si tu. O placere sa te citesc, ai evoluat foarte mult in ultimii ani, ceva bun s-a intamplat in viata ta :) Cele bune!

cici (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 14:53

@Ilie (18 comentarii). Unui complexat ca tine ar trebui sa i se interzica sa vorbeasca despre marele poet si patriot Adrian Paunescu. Revista Flacara a fost o scoala de gazetarie cum nu exista astazi.

Vrabie vasile (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 15:16

Sta si el atarnat sa manance si el o Payne mai Alba si da din gura ca de asta la adus marele urs

Ch (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 15:32

Bun articol. Acuma de la cineva care l-a cunoscut personal pe eroul principal: era pe val intr-o perioada in care fotbalul se garnisea de non-valori, era "lupul tanar" cu un strat subtirel de umor care starnea hahaieli in gloata, nu zambete inteligente. Exact cand caracatita cooperativei sugruma fotbalul, omul potrivit la locul potrivit. Hiena care face zgomot, in cautare de stapan. L-a gasit, l-a urmat, l-a tradat, l-a pupat. E tot acolo. Rezultat: umple spatiul mai mult decat un Boloni, Duckadam, Camataru, Hagi la un loc. Si mai vreti sa fie fotbalul fotbal?

titi scoica (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 15:44

Esti cu nervii la pamant,tatiiiii,*** scrie pe tine

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bulgaru (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 15:48

Nota 4..stai jos..***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (32 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 16:18

@CICI : când stăteai la coadă la pâine, patriotul tău îl cânta pe Ceaușescu! Pe mulți bani și pe multe alte avantaje!

Cosmin (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 16:18

MM un *** *** .... atât 😃

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 16:49

Sper si eu sa lase arogantele si injuraturile pe seama noastra, a fanilor, sa se fi linistit, caci atunci s-ar putea sa-i revina mintea la cap. E inteligent, nu poti sa negi, speram sa-si foloseasca capul contructiv. Caci celalalt MM a adus doar prin aroganta mari deservicii Stelei. ------- Buna descriere. Imi placea M² si mie acum citiva ani. A ajuns cap patrat caci el doar are informatii despre fotbal, altceva decit sa se priceapa. Astfel Steaua joaca de mult cu bizoni atacanti, acum vrea sa aduca alt Dulap de la Hagi. Puscas ar putea fi adus pe un milion, unul care se potriveste cu noul stil de joc, unul care daca Steaua cistiga campionatul ar putea fi vindut fara nici o problema. Deci cu Puscas n-ai cum sa pierzi bani. O intarire adevarata ! Dar lui cap patrat ii plac bizonii. Citi ani, 5 ori 7, am jucat cu bizoni la mijloc ? - re-cu-pe-rare mai rare. Breveld, Muniru, adusi cind ai deja Bourceanu, Filip, Pintili – care tot mai spera sa scoata fotbalist din Bizon Popescu. Centrali n-avem nici acuma: ca Popescu sta aiurea si priveste e legendar, dar hai sa vedem golurile primite, sa vedem cum Cristea intra neglijent, cum Miron sta singur singurel ca un portar in loc sa iasa la cel ramas in pozitie centrala de sut la 18 m, o meteahna de pe vremea lui Reghe. Deci pe linga faptul ca zona din fata centralilor nu este nici azi asigurata, chiar acolo se pierd mingi, acolo intra unul decisiv si se lasa simplu driblat, … Deci M² nu vede ca avem nevoie de centrali care sa participe la joc, nu sa stea ca portarii si sa uite la joc ! Si ce antrenori a adus ? Unii pe care spera sa-i domine ? - cum a fost cazul cu Dica. Hai ca asta nou – daca omitem folosirea Bizonului si schimbarile la puza - mai merge dar tot nu poti face astfel de greseli, una dupa alta, mereu si mereu la fel ! Ii invata M² sa gandeasca mai repede ? Ce face el ca mare manager ? Sa primeasca la handy ordine si sa le transmita nu ajunge. ------- PS bun si articolul trecut „Ghid practic“ al impostorilor din fotbal. Adormi cu dictionarul cind vrei sa descoperi infractori ? Citeste Petros Markaris si lasa prostiile, tu chiar ai putea sa scrii romane la fel de bune.

tango (14 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 17:57

@Ilie. cred ca ar trebui sa citesti cu atentie poeziile lui Adrian Paunescu, sa intelegi ce scrie acolo si apoi sa te pronunti. Nu cred ca ai apucat vremurile de dinainte de '89 si de aceea, ca multi altii fara idei, este foarte convenient sa folosesti de sabloane de exprimare fara a le cunoaste intelesul. Daca ar fi dupa tine mai toti Marii Actori ai scenei romanesti ar trebui sa fie pusi la zid pentru ca toti, cu mici exceptii, l-au "cantat" pe NC si 'epoca de aur'. Romanii care gandesc nu i-au condamnat pentru asa ceva pentru ca au inteles contextul: asa erau vremurile atunci. Poti ruga pe cei mai in varsta sa iti explice ce a insemnat Cenaclul Flacara pentru tineretul Romaniei si nu numai pentru ei. Cei care au ceva rusinos de ascuns din perioada de dinainte de '89, iti vor zugravi in cele mai sumbre culori trecutul, pozand in victime; dar daca gandim vom intelege ca nu exista un negru absolut si nimeni de pe aceasta lume nu este 'alba-ca-zapada'. O zi cat mai buna.

mdea (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2021, 18:04

Stapanul despre Meme: "Și-a dat seama că trebuie să stea în ascultare. Când stai în ascultare, stai în ascultare de stăpân!" si : "El e prieten foarte bun cu Alexandru Tudor. Ieri au stat șase ore la bază (n.r. baza de la Berceni a echipei), au vorbit pe teme de credință și m-au sunat seara și au zis «Ne dai binecuvântarea ta să nu venim mâine (n.r. azi) la antrenament și să mergem la priveghere de noapte la mănăstirea din Drăgănești?» Am zis da. El știe ce înseamnă ascultarea acum. El nu se supără că v-am spus asta. Înainte se supăra. Zicea «Stai, domne, că stăpân...» Acum e luminat. A început să se lumineze. Avea un întuneric al minții” Asta ca o completare a caracterului acestui "reformator" :))

FĂNICĂ (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2021, 16:47

Deci avem și proză mm🧐

Comentează