Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Ghid practic de șmen fotbalistic

Gazeta vă prezintă un ghid practic de cum să folosești și să distrugi un club de fotbal. Manualul e întocmit pe baza faptelor descoperite de reporterii Gazetei în arhive, rechizitorii și în istoria ultimelor decenii din fotbalul românesc, dar și din cel est-european

Permalink to Ghid practic de șmen fotbalistic
joi, 14 ianuarie 2021, 12:42

Șmen – în argou: operație de substituire frauduloasă a unui original cu un fals (bani, bijuterii, tablouri, regulamente de funcționare etc.).”

Sunt cinci luni de când spaniolii din grupul Cortacero au parazitat Dinamo, aducând-o în pragul falimentului. Clubul – și așa secat de energie în ultimii 13 ani – n-a dat ortul popii doar datorită banilor strânși de fanii din proiectul DDB, fani care speră acum că într-o zi, cât de curând, vor prelua definitiv controlul asupra clubului. 

Dacă asta e de bine sau de rău, doar timpul va arăta. Motive de scepticism există. Iată doar două:

  • prezența în proiectul DDB a unor fani care în trecut și-au folosit pozițiile din PCH în interes personal 
  • intenția DDB “de a se face frate și cu dracu’ pentru a salva clubul, dacă dracul s-a făcut înger între timp”, așa cum a declarat în această dimineață comunicatorul DDB, Daniel Șendre, în direct la GSP Live, referindu-se la posibila asociere a fanilor cu Nicolae Badea și Cristi Borcea 

Dar să lăsăm fanii să strângă bani și să găsească soluțiile potrivite pentru a salva clubul – niște acțiuni admirabile dacă nu vor fi folosite de cineva în scop personal – și să vorbim despre ușurința cu care Pablo Cortacero a putut să pună un club ca Dinamo pe butuci în doar câteva luni. 

Gazeta vă prezintă azi un ghid practic de cum să folosești și să distrugi un club de fotbal. Manualul e întocmit pe baza faptelor descoperite de reporterii Gazetei în arhive, rapoarte confidențiale, câteva rechizitorii și în istoria ultimelor decenii din fotbalul românesc, dar și din cel est-european.

Printre altele, ghidul are scopul de a-i ajuta pe fanii altor cluburi din România să descopere din timp impostorii veniți pentru a da un tun pe spatele echipei lor favorite.

Pasul 1: Investitorul

De obicei, investitorii-impostori sunt pretinși oameni de afaceri prosperi dintr-o țară străină. Psihologic, un investitor străin este mai tentant pentru fanii sătui de oamenii de afaceri autohtoni. Experiența ultimelor decenii arată că italienii sunt cei mai interesați să “investească” în România, iar în spatele multora dintre impostori existau grupuri de crimă organizată interesate să aibă acces la cluburi ale căror rezultate de pe teren pot fi manipulate. 

Sfat: Google it! Chiar dacă motorul de căutare are limitele sale, un impostor a lăsat pe undeva urme digitale: o escrocherie din trecut, o controversă, un semn de întrebare. Atenție, însă, există impostori care plătesc oameni de IT pentru a face reclamații la Google să șteargă articole negative din trecut.  

Pasul 2: Prada

N-o să auziți de prea multe oferte de preluare a clubului FCSB. Impostorii vor căuta mereu un club într-o situație financiară precară. Un club cu bani, care generează venituri, e mai greu de preluat din cauza prețului de achiziție, iar impostorii nu sunt dispuși să investească mai mult de câteva sute de mii din buzunarul lor. În plus, prăbușirea unui club atrage mai puțin atenția atunci când entitatea sportivă respectivă e deja în picaj. 

Sfat: Dacă sunteți fanii unei echipe care are datorii, care are un finanțator zgârcit și scârbit de fotbal, fiți cu ochii în patru! La colț, așteaptă cu siguranță niște străini pregătiți să vă “salveze” clubul. Așadar, Google it cu și mai mare atenție!

Pasul 3: Manipularea

Există o poveste savuroasă cu Angelo Massone care, la un prânz cu oameni importanți din județul Neamț, le arăta acestora dealurile din jurul orașului, descriind sub privirile fascinate investițiile de milioane pe care le va face după ce va prelua Ceahlăul. Clubul a fost preluat și a dispărut, dealurile au rămas la fel. Un impostor abil își va construi imaginea unui om de afaceri de succes. În schimbul a câteva sute de euro, el își poate cumpăra și desena o pagină de internet cu un aspect credibil pe care să-și prezinte profilul fondului de investiții sau grupului de firme. El va fi activ și pe rețelele de socializare, discutând cu fanii și obținându-le simpatia. Impostorul va ști să speculeze foamea presei pentru trafic și va alimenta treptat anumiți jurnaliști cu informații favorabile despre interesul său pentru un club, pregătind fanii clubului pentru apariția lui Făt-Frumos pe cal alb.

Sfat: Din nou, Google it! Dacă fondul de investiții nu are nici măcar o pagină de internet (cum a fost cazul grupului Cortacero), să fiți siguri că în spate e ceva putred. Niciun fond de investiții serios din lumea asta nu va fugi de asocierea de imagine cu un club de fotbal de tradiție din orice țară. 

Pasul 4: Intrarea în club

Chiar dacă echipa e în criză financiară și sportivă, niciun investitor nu va renunța la ea gratis și, cu atât mai puțin, nu va plăti din propriul buzunar pentru a o da altcuiva. Povestea cu “las clubul doar cuiva căruia îi pasă” e doar o abureală. De aceea, impostorul va folosi cel mai des “metoda administrarea”: în schimbul unui împrumut de până la maximum câteva sute de mii de euro, va obține de la proprietar dreptul de a administra clubul. Astfel, va avea în mână deciziile legate de aducerea și vânzarea de jucători și de angajarea de antrenori. Pe impostor nu-l interesează să auditeze cum a gestionat predecesorul său clubul, de aceea el nu va cere niciodată un audit. 

Sfat: Cum niciun proprietar de club nu vă va da acces la documentele semnate de el, nu aveți prea multe pârghii de a contra această manevră.

Pasul 5: Scopul

Odată intrat în club, impostorul va încerca să dea lovitura pentru care a venit. Aceasta trebuie să fie fulgerătoare și cât mai puțin evidentă. Aici, există mai multe moduri prin care un impostor poate câștiga de pe urma unei investiții minime într-un club neprofitabil:

  • bani de la jucători: impostorul va căuta jucători liberi de contract, accidentați multă vreme sau considerați prea slabi în campionate mai bune. Experiența din ligile inferioare spaniole în urma apariției unor “fonduri de investiții italiene” (de fapt, oamenii ‘Ndrangheta sau Camora) arată că jucătorii dornici să-și găsească de lucru primeau un contract doar dacă le plăteau în avans impostorilor o sumă din acel contract 
  • bani de la agenți: impresarii le întorc impostorilor un procent din comision
  • bani din drepturile TV: dacă televiziunile plătesc ceva bani, sumele din drepturi pot fi o miză importantă pentru impostori. Uneori, ei pot face un efort de a promova o echipă în prima divizie doar pentru a ajunge la banii din drepturile TV pe care să-i cheltuiască discreționar. Odată dat tunul, impostorii dispar
  • bani din pariuri: odată ce îți aduci jucătorii și antrenorul care te ascultă, poți manipula rezultatele  echipei. Nu e nevoie neapărat să aranjezi în neștire meciuri oficiale din campionat, poți să dai un tun și din partidele amicale din cantonamentele de vară sau de toamnă

Sfat: Puneți-vă centurile de siguranță și urmăriți cu atenție transferurile și evoluțiile jucătorilor respectivi în următoarele meciuri.

Pasul 6: Ieșirea 

În cazul Cortacero, grupul spaniol întârzie să plece de la Dinamo. “Oamenii ăștia au venit să falimenteze clubul. În spatele lor poate fi oricine, poate chiar și Gigi Becali, care vrea să se răzbune pe Dinamo pentru coregrafia de la meciul cu City”, spune Daniel Șendre. Cazul Cortacero e atipic. Între momentul intrării și ieșirii unui impostor din club, timpul trebuie să fie cât mai scurt. Cu cât stai mai mult, cu atât crește riscul ca acțiunile tale să atragă atenția autorităților. Ieșirea poate fi justificată în diverse moduri: “nu m-am înțeles cu proprietarul sau cu ceilalți acționari”, “am găsit o situație dezastruoasă, îmi pare rău că nu am cerut un audit”, “autoritățile locale nu ne-au ajutat suficient” etc. 

Sfat: Dacă după apariția noilor investitori echipa voastră pierde meciuri pe bandă rulantă, uneori la scoruri mari, fiți siguri că cineva, undeva, numără banii din pariuri

Pasul 7: Consecințele

Istoria ultimilor ani arată că impostorii străini apăruți în fotbalul românesc, dar chiar și în țări precum Spania, scapă de cele mai multe ori fără a fi trași la răspundere pentru escrocheria săvârșită. Ei profită în primul rând de ridigitatea Interpol în a ancheta fapte transfrontaliere în care prejudiciul nu este cert și nu depășește ordinul milioanelor de euro. Folosind conturi bancare din mai multe țări, printre care și paradisuri fiscale, impostorii reușesc să ascundă sumele scurse dintr-un club, cele mai multe fiind deja acoperite de diferite documente. Infracțiunea de a truca meciuri nu există în multe țări, printre care și în Codul Penal din România, iar autoritățile din statele interesate să ancheteze aceste fapte se lovesc de cele mai multe ori de imobilitatea procurorilor și polițiștilor din estul Europei. 

Sfat: La venirea noului investitor, nu vă luați după absența cazierului! Nu înseamnă că respectivul nu a făcut deja o escrocherie pe undeva. La plecarea lui, urmăriți din nou pe Google traiectoria impostorului care a părăsit clubul vostru și anunțați-i pe fanii următoarei victime că au dat de dracu’. Și rugați-vă la Dumnezeu ca următorul investitor străin care va vrea să vă cumpere clubul de Liga 1 sau Liga 2 să nu aibă în spate un fond de investiții cu sediul într-o căsuță poștală din Panama sau Insulele Virgine. 

Comentarii (14)Adaugă comentariu

doilaunu (10 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 13:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu’ (14 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 13:27

Eu chiar nu inteleg de ce au aparut baietii astia in peisaj. Bun, au venit la ciupeala sa jumuleasca un pic. Dar din ce? Dinamo e la pamant, trebuia sa iti dai seama imediat ca e nevoie imediat de cash si la foc automat, in mod constant, drepturile TV sunt destul de mici, iar la ce perspective avea Dinamo pe 1 an, sumele nu acoperau nicidecum salariile. Adica nu prea intrau bani in urmatoarele 6-12 luni cat sa iti acoperi parleala. Plus alte cheltuieli personale (bilete de avion, cazare, un anume stil de viata) care in decursul unui an se ridica la o valoare considerabila. Astia nu au afaceri in Romania sa zici ca o sa compenseze din alta parte. Alt punct, ca baietii au fost pusi de cineva sa ingroape clubul. Ok, de acceptat, dar de ce s-au chinuit sa aduca spaniolii astia si nu luau niste pensionari? Adica cativa spanioli chiar sunt fotbalisti si au aratat pe teren asta. Borja Valle, Camara, Lopez , ala de la City, Anton nu sunt fotbalisti sa ii manevrezi cu pariuri, se vedea clar asta in jocul lor si aia au venit sa joace fotbal. De ce sa ii mai amagesti pe astia si sa te chinui sa ii aduci?

ion jiji (3 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 14:20

dl stucan, ai scris la viata ta articole mult mai bune, ma numar intre cei care te apreciaza (mai putin atunci cand il insulti pe hagi); dar asta e f slab, practic nu zici nimic. pentru ceva mai multa substanta trebuie vorbit cu profesionisti implicati in operatiuni de m&a (preluari de firme), cum ar fi avocati si contabili. si, inevitabil, trebuie sa ai si acces la niste informatii confidentiale, macar minimal, ca de aia te numesti jurnalist si vrei sa informezi populatia. in caz contrar iese ce ai facut matale mai sus, un letopiset din ce se vede la teveu si ce te lasa altii sa te uiti - depinzi de regizorul de transmisie, de mama-soacra daca te lasa sa pui mana pe telecomanda cat nu se uita ea la paprika, samd.

Ilie (32 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 14:23

Reclamă la google. Ce cluburi mai sunt ca FCDB? Că Dinamo ține de Ministerul de Interne. Iar la pariuri poți câștiga și cu Comuna Recea. Iar DDB nu face altceva decât să ia bani de la băieți de genul celor descriși de Sendre și să îi dea lui Cortacero. Dacă DDB se fac frați cu Badea, ginerele lui Dincă "Te leagă ", sau cu Borcea, care a fost condamnat definitiv pentru că a furat de la Dinamo, merită ce li se întâmplă. Cu oameni ca Gerea sau cei doi menționați anterior nu faci nimic. DDB să o ia din Liga 5, că Timișoara. Asta doar dacă vor să fie curați. Altfel e păcat de banii luați de la livratori sau pensionari sau alți naivi.

Uta45 (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 14:38

Jambon, Nassone, Cortazero .. dar si autohtoni : Martipan, Andamescu, Bucsaraiu, Sima N., Crixtescu..

pacific ionel (7 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 14:50

Demersul domnului Stucan se doreste a semana cu o fapta bună, problema este că aceste termen '' ghid'' nu are nicio treabă cu articolul descriptiv al domnului jurnalist. Este clar ca ceea ce se intampla la Dinamo sau s-a petrecut la Piatra Neamț sunt cazuri ce țin de codul penal, dar prezentarea domnului ziarist este departe a fi o investigație sau vreo dezvăluire profesionistă a unui mod de operare a unui grup organizat. Aprecieri pentru comentariul domnului @ion jiji (2 comentare) care se vede bine că are mai multa idee decât autorul articolului despre ceea ce inseamnă o ancheta sau un mod de operare.

Andrey (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 15:40

Ma mira d-le Stiucan, faptul ca autoritatile nu se sesizeaza in acest caz ! Eu am vandut o casa si am parcurs la notariat urmatorii pasi : 1-Am facut un precontract de Vanzare-cumparare , in care cumparatorul avanseaza o suma ca garantie ca vanzatorul nu va vinde altui eventual cumparator. 2-Apoi se vace Contractul de vanzare-cumparare , incheiat la data prevazuta in precontract .Se vor specifca suma totala de vanzare-cumparare si data cand suma (sau sumele cand s-a facut mentiunea unor esalonari de plata).ACESTA NU VA FI VALABIL DECAT IN MOMENTUL CAND SE VA FACE DOVADA ACHITARII SUMEI DE CATRE CUMPARATOR SI A INCASARII ACESTEIA DE CATRE VANZATOR !! MENTIOINEZ FAPTUL CA A TREBUT SA FAC SI DOVADA ACHITARII LA SOLD ZERO A DIVERSELOR UTILITATI . DACA ACESTE DOVEZI NU SUNT PREZENTATE NOTARULUI ,ACESTA NU VA INCHEIA CONTRACTUL FINAL ,IAR VANZAREA NU MAI ARE LOC !!! V-am prezentat cazul unei tranzactii mici de vanzare-cumparare . Ce ma mira este faptul ca in cazul lui Dinamo exista o nebuloasa absoluta !! Nu sunt prezentate publicului documente privind tranzactia paguboasa cu spaniolii, nimeni nu stie mai nimic din aceasta intelegere Negoita-Cortacero , iar autoritatile nu iau nicio pozitie .Mie mi se pare curios !! D-vs. nu?! Va invederez si faptul ca disparitia unui club mare, cum este Dinamo ,Steaua,Rapid ,U. Craiova , cu fani multi ,micsoreaza atractivitatea competitiei pe termen lung ! Pe cine va mai interesa sa urmareasca la tv de pilda Chindia-Clinceni ? Daca se face un sondaj , in cele doua localitati amintite ,sunt ferm convins ca sustinatorii cluburilor de traditie este mai mare decat a echipei locale. Credeti ca cei care detin drepturile de trasmitere tv vor inghiti pe viitor aceasta situatie .Le vor conveni sa dea bani pentru o audienta nationala de cateva mii de telespectatori !!?

Emilian (3 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 17:44

In fotbalul romanesc nu exista nici cele mai elementare reguli privind lupta impotriva spalarii banilor. Prima vinovata este LPF, care ar trebui sa ceara fiecarui club sa prezinte clar, cu documente, cine este beneficiarul real al fondurilor utilizate in club. In cazul Dinamo nici in prezent nu se stie cine este proprietarul actiunilor clubului. Faptul ca o persoana sau un grup de persoane doreste sa detina un club in Romania fara ca identitatea lor sa fie facuta cunoscuta este lipsit de logica si foarte dubios.

tango (14 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 19:14

Dle Stucan, scenariul dvs despre falimentarea unui club sportiv este cat se poate de adevarat dar fara implicatii majore in viata unei natiuni, cat este de dureroasa falimentarea economiei romanesti pe approx. acelasi scenariu. Sa ne gandim cati romani si-au "luat traista-n bat" plecand sa slujeasca la straini in timp ce cozile autohtone de topor cu ajutorul "investitorilor" straini falimentau economia romaneasca de unde-si castigau existenta milioane de romani. Ar fi interesant sa abordati un asemenea subiect.

gio (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 22:00

Pai Stucane, prea tarziu vii tu cu sfaturile tale, pentru Dinamo e prea tarziu, poate la alte echipe sa foloseasca. Se vede insa ca ti-ai dorit disparitia lui Dinamo, stiai sfaturile dar nu le-ai spus decat cand a fost prea tarziu.

Corona F.C. (22 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 23:09

Da' de ȘMENUL dat de celălalt club stalinist, azi numit ***, ce părere aveți? Cu carantina OBLIGATORIE la înapoierea din Turcia, țară inclusă în "zona galbenă" pentru pandemie. Nu o s-o fac mincinoasă pe nicoleasca aia pusă (prin concurs, oare? ...sau NUMITĂ?) directoare la D.S.P. București, pe motiv că îmi va fi cenzurat textul. Dar vreau să întreb dacă la M.S. s-a luat decizia de a fi DEMISĂ impostoarea, pentru șpaga ce a primit-o de la ex-pușcăriașul mituitor notoriu.

george (8 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 3:53

Stucane , Titlu articolului e de wow, Continutul e pe alocuri, dar lipseste cu desavarsire si cum era de asteptat n-am inteles nimic, adica ca de obicei cand vrei sa vii cu un articol de WOW. S-auzim de bine.

Emilio Butragueno (2 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 15:35

Faptul că omul ăsta nu vrea nici să vîndă, nici să finanțeze, deschide o altă ipoteză. Dacă în spatele lui Cortacero este cineva care vrea să se răzbune pentru farsa istorică ”Doar Dinamo Bucuresti” orchestrînd o farsă de un calibru și mai mare ( a se citi falimentul)? Sînt oameni în ro pentru care un dolar valorează 2 cenți, deci o farsă de calibrul ăsta nici nu ar costa mult. Eu sper să nu fie asta, dar, pînă azi, mi se pare singurul scenariu care are leagă aberația asta într-un scenariu verosimil. Celălalt scenariu verosimil e cu băieții care au de spălat niște bani și durează pînă trec de filtre. Să sperăm că asta e. Altfel, dacă e scenariul 1, gigi e genial.

drucker (2 comentarii)  •  15 ianuarie 2021, 16:14

1. Miza in toata povestea e terenul de la Saftica cu o valoare uriasa (rezidential , hale productie , logistica ). 2.Spaniolii sunt complicii lui Negoita . 3.Negoita va reaparea pt ca spaniolii nu au platit , deci contractul de v/c e nul , iar obiectul contractului reintra in posesia vanzatorului . 4 .Negoita apare ca un salvator si va plati datoriile clubului (prin una din firmele lui ). 5.Acea firma va cere falimentul clubului , pt recuperarea datoriei . 6.Clubul in urma falimentului , va pierde terenul de la Saftica , in favoarea creditoarei . 7.Spaniolii sunt un paravan pt Negoita , el fiind in situatia in care nu dorea sa mai cheltuie bani la Dinamo dar nici sa vanda clubul (miza fiind terenul de la Saftica ). 8.Spaniolii n-au avut niciodata intentia sa salveze clubul , obiectivul lor e sa faca datorii , sa intre cat mai repede in faliment si sa piarda Saftica in contul datoriilor . Ps Cei din DDB (respect !) , sunt siguri ca toti cei care ii reprezinta , sunt cinstiti ? Cuiva de acolo i se va schimba viata in foarte foarte bine , in curand ...

Comentează