Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Negoiță, spălătorul de branduri

Borcea, Walter și ceilalți au avut o mare vină. Au fraudat clubul Dinamo. Vina “salvatorului” Negoiță e poate chiar mai mare. În doar șase ani, a depersonalizat un brand imens, aflat în convalescență după agresiunea precedentă

Permalink to Negoiță, spălătorul de branduri
miercuri, 30 octombrie 2019, 1:56

Negoiță a mai plecat o dată. Din 2016 tot anunță că pleacă, dar deocamdată singura îndepărtare a sa de Dinamo a fost trecerea acțiunilor pe numele unui domn de la coaforul din incinta hotelului Rin. 

Cine nu-l lasă să plece, de fapt? “Au venit chinezi, greci, arabi, dar toate discuțiile au picat din cauza problemei cu stadionul”, a spus, ieri, la conferința în care a mai șters o dată cu o cârpă uscată clubul pus deja pe tarabă. 

Pe românii care voiau clubul, probabil afaceriștii Florică și Sabo, Negoiță i-a acuzat că au vândut “gogoși”.

Și, uite așa, proiectul numit cândva pompos New Dinamo e oferit acum la prețul de un leu, cum ai vinde o diodă de televizor pe lămpi la un târg de vechituri, stând în fund pe asfalt. 

Iei “peleul 18” – , nu râdeți, așa se numea piesa cheie din televizoare alb-negru – cu un leu, dar plătești și datoriile la întreținere făcute de vânzător.

500.000 de euro trebuie dați imediat, altfel – spune Negoiță amenințător – “peste o lună clubul va ajunge într-o situație periculoasă”. 

De fapt, spun cunoscători în finanțe, Dinamo e deja în faliment tehnic. 

Datoriile clubului și refuzul lui Negoiță de a le mai achita – exprimat clar ieri – înseamnă incapacitate de plată. În lipsa oricărui venit iminent, finanțatorul netrecut în acte e dator să anunțe insolvența, dar Dinamo tocmai a ieșit din altă insolvență și nu mai are dreptul la acest pas. 

Pasul legal se cheamă faliment. 

Cu cât întârzie declararea lui, Negoiță se apropie de granița infracțională a bancrutei. Asta ar putea explica graba în care omul de afaceri a programat și a susținut conferința de presă la finalul căreia, arogant, a declarat că-și reproșează un singur lucru: “că am salvat clubul Dinamo de la dispariție”. 

Da, Negoiță a scos Dinamo din chingile găștii care a fraudat clubul la transferuri, dar asta nu înseamnă că întotdeauna salvatorul vrea și binele victimei. 

Ultimii șase ani au demonstrat că Negoiță nu știe exact ce vrea de la Dinamo în afară de a-i produce un minim profit și de a încărca pe un club de fotbal facturi de la alte societăți din grupul de firme Rin. Din punct de vedere al utilității și al strategiei de business, între Dinamo și coaforul de la partnerul hotelului de lângă Delta Văcărești nu a fost, practic, nicio deosebire. 

Acum patru ani l-am întâlnit pe Ionuț Negoiță pentru a discuta despre fotbalul românesc. Era curios să afle de la un ziarist care e realitatea din spatele aparențelor, dădea impresia că vrea să știe cum se vedeau din afară primii doi ani ai lui ca patron al unui club de fotbal. 

I-am spus că experiența ultimelor decenii a arătat că nu ai nicio șansă de a obține performanțe dacă nu ești dispus să intri în zona penală a fotbalului, dacă nu dorești să trimiți valize către conducători, jucători, antrenori și arbitri, dacă nu ai un spate politic puternic. Ceea ce, pe scurt, era un mod mizerabil de a avea rezultate.

Negoiță a spus că nu vrea asta și că vrea performanță curată. Avea, însă, în cap doar nume de antrenori și de conducători crescuți în fotbalul mizerabil din anii Cooperativei.

Țin minte perfect că i-am sugerat să se uite un pic la exemplul clubului suedez Ostersunds care tocmai promovase în prima ligă cu un tânăr antrenor englez pe bancă, Graham Potter, recrutat cu grijă după ce făcuse un master în leadership și inteligență emoțională. În doar 3 ani, utilizând metode, nemaivăzute în fotbal, de interacțiune între jucători și comunitate, acest antrenor necunoscut transformase radical un club mic, aducându-l în prima ligă. 

Epopeea Potter nu era terminată la momentul discuției cu Negoiță. Ulterior, englezul avea să califice clubul suedez în primăvara Europa League, iar performanțele sale extraordinare i-au adus un contract la Swansea și, acum, la Brighton, în Premier League.

“Un antrenor străin tânăr, necunoscut, recrutat cu atenție după niște criterii clare de business, ar putea să vă ajute să transformați clubul Dinamo”. Negoiță a ascultat fără să spună nimic.

După o oră de discuție în care am avut uneori impresia că vorbesc cu un perete, mi-am plătit nota pentru apa plată băută și am plecat. 

A fost prima și ultima întâlnire cu Ionuț Negoiță. 

În cei patru ani trecuți de atunci, nu am simțit nicio secundă că patronul de la Rin ar vrea să se rupă de ciclul obișnuit al antrenorilor și conducătorilor români. Chiar dacă pe unii i-a dat afară rapid, a găsit mereu alții la fundul cazanului cu ciorbă reîncălzită. 

Între timp, clubul s-a scufundat încet în acel cazan unsuros. 

Nu știu dacă Negoiță a făcut pact cu diavolul din fotbalul românesc – există o informație că ar fi refuzat un antrenor care i-ar fi cerut bani negri pentru un blat – , dar în mod cert s-a complăcut să trăiască în aceeași casă cu el. 

Fără o idee clară și îndrăzneață de afaceri, Dinamo a devenit o simplă anexă a hotelului Rin. Angajații clubului au intrat, au luat o cameră, au dormit și au plecat, uneori chiar și cu prosoapele din baie, fără să lase în urmă nicio emoție și nicio performanță.

Borcea, Walter și ceilalți au avut o mare vină. Au fraudat clubul Dinamo.

Vina “salvatorului” Negoiță e poate chiar mai mare. În doar șase ani, a depersonalizat un brand imens, aflat în convalescență după agresiunea precedentă. 

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Ionut (2 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 14:46

De ce scrii in titlu "Borcea, Walter și ceilalți au avut o mare vină" si nu scrii: "Borcea, Badea si ceilalti" ? Walter saracul e mort, la fel si Turcu. De ce turcu e la si ceilalti si Walter nu? . Iti e frica sa ii scrii numele lui badea de il treci la si ceilalti? Fii corect, maestre.

Mordved (7 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 15:05

Ei, uite ca l-a adus pe Uhrin

Unu’ (14 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 15:13

Omul a venit in fotbalul romanesc in perioada in care CFR, FCSB, Urziceni si Otelul erau prin UCL si l-a luat si pe el mirajul celor 20 milioane. Inaintea lui au fost Porumboiu, Iancu, astia au mai bagat cate ceva, Negoita doar a facut niste inginerii financiare de care nici acum nu a scapat. Nu a salvat Dinamo, doar a prelungit agonia. Rapid, Petrolul au falimentat intre timp , s-au reorganizat, acum sunt in liga a2-a si lupta la promovare. Dinamo nici macar nu a falimentat.

Dialog (1 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 15:30

Haha, super gluma cu “*** 18”. Individul dorea sa fie admirat pentru noua sa frizura sau alte accesorii purtate la mana. Periodic are nevoie de publicitatea gratuita pe care i-o oferiti cu generozitate. Inca n-a implinit 50 ani, dar se vede ca a fost educat in spiritul comunistilor convinsi de infailibilitatea lor, ce dialog poti avea cu asemenea persoana?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian Boeangiu (25 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 16:30

Mai rai decat vechii securisti si comunisti nu sunt decat cei noi!!! Sunt tineri ,au multa energie si se pare ca-i surclaseaza pe seniori la lipsa de scrupule. In rest multe asemanari ,toate rele. Nu tin la nimeni si nimic ,toti si totul sunt unelte in mainile lor . Nu au scrupule. Nu au nici coloana vertebrala. Au numai interese. Vand si cumpara la modul aseptic ,impersonal, lipsit de sentimente. De fapt nu sunt capabili de sentimente. Intelectual sunt mediocri cu ceva scoala. De la vechea securitate au invatat sa mimeze rolul competentului,uneori, alteori al intelectualului si totdeauna celui care e mereu pe faza ,stie despre orice totul si are solutii. Totul e o pojghita ce se crapa la primele intrebari incomode, la primele confruntari cu logica si bunul-simt. Bun-simt? Aici cred ca am exagerat. O festa jucata de entuziasmul juvenil!

Andrei F (79 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 16:54

Daca performanta in Romania se poate face numai prin mijloace penale apoi eu cred ca Negoita procedeaza bine ca vrea sa plece de la Dinamo...Aia cu tanarul antrenor strain providential o fi valabil probabil in alta tara nu unde dincolo de mijloacele penale actioneaza si cumetriile dintre antrenorii si conducatorii de cluburi romanesti si pe undeva atacati si scoala de antrenori a FRF...Pacat ca Dinamo pare ca o ia dupa Rapid...Si Rapidul tot pentru datorii de cateva milioane a falimentat...Deci ....va cam contraziceti domnule jurnalist...Sau va pare rau ca Negoita nu este si mai penal?(Parca este anchetat pentru iesirea din insolventa cu dosirea unor active ca baza de la Saftica...)

?????? (95 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 21:00

@Remarcați și că între Badea-Borcea, etc.-Negoiță, a avut loc o cedare de concesiune a ceea ce a concesionat Badea de la Clubul Dinamo , la FC Dinamo, deci bunuri publice ce au fost transmise de la un finanțator la celălalt la cedarea administrării FC Dinamo, deci o cedare de concesiune în integralitatea ei, așa cum a fost preluată de la Clubul Dinamo, între finanțatori, căci concesiunea se putea face doar pe FC Dinamo care are ca obiect de activitate ceea ce s-a concesionat, și nu pe persoanele fizice Badea, Borcea, etc., scopul concesiunii fiind continuare activității secției sportive de către o organizare juridică de același profil și nu de către persoane fizice independente, ? Deci, într-o speță precum cea a secției de fotbal a clubului Dinamo concesiune nu se putea face către persoane fizice, ci către persoane juridice care să asigure funcționara obiectului de activitate concesionat, persoanele fizice neavând posibilitatea de a înregistra ca obiect de activitate funcționarea ca și club de fotbal, ?

itu52 (17 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 22:41

„BRAND, branduri, s. n. ( Mil. ) Aruncător; p. ext. bombă proiectată de aruncător”. Nu prea merge românizarea la plural a ceea ce ai gândit, dar se potrivește aruncătorul de bombe cu Negoiță. Probabil a găsit musiul ceva bombe prin groapă și a început atacul de toamnă asupra chibiților. Vrea să îi bage în „președențiale” pregătiți. Le trage alba-neagra fotbalistică ca să poată digera șotiile politice ce vor urma. Mai ca la Globus, aici spectacolele sunt exclsiv monoplizate de clovni. Peste 1-2 săptămâni vom intra într-un adevărat război mediatic, pentru că „piatra” aruncată de Negoiță - trebuie despicată. Acum suntem în etapa de formare a „taberelor”, se plantează strategii în jurul cărora vor naviga nevinovații războiului. Negoiță se dă la fund și reapare la sfârșitul bătăliei, nu și al războiului, să ne povesteacă că este mai sărac cu câteva milioane. Pentru cei neobișnuiți cu trasul paiului prin nas la anul care vine, adică 20-20, va da clubul pe 1 ban. Un mic episod de dresură socială învelit în neputință profesională și politică (pentru a da mai greu la ficat). Ca să fac și eu un plural reușit, un crâmpei din terapia de „șoace”. Mare ți-e gradina doamne, a ajuns România să pensioneze specialiști în „glume sociale”, gogoșari(figurat), panglicari - în gura poporului.

george (8 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 2:54

STUCANE . Ca esti un fost DINAMOVIST (asa te confesai lui Cornel Dinu) te cred. Mai ales ca ai fost in mijlocul GALERIEI. Dar nu inteleg cum poate un OM in general ma refer, de o data, suporter al unei echipe, cum spuneam al lui DINAMO sa spuna si culmea cui: Tocmai lui Cornel Dinu ca ai fost DINAMOVIST. Te rog frumos prin articolele pe care mai scrii sau la TV. Dsicret cum vrei tu poate inteleg si eu ca totusi este posibil. Multumesc.

Neputinta (1 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 10:43

Hehe, brand este un jargon care defineste organul reproducator masculin, “spalator de branduri” este singura meserie a lui Negoita.

Urod (39 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 14:09

Cred că nu mai are importanță cum este Negoiță sau ce-a făcut Negoiță....decât articole instigatoare care să îndepărteze oamenii , preferabil erau niște emisiuni care să unească oamenii în jurul unui om credibil. De exemplu Mircea Lucescu....pentru că asta este problemă, dai bani dar cui....ce se întâmplă cu ei ....cine îi cheltuie și cum...in Anglia sunt echipe susținute exclusiv de suporteri , dar banii nu sunt furați....asta este ceea ce poți să faci , sa unești și să nu dezbini....aceasta este cauza involuției noastre de 30 de ani...dezbinarea și lipsa de calitate umană....nu-ți dă mai bine in cap nimeni decât așa cum o poate face un român...sa fie clar...

MZM (19 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 16:55

Domnule ziarist, spui ca Negoita „ar fi refuzat un antrenor care i-a cerut bani negri pentru un blat”. Sa fim seriosi, stii la fel de bine ca toata lumea ca Dinamo nu a platit niciodata blaturile. Niciodata! ”Butoanele si parghiile” erau manevrate de protectorii echipei dinafara clubului. Regula e asa: cei care fac cadou punctele nu misca in front, ba mai si lauda la sfarsitul meciului pe invingatori!! Pentru edificare sa recitim declaratia lui Hagi de dupa recentul 2-3 cu Dinamo: „Am demonstrat inca odata ca ne putem lupta de la egal, la egal, cu echipele de traditie” (!?). Bravos majestate! Dar nu prea se leaga, pentru ca in tur i-ati cam calcat in picioare: 5-0! Deci echipa de pe locul 2 (care cu o victorie impotriva „cainilor” trecea pe locul 1 in clasament), e multumita ca a fost invinsa doar la un gol diferenta de catre cea de pe locul 8 (!?). Halal!

itu52 (17 comentarii)  •  31 octombrie 2019, 18:00

Se îngroașă gluma, ”preșe dențialele” se bagă la groapă, se pune de o nouă emisiune tv - „politică și chibițăreală”. La Rin pe fundal de manele, mâncăm până plesnește catarama centurii și-o dregem cu finețurile ce au rămas după Mutu. Luăm numai trabucurile și tăriile, prafurile le trimitem la LPF. Hai chibiți, decât să dați 20 de lei care ajung pe ocolite la Negoiță, mai bine puneți jos 139 lei, care ajung la firmele pomenitului și aveți parte de circul Dinamo. Hai că este la început, în timp obosesc actorii și lumea se mai și plictisește. Hai că împrumută el Dinamo, îl face și mai dator, îl vinde pe Nistor să salveze Dinamo, și tot așa. Vedeți ce greu e să fii patron de club? Ciocul mic, supraviețuirea cere sacrificii. Oare face Nistor 500.000 lei? E un preț bun, nu dl. Negoiță? Ar fi varianta facilă a unei povești mult mai complicate care se pierde în măruntaiele politicului.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 0:49

Omul voia doar sa produca un fotbal curat si sa-i aibe daca se poate in conducere pe Jean Padureanu, Mitica Dragomir si pe Mircea Lucescu marele antrenor care ameninta cu retrogradarea orice echipa care-si permitea sa bata Dinamo…..

Urod (39 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 15:42

Am văzut o parte din GSP live....asta da....ăsta este lucrul care trebuie făcut...aduși oameni în față care au idei și inițiative și cel mai important este sa fie coalizați. Poate reușim să înțelegem că numai muncă în echipă poate avea rezultate....dezbinarea este cea mai neproductivă. Lăsați-l pe Negoiță.....

?????? (95 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 10:17

Opinați că la FCSB ar trebui propus Culio, care și-a anunțat plecarea de la CFR Cluj, ?

?????? (95 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 10:29

Dacă Gheorghe Becali l-ar avea pe Culio în lot, care a anunțat că dorește să plece de la CFR Cluj, apreciați că Gheorghe Becali l-ar titulariza pe Culio, la FCSB, fiind evident un jucător valoros, ?

?????? (95 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 10:39

@Remarcați și că GSP anunță și că Pițurcă îl ia la CSU Craiova pe Găman, ? Deci, opinați că și Gheorghe Beali ar trebui să răspundă cu transferul lui Culio, la FCSB, ?

?????? (95 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 10:49

Corectură. A se citi Gheorghe Becali în loc de "Gheorghe Beali'', ?

Comentează