Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Sunteți niște monștri, băieți!

Pentru un meci de poveste care m-a făcut să tremur de plăcere și de frică deopotrivă, la fel ca în 1994, în noaptea de neuitat cu Argentina, fac o plecăciune adâncă în fața voastră, băieți

Permalink to Sunteți niște monștri, băieți!
sâmbătă, 22 iunie 2019, 11:43

La primul meci, mi-am scos pălăria, simbolic, în fața celor care au bătut Croația. Lucrurile devin acum din ce în ce mai serioase. Am scos și Anglia din cursă, avem 6 (șase) puncte din șase – vă dați seama?! – , iar băieții ăștia au reușit în 180, chiar 190 de minute, să readucă fotbalului românesc respectul de sine. 

Pentru asta și pentru un meci de poveste care m-a făcut să tremur de plăcere și de frică deopotrivă, la fel ca în 1994, în noaptea de neuitat cu Argentina, fac o plecăciune adâncă în fața voastră, băieți, în fața lui Pușcaș, Ianis Hagi, Florinel Coman, Ionuț Radu, în fața tuturor celor din lot nenumiți aici, în fața celor rămași acasă, dar și a celor care v-au crescut. În fața lui Gică Hagi și a celorlalți antrenori și părinți mai puțin faimoși.

Și acum, să lăsăm din nou nunta și să încercăm să fim lucizi. 

Cu o mică notă de subsol. 

Pentru conducătorii de club care s-au complăcut în jegul Cooperativei din anii ’90-2000, care au văzut meciul la televizor sau aiurea și care citesc asta: respectul de sine e chestia aia invizibilă pe care voi ați mototolit-o sub tălpile voastre mizerabile, un sentiment fără de care jucătorul român a devenit un pion orb, obedient, depersonalizat, ușor de manevrat. 

Băieții ăștia scutură acum fotbalul de căpăstrul vostru pervers, de prejudecățile și de fricile înscrise în genele jucătorului român.  

Aseară, la jumătate de oră după meciul halucinant cu Anglia, Denis Drăguș – ghinionistul care a plecat acasă cu câteva zile înainte de a juca la Euro 2019 – a explicat la GSP Live sentimentul care i-a împins pe colegii lui către poarta Angliei după golul lui Abraham din minutul 87, primit exact ca un baros în frunte. 

Altădată, o echipă românească ar fi apărat năucă, disperată, sufocată, acel 2-2 rănit în aripă, primind poate încă un gol.

“Cred că generația noastră s-a săturat de genul ăsta de mentalitate”, a spus  Drăguș, puștiul crescut de ProLuceafărul până la 12 ani, când a fost luat de Hagi la Constanța. 

Aseară, după ce au repus mingea de la centru după al doilea gol demoralizant primit când le era lumea mai dragă, jucătorii lui Rădoi au plecat spre poarta lui Henderson, nu spre cea a lui Radu.   

Gică Hagi le-a dat alor lui căpăstrul jos de pe ochi, chiar dacă și el a împrumutat uneori metodele vechilor conducători, într-un compromis pentru supraviețuirea Academiei sale. 

Fiul lui a fost aseară foarte important. Plasat de Rădoi în spatele lui Pușcaș, într-un 4-2-3-1 care a arătat, însă, mai degrabă ca un 4-4-1-1, Ianis Hagi a fost mult mai sigur decât în partida cu Croația, ținând mingea când și cât trebuie și eliberând-o ca dintr-un arc, precis și lung, către omul din față atunci când presiunea englezilor risca să ne sufoce. 

Venit în spatele efectului de berbece pe care impresionantul Pușcaș îl crează printre fundașii centrali adverși, decarul României a preluat mingea bâlbâită de frică de Tomori, fundașul lui Chelsea, și a înscris cinic cu stângul pentru 2-1. 

Florinel Coman, un alt copil adus de Hagi la academie, la 13 ani, de la Luceafărul Brăila, a avut acum rolul lui Ilie Dumitrescu din America. În 1994, extrema Stelei a răbufnit cu două goluri după jocurile slabe de până atunci. În 2019, intrat pe teren într-un moment greu, cu apărarea României tot mai înghesuită, extrema FCSB a scos un penalty și a dat două goluri la fel de importante. 

Văzut de George Becali ca un munte de bani, presat de așteptări și copleșit de tentațiile adolescenței, Coman s-a ridicat la Cesena ca un munte de fotbal. 

Și nu e singurul. 

Imens este și Pușcaș care a ținut linia sus atunci când posesia englezilor ne apăsa metodic ca o presă mecanică. Cu pielea bătătorită de fundașii duri din Serie B, Pușcaș a creat culoare și spații pentru alții, i-a ținut în priză pe englezi și a înscris cu sânge rece într-un moment crucial. 

Un gigant este și Ionuț Radu care a salvat cel puțin trei mingi infernale când Nedelcearu și Pașcanu n-au mai putut închide culoarele din careu. 

Dincolo de laude, aseară, ne-am arătat limitele – în special pe cele fizice – în anumite momente. 

După 90 de minute obositoare cu Croația, pe o căldură sufocantă, băieții lui Rădoi au avut picioarele mai grele și mințile mai puțin clare. S-a simțit asta de prin minutul 30 când, după ocaziile mari ratate de Ivan și Man, echipa a început să se retragă periculos în încercarea de a-și conserva energia.  

Băluță și Cicâldău, impresionanți în primul meci, au muncit fără glorie, greșind mai mult și acoperind mai puține spații. 

Cu mulți fotbaliști rodați deja în Premier League, englezii ne-au făcut să suferim enorm cu acel tiki-taka sec, fără floricele, dar extrem de solicitant. Pauza a venit la timp, la fel cum a picat penaltyul scos de Coman în repriza a doua. 

Cândva, am fi clacat. Acum, “acolo unde nu a mai ajuns piciorul, a ajuns inima”. 

Singura figură de stil reușită din acest text nu-mi aparține, sunt vorbele lui Ionuț Radu. 

Ele definesc exact ce s-a întâmplat după minutul 76. Ei, pe teren, au fost niște supraoameni U-21, noi, acasă, ne-am ros unghiile, am urlat cot la cot cu comentatorii TVR, foarte buni și echilibrați de data asta, și acum ne facem planuri pentru finală. 

De când nu ne-am mai făcut, fraților, planuri la un turneu final?

Încerc să fiu lucid, dar cred că trebuie să ne obișnuim cu adevărul. Potențialul acestei echipe este înfricoșător și simplul gând la viitor îmi ridică părul pe ceafă de plăcere. 

Sunteți niște monștri, băieți!

Comentarii (62)Adaugă comentariu

di livio (9 comentarii)  •  24 iunie 2019, 20:34

cîțiva monștri importanți au început să se vaite dă oboseală, conform gsp.ro...zici că au vîrsta lu roiger, care roiger o să joace pînă la 99 anișori...ei se vaită preventiv că după ce-or fi condusi cu 2-0 or mai lua un gol în prelungiri din cauza oboselii...bineînțeles după nervi, cartonașe și scoateri de tricoaie...preventiv, elucubrez și io un 4-1 pt afrofrancezi după o-1 la pauză...sau 5-2 după o-2...doamne ferește de așa ceva că am vrea la olimpiadă...noi am vrea, nu știu dacă și monștri or vrea

Paul (5 comentarii)  •  25 iunie 2019, 14:28

D-nule Ş., azi te-ai laudat cu un gust amar dupa meciul de aseara. iti aduc aminte de un aranjament din UCL, cand cele doua echipe, in ultimele 15 min., au stat fiecare in terenul ei, nu a trecut niciunul dincolo de jumatate, iar fiecare echipa pasa intre coechipieri si apoi mai dadeau mingea si la echipa adversa. pe vremea aia nu stiu daca cochetai cu gazetaria. sau de Franta-Danemarca de anul trecut din Rusia. aseara au facut ce trebuia! orice sportiv isi mai dozeaza fortele, cand interesul primeaza. cat despre italieni, maestri la asa ceva, nici nu mai merita bagati in seama. deci, ar trebui sa apreciezi rezultatul, asa cum ai scris dupa meciul cu Croatia, respectiv Anglia. acesti "monştrii" si-au vazut interesul si au ajuns acolo unde trebuie! nu trebuia sa te plangi de greata, ca nu esti gravida

vasco (55 comentarii)  •  25 iunie 2019, 17:31

@alex, corect!Asta era si ideea a ceeace am scris si eu.Cati dintre cei din U21 de azi vor ajunge cu adevarat mari?Se vor bucura cativa samasari care vor vinde pe la cluburi ceva mai rasarite decat cele turcesti,gen Standard Liege,apoi....Lipseste continuitatea ,normalitatea muncii corecte .Noi ne laudam si acum cu victoria asupra Italiei in timp ce ei au mai fost finalisti si campioni de cateva ori de atunci.Cam asta e."Cangurii",generatia "de aur" ,nou "generatie de fier"...,poate peste alti douazeci de ani un nou puseu...In rest ,balacareala noastra cea de toate zilele.

vasco (55 comentarii)  •  27 iunie 2019, 16:34

Sa vedem in seara asta,cu nemtii,daca sunt niste monstri sau niste mielusei.Depinde de prima repriza...Entuziasmul si emulatia,pot sa se dovedeasca insuficiente cand joci cu nemtii.Iti trebuie si multa munca si inteligenta.Succes ,baieti!!!

?????? (95 comentarii)  •  28 iunie 2019, 14:02

Opinați că presa sportivă ar trebui să organizeze discuții săptămânale ,sau bilunare, cu selecționerul Cosmin Contra până la partida cu Spania ,pentru a se stabili dacă înțelege ce joacă spaniolii și ce idei are pentru a contracara jocul spaniolilor, astfel încât partida cu Spania ,din septembrie, ,,să nu îl găsescă cu temele nefăcute" , ? Ce considerații ați face despre contribuțiile lui Mihai Stoichiță ,de la Comitetul Tehnic, la pregătirea partidei cu Germania U21, ?

Dan (1 comentarii)  •  1 iulie 2019, 19:41

Curat monștri !

IMGB (7 comentarii)  •  16 iulie 2019, 7:35

Stucane, esti un tip antipatic ....nu stiu cum te tin aia la ziar .... ai *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (95 comentarii)  •  19 iulie 2019, 10:31

Cum ați comenta totuși depre faptul că Duckadam se comporta ca o persoană ceva mai educată, până să lucreze pentru Gheorghe Becali, ?

Comentează