Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Apel la decență. Nu râdeți de Victoraș Iacob!

Dragi colegi de breaslă, drag public,

Nu e nimic amuzant în știrea că Victoraș Iacob a anunțat în direct la Radio Sport 1 preluarea iminentă a postului de “antrenor-manager” la FC Barcelona.

Și, cu riscul de a părea ipocrit, nu […]

Permalink to Apel la decență. Nu râdeți de Victoraș Iacob!
duminică, 14 aprilie 2019, 9:54

Dragi colegi de breaslă, drag public,

Nu e nimic amuzant în știrea că Victoraș Iacob a anunțat în direct la Radio Sport 1 preluarea iminentă a postului de “antrenor-manager” la FC Barcelona.

Și, cu riscul de a părea ipocrit, nu este nici măcar o știre intervenția în direct a unui om – fie el fost fotbalist important – frământat de gânduri și tulburat de sechelele fotbalului.

Aseară târziu, după ce am văzut înfricoșătoarea amploare pe care o ia declarația halucinantă a fostului atacant de la Steaua, i-am scris uneia dintre surorile lui, întrebând-o ce se întâmplă cu fratele ei.

Nu văzuse emisiunea, dar a fost afectată de numeroasele știri apărute deja în online. Mi-a spus că situația lui Victoraș e o” problemă personală” a familiei Iacob și că roagă jurnaliștii să trateze chestiunea cu discreție și decență.

Adică, să nu îl mai contacteze în emisiuni, profitând de momentul delicat în care se află.

Dragi colegi, există în meseria asta o limită fină până la care putem merge cu subiectele. Da, știu, într-o zi de sâmbătă, în care traficul siteurilor e slab, o asemenea declarație poate salva ziua.  În media de azi, presiunea cifrelor e uriașă, iar publicul consumă tot mai multe bizarerii. Dar nu totul în jurnalism se rezumă la curbele verzi ascendente din graficele de trafic.

Când un fost fotbalist se filmează noaptea vorbind singur niște lucruri de neînțeles, când anunță în direct că nu are o relație cu Simona Halep, când rătăcește prin București pe bicicletă cu privirea pierdută, e evident că omul acela are nevoie de ajutor specializat, nu de încurajări de a intra în direct la emisiuni.

În 2012, Iacob – un fotbalist civilizat, cu un discurs mereu decent – declara: “În România, pregătirea psihică nu există, iar după ce îţi termini cariera, trebuie să te duci într-un centru de reabilitare vreo doi ani, să-ţi revii psihic”.

Ce semnal serios care a trecut ignorat.

Dragi colegi, stimat public,

Haideți să lăsăm familia Iacob să rezolve singură această problemă fără să o blamăm că nu are grijă de fostul fotbalist. Și să nu mai râdem de Victoraș Iacob, chemându-l în direct în emisiuni pentru a distribui apoi bombe de presă.

În acest moment, mai sunt două personalități din fotbalul românesc afectate mai mult sau mai puțin de mușcătura crudă pe care bătrânețea o aplică uneori cu poftă în mintea oamenilor. Ei sunt în continuare sunați în direct de producătorii emisiunilor TV.

Chemându-i să încurce ani, oameni, cluburi, să nu-și aducă aminte lucruri pe care le știau și cu ochii închiși până acum câțiva ani, îi expunem unor momente stânjenitoare pentru toată lumea.

În final, vă rog să nu interpretați aceste rânduri ca pe o lecție de jurnalism scrisă pe un ton superior. Și eu am comis greșeli și încă le mai fac, însă încerc să învăț din ele.

E doar o rugăminte sinceră la decență și discreție în goana noastră insensibilă după audiență.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Edfg (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 10:38

Rusine iacob victoras

Bogdan C. (2 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 11:44

Decentă și absolut normală rugămintea ta. Însă sunt aproape sigur ca vor fi așa-ziși colegi de breaslă ce, pentru 3 click uri în plus, nu vor tine cont de ea. Sper sa ma înșel, pt ca Victoras Iacob a fost un fotbalist cu mult peste media generației lui și de un bun simt ieșit din comun. Ii doresc mult la sănătate.

Mihai Badea (2 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 12:55

În această fotografie, Victoraș Iacob seamănă cu un celebru actor britanic care a jucat în Shakespeare, pe scena Naționalului englez, dar care a și făcut pe detectivul într-un serial cu Sherlock Holmes. Respectivul domn, pe nume Benedict Cumberbatch, are și un simț al umorului destul de specific. La finalul unui spectacol, i-a invitat pe spectatori să doneze pentru o cauză nobilă, dar a făcut și o glumă, aș spune eu, cam nepotrivită. Nu o s-o menționez aici, ca să nu se supere cineva.

Ion Cristinel (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 12:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan b (55 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 12:59

Este incurajatoare pozitia unui jurnalist care, atunci cand cheama pe cineva in emisiune, aplica metoda „portocala”: „imi dai ceva despre Hagi?”. Ultima isprava? Aberatiile lansate impreuna cu fostul fotbalist, disparut din jurnalele de sport, Rat.

Bubucul (5 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 13:24

Felicitări sincere pentru acest articol, dar și pentru munca depusă în acest domeniu!!

Ali Bec (5 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 14:23

Stucane, ai perfecta dreptate in ce ai scris. Teoretic. Cam așa cum are dreptate și Tolo, cind ne da prelegeri despre meseria de jurnalist. Acum îs curios sa văd cum stam cu praftica. Ptr. ca asta cam lasă de dorit la ***

gigelos (12 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 15:12

Apelul asta nu trebuia facut public , trebuia facut discret poate in cadrul asociatiei ziaristilor sportivi , daca exista asa cava.Stucane , ai scris , te simti bine , mama ce baiat bun sunt , cade lumea in admiratie ...dar te gandesti ? Victoras o fi citit? Ii face bine ? E cineva langa el sa-l ajute ? Rating tata , alceva va doare-n ...

Bogdan (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 15:32

Stiu ca este o intrebare *** si in acelasi timp o spun că-mi pare rau de el. întrebarea mea este, el când a jucat la steaua nu cumva a fost lovit la cap de a purtat si o mască?

gio (7 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 15:51

Culmea ipocriziei, Stucan cere decenta si discretie dar el profita sa scrie acest articol pe seama lui Iacob si sa faca publicitate declaratiilor acestuia. GSP nici nu avea vreun articol pe tema asta, de fapt lumea afla de Iacob de la Stucan.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 16:27

...eu il cred...

E.K. (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 16:57

Păi nu puteți începe voi înșivă discret ridicând știrea cu pricina de pe site? Ieri era cea mai citită știre, răul oricum a fost făcut, dar văd că și acuma mai e...

Ciprian (2 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 17:39

E un articol ipocrit. Daca voiati sa-l protejati pe Iacob, nu ati fi scris acest articol. Ce poate sa simta familia lui sau el insusi, citindu-l? Era mai bine ca macar GSP sa nu mai publice nimic pe tema asta - acest lucru ar fi fost in sfera dvs de infuenta. Ce fac "altii" nu puteti controla oricum. Respect mult pentru Victoras Iacob. A fost un fotbalist foarte bun si un om care a aratat mereu respect.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 19:05

Te-ai trezit tirziu draga jurnalistule.... Nu ai luat nici o pozitie cind Hagi declara ca va prelua o echipa din Vest cu care sa cistige tot....Nici cind Dragomir vedea toate *** din liga 1 capabile sa joace la marile echipe din Vest. Nici macar cind Gigi declara ca poate vinde pe 40-50 milioane de euro....Dimpotriva in loc sa-i lasati sa ceara ajutor specializat ii tot invitati pe la emisiuni....Nimeni nu s-a autosesizat cind oficialitati declarau ca vom avea autostrazi sau trenuri suspendate ce leaga aeroportul cu Arena Nationala.....Nu vom avea nimic.... Situatia din Ro aduce mai degraba cu Las Fierbinti decit cu vreo tara civiliizata unde exista autostrazi, trenuri de mare viteza si unde fotbalisti se vind pe 50 milioane de euro si plus....Ce a declarat Victoras Iacob nu este deplasat este in ton cu declaratiile ce se fac in Ro la toate nivelurile.... Ca de ex ca pina in anul 20-25 toate scolile din Ro vor avea toaleta in interiorul incintei....

atentu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 20:27

@Gio : Normal că este culmea ipocriziei. Ce aşteptări poţi avea de la unul ca ştucan ?!

stefan al doilea (3 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 20:49

respect si discernamant! nu numai in acest caz! felicitari autorului articolului1

Lupul moralist (1 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 23:06

Cine a ajuns sa faca apel la decenta :))

Adri (1 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 4:25

Am impresia că cei de la radio sport 1 au vânat o astfel de știre. Se cam plâng de bani și trebuiau să iasă în față cumva. Credeam că a fost regie, nu că au profitat de un om cu ceva probleme...

cineva (8 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 7:18

Pentru cei care au facut sport si deci si fotbal in Romania probabil ca ralizeaza intr-un final ca e o performanta sa iesi intreg la minte din acesta lume a sportului romanesc si poate nu numai. Faptul ca exista oameni care o ia razna nu trebuie sa mire pe nimeni . Iar jurnalistii care profita de astfel de persoane intrec orice limita a nesimtiirii. Sa-l chemi pe ratacitul asta si sa-ti bati joc , expunandu-l publicului e maximul neprofesionalismului . ,,FELICITARI"

Maxentiu (17 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 10:58

Definitia ipocriziei: cand unul ca Stucan face "apel la decenta".

steff (3 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 13:47

Atunci fa un pustiu de bine si nu-l mai sunati pe finantatorul vostru, nea jiji

Stelian (1 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 18:05

Domnu' Stucan, ai vrut tu sa faci un "apel la decenta", insa ai facut exact ceea ce, chipurile, ii rogi pe colegii de breasla sa nu faca si anume: sa iesi tu primul pe piata cu aceasta "stire". Daca, intr-adevar aveai intentii bune, ai fi trimis aceasta scrisoare tuturor colegilor tai si fara sa o publici. Pacat si rusinos in acelasi timp. VICTORAS, n-am fost niciodata fanul tau, ba chiar mi-ai displacut in multe momente, insa te incurajez sa te tratezi si sa te faci bine. Sanatate si capul sus!

andoo (1 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 21:10

Stii ce ai facut tu prietene? E ca si cand iei un elefant in lanturi si-l plimbi printr-un oras, blamand circul care l-a tinut atata timp in lanturi. In loc sa-l feresti de oamenii de care e ingrozit, tu mai mult il expui. Fix asa ai facut tu cu Iacob acum ;)

?????? (95 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 22:27

Apreciați că Florin Segărceanu ar putea juca în partida de FED Cup cu Franța cu Monica Niculescu ca a doua jucătoare de simplu, Monica Niculescu arătând o formă relativ bună în prima parte a sezonului și având și rezultate favorabile cu primele patru dintre jucătoare de simplu ale Franței, ?

Porta (2 comentarii)  •  20 aprilie 2019, 18:21

In România momentan corupția se simte din ce in ce mai mult in viața de zi cu zi. Este o consecvență logică ca jurnaliști precum Știucan sau Tolontan, care prin munca lor încearcă să demaște corupții și actele lor de corupție din societatea românească, să fie așa de denigrați și urâți de moguli (mafia Arromână din fotbalul românesc în frunte cu Hagi și clanul Becali). Aceștia având potențialul financiar necesar in a susține orice activitate ce poate denigra munca acestor jurnaliști .

Comentează