Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Mitriță, războiul din creierul misteriosului Rotaru

Craiova are nevoie să vândă de două milioane de euro pentru a fi pe zero. Dar când îți vinzi golgeterul, riști să termini pe zero nu doar anul fiscal

Permalink to Mitriță, războiul din creierul misteriosului Rotaru
luni, 4 februarie 2019, 12:05

Craiova lui Mihai Rotaru a împărțit până acum apele în două. 

În primul rând, orașul e scindat între cei care țin cu Craiolguța și nostalgicii Craiovei lui Mititelu, chiar dacă prezența primei echipe în Liga 1 atrage mai mulți spectatori în tribune. 

Judecătorii diferitelor instanțe care au analizat dosarele legate de dispariția și reapariția Craiovei au avut și ei verdicte diferite. Fotbalul românesc e  prins, de asemenea, între opinii opuse privind modul în care echipa a ajuns direct în Liga 2, în timp ce alte branduri importante au pornit din Liga 4.

La rândul lor, ziariștii folosesc două nume, CSU și Universitatea. 

Clubul însuși este rupt în două, la fel cum a fost mintea lui Koljic la penaltyul ratat, duminică, la Ovidiu. 

Una joacă echipa lui Rotaru în sezoanele regulate și alta în play-off. Echipa, care s-a calificat până acum de două ori în minicampionatul pentru titlu, a început de fiecare dată play-off-ul la 4 puncte de lider (de fiecare dată, a terminat la 8 puncte în spate sezonul regulat) și a terminat campionatul la 12, respectiv, 13 puncte distanță de campioanele Viitorul și CFR. 

Craiova nu a arătat niciodată maturitate în faza finală din Liga 1, lăsând impresia unui satelit mulțumit cu simpla prezență pe lângă FCSB, CFR și chiar Viitorul. 

Anul acesta, Craiova e din nou la 8 puncte de lider și se pregătește de play-off. 

Și, iar, patronul e cu mintea împărțită. 

În întunecimea biroului său din centrul Bucureștiului – menținută de obloanele veșnic trase – Mihai Rotaru administrează clubul direct și-și compară rezultatele cu ce se întâmplă în vest. Craiova are un departament de marketing, produce anual sute de mii de euro din merchandising și gândește campanii de atragere sau de fidelizare a suporterilor. 

Pe de altă parte, omul de afaceri – ajuns în 2015 în arest într-un dosar de retrocedări – fuge de comunicare și detestă ziariștii care-i numesc echipa “CSU”. Un tip micuț de statură, cu aparat dentar și cu un pântec nesportiv, Rotaru preferă să discute cu jurnaliștii în privat, încercând să le influențeze subliminal părerea despre clubul său. 

În toate discuțiile, în care abordează o politețe aproape excesivă, trei sunt constantele. Stivele de dosare prin care justifică folosirea legală a numelui Universitatea, laptopul pe care finanțatorul urmărește zilnic jucători din întreaga lume, aidoma unui împătimit de Football Manager, și informația că echipa are nevoie să vândă anual jucători de minimum două milioane de euro pentru a fi în punctul numit de afaceriști “break-even”. Adică, pe zero. 

Anul acesta, șansa de a termina anul fiscal pe zero a venit în iarnă, la mijlocul campionatului. 

În fața ofertei de 7,4 milioane de euro din MLS pentru Mitriță, Rotaru s-a gândit ce s-a gândit, titlul sau banii?, și a ales banii. În privat, va spune probabil că, alegând banii, a ales să mențină echipa în lupta pentru titlu.

Dar când îți vinzi principalul marcator, riscul de a dezechilibra echipa într-un moment foarte important este uriaș. Cum să te mai bați la titlu fără golgeter?

Riscul de a termina pe zero nu doar anul fiscal, ci și pe cel sportiv, devine iminent.

Ce nu spune Rotaru în discuțiile private cu ziariștii este că egoul lui Mitriță crescuse enorm în ultimul an și intrase pe o traiectorie de coliziune cu egoul lui Bancu, de asemenea în creștere. Tensiunea dintre cei doi (foto) ajunsese în punctul în care, la ședințele interne din club, fusese nominalizată ca principala cauză pentru înfrângerea categorică cu 3-0 suferită în decembrie 2018 în fața mercenarilor lui Mircea Rednic. 

Cu vestiarul rupt și el în două, Craiova a ales să dea cash-out cu Mitriță și să reinvestească o parte din suma primită de la New York City în speranța că noile achiziții se vor adapta în timp record pentru a pune umărul la prima încercare serioasă a echipei de a se bate la titlu. 

Profitul pe anul fiscal în curs e realizat din februarie. Afaceristul Rotaru are o jumătate de creier liniștită. 

Ce se întâmplă în cealaltă emisferă nu poate fi decât ghicit, în cel mai fericit caz. 

E Mangia un antrenor de titlu sau italianul și-a atins limitele, reușind să creeze o echipă de play-off? Mai are Craiova datorii de plătit din anii promovării și a performanțelor obținute cu un doping politic important din partea baronilor PSD?

Răspunsurile, în curând pe micile ecrane și în biroul obscur din Piața Romană.  

Comentarii (65)Adaugă comentariu

DeuxEx (1 comentarii)  •  5 februarie 2019, 23:43

Invidia razbate din fiecare cuvant al acestui articol. De ce, Costine? Pentru ca Rotaru NU s-a facut pres in fata ziaristilor vostri? Sau o fi pentru ca v-a retras acreditarile si in acest moment sunteti singura publicatie importanta FARA acreditari pe langa clubul din Banie? Va deranjaz ca Rotaru a stiut sa taca si sa faca, in loc sa-si afiseze ipocrizia ca ***, Jiji ***? Va doare faptul ca in Banie exista un club profesionist de fotbal care, cu pasi mici, se indreapta catre varf? Asta va doare? Asta e problema voastra? Esti constient de faptul ca acest articol jigneste inteligenta oricarui oltean cu capul pe umeri (nu, nu vorbesc de saltimbancii lui MitiChelu). Va intrebati de ce nu va iubesc oltenii? Din cauza acestor atacuri repetate la adresa Universitatii Craiova, d-aia. Dar IQ-ul vostru este prea scazut ca sa intelegeti acest aspect. Spor la aruncat cu noroi - cand va saturati de asta, poate va transformati si voi intr-o publicatie sportiva, cu jurnalisti adevarati, desi am indoieli ca se mai poate in cazul vostru...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petru (1 comentarii)  •  6 februarie 2019, 0:16

Articol adevarat .CSU anrp 2013 nu poate fi Stiinta Craiova !Balaci a spus acest lucru in cuvinte memorabile .Si daca nici Balaci nu intelegea fenomenul ,atunci cine putea sa fie mai obiectiv? Sorinaccio ,Cami ,Badea , nu aveau cum pentru ca au trecut in barca celui cu burtica anrp ...Stiinta nu poate fi clonata decat vremelnic ...Odata se supara oltenii si il trimit sa faca marketing si sa incerce sa coteze la Bursa un cablu ,o sarma, o lita , ceva pe specific ...Am prins Craiova Maxima ,pe Oblemenco ,Balaci ,Crisan, Stefanescu, Donose , Irimescu ...Echipa o stiau oricine ca pe o poezie !Daca nu se impotrivea sistemul de atunci ,invidios pe ascensiunea oltenilor , acolo era si acum fotbalul ca o religie .Acum au reusit sa scindeze un oras intreg .Unii care s-au dus pentru subventiisi ajutoare , altii care merg corect prin coclauri ,cantand , pentru IUBIREA INFINITA ... Lasa ,lasa , lasa , lasa , ca ne-ntoarcem noi acasa ! LASA .

tesio (8 comentarii)  •  6 februarie 2019, 10:18

@ constantean: "ce te-ai enervat ma, asa? doare adevarul ? ce ma doare pe mine ca a fost opozabil sau nu Mititelu in procesul de la Timișoara? importanta e decizia: csu NU e Stiinta !!! 'tereac cu clona ta cu tot !" Pai eu nu asta-ti spun, ma, mai sus????....Craiova aia veche care o stii tu a fost ucisa (dusa-n faliment, totuna e!!)) de familia mititelu aDRIAN MARIN GIGi junior liliana gabriela claudiu george...ansamblu ala de indivizi de isi zic cum isi zic, pe care-l sustii tu acum, si e in liga 3-a sau a 4-a (nu stiu!!), ala dupa care alergati voi prin coceni, ala a fost infiintat in 2017...Actuala echipa din Liga 1 a renascut in cadrul Clubului Sportiv, a fost reinfiintata in cadrul clubului sportiv Universitatea Craiova...are toate marcile detinute legal, are insemnele inregistrate la OSIM...Vezi si tu cum e trecuta pe site-ul lpf, vezi cum e trecuta pe site-ul uefa....totul legal! Dar, pentru tine si pentru asta de-si zice petru si ptr asta de semneaza articolul, a fi legal e o notiune asa de ochii lumii??...sa-si depuna toti guvizii si calcanii din arealul Marii Negre icrele in gura-ti !!

tesio (8 comentarii)  •  6 februarie 2019, 10:27

@petru: spui ca: Unii care s-au dus pentru subventiisi ajutoare , altii care merg corect prin coclauri ,cantand , pentru IUBIREA INFINITA ... Lasa ,lasa , lasa , lasa , ca ne-ntoarcem noi acasa ! LASA . hahahhaaaaaa...mai iti face familia mititelu marin adrian gigi junior liliana gabriela, claudiu george - 10 echipe, si mergi corect si vremelnic prin cocaluri si-ti sustii iubirea infinita ptr echipele desfiintate si reinfiintate ale acestei familii....Apoi, dupa ce in zece ani va ajunge una din echipele infiintate si reinfiintate ale acestei familii in liga 1, apoi, va juca-n Uefa Champions League si o va castiga corect, fara scandal....il va pune capitan de echipa pe speranta fotbalului romanesc unu`, Costea, director sportiv-unu` Ologu, unu` Saceanu si alte foste mari sperante ale fotbalului romanesc , care dupa ce nu a mai fost echipa familiei, de buni ce-au fost nu si-au mai gasit echipe nici prin divizia D....hahahahahahahhahaaaaaaaaaaaaaaa

tesio (8 comentarii)  •  6 februarie 2019, 11:05

@Petru: Articol adevarat .CSU anrp 2013 nu poate fi Stiinta Craiova !Balaci a spus acest lucru in cuvinte memorabile ....hahahahahhaaaaaaaaaaaaaaaa....ma faci sa rad !! Iliuta era prezent la aproape fiecare meci al "clonei"...se deplasa de la Bucuresti la Craiova special ptr meciuri....se implica si la jucatori, comunica cu ei frecvent.....foarte mult "ura" Iliuta aceasta "clona"........hahahahaaaaaaaaaa.......mergi, ma, in Rai, vezi ca are Dumnezeu treaba cu tine...are sa-ti dea de lucru la catastife acolo.....

Garido (5 comentarii)  •  6 februarie 2019, 12:28

Craiova scindata !!! Stati in pic sa imi revin ,sunt emotionat pana la lacrimi . Inteleg ca aveti glume in program dar intai aprilie este cam departe . Asa e d-le Stiucan, asa am visat si eu intr-o noapte ,si asa mi-a zis si baba Vanga, am vazut 30.000 de suporteri ai noului srl ,fc mititelu faliment capcana proaspata ,daa,ba nu, am vazut bodyguarzii lui mititel faliment care aplauda prin balarii si dau foc la stadioane Ce articol tare , parca e sponsorizat de ala cu ochelarii pe mufa care imprumuta bani de la antrenori si trimitea suporterii pe la Turnu Severin ca sa nu-si plateasca datoriile pe care le avea in Craiova . Stiti cumva daca antrenorul Piturca si-a recuperat banii de la asta cu ochelarii pe mufa ,mititel faliment srl 2017 ? Asta e ,d-le Stiucan , nici baba Vanga nu le mai nimereste ca in tinerete .

Un suporter (1 comentarii)  •  6 februarie 2019, 15:26

...de ce zice lumea:*** ***, *** ***?...*** ăștia de comenteaza, nu-și aduc aminte de păunescu, ilinca, nețoiu,staicu?...scuze pentru trivialități, dar asta merită...bine zici ȘTIUCANE, ești tare omule căci nu te-ai corupt ca alți colegi de-ai tăi...*** astea de suporteri care sau vîndut sînt aceiași care întind mînă la cadouri odată la 4 ani...numai FCU CRAIOVA 1948 oriunde se va afla contează...cum zice lumea: *** *** și *** ei....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tesio (8 comentarii)  •  6 februarie 2019, 15:39

@un suporter: mergi, ma, la scoala, invata sa scrii corect si, apoi discuta suporterii cu tine...pana atunci, adu` ode familiei mititelu adrian, marin, gigi, junior, liliana gabriela, claudiu, george - cea care-ti face, si apoi reface, echipe cu care tu sa tii !!

Frenemy (2 comentarii)  •  6 februarie 2019, 19:38

"Mai are Craiova datorii de plătit din anii promovării și a (!) performanțelor ..." "ai performantelor" ? In rest, ai calcat linia subtire a atacului la fizicul persoanei: ce legatura are conformatia fizica a individului Rotaru cu performanta manageriala, de ce trebuie sa ne induci ideea ca tipul este gretos fizic ?

John (3 comentarii)  •  7 februarie 2019, 8:56

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

constantean (1 comentarii)  •  7 februarie 2019, 10:37

@tesio: *** virgulele alea puse in exces... asta ca tot faci tu pe inteligentul pe-aici... Si, apropo, taie "re"-ul ala din fata cuvantului "reinfiintat" cand vorbesti de csu... 2013 este anul infiintarii, nu reinfiintarii. Si clubul sportiv asociat cu SC Blue Lions-ul lui Rotaru este Universitatea DIN Craiova, o asociatie sportiva obscura infiintata de pavel badea(avand ca sectii sportive atletism, sah, tenis de masa, bridge, orientare sportiva... deci nema sectie de fotbal). Dar, na... la cata prostime e in Craiova, nu e de mirare ca si-a gasit clona atatia adepti ce o considera Stiinta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tesio (8 comentarii)  •  7 februarie 2019, 12:16

@constantean...si constanteanu` ala de mironica zicea mai deunazi, cand il daduse Craiova pe Mitrita ca e gata campionatu`, s-a terminat...ca sta Craiova intr-un jucator....apoi, dupa o zi, un alt constantean (genial de data asta!), Gicuta Hagi pe numele lui, sustinea ca nu sta Craiova, ca nicio echipa dealtfel, intr-un jucator....Asociatia aia obscura de care stii tu de la CT ce sectii avea (CS Universitatea Craiova), le avea demuuuult, ele existau demult...sectia de fotbal, doar aia s-a reinfiintat in cadrul Clubului Sportiv....Dar tu ce sa stii? Ai geniul constanteanului Gicuta???nuuuuu....*** !! inclusiv aia de salasluiesc pe langa Cazinou...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

constantean (1 comentarii)  •  8 februarie 2019, 11:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (1 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:05

@observator_federal "Universitatea Craiova (frumos nume, frumoasă istorie, frumoasă echipă, minunată ambianță - dar toate astea se văd strâmb de la București)" Domnii (daca imi permiti sa le spun asa) de la GSP nu au acreditare, asadar in apararea lor, nu au de unde sa stie ce se simte pe stadion si in jurul lui cand Universitatea joaca acasa... pot doar presupune. Iar cand Rotaru refuza sa le dea subiecte de cancan asa cum o face Mititelu si Becali, trebuie sa arunce cu venin pentru a crea polemici si a face trafic. Numai bine !

Comentează