Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Aberația timpului: raportul de activitate al lui Duckadam

În Sala Mare a Ateneului, discursul lui Donald Tusk ajunsese în punctul culminant după cinci minute în care președintele Consiliului European a vorbit integral în limba română spre uimirea audienței.

Polonezul i-a enumerat pe “eroii imaginației mele”, intelectuali și sportivi […]

Permalink to Aberația timpului: raportul de activitate al lui Duckadam
marți, 15 ianuarie 2019, 9:14

În Sala Mare a Ateneului, discursul lui Donald Tusk ajunsese în punctul culminant după cinci minute în care președintele Consiliului European a vorbit integral în limba română spre uimirea audienței.

Polonezul i-a enumerat pe “eroii imaginației mele”, intelectuali și sportivi români. Eliade, Cioran, Nadia, Halep.

Întrerupt de aplauze, Tusk a rostit apoi frazele care l-au emoționat până la lacrimi pe Helmut Duckadam:

“Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni de fotbal de la Sevilla din 1986 când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii. Să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmut Duckadam a apărat acele patru penaltyuri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși”.

În câteva zeci de secunde, un străin, Donald Tusk, a reușit să panseze răni adânci, nevindecate, provocate de cămătarul român care a împrumutat Steaua până când clubul a devenit FCSB.

Acum 15 ani, pe un scaun de televiziune, George Becali rostea memorabilul “nu mai țin minte” la rugămintea lui Robert Turcescu de a nominaliza jucătorii care au bătut penaltyurile de la Sevilla. Eforturile moderatorului de a obține niște răspunsuri valide au dat scenei o tușă ridicolă, la fel de sensibilă și acum, când revezi imaginile de mai jos.

VEZI AICI MOMENTELE PENIBILE CU BECALI

Peste alți 4 ani, în 2007, Turcescu și Becali s-au reîntâlnit, iar cel care se presupune că poseda Steaua a mai sfidat o dată momentul de vârf al clubului, dar și al fotbalului românesc, spunând nonșalant că habar nu are numele celor care au bătut penaltyurile.

“Păi nici acum nu știu. De unde să știu?”.

Performanța pe care Becali a aruncat-o pe jos – aidoma “biletelor pentru legende” la meciul cu Chelsea, mai țineți minte – a fost ridicată de Donald Tusk, curățată cu un gest nobil pe scena Ateneului și repusă pe locul ei de drept. “Când, în mai 1986, Steaua  a devenit cea mai bună echipă a Europei, ceva s-a fisurat în carcasa de resemnare și de neîncredere care se pusese, ca o cochilie ce încremenise timpul, pe sutele de milioane de ființe umane din lumea comunistă”, a scris vineri Cătălin Tolontan.

Odată cu acea finală, Tusk l-a ridicat de pe podeaua lui Becali și pe Helmut Duckadam.

Gazeta a intrat în posesia unui document intern al clubului FCSB în care portarul divinizat de Tusk își justifică în fața finanțatorului George Becali activitatea pe luna iulie 2018. Documentul poate fi văzut mai jos.

Pe o coală A4 sunt menționate 10 acțiuni prin care eroul din 1986 își decontează banii primiți în acea lună de la Becali.

“Raportul de activitate întocmit de Duckadam Helmut” este dureros.

Președintele de imagine scrie că a reprezentat clubul în nouă emisiuni Digi Sport, dar acolo Duckadam merge pentru că este plătit de postul TV cu care are un contract de colaborare.

“90 de euro de emisiune. Suficient cât să-mi plătesc chiria la București”, le spune el apropiaților.

A zecea “acțiune de imagine” este întâlnirea cu românul emigrat în Canada care i-a cumpărat mănușile purtate la Sevilla și pare mai degrabă o întâlnire prietenească decât una în care legenda Stelei a acționat ca ambasador al clubului.

În schimbul acestor hârtii întocmite lunar, Duckadam primește de la Becali o sumă neprecizată.

În josul paginilor apare semnătura rotundă, cu un H tăiat, pe care fostul portar o folosește pentru autografe. E aceeași iscălitură făcută cu un marker pe mănușile pe care Duckadam i le-a trimis șefului Consiliului European, a doua zi după discurs.

A fost răsplata sa pentru un favor neașteptat.

Înregistrarea momentului petrecut la Ateneu poate fi depusă lună de lună de Duckadam la dosarul său de activitate. Doar pe baza elogiului lui Tusk, fostul portar ar fi îndreptățit să primească bani de la Becali până la capătul zilelor și tot nu ar fi de ajuns.

Ce a făcut Duckadam la Sevilla acum 33 de ani nu poate fi măsurat în bani și, în concluzie, nu poate fi răsplătit, aici, pe pământ.

Ce s-a întâmplat atunci n-ar fi putut fi explicat nici măcar de Eliade, eroul imaginației adolescentului Tusk.

Pe 7 mai 1986, mustăciosul în tricou verde a fost nepământean. A apărut de nicăieri și apoi a dispărut în altă dimensiune.

Decenii mai târziu, s-a încarnat în președintele de imagine al unui club cu nume fantomatic și primește bani cash de la Luțu în schimbul unor foi străvezii.

E o aberație a timpului.

Legendele nu au cum să întocmească rapoarte de activitate.

 

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Dorin (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 16:34

E clar, doar vreo 2-3 persoane au inteles articolul!

Marius (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 9:24

Bine ca il favorizezi tu scriind acest articol. Mai bine ocupa-te de dinanovistii tai. Gigi este un incult ***. Stim asta cu totii. Mai stim ca a tinut cu bani grei Steaua dar si fotbalul romanesc cumparand cam 90% din rapciugile altor echipe dupa doua meciuri bune, doua goluri sau trei pase nimerite. Echipa a facut performanta. Este foarte bine ca face raport. Timpul trece, lumea uita, vorbele zboara, scrisul ramane. Nu conteaza ca nu stie cine a marcat la Sevilla. Stim noi. Conteaza sa finanteze si Steaua sa stea acolo dus pentru ca noi astia care stim cine a marcat nu avem cu ce. PS: Daca la clubul armatei nu era Lacatus, daca nu era vorba despre el, cine l-ar fi urmat pe Talpan? sau daca pleaca vreodata Lacatus...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Popescu ion (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 10:07

Doamne cati agramati..."nu te chinuii", "el nu poate stii"... inainte de sfaturi, sa puna mana pe gramatica toți partarii. Dacă el nu se simte jignit sa faca raportul, nu este treaba altora. Cat despre camatar sau ce aberezi tu acolo, el a fost contactat sa cumpere un club in 2003. După ani de zile, stai dle ca nu ti-am dat emblema, palmaresul, etc...ar fi trebuit dna ul sa intre pe fir si sa vada daca n-a fost înșelăciune. Vinzi ceva, dar n-ai vandut...tipic mioritic

vasco (55 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 20:00

Trist!Tare,tare,trist!Banul,stapanul lumii ,darama statui de pe socluri....Vicleanul negustor de branza ,terenuri si fotbalisti,a distrus nu numai Steaua ci si increderea multor romani in morala societatii in care traim.Compromite cea mai mica si elementara idee de normalitate.

Ali Bec (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 21:41

Stucane, Becali e *** de cea mai joasa speța. Asta fără nici un dubiu. N-ai decit sa-l faci cu oua și oțet cit vrei. Dar Duckadam e un om fără cusur. Rămas sărac după cariera nu din cauza alcoolului, a pitipoancelor sau a păcănelelor precum mulți alții, ci din cauza modestiei și ptr. nu-i spagar sau bișnițar. In schimb a adus cel mai valoros trofeu obținut vreodată de fotbalul românesc. Dece te legi de el? Sa-ți fie Rușine! ***

Comentează