Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
PCH, privatizarea spiritului Dinamo

Două chestiuni, chiar din start.  Pentru cei tentați să găsească explicații oculte pentru acest articol: nu am luat și nu iau șpagă de la nimeni, niciodată.  Pentru dinamoviștii convinși că țin cu alte cluburi am o întâmplare adevărată, spusă în […]

...

Sunteți niște monștri, băieți!

La primul meci, mi-am scos pălăria, simbolic, în fața celor care au bătut Croația. Lucrurile devin acum din ce în ce mai serioase. Am scos și Anglia din cursă, avem 6 (șase) puncte din șase – vă dați seama?! – […]

...

Decar nu înseamnă “riscar”

Din start, pentru a risipi orice speculație, îmi scot pălăria în fața băieților care au bătut Croația cu 4-1, așa cum am făcut și marți seară, în direct, la GSP Live. Am văzut gestul la prietenul Decebal Rădulescu și, deși […]

...

Cartonaș galben pentru procurori

Vă amintiți să fi citit în presă despre arestarea în România a vreunui personaj sau grup organizat specializat în trucarea de meciuri pentru pariuri? Nu vă gândiți prea mult. Răspunsul e nu.  Ați citit despre arestarea vreunui jucător pentru culpa […]

...

Pumnii lui Miriuță minte nu au

Hermannstadt s-a salvat de la retrogradarea directă și va da baraj cu U Cluj. De vreo două luni, în fotbalul românesc se tot vorbește despre salvarea obligatorie a echipei lui Vasile Miriuță într-un registru conspirațional: echipa din orașul președintelui țării, […]

...

Rareș Bogdan și sângele din cravata lui Bercean

Sportul românesc se ridică precum o piramidă hâdă pe umerii a sute de minori plesniți peste ochi, loviți cu sete în moalele capului, umpluți de sânge, scuipați și suduiți.

Permalink to Rareș Bogdan și sângele din cravata lui Bercean
miercuri, 12 decembrie 2018, 10:43

Când pășește pentru prima dată în școală, un copil află că roșul din tricolor înseamnă sângele vărsat de străbunii lui.

“Invitatul meu poartă un simbol care m-a impresionat. Vă rog să-l arătați”, și-a încheiat Rareș Bogdan monologul, cabotin ca-n fiecare seară, iar operatorii Realitatea TV au mutat camera pe invitatul său, antrenorul de judo Florin Bercean.

La gâtul lui stătea agățată o cravată în culorile tricolorului, dispuse oblic.

“Am purtat-o la Olimpiadă și mi-a purtat noroc. Mi-au cerut-o mulți, dar i-am refuzat. Poate că o să o dau cuiva”, a explicat Bercean simbolistica. De numele cunoscutului antrenor se leagă medaliile olimpice ale judoului românesc, dar și tot mai multe mărturii de abuz împotriva minorelor și minorilor veniți să facă performanță la Centrul Olimpic de judo de la Cluj.

În cravata lui Bercean este sângele “celor care au săvârșit unirea”, cum a explicat antrenorul, însă s-a scurs și sângele fetelor bătute cu corzi de cauciuc, cu palmele, izbite cu capul de dulapuri de fier, călcate în picioare, înjurate, umilite de Bercean și de colegele sale de la Cluj în numele performanței.

“M-a chemat la el. A tras capătul frânghiei, învelit într-un cauciuc gros, și m-a pocnit cu ură direct în creștetul capului. M-a luat amețeala, îmi țiuiau urechile, m-am culcat la pământ și, fiind mai sensibilă, a început să-mi curgă sânge din nas”.

Mărturia acestei tinere judoka nu l-a interesat pe Rareș Bogdan, angajat la o televiziune unde unul dintre finanțatori este Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo.

Bogdan l-a invitat pe Bercean pentru a se revolta împotriva “vocației demolării” marilor valori ale României. Cei doi au vorbit despre conspirații, despre ziariștii care “sunt în spatele nesimțiților care au vorbit”, s-a discutat despre orice mai puțin despre esența acestui caz.

Despre copiii bătuți la o vârstă la care pumnii antrenorilor lasă urme ca-n plastilină.

Timp de 55 de minute, niciuna dintre fetele care au vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre abuzurile lui Bercean nu a fost contactată, așa cum o cere o regulă elementară a jurnalismului.

Nu e nimic surprinzător în această scăpare deontologică.

Anul trecut, Gazeta Sporturilor a lansat campania “Nu Abuz”, menită să semnaleze relele tratamente la care sunt supuși copiii din sportul românesc. Imediat, au ieșit la iveală abuzuri inimaginabile comise cu ani în urmă de antrenori din baschet, volei sau fotbal.

Minori care până atunci tăcuseră, captivi fără vină între dorința de a face performanță și teama de a vorbi, au ieșit în față curajoși. Părinții le-au cerut scuze copiilor pentru că au ignorat semnele tăcute ale traumelor produse de bătăile și umilințele antrenorilor. Doar autoritățile au tăcut.

Abuzurile nu au început cu judoul, iar Bercean nu este victima vreunei agende ascunse, așa cum susține -manipulator – Gușă.

Sportul românesc se ridică precum o piramidă hâdă pe umerii a sute de minori plesniți peste ochi, loviți cu sete în moalele capului, umpluți de sânge, scuipați și suduiți.

Puținii medaliați din vârf acoperă sacrificiile. Sângele se scurge din obraji în pământ, la baza edificiului, în timp ce publicul se uită doar în sus, spre vedete, unde totul strălucește.

Câteva pete de sânge au ajuns în cravata lui Bercean.

La finalul emisiunii, antrenorul și-a desfăcut nodul și a vrut să-i dea talismanul lui Rareș Bogdan. Teatral, moderatorul și-a luat vocea gâtuită, dar a refuzat cadoul.

De ce nu ai pus mâna pe sângele fetelor abuzate, Rareș?

Ți-era teamă că-ți rămânea în palma cu care îți mângâi zilnic copilul?

PS – „Avem cei mai buni documentariști din România”, s-a umflat Rareș Bogdan în pene în timpul emisiunii. Dacă ar fi fost așa, în mod sigur ar fi avut pe masă acest fragment dintr-un interviu acordat de Florin Bercean jurnalistei Mirela Băsescu de la Prosport, în 2012:

Reporter: Corina Căprioriu se amuza că de la dumneavostră a luat prima bătaie…
Bercean: (râde) Nu sunt de acord cu metodele inumane de educare, dar de multe ori nu ai altă metodă de convingere. Noi încă de la început am încercat să facem o familie aici. Nu le-am certat mai mult decât mi-aş fi certat propriii copii. Corina e o fire mai aparte, care de cum a venit aici era hotărâtă să facă revoluţie. Comenta la tot, era rea de gură, protesta tot timpul!

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Dan (1 comentarii)  •  13 decembrie 2018, 20:11

Poate ca ne lipseste , curajul sportivilor de a merge pana la capat. cand vom avea astfel de cazuri duse pana la capat vor fi schimbari. de ce nu exista? poate ca acolo trebuie mers. Three former national team skiers have filed a $1.35 million lawsuit against Alpine Canada, alleging a failure to protect the athletes from sexual, physical and psychological abuse at the hands of former coach Bertrand Charest. https://nationalpost.com/sports/olympics/alpine-canada-faces-1-35-million-lawsuit-from-former-skiers/wcm/54f52d98-729b-4a70-bbd8-84f668fa3144

Kendo (6 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 9:46

"Nu sunt de acord cu metodele inumane de educare, dar de multe ori nu ai altă metodă de convingere. " Asta spune tot. Poti inlocui "metodele inumane (inumane?!?!?!) de educare" cu "metodele de tortura" si fraza ar avea mai multa logica. Eu nu inteleg cum parintii acestor copii stau ca fraierii sa le fie umilite odraslele. Sigur, banuiesc ca multi sunt din familii cu un venit cel mult mediu, care n-au chef/timp/bani de procese sau scandaluri si isi pun toata speranta viitorului in vreun posibil succes sportiv al generatiei urmatoare... Cat despre modul in care se face jurnalism in Romania si peste tot (sa fim seriosi, in State exista FOX News, ca sa dau doar un exemplu) ce sa mai zici? Tintele sunt bine fixate la locul lor si rareori gasesti pe cineva dispus sa asculta ambele parti.

Jean-Paul (4 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 12:37

Credeti, d-le Stucan, ca Bercean ar fi venit la "interogatoriul" lui Rares daca n-ar fi fost asigurat de la inceput, de catre Gusa, ca nu se vor aminti in emisiune de declaratiile fetelor batute si nici nu vor fi admise confruntari verbale intre antrenorul-bataus si fetele reclamante? In alta ordine de idei, carentele de pregatire pedagogica ale unor astfel de "dascali" conduc la folosirea bataii ca argument suprem. Trebuie sa spun aici ca fetele ar fi trebuit sa-si anunte parintii in momentul in care "herr profesorul bercean" s-a folosit de forta lui animalica pentru a se impune in fata unei copilite. Iar parintii ar fi trebuit si ei sa intervina ca sa-i atraga atentia ca el, marele Bercean nu are nici un drept sa foloseasca bataia. Poate, ca daca lucrurile ar fi decurs dupa scenariul mentionat de mine mai sus, alta ar fi fost atmosfera de la lot.... P.S. Pe vremea cand fiica-mea era la gradinita, a fost trasa de par si palmuita de ditamai educatoarea, pentru ceva, efectiv, nesemnificativ. Educatoarea respectiva avea obiceiul sa dea cate o palma ca masura forte de convingere... Fiica-mea mi-a spus in aceeasi zi, in drum ce ne intorceam acasa de la gradinita. A doua zi, dimineata, cand am ajuns la gradinita, m-am dus direct la madam si i-am cerut pe un ton rastit sa nu-si inchipuie ca eu i-as permite sa mai foloseasca forta, din moment ce nu e nici mama ei si cu atat mai mult cu cat eu nu sunt partizanul acestei metode. In momentul in care i-am spus ca fiica-mea n-a mancat nici macar o data bataie acasa, fiindca eu pot s-o conving sa nu faca rele, doar vorbind cu ea, a ramas cu gura cascata si doar atat a putut spune: "va trebui sa ma suportati inca o luna de zile, dar sa stiti ca eu ii voi face referat ca poate incepe scoala chiar daca are doar 6 ani si stiu ca vreti s-o dati la scoala doar de la 7 ani" "Asta e treaba mea, pe dvs trebuie sa va intereseze sa respectati cerintele impuse unui pedagog", i-am zis eu. Din acea zi, n-a mai incercat nici macar o data sa o "corecteze" pe fiica-mea, iar eu nu mi-am facut probleme .....

Ciprian (2 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 12:51

Ceea ce a facut antrenorul e ILEGAL! Asta in primul rand. Nu ai voie sa lovesti pe nimeni! E un abuz. Si de aici trebuie sa se sesizeze cine trebuie, vestitele foruri competente. Ca profesor nu ai voie sa lovesti, sa urli, sa ameninti!!! Din pacate se intampla des! Mai bine fara nici o medalie, decat cu medalii obtinute in aceste conditii! Cat despre Rares Bogdan, emisiunea a fost o dovada de slugarnicie! Cam atat despre vestita obiectivitate jurnalistica. Nicio diferenta fata de Romania TV sau Antena 3. Fiecare cu stapanii lui. La mijloc, noi, "nesimtitii" ...

Abu (7 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 20:04

Da , inchușoare pe viață sau ... in cap.

Abu (7 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 20:43

@Bogdan Băi băiete, tu unde ai trăit până acum? În evul mediu sau ai fost închis în întuneric? În evul mediu s-e făceau decapitări publice iar după aia copiii se jucau fotbal cu capul tăiat. Din fericire lumea a evoluat, legea aparand și pe cei ce nu se pot apăra singuri. Ești urs. Ce bați câmpii cu performanța. dacă aș prinde un pervers care da intr-un copil l-aș *** pe ***, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan al doilea (3 comentarii)  •  14 decembrie 2018, 22:19

Rares Bogdan? este o gluma, pur si simplu o gluma!

vasco (44 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 14:53

Am ramas,din pacate,in ambitia bolsevica de a avea rezultate cu orice pret,de a fi mandri ca suntem romani prin rezultatele sportivilor,repet,cu orice pret.Daca am fi o societate normala,educata la valori umane,de respect si morala,atunci tot ceeace facem noi ,in tara si aiurea prin lume,s-ar raporta le aceste valori.Atunci am putea fi mai des si in mai multe feluri mandri ca suntem romani.Asa...doar smecheria,hotia,coruptia la toate nivelurile ,interesul marunt...,toate decurgand din lipsa de educatie si respect pentru tot ce e in jurul nostru.@stefan al doilea,ai dreptate,e o gluma,pur si simplu o gluma,dar una sinistra!Propaga zilnic numai minciuni,are si o fizionomie de Pinochio...Din pacate mai sunt si altii,parca prea multi.

Zagna (11 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 15:19

Rares Bogdan, ai pierdut un fan cand ai stat "capra" la gusa, acum ai capatat un dusman. Pentru o fata de centura este greu prima data, pe urma devine obisnuinta. Pacat de noi, cei care te-am crezut, nu de tine...

andrei (2 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 21:35

bravo costin ! !!

andrei (2 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 21:36

bravo costin ! de asemenea articole e nevoie !

Comentează