Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

„Wow!”-ul lui Lineker

Legătura ocultă dintre Messi și Ronaldo

Permalink to „Wow!”-ul lui Lineker
vineri, 19 martie 2021, 6:33

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie să fii informat că Lineker îl consideră pe Messi cel mai mare fotbalist din câți au fost vreodată.

E om. E de rău?

„Wow!”-ul său uimit exprimă – într-o silabă – exact asta: cel mai bun fotbalist din lume a ratat un penalty. E scandalos? Concluzia: e om! E de bine? E de rău? Nu e nici una, nici alta. E ceea ce se numește ironie și asta se știe demult că nu e ușor de explicat, de înțeles. Nici de adăugat: e totuși un om! N-ar mai avea niciun haz. Or, fără haz, Lineker nu lucrează. El nu va lăcrăma pe față pentru Messi, nu-i va deplânge ghinionul, nu folosește dulcegării, preferă un „wow!” spontan, enigmatic și vulnerabil. Tot ce a urmat ratării lui Messi la Paris are o legătură ocultă cu cine altul decât Ronaldo 7?

Peste Pele

După meciul lui catastrofic cu Porto și eliminarea din Liga Campionilor a lui Juve, deci într-o situație care i-a făcut pe mulți să discute despre un faliment al lui CR7 fără ghilimele, soarta se întorcea, irezistibilă, în favoarea lui. Nu cred că va lipsi din orice biografie a sa meciul de la Cagliari, chiar din campionat, după eșecul cu Porto, unde Cristiano – acel zero din partida cu Porto – realiza un hattrick miraculos, la 3-1, exact 3 goluri cu care ajunge la 770 în toate meciurile oficiale ale carierei sale. 770, cu 3 mai multe decât recordul lui Pele pe același segment al jocurilor oficiale.

Tandrețea campionilor

Nu se știe cum arată trofeul acestei competiții a golgeterilor mondiali, poate că nu mai e nici nevoie de trofeu, schimbul imediat de scrisori dintre cei doi laureați dându-mi, cel puțin mie, mai mult decât o imagine. Pele îi scrie lui Cristiano: „Și eu te admir foarte mult, nu e un secret pentru nimeni. Felicitări că ai doborât recordul meu în jocuri oficiale și le însoțesc, în onoarea ta, cu o fotografie împreună, cu multă tandrețe…”.

Tandrețe? Wow! Am și eu dreptul la un „wow!” al meu când aud azi de tandrețe în corespondența unor fotbaliști? Mai există azi tandrețe în fotbal? Poate că Pele și alți tineri octogenari să mai aibă melancolia tandreței. Ar merita, poate, și Lineker pentru acel „Wow!” la adresa lui Messi în care ascundea ironia: e om, e vulnerabil.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Pavel (7 comentarii)  •  19 martie 2021, 7:28

Lacrama este arhaism, nu se mai foloseste de multa vreme, lacrama pe fata este un pleonasm. “Dandu-mi cel putin mie” este alt pleonasm, nu poti spune “dandu-mi cel putin tie”. Ha, ha, nu esti capabil sa mazgalesti nici macar o jumatate de pagina la nivelul unui elev de clasa a V-a, fara erori gramaticale. Ce-ti mai spune pixul smochinit? Bravo mestere, iar ai gresit masurile.

Lute (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 8:06

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ruku (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 8:14

Pavel, a lacrama pe fata nu e pleonasm, se poate lacrima si pe ascuns. Oricum, iti trebuie ceva tupeu si ignoranta sa stergi pe jos cu unul dintre cei mai apreciati scriitori contemporani. da inteligenta afara din tine, ce sa zic...

gicu (305 comentarii)  •  19 martie 2021, 9:08

Sanatate, maestre!

Urod (26 comentarii)  •  19 martie 2021, 10:00

Recordurile sunt facute pt a fi depășite, dar sa nu uitam ca pe vremea lui Pele jocurile oficiale erau mult mai putine. Dar oricum ar fi, performanta lui Ronaldo este uriașă, iar daca Messi nu o depășește, va rezista mult timp. Cuvintele frumoase spuse intre campioni, arată ca inca exista respect, intr-o lume care devine din ce in ce mai urâtă...

Urod (26 comentarii)  •  19 martie 2021, 10:06

@Pavel....tu esti dovada vie că te-ai nascut gresit intre oameni. Cred ca ti-ai gasi greu locul si intr-o gradina zoologica... Ca si acolo exista o inteligență la care tu cu greu poti face față....

Andrei Mardare (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 10:44

Il sfatuiesc pe Pavel sa nu explice agramatilor ce este arhaismul. Nici “a cazut jos” nu este pleonasm, deoarece poti cadea si pe scaun, este prea greu de inteles pentru agramatul cu 4 clase. Autorul acestui blog se discrediteaza prin ineptiile debitate, de la erori gramaticale grosolane, pana la confuzii intre nume, fapte, intamplari.

Pavel (7 comentarii)  •  19 martie 2021, 11:20

He, he, mascota are nostalgia gradinii zoologice. Ai putina rabdare, te vand si cumpar o creatura mai simpatica. Ca si acolo exista o inteligenta la care tu nu vei ajunge vreodata. Tu esti dovada vie ca agramatii abuzeaza de puncte de suspensie. Sa nu taci din gura, sa mai scri. Ai inteles, flacaule?

Moisin (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 11:54

*Să mai scrii, Pavele, să mai scrii.

Urod (26 comentarii)  •  19 martie 2021, 13:27

Punctele de suspensie sunt pentru cei ca tine....care inteleg greu și simt nevoia sa-si etaleze inteligența. Oricum, ma bucur ca nu sunt asa mulți,,destepti" ca tine...!!!!!

Ritchie (4 comentarii)  •  19 martie 2021, 13:49

Maestre, nu-i baga in seama pe frustrati

Vlad (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 13:55

Respect multiplicat lui Pavel pentru modul inteligent in care *** de agramatul de serviciu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  19 martie 2021, 14:47

mizez pe Lelia, domnule Cosasu! sora-mea ii poate explica Maiei- Maria mea preferata- ca nimeni nu se naste antisemit: antisemitismul e doar o forma- trista- de lipsa de cultura si de educatie! ca simplu cetatean roman de nationalitate romana, o rog sa ma ierte- educatia a fost si va ramine mereu o datorie a majoritatii! dar tristetea profunda e alta: faptul ca intr-o publicatie condusa de tolontan se scrie despre antisemitism! e ca si cum ai pune nazistii sa defileze prin fata unui hitler de pripas, cu bratul intins si cu scutul lui David lipit pe piept, in dreptul inimii! din nefericire, in presa romana, sint mai multi antisemiti decit evrei ramasi in Romania! e un semn al declinului!

di livio (36 comentarii)  •  19 martie 2021, 15:53

pavele, pavele, frumoasele noastre pavele, să nu picăm pi pavele că-i pleonasm...și multe puncte de suspensie abuzate

George P. (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 16:17

Bai agramat ipocrit, cat tupeu ai sa vorbesti despre toleranta, in timp ce scupi venin pe orice articol, mai ales impotriva romanilor? He, he, iata ce scrii: “Acum a fost trimis acasa de "reprezentativa tricolora", ca nu mai e "util", ca s-a reusit ce s-a dorit la Bucale: i s-a blocat accesul pentru Ungaria! Nemernicie valaha maxima! Poate Rus acum sa injure in ungureste cit vrea el...” Injura ba, altceva nu ai invatat in viata de renegat, singuratic, plin de ura.

Pavel (7 comentarii)  •  19 martie 2021, 16:30

Oricum esti paralel cu gramatica, imi place sa rad de tine. Stii ca esti mascota mea, fara puncte de suspensie sau numele scris invers. He, he, te innabusi de furie, dar n-ai replica, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Xman (29 comentarii)  •  19 martie 2021, 16:33

@Paveleeeee,din pavele te-ai nascut,"Afroditule","Venusule"din spuma marii...Uite puncte de suspensie,asta asa ca te las in suspans,o fi bine gramaticule,diacule,ce esti?Maaaah,pana acum,doar vecinii te stiau cum esti ,de-acu "gratie"inteligentei ce-ti da pe afara,te stie toata lumea,ca esti destept ca o stanca. Auguri!

ioan (767 comentarii)  •  19 martie 2021, 16:40

si inca: nu vad de ce Leo Messi ar ramine la Barcelona! ca pling copiii? haideti sa fim seriosi, domnule Cosasu- Barca n-a fost reprezentata, in anii trecuti, doar de bartomeu! Leo nu-i CR7, sa-si potriveasca echipa din an in an- argentinianul va juca unde si cum vrea: asta e rasplata cind esti cel mai bun din lume si cind joci pentru echipa: toti au nevoie de tine! p.s. am inteles ca pregatiti casting-ul pentru urmatorul film! parerea mea? Lelia Munteanu, Mircea Badea, Alexandra Pacuraru, Ion Ionita, domnul TRU, doamna Nistor- si scoateti-o si pe Maria Andries de la naftalina! cu ei in echipa, orice meci incepe de la 3-0!

Vâșglo (2 comentarii)  •  19 martie 2021, 19:20

Moarte nepotului nou născut a lui bibi ***

A A (1 comentarii)  •  19 martie 2021, 21:21

ambii imi ***, dar il prefer pe portughez care m-a dezamagit crunt la meciul cu 3 goluri ( am fost dezamagit si de mine, de cat de naivi pot sa fiu ) 1-0 frumos, apoi o talpa *** portarului advers pentru care altii ar fi luat 771 de cartonase rosii si peste 1000 de ani de suspendare apoi, 11 metri...ma asteptam ( sarmanu de mine ), sa vad cum portughezul isi cere scuze sutand cu mare, mare atentie, astfel incat portarul sa o apere si sa aibe ceva bun de pus in cv nu ! si-a luat 59 de matri avant si a facut-o pepene apoi s-a bucurat un prost !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Baluta (1 comentarii)  •  20 martie 2021, 8:14

Aplauze la scena deschisa pentru cea mai iubita si titrata echipa din Romania. Prestatia liderului clasamentului a fost magnifica, victoria entuziasmanta. Un pios gand pentru neajutoratii din Ardeal. A decedat unul dintre cei trei suporteri ai echipei lor, imensa pierdere.

ioan (767 comentarii)  •  20 martie 2021, 8:51

tolontane! politica voastra editoriala a nascut (inclusiv) un comentariu ca cel postat mai sus, in 19 martie 2021, la 19:20: cu voi, nici nou nascutii nu mai sint in siguranta! nu-ti cer demisia- cineva tot trebuie sa le explice *** functionali de ce n-ati luat voi Oscar-ul ala, colectiv! prea multi *** in comisie, pustiitule?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  21 martie 2021, 8:13

Dupa ce a marcat printr-o adevarata "ghiulea" , Messi a ratat un 11 m, cum a mai facut-o si in trecut! Ma indoiesc ca Barca ar fi castigat cu 5-1, dar nici nu se poate elimina complet aceasta posibilitate, intrucat parizienii (in frunte cu Mbappe, care joaca din ce in ce mai rar la nivelul care l-a consacrat) s-au multumit cu putin. Sunt curios sa vad cat se va implica francezul in meciurile cu Lyon (de astazi) si cu Bayern (in "sferturile Ligii)! Nu ma mir ca Pele l-a felicitat pe Ronaldo in mod sincer, campionii din trecut avand o alta mentalitate decat cei din prezent, preocupati de castiguri fabuloase si de recorduri. @ the_gunner Am postat un raspuns la mesajul dvs., nu stiu daca l-ati citit. Ratand exasperant in meciul cu grecii, cred ca Aubameyang s-a razbunat un pic pe Arteta pentru ca l-a tinut pe banca de rezerve in meciul cu Tottenham. Este de vazut ce echipa va alinia Arteta astazi pe London Stadium si daca avem motive sa regretam punctele pierdute cu Burnley; cum am mai spus-o, in PL Arsenal se va multumi sa-i impiedice pe altii sa ajunga in grupele Ch. League!

Comentează