Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Nicio calificare fără un sacrificiu?

Cum m-au modificat emoțional cele 11 minute și 7 secunde finale din meciul România - Danemarca

Permalink to Nicio calificare fără un sacrificiu?
vineri, 20 noiembrie 2020, 8:44

L-am sunat pe Cornel Dinu, după acest victorios 1-1 cu Danemarca: „Cornel, ce s-ar fi întâmplat, tot într-un noiembrie, din 1969, dacă atunci, tot pentru a ne califica la Mondialul ’70, când dădeam cu Grecia la București, ne calificam și cu un egal, chiar a fost 1-1 (gol Domazos, egalare Dobrin!) și în ultimele minute ați fi înghețat jocul, 11 minute finale? (11 minute și 7 secunde! de non-combat la bună înțelegere). Ce vă făceam, cu Fănuș și Chirilă în frunte? Vă făceam praf, cu Angelo pe butuc”.

Cred că Dinu mi-a surâs: „Ce memorie ai! Totuși, la două noaptea l-am sunat pe Mutu și l-am felicitat”. Pe câți felicită Dinu la 2 noaptea?

Încă de la Guadalajara…

Eu nu aveam în fața ochilor decât felicitările de după meci dintre antrenorii României și Danemarcei: erau încântați de rezultat, se salutau pandemic, eu ușor uimit (ca să nu exagerez, un blat la vedere), o întreagă educație microbistă mi se ducea naibii (vorba lui Cristi Geambașu, morala dă-o naibii!), nimeni nu obiecta la argumentul strămoșesc al lui Mutu: „Nu te poți califica fără un sacrificiu… Dacă atacam și ei, pe un contraatac, marcau, ce-ați mai fi urlat că de ce nu am înghețat jocul!”.

Încă de la Guadalajara, ideea ține – ca să te califici trebuie un sacrificiu. Chiar al fotbalului? Întrebarea cea mai grea.

Dreptul la emoție este un delict?

Atunci, pe loc, pe micul ecran mi-a apărut o imagine cum nu se poate mai emoționantă, dacă mai avem puterea să ne biruie o emoție: toată echipa se bucura isteric, cânta pasionant victoria, năvălind pe scenă, aruncându-l pe Mutu în aer, bătându-se cu apa fermecată, într-o fericire generală, care m-a învins sentimental – cum s-o spun mai simplu?

Cum să obiectez la plânsul lui Vlad pe minge, în iarbă? Și de ce să opun rezistență fericirii lor? Microbistul nu are și suflul unui suflet? Naivitate? E bună și ea fiindcă ne conduce la o idee a zilei: totul s-a modificat – nostalgia, non-combatul, morala microbistă (afacerile!, bani!), inclusiv urâtul.

Nu e urât să îngheți jocul, e eficace! Naivitatea vrea eficacitate.

Cele 11 minute și 7 secunde

Poate că ar trebui să fim mai puțin exigenți? Să ne modificăm exigența? Probabil, pentru a ne adapta la noul spectacol al unei lumi care, în plin prăpăd, nu renunță la fotbal, riscându-și morala.

Va pieri din cauza asta? Nu cred, dacă vor merge afacerile. Aștept cele mai violente obiecții. Nu cer un referendum: ați acceptat cele 11 minute și 7 secunde penibile din finalul meciului România – Danemarca tineret?

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Frenemy (8 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 9:18

Dobrin a marcat primul, iar Domazos a egalat.

Frenemy (8 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 9:27

Dembrovski, nu Dobrin.

Iuliu (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 9:35

Un mic test de memorie . Am fost pe 23 August la acel meci cu Grecia din 1969 . Noi am condus cu 1-0 , gol marcat de Dembrovschi , grecii au egalat la inceputul reprizei a doua . Daca ar fi castigat , grecii ar fi mers la Mondiale , dar a ramas 1-1 si restul e istorie .

Frenemy (8 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 9:52

In Romania - Grecia 1969 lipsea consimtamantul grecilor, care se calificau ei la victorie, deci comparatia e total aiurea.

Umila generatie (20 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 10:22

Am stins televizorul in ultimile 10 minute. Daca eram la box, ambii pugilisti ar fi fost suspendati pentru non-combat. Au fost si vor mai fi jocuri cu un epilog deja scris, de aceasta data nici macar n-au mimat un final credibil. Amintesti periodic despre Guadalajara '70, fara legatura cu subiectul editorialului, insa niciodata nu spui ce s-a intamplat. Arunci momeala si astepti scandalul dintre melcii furiosi care misuna pe acest site. He, he, mare pisicher mai esti -vorba inegalabilului Dinica din "Cuibul de viespi". Raspunsul la intrebarea finala este unul singur: niciodata nu voi accepta aceste tertipuri ordinare. Jamais!

Ciprian (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 10:24

Felicitari pentru inca un articol in care, cu subtilitate, inteapati si dezmierdati. Sincer, inaintea debutului preliminariilor pentru Campionatul European din 2016, m-am lamurit si cu echipa nationala (va reamintiti negocierile dure duse de jucatori pentru banii din calificarea la turneul final)... Singura legatura dintre mine, cetatean roman, traitor si visator in Romania, si echipa nationala de fotbal a ramas selectionata de tineret. Impreuna cu iubita, vizionam cu speranta echipa de juni a tarii mele. Dupa calificarea de anul trecut din semifinalele Europeanului de Tineret pana marti seara am crezut si am sperat, simteam atasament fata de echipa de tineret pentru ca luptau, credeau si, aparent neimportant, jucau. Acum pot spune, cu sufletul pustiit, ca mi-am revenit in simtiri. Totusi, traim in Romania, nu-i asa? P. S.: Nu stiu daca sau cand voi mai crede in nationala tarii mele de fotbal, fie ei "veteranii" primei reprezentative, sau "junii" dedati de mici la cate un biscotto usor de digerat. Poate pentru ei usor de digerat, pentru mine, de acum, sportul (alergare, tenis de camp) il voi practica alaturi de iubita, fara sa mai tresar la auzul unui esec sau al unei victorii. Romania speram ca va juca fotbal, de asta sunt pe teren. Speram.

Daniel (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 10:29

Buna ziua domnule Cosasu, Din partea mea nu veti avea nicio obiectie violenta. Din punctul meu de vedere, Romania a gestionat bine acele 11 minute. Mai pe scurt, si-a vazut interesul imediat in dauna spectacolului. Apoi, sa fim seriosi, danezii se aparau pe o linie si jumatate si nici ei nu au "iesit la joc" decat destul de tarziu. Si vorba lui Mutu, era sa le dam gol fix la prima lors iesire din dispozitiv. Sa nu uitam ca per total, Romania a dominat practic si categoric tot restul meciului si a mai avut de-a face si cu un penalty care trebuia sa fie lovitura libera. A fost singurul lor sut pe poarta ! In concluzie, o abordare corecta a finalului de meci, din punctul meu de vedere. Rareori avem prilej de bucurie la calificari sau la rezultate rasunatoare in fotbal, asadar eu ii felicit pe baieti. Hai Romania !

Mihai (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 10:36

Parerea mea e ca echipa Romaniei a luat decizia corecta sa inghete jocul. Daca se dorea sa nu se ajunga la astfel de situatii (stanjenitoare de altfel), UEFA ar fi trebuit sa programeze toate meciurile din ultima etapa in acelasi timp (la fel ca in toate celelalte competitii). Nu au facut asta, iar noi am profitat (fiindca stiam rezultatul din partea cealalta). Asta-i viata!

tumbler (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 10:58

Pai daca tot a fost "blat" putea sa fie unul mai vioi,mai alert,nu teatrul ala jenant de 11 min.Danezii oricum nu aveau nimic de pierdut,cu frica in san au stat bravii nostri,care erau si mai multi pe teren decat adversarii lor.Penibila toata povestea.

itu52 (54 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 11:34

Cine poate ști când a început și mai ales când s-a sfârșit schimbul de amabilități dintre Mutu și omologul danez. Din poziția de premiant detașat, danezul aștepta o desfășurare „furtunoasă” a ostilităților, de aia privea nedumerit în direcția lui Mutu. A fost bine până la urmă, toată lumea s-a bucurat, mai ales Mutu care a avut, probabil, o noapte albă(mai albă ca făina). Până și conu Dinu, ros de invidie(nu sportivă), sorbea nostalgic(pe la 2 noaptea) aburii succesului din curtea mai tânărului și bravului urmaș . Frumos, dar mai ales just, ar fi ca la turneul final din 20-21, să întâlnim Danemarca, atunci se pot lămuri lucruri rămase în coadă de pește. Bucuria cea mai mare va fi la FRF. Vor curge ode pro regula U21, genialitatea și justețea ei vor inunda media și mai ales statele de premiere pentru măreața realizare. Această calificare pălește și păcătuiește prin legitimarea regulii U21, o regulă de impunere. Anularea ei ar fi în beneficiul fotbalului. Stimularea echipelor în folosirea cât mai multor U21, benevol, ar fi mai indicată. În loc să premieze nemeritat(zona FRF până la măturători), FRF ar putea acorda cluburilor câte 1000-2000 euro pentru fiecare U21 integralist. Dacă le-ar mai da și guvernul ajutor, ar fi și mai bine.

Iustin (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 12:06

După cum s-a zis în seara aia: vă amintiți meciul cu Danemarca și cu acel corner bătut în careu în loc să fie mingea jucată aproape și să ne calificăm? Ce dracu' aveți în cap?

KnxDan (7 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 12:22

Maestre, imi pare rau, nu sunt de acord cu dvs. Echipa a vut obiectiv calificarea si atat. Felicitari lor pentru obiectivul indeplinit. Cuvantul penibil din ultima fraza ar fi trebuit indreptat catre danezi, ei nu au fost in stare sa iasa din terenul propriu in ultimele minute. Umilinta si rusinea pentru ce s-a intamplat este a lor. Ei practica anti-fotbal si Mutu le-a raspuns cu aceiasi moneda. Inca o data felicitari pentru calificare

Cosesc, deci nu gandesc (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 12:43

Clasamentul final al grupei I: 1) Romania 8 puncte; 2) Grecia 7 puncte; 3) Elvetia 5 puncte; 4) Portugalia 4 puncte. Romania- Grecia 1-1, au marcat Dembrovski 37', respectiv Domazos 50'. Au asistat 90 000 spectatori. Sunt informatii publicate in "Sportul". Grecii s-ar fi calificat la mondiale daca ne bateau, ce remiza de salon visezi, tataie? Mosule, dai rateuri la fiecare articol, esti PENIBIL.

gicu (305 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 13:17

Sanatate, maestre!

Lute (2 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 13:30

Mosule, renunta la pix, ti s-a smochinit, numai prostii debitezi. Sanatate de la Lute. Sa sti ca te admir cand taci din gura.

Observator (269 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 13:33

Daca ar fi sa comparam cele 2 egaluri obtinute de "nationalele' noastre marti si miercuri, cel al "elevilor" lui Mutu a fost nedrept, intrucat danezii au primit un penalty aiurea, iar ai nostri au dominat la toate capitolele! Maniera de joc din ultimele minute poate fi inteleasa, insa nu si acceptata in totalitate (in fond, danezii erau si in inferioritate numerica, nu numai tehnica)! In schimb, "seniorii" ne-au dezamagit cumplit, in frunte cu Radoi, care, din nou, a gresit "unsprezecele" de start; daca pentru aceste meciuri din noiembrie n-a putut folosi mai multi titulari din motive obiective, inconsecventa sa in materie de formule de joc este proverbiala, dovedita si in octombrie, cand incepea fiecare partida cu cate 4-5 noi jucatori fata de cea precedenta! Dincolo de penuria de jucatori de valoare, aceasta inconsecventa (echivalenta cu ... voturi de neincredere acordate unor jucatori, printre care si I. Hagi) nu-l recomanda pentru un mandat de lunga durata la "carma" echipei nationale! O.

Marin Adrian (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 13:58

@Cosesc, deci nu gandesc Portugalia pe ultimul loc in grupa? Asta era marea Portugalie, medaliata cu bronz la mondialul precedent? Pai nu s-a spus mereu ca erau zmeii zmeilor? Erau mai degraba Croatia zilelor noastre, au prins un culoar extraordinar in Anglia, apoi au facut fasss timp de 20 ani. Aceeasi presa servila atunci ca si astazi, "teroarea lumii" Portugalia lui Eusebio ultima in grupa, in urma modestelor Grecia si Elvetia.

Gicu ascute tot (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 14:30

@Marin Adrian Voiai sa spui vreo patruzeci de ani. S-au calificat in semifinale la Euro'84 pentru ca i-au batut pe muraturile lui Mumulescu, incapatanatul care a lasat acasa jucatorii Stelei. La mondialul din '86 portughezii n-au trecut de grupe. Au redevenit echipa de valoare datorita generatiei lui Figo, Deco, Maniche, apoi aceea a lui Ronaldo, Quaresma, Pepe.

Madalin (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 15:28

@Gicu ascute tot Sunt dinamovist de trei generatii, dar trebuie sa recunosc ca nea Mircea a gresit acea selectie pentru campionatul european din Franta. A renuntat la stelisti, la fel in preliminariile mondialului din '86. Steaua a fost mereu inaintea noastra, suferim in tacere, mereu inferiori. Actuala situatie in groapa este teribila. Mai bine falimentul, reincepem din liga a 5-a Ilfov si in cativa ani recastigam cupa Marbella sa le facem in ciuda stelistilor. Hai Dinamo! Mereu inferiori, mereu cu tine.

tango (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 17:05

Memento; sa ne reamintim meciul Danemarca-Romania 2-2 cu gol danez in minutul 98, si marile ratari ale lui Bratu. In min 93 parca am avut corner iar D Munteanu a centrat in loc sa bata scurt la trecera timpului. va rog sa va amintiti ce a scris presa atunci.

a dica (8 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 18:05

Este „atacata” o falsa problema. In primul rand am pasat in terenul lor iar ei se aparau in 9, pe doua linii. Macar sa fi scos un varf la presing. Cand au facut-o i-am atacat si era sa-i coste - patrunderea lui Matan. Doi. Cu arbitrul ala se putea petrece orice, asa ca au ales sa joace la siguranta. Trei. Mutu a reactionat superb atat la „interpelarea” antrenorului spaniol, cat si la intrebarile tendentioase ale presei. Patru. In minutele alea Olaru si Morutan si-au imbunatatit spectaculos cifrele instat. Altfel cum ar fi putut evidentia unii „cat de slab a jucat Hagi”?

partizan (16 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 22:41

articolul "maestrului" e o aiureala, ca de (aproape) fiecare data. impune moralitate DOAR romanilor; astia sunt, nene, merele stricate, care prapadesc frumusete de livada cinstita a fotbalulului european. @marin adrian. ei, la portughezi erau ultimele ramasite ale echipei care chiar a spus ceva in fotbalul anilor '60 (pana sa apara inter si man. utd), nu era chiar croatia zilelor noastre. benfica luase 2 CL, eusebio era totusi altceva decat inseamna acum modric, era o echipa care juca fotbal bun in mod constant.

motanul incaltat (52 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 4:39

De obicei Romania nu joaca nimic tot meciul... Atit la echipa mare cit si la tineret. Acum problema este pusa gresit---Danemarca a refuzat sa mai joace in ultimele minute si atunci de asta a parut blat..... Nu poti face blat cu un adversar mult inferior.

the_gunner (2 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 0:11

Romania-Grecia 1-1 in toamna lui ‘69 .Ce meci interzis cardiacilor .Înainte ,afara din stadion,se vindeau bilete la negru la prețuri de vis .Un grec și-a dat haina de piele ,iar pt romani de la 1000 in sus .Am fost noi norocoși atunci .Domazos ,decarul lor,a prins o ghiulea de la vreo 30 m și Tamango a rămas tablou .Ce atingeri matasoase și driblinguri fine !Ar avea loc acum in orice echipa mare ,dar antrenorul ,Gheorghiadis ,capos și cu un ego nemăsurat ,nu l-a folosit decit in ultimul meci .Și atunci ,la protestele întregii suflari grecești ! Cu el in echipa,la Atena,n-ar mai fi fost 2-2 ,iar Grecia era calificata .Caz tipic acum ,Arteta și Ozil ,sau Murinho și Dele Ali . @Observator . Arteta il vrea neaparat pe Szoboszlai din Ianuarie .Clubul trebuie sa plătească clauza de 22.5 milioane ,dar ,fiindcă exista și un dar,vrea sa-i dea in trei transe.Ridicol ! După ce au ratat transferul in vara și s-au făcut de tot...,acum se împiedica de o căcărează .Suma este un furt ,considerând prețurile de acum.Parca ar fi ca pe vremea lui AW ! Plus £1 .Cred ca boardul nostru are ochelari de cal !Sanatate !

Observator (269 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 12:09

Trista perioada traverseaza AFC cu acest Arteta "pe banca"! Se continua perioada nefasta a atacului, cu un singur gol (din penalty, cu United) in ultimele 5 meciuri!! Spaniolul continua sa-i joace pe cei 4, dar nu pe toti in acelasi timp; in plus, pe cel mai valoros dintre ei l-a tinut pe banca de rezerve aseara. Intr-un tarziu, Saka a intrat si a ratat dintr-o situatie rarisima, care ar fi putut insemna o victorie nemeritata prin prisma jocului prestat si a cifrelor de la diverse capitole (posesie, suturi, cornere, ocazii)! Saka si rezerva (cel mai adesea) Maitland -Niles au fost folositi in meciul de miercuri al Angliei, dar tinerii altor cluburi (Mount si Foden) nu numai ca joaca, ci chiar si marcheaza pentru "nationala Albionului"! Arteta se tot inspira de la Guardiola, dar nici acesta din urma nu mai are credibilitatea de acum cativa ani, dupa atatea esecuri in Liga Campionilor (la Bayern si la City) si in PL! Board-ul ezita sa plteasca sume modice, dar este vinovat si pentru numirea acestui vesnic "invatacel" intr-un post care reprezinta o .... "palarie" prea mare pentru el! Sa nu uitam, in acea perioada Mourinho (ajuns pe primul loc, cu cifre foarte bune la golurile marcate si cele primite) si Ancelotti asteptau oferte, erau liberi de contract; la valoarea lotului actual, oricare dintre ei ar fi dus AFC pe unul dintre primele 4 locuri ale clasamentului! Abia astept sa-l vad plecat pe Arteta, pentru ca el nu respecta filozofia clubului (cel putin cea valabila in "era Wenger"si nu reprezinta viitorul clubului! O.

the_gunner (54 comentarii)  •  25 noiembrie 2020, 20:10

Am deschis azi computerul la ora 5 am și m-a lovit o veste trista ! A plecat Maradona ! A plecat idolul tinereții mele ! Cel care făcea incredibilul ,imposibilul realitate .Cel ce a purtat pe umerii săi întreaga Argentina la a doua ediție a Mondialului mexican.Cel pentru care mingea de fotbal nu avea secrete .Cuvintele sint prea sărace cind vorbești despre acest mare fenomen al sportului rege .Și-a trăit viata grăbit ,la foc automat de parca a știut ca abia va prinde șase decade .Ar fi trebuit sa debuteze la Mondialul argentinian,dar Menotti ,căruia Diego ii ajungea pina sub brat ,a considerat ca pustiul e prea fraged.Mult prea fraged pentru o așa bătălie .A pus ochii lumii pe el patru ani mai tirziu in Spania și a uimit -o cu tehnica și viteza lui .In meciul contra Ungariei a făcut tot ce a vrut .A fost sublim ! Încoronarea a venit in Mexic .Apoi a urmat Italia ‘90 unde numai mita nemților i-a stat in cale .Arbitrul ceh a dat onoarea pentru o vila la Karlovivary și doua Mercedesuri .Și-a încheiat cariera mondiala in USA ‘94 in circumstanțe tulburi . Ca unul dintre puținii rămași in viata dintre cei ce i-au prins întreaga cariera pe viu , ii mulțumesc pt memorii . Doamne odihnește-L in pace !

Mumu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 7:08

@Bubu M-a uns la inima umilinta incasata de ***. Pacat de ocaziile ratate de Barcelona, iar ii dadeau manita batranului avar. Sila pricinuita de modul in care i-a cersit tricoul dupa meci, l-a determinat pe Messi sa nu faca deplasarea la Kiev. Nu de alta, dar omul care a tamponat tramvaiul voia sa-i ceara tot echipamentul. Alta lectie de fotbal incasata de franarii din Cluj de la rezervele Romei, au terminat meciul cu trei copii de 18 ani. Italienii sunt deja cu sacii in caruta, aranjeaza toate meciurile dupa ce s-au calificat. Ei au inventat blatul in fotbal. La infrangeri showul bocitoarei nationale Petrescu este un spectacol de urmarit. Pana si Contra rade de el, penibil pana la capat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează