Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Sergiu Hanca – un antidot?

În brambureala generală, am cunoscut un fotbalist român mulțumit

Permalink to Sergiu Hanca – un antidot?
vineri, 31 iulie 2020, 5:45

De luni dimineață, de când am citit ce i-a spus Sergiu Hanca lui Eduard Apostol, pixul meu e în stare de șoc și poftă de joc: am întâlnit un fotbalist român mulțumit, iradiind optimism și bucurie de viață lângă soția sa și cei doi copii, după ce a ținut în mână Cupa Poloniei. Nu-i de fiecare zi și nu-i puțin, cutez a spune. Mai mult: chiar din introducerea interviului, Apostol are cutezanța să scrie că va fi „un dialog-antidot la vremurile pe care le trăim”.
Antidot? Desigur, ne învârtim printre antidoturi. La ce? La vremurile pe care le trăim, mă rețin a le descrie, mă fixez doar pe fotbal. S-o scriu imediat: în fotbalul de azi, Hanca nu e un nume mare și succesul lui în Polonia poate să nu fie un antidot la nihilismul care ne caracterizează nu o dată cu multă îndreptățire.

Nu sunt un nihilist român (sunt și prea mulți) și cunosc bine cât e de recalcitrant microbistul român în acceptarea altor idoli decât ai săi. N-o să pun cota lui Hanca lângă aceea a lui Cicâldău. Dar îl voi așeza lângă alți câțiva fotbaliști români care profesează prin lume fără să ne pasioneze, fără să avem vești zilnice de la ei, dar care – cum se zice cu drag – pe acolo unde sunt nu ne fac de râs, cunoscutul nostru ideal.

În nihilismul nostru atroce nu-i luăm în seamă, rămânem la ideea că „nu avem nimic nicăieri” deși un Nicușor Stanciu e cel mai bun stranier al Slaviei Praga (și cine e, mă rog, în Europa, Slavia asta care l-a luat mai ieftin de la Anderlecht?), deși Bicfalvi e cel mai bun om al Ufei din Rusia (i-am văzut golul etapei dintr-o „foarfecă” Erste Classe) lângă care aș adăuga: Pușcaș englezul, cu toate intermitențele lui, Mitriță de la New York, cu toate accidentările lui, însă uimitor la națională, Ianis Hagi (dar la care a durat până scoțianul a scos ceva din buzunar), în Turcia, Silviu Lung jr, Maxim resuscitat de un Șumudică „cu Turcia la picioarele lui”, cel mai bun antrenor străin, susține Cakîr (care Cakîr, arbitrul?), „Motanul” Stancu în prelungire de contract, Rotariu, cel mai bun stranier de la Astana… (hai, bă, lasă-ne!)

Am pus între paranteze replicile sarcastice ale oricărui microbist nihilist pe care le aud ori de câte ori scriu de bine despre cineva. Și despre Hanca mi s-a replicat: „Bravo lui, s-a dus unde trebuia! Nu s-a dus la Ajax!”. Am înțeles aluzia: Răzvan Marin, eșecul cel mai dureros, lângă Ionuț Radu și adaug imediat țeapa luată de Tătă la Lyon. Nu îi ignor; îi pun la socoteală.

Nu avem nume afară, în Occidentul vedetelor de primă mărime. Nu avem „succesuri” decât în zonă, și alea cu țârâita. Și ce se zărește la orizont? Mihăilă în Italia? Nu-i văd deocamdată nici pe el, nici pe Florinel, nici pe Man rezistând la un tackling italian, o scriu ca un antinihilist care nu are nevoie de antidot la vremurile pe care le trăim. Am multă răbdare și ceva humor, conștient că azi, dacă un duh și-a dat duhul, e acela al blândeții.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Cristian (1 comentarii)  •  31 iulie 2020, 10:58

Jos pălăria maestre! Sanatate multa!

victor L (127 comentarii)  •  31 iulie 2020, 13:37

Sanatate, domnule Radu Cosasu.

florea (1 comentarii)  •  31 iulie 2020, 13:46

nu ne intereseaza antidotul -caine hanca,astept sa vad ***va fi un meci pe cinste,acum se joaca campionatul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (1 comentarii)  •  31 iulie 2020, 14:34

Am trait s-o vad si p-asta...articol dedicat marelui jucator de fotbal, Hanca! bravo maestre, credeam ca poti mai mult.

Observator (269 comentarii)  •  31 iulie 2020, 15:25

Din nou, excepțional! Sunt câțiva romani care joaca bine în aceasta perioada, printre care și Hanca. Felicitări pentru faptul ca va abțineți sa caracterizați aceasta perioada! Eu o consider cel puțin... tulbure. Citesc ca s-a amânat din nou meciul de la Giurgiu; dacă nu se joaca mâine, nu cred ca mai este timp sa se încheie campionatul pana la data fixata de UEFA! Dacă s-ar întâmpla asa, ar fi o grava îngerinta a Sănătății în sport, după balbaielile de pana acum! Multa sănătate, Maestre!

gicu (305 comentarii)  •  31 iulie 2020, 15:36

Sanatate, maestre!

motanul incaltat (52 comentarii)  •  31 iulie 2020, 16:00

Sa inteleg ca Hanca ar merita la Nationala??? A fost decisiv pt echipa lui??? A marcat vreun hat-trick???? Sau mai nou e vreo mare perfomanta daca apuci sa joci 90 minute in Polonia???? Restul de jucatori cu care ati facut comparatie sunt maxim o rusine.....

the_gunner (54 comentarii)  •  31 iulie 2020, 21:32

@Observator . Bine v-am găsit ! La subiect ,fotbaliștii romani nu prea rup gura târgului ,acolo pe unde sint .Poate Ianis ,care a devenit cu adevărat idolul fanilor la Glasgow .Poate și Stanciu in “orașul de aur “ .In rest ,mediocri la echipe și mai mediocre ! Acum la adevăratul subiect .Daca azi pierdem meciul nu ma voi simți așa de blue .Pragmatismul îmi spune ca nu vor fi meciuri extra nici in EL,nici in cupa ligii ,Arsenal refuzând participarea decit cu condiția de a folosi echipa under 18 .Zvonurile sint in floare,ca de obicei pina in ultima zi .Arteta trebuie sa pună piciorul in prag serios,altfel va fi out de Crăciun.Kroenke &Son sint foarte preocupați de viitoarea repartizare a jucătorilor in viitorul gridiron .Arsenalul abia dacă este amintit,dacă este amintit ! Ocupa poziția fetei frumoase in viziunea unuI gay ! De cind a fost ultima data pe Emirates nu a mai privit Arsenalul nici la TV .Sintem ca niște copii orfani adoptați ! In final ,as vrea cupa ca trofeu ,dar,repet ,nu ma afectează ca loc in EL .La noi situația a devenit pandemie din nou .Vorbesc de Queensland .Doua prostituate au plecat la Melbourne sa fure genți Vuiton S-au întors via Sydney și nu au declarat la vama șederea la Melbourne .Au mers peste tot aici sa-și practice meseria punind in pericol pe fiecare.Au fost arestate la cererea poliției din Victoria pe baza probelor video .Pentru “omisia” lor de la vama au fost condamnate la 5 ani fiecare.Avem pina acum 3 cazuri ,alea doua și gazda lor .Sanatate !

the_gunner (54 comentarii)  •  1 august 2020, 23:40

@Observator .Nu pot spune ca nu ma bucura succesul .Dimpotriva ! Ca acum trei ani i-am scos pe ManC in semifinale și i-am bătut pe Chelsea in finala .Dupa un sezon știrb și topait ne putem lauda,totuși,cu ceva .Nu e cazul lui Spurs și Chelsea,rivalele noastre londoneze .M-a mai bucurat sezonul fiindcă le-am băgat mortu’n casa la Watford .Troy Deeny a rămas fără cojones și e dovada clară a zicalei gura bate ...As fi vrut sa scape B’mouth,dar momentul de strălucire a lui Jackie Grealish n-a vrut .S-ar putea sa fie al nostru in viitor fiindcă ManU ,dacă-l ia pe Jaydon,nu mai are bani,iar ManC are alte priorități,deși ar fi un înlocuitor perfect pt David Silva . Multă Sănătate !

Observator (269 comentarii)  •  2 august 2020, 4:38

@ the_gunner Sezonul s-a încheiat bine, mai ales în FA Cup"; în campionat, în schimb, Arteta a obținut cea mai slaba performanta din ultimii peste 20 ani! Aubameyang a fost la datorie și de aceasta data, mai ales la al doilea gol, cu driblung amețitor și cu o finalizare pe masura! Păcat ca n-a câștigat și titlul de golgheter... Pentru sezonul viitor, "strategul" Arteta trebuie sa fie foarte atent, mai ales cu utilizarea celor 3-4 jucători preferati"; sunt convins ca niciunul dintre ei nu va fi determinant pentru echipa! În aceste condiții, n-ar fi rău să se impună în Europa League, pentru o revenire în competiția de elita a Europei! Despre gestionarea pandemiei aici, n-as putea comenta prea multe fără sa ma enervez cumplit! Chiar nu-mi dau seama ce urmăresc oficialitățile cu cifrele măsluite, exagerate; din aceasta cauza, condițiile de călătorie în străinătate au devenit împovărătoare, iar în unele tari avem interdicție totala! Sa auzim numai de bine și sănătate! O.

Observator (269 comentarii)  •  2 august 2020, 8:50

@ the_gunner V-am răspuns și la mesajul anterior, dar nu a fost încă postat. Da, trofeul obținut aseară poate fi considerat un succes, mai ales ca în ultimele 3 meciuri au fost învinse City și Chelsea! Arsenal are palmares intern bun, însă sta prost în privința celui internațional, "gratie" și ultimilor 2 manageri! William și Grealish ar fi buni pentru AFC, ia vreo 3 dintre cei 4 (slăbiciunile lui Arteta) ar trebui imprumutati! Multa sănătate!

Umilă părere (20 comentarii)  •  2 august 2020, 19:18

Cu permisiunea gazdei, aș vrea să abordez două subiecte diferite. Bun revenit pe prima scenă fotbalistică Argeșului și Aradului! N-am urmărit meciul, cred că a fost o remiza de salon, reciproc avantajoasă. Salut pasul în spate făcut de Hagi, care s-a autodemis de la Vopsitoria Ovidiu. Să nu ne ascundem după unghii, Gică rămâne patronul clubului, principalul responsabil pentru blaturile produse cu maximă profesionalitate, ultima creație, Viitorul- Pepsi 0-3 a întrunit aprecierile maeștrilor cofetari din întreaga lume. Principalul scop de lucru rămâne vopsitoria. Aduceți cai, cămile, struți, ori mașini ruginite, după magnifica vopsea aplicată de inegalabilul Hagi, produsele se vor vinde într-o clipită. Garantat! Jucătorul Hagi avea sclipiri de geniu, patronul cu același nume seamănă periculos de mult cu finul din Pipera. Mulțumiri pentru găzduire, sănătate și virtute!

ioan (767 comentarii)  •  2 august 2020, 19:41

stati linistit, domnule Cosasu: nu mai este nevoie sa va plictisiti de (toti) *** astia! am hotarit sa ma plictisesc eu de ei (si) pentru d-voastra!

Observator (269 comentarii)  •  3 august 2020, 10:58

@ Umila parere Mi s-a părut ca Viitorul nu și-a aparat corect șansele cu SEPSI, ceea ce dovedește ca este un anti-dinamovist convins! Totuși, constănțenii (inclusiv dvs.) n-au ce- i reproșa, întrucât l-au contestat vehement și l-au lăsat să-și construiască singur o Academie, cu un stadion pe care se pot juca meciuri de Liga I și chiar de cupe europene! În schimb, unul din cele mai prospere orașe ale tarii a rămas cu vechiul stadion (al 2-lea sau al 3-lea cu nocturna din tara, în ordine cronologica), iar clubul de tradiție a trebuit să-și schimbe numele și sa evolueze prin Liga a III-a! În privința sportului, primarii sunt de 2 feluri: ctitori (care susțin sportul/fitbalul) și ciocli, care desființează cluburi și nu reabilitează deloc bazele sportive. Totuși, Constanța a avut mult timp un circar, unul căruia ii plăceau carnavalhrile/festivalurile, cu cheltuieli prostești, neproductive! Constănțean fiind, nu aveți dreptul să-l criticați pe Hagi, mai ales suporterii Farului!

Pavel (1 comentarii)  •  3 august 2020, 12:17

@ Umila parere Hagi este un tip extrem de ambitios, imediat dupa ce a fost umilit de bipedul din Pipera, a decis sa-si construiasca propriul club, sa nu mai fie la cheremul nimanui. NU avea forta financiara pentru finantarea unei echipe de performanta, de aceea a recurs deseori la metode neortodoxe. Promovarea in prima divizie dupa acel meci cu Navodari, supravietuirea in prima divizie dupa victorii de salon cu Dinamo si Steaua (ambele in deplasare), castigarea primului titlu dupa meciul-parodie cu CFR (penalty-ul provocat de clujeni fiind ridicol, la fel atitudinea lor in acel meci), iar recente blaturi din acest sezon sunt clare exemple despre nesportivitatea echipei din Ovidiu. Sa speram ca va gasi o echipa din strainatate la care sa-si incerce calitatile de antrenor, desi precedentele experiente n-au fost incurajante. In ceea ce o priveste pe Viitorul, daca nu va gasi un om cu finante, dispus sa investeasca serios in acel proiect, ma tem ca nu vom scapa vreodata de rezultatele de salon. Sa nu ne ascundem dupa unghii: cooperativa n-a disparut vreodata, doar componenta este diferita.

Umilă părere (20 comentarii)  •  3 august 2020, 14:35

@ Pavel Gică este obsedat de fotbal; foarte bine, îți deschizi o școală de fotbal, devii talent scout pentru cluburi de top care au încredere în ochiul tău expert, manager, în sfârșit, avea multiple soluții, fără să recurgă la găinăriile pe care le face de zece ani. A fost tratat rău de Bosânceanu atunci când a vrut să preia Farul, acum el procedează la fel. Invită oamenii cu bani să investească la Viitorul, nu sunt amatori pentru că nea Gică vrea să fie alfa și omega, adică “vino cu bani, dar tot eu decid”. Nu mai păcălește pe nimeni cu gloabele vândute la preț de cai de curse, nici măcar pe agramatul din Pipera. Vestea inființării academiei Viitorul a fost primită cu entuziasm în Occident, însă după rateurile numite Ianis, Alibec sau Drăguș, cluburile din Vest sunt mai prudente. Edificator este bilanțul european al Viitorului, eliminată de echipe de mâna a treia, mereu la scoruri de tenis. “Ie tineri și face egzperiență”, același refren de 5 ani. Patronul Hagi NU mă reprezintă. P.S. Farul a fost preluată de un coate- goale care se meditează cu Becali & Hagi. Ține-mă, Doamne!

Umilă părere (20 comentarii)  •  3 august 2020, 16:18

Revenirea lui Gică în națională a coincis cu victoria contra Ungariei cu 2-0, decisivă pentru calificarea la turneul final european. A fost primul succes împotriva Ungariei, urmată de altele, de atunci România n-a mai pierdut în fața acestui adversar. Iată de ce Hagi și familia lui sunt ponegriți de băutorii de lapte de iapă. Mă dezic de patronul Hagi, nu de simbolul cu același nume, cei care îl jignesc ar trebui trimiși acolo unde le este locul.

Barbu (1 comentarii)  •  3 august 2020, 18:37

@ Umila parere Aici sunt indivizi platiti pentru a face propaganda antiromanesca, bautori de cumas, barbari, pe care un mileniu in Europa nu i-a civilizat. Si eu l-am ironizat uneori pe Hagi, poate sa-ti placa sau nu, dar jignirile si injuraturile pe care i le aduc *** astia, trebuiesc blocate. Le-a ramas pe cocoasa victoria aceea din 1999, in care Gica a fost determinant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  4 august 2020, 17:58

@ Umila oarere Va contrazic din nou, cel puțin în privința lui Ianis, care nu-i un "rateu". Alibec are alte probleme, de alta natura, însă Hagi jr. are un caracter bun, ii place fotbalul și poate ajunge mai departe decât Glasgow! O.

Lute (2 comentarii)  •  5 august 2020, 14:25

Egztraordinar articol, m-am iemotionat cand am vazut titlu, n-am reusit sa citesc mai departe, Hanca ramane pentru noi dinamovistii un simbol de inima. Da’ va rog frumos, adica umil, cand scrieti ceva si despre Nistor, ingerul pazitor de pe autocarul nostru? Adica e pe geam, nu pe autocar, daca ma intelegeti. Salutare de la mine, bafta!

Alb Albastri (1 comentarii)  •  5 august 2020, 16:36

N-are dreptate Lute, Nistoru s-a dat jos de pe autocar, avea rau de masina ca iel daca nu conduce il apuca ameteala. Acuma la Craiova sta in portbagaj, de aia nu se vede in meciuri, pana se dezmorteste la oase se termina meciu. Orisicum iera naspa la Dinamo, zicea ca ala pianistu le fura friptura la gramaj. Domnu gazetar nu scriti ceva si despre mascota noastra de la Craiova? Vad ca scriti despre toti anonimii din fotbal, cred ca ar fi feir pley sa scriti si despre patrupezii care desi nu merg in doua picioare sunt prietenii oamenilor. Fleicu al nostru ie tare fidel. S-a taiat la o labuta si nu iesea sange ci iera ca albastru de Voronet de la iubirea lui craioveana.

Opus extremismului cosasian (1 comentarii)  •  5 august 2020, 17:02

Domnu Cosas, as vrea sa intreb, cum adica extremist de centru? Adica mergi in centru si de acolo o iei mereu pe extreme, cum ti se comanda? Si cand esti in periferie cum spui? Ca esti periferic la extremitate? Am vazut in arhiva frumusetea articolelor de extrema stanga pe care le-ai publicat zeci de ani, n-o mai vira nicaieri, nu merge!

Oprtunismul, boala veche (1 comentarii)  •  5 august 2020, 19:04

@ Opus extremismului cosasian Adica stie sa se fofileze mereu. Se da cu aia care castiga, doar face asta de o viata, cum altfel ar fi ajuns la 90 ani? Indivizi ca asta au cantat ode celor de la putere. Rebengiuc a venit la televiziune cu un sul de hartie igienica, sfatuindu-i pe lingai sa se stearga la gura, indemnul era valabil si pentru respectivul cosas, dar cand nu au bunul simt, dai buzna, vorba lui nea Bachus. Este inadmisibil, la peste trei decenii de la teoretica disparitie a comunismului sa citesti aiurelile unui nonagenar comunist.

Ai constiinta? (1 comentarii)  •  5 august 2020, 20:31

Mai nea Rohrlich, zis Cosasu, in decembrie ’89 mii de tineri au murit in Romania pentru a darama comunismul, adica experimentul pe care stramosii dumitale l-au proiectat dupe cele mai rafinate metode. N-ai avut bunul simt sa-ti dai demisia, trecand cu nepasare peste zeci de ani in care ai osanat maretia ciumei rosii. Mai tataie, ai ajuns la 90 ani, continui sa te cramponezi de scaun, in ciuda aiurelilor pe care le scrii. Ia-ti jucariile si du-te cu Iisus Hristos! Pardon, matale esti cu Moise. Ia-ti si pixul ruginit, inchide usa pe dinafara, te rog! Lasa postul unui tanar care poate aduce seva proaspata in acest ziar cancanist. Drum bun, sa-mi scrii cand ajungi la Ierusalim!

Observator (269 comentarii)  •  6 august 2020, 5:15

Tinerii sunt promovati peste tot, însă n-au talent, experienta, "verb"! Gramatica limbii romane reprezinta o ... Golgota pentru ei, se descurca doar în limba engkeza și pronunța englezește numele și expresiile franțuzești (deja vu, de exemplu)! Pentru ei, fotbalul a început cu Messi și se termina tot cu el. În plus, sunt prezumtios și au o prosteasca aroganta, deși nu sunt în stare sa cucerească o fata! Evident, sunt și excepții, dar vorba cu cei care trebuie sa cumpere "bătrâni" este de actualitate!

Nu are! (1 comentarii)  •  6 august 2020, 13:02

@ Ai constiinta Sigur ca raspunsul este negativ, dar omul se sacrifica pentru binele tarii. In neantul post decembrist din Romania, nu exista nici macar un tanar ziarist, asa incat domnia sa ramane pe baricade “daca voi nu ma vreti, eu va vreau”, pana cand zeita Diana il va atinge cu magica sageata a somnului divin.

Nu are! (1 comentarii)  •  6 august 2020, 15:22

@ Ai constiinta Sigur ca raspunsul este negativ, dar omul se sacrifica pentru binele tarii. In neantul post decembrist din Romania, nu exista nici macar un tanar ziarist, asa incat domnia sa ramane pe baricade “daca voi nu ma vreti, eu ma vreau” pana cand zeita Diana il va atinge cu magica sageata a somnului divin.

Vlad Țepeș (4 comentarii)  •  6 august 2020, 17:42

Raspunsul la intrebarea retorica pusa de “Ai constiinta” este negativ. Individul se “sacrifica” pentru binele tarii. In neantul post decembrist din Romania nu exista nici macar un tanar ziarist capabil, asa incat mosul ramane pe baricade “daca voi nu ma vreti, eu va vreau” pana cand zeita Diana il va atinge cu magica sageata a somnului divin.

Comentează