Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

„Mai bine cu înjurături decât fără spectatori!”

Cu Barry Ferguson, Florin Tănase și Mario Neuer într-o problemă-cheie

Permalink to „Mai bine cu înjurături decât fără spectatori!”
vineri, 19 iunie 2020, 6:57

Partizan încăpățânat al ideii că trebuie să judecăm toate fenomenele pe o parte și pe alta, orice adevăr cu contraadevărul său, săptămâna trecută mi-a stat pe cap pagina Gazetei de vineri, în care Barry Ferguson, fundașul legendar al lui Glasgow Rangers, deplângea cu vehemență starea acestui fotbal de azi, fără spectatori în tribune. O spunea fără vreo nuanță: „Stadioanele goale, țipetele cu ecou, lipsa intensității, a atmosferei și a pasiunii – pur și simplu, asta nu este fotbal!”.

Lipsa indulgenței
Mergea până acolo încât recunoștea că la meciurile din prima etapă a Bundesligii, după 20 de minute, s-a chinuit să rămână atent: „Pentru mine, fotbalul a fost mereu despre suporteri, mai ales fotbalul scoțian”. Încercam să-l înțeleg, ca unul care s-a uitat neclintit la acele meciuri ale ligii germane. Și nu numai eu. Nici Ilie Dumitrescu, nici Ionuț Angheluță, nici Dan Ștefănescu, nici Andrei Tivilichi, niciun comentator sau telespectator nu a declarat că s-ar fi chinuit ca scoțianul suportând tribunele goale. Să fi fost noi mai indulgenți?

O crimă fără public
Ferguson invoca încă un element: fără fani, îi lipseau înjurăturile lor, cum fusese odată, în 2005, pe un San Siro cu Inter Milano, cu porțile închise, doar cu vreo două duzini de fani scoțieni – îngrozitor! În pustiul stadionului, auzea câte o voce cunoscută din tribună la orice ratare a unei pase: „La naiba, Ferguson, asta e o crimă!”. Încheia categoric: „Dacă asta va face parte din noul normal, e înfricoșător!”.

Înjurătura și saliva
Am insistat pe argumentarea lui Barry ca să pun în valoare ceea ce îmi apare azi ca expresia cea mai reușită a acestei probleme, a absenței fanilor. Ea sună așa: „Mai bine cu înjurături decât fără spectatori!”. E și mai bine zis decât tot ce a invocat scoțianul. Îl felicit pe Florin Tănase – sunt gata să mi-o asum și eu, o dau și ca titlu -, nimeni nu mi-a explicat mai bine senzația fotbalistului într-o arenă cu tribunele pustii. Cu un anume tupeu, scriu că e o „reabilitare” a înjurăturii în noile condiții de joc; n-o poți interzice, oricât ar fi de imorală, e normală între fanul dezamăgit și nefericitul din iarbă, așa cum a fost acceptată saliva ca o normalitate a fotbalistului dezgustat de ghinion.

Nuanța lui Neuer
Numai că imediat vine și contraadevărul acestor idei. Neuer, portarul în mare formă al unui Bayern deja campion, ale cărui ultime meciuri numai plictis nu au produs, Manuel Neuer susține, nici mai mult și nici mai puțin, că această tăcere a betoanelor a îmbunătățit comunicarea între fotbaliști. „E un avantaj uriaș!”. Firește, el nu cerea să se joace mai departe cu fotografiile suporterilor în tribune, el avea în vedere nuanța aceea ascunsă în orice adevăr care pare categoric, nuanța deloc dispusă să ne sară în ochi.

Adevăr marca Petrescu
Și dacă am ajuns la Neuer, găsesc întru totul normal să ne gândim la un coleg de-ai lui în meseria asta de portar numit Arlauskis, din meciul acela ciudat în care CFR Cluj – jucând foarte slab, după ochiul îngrijorat al antrenorului ei, dar ca niciodată mai calm pe banca tehnică – câștigă conform rețetei lui cu puțin mai mult noroc și cu 1-0 (autogol!). Același Dan accepta că „fără Arla în poartă pierdeam cu 5-2″… Asta nu mai e o nuanță, e un adevăr greu contestabil.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Simeone (10 comentarii)  •  19 iunie 2020, 7:06

Discutam după meciul de la Botoșani!

JFM (14 comentarii)  •  19 iunie 2020, 9:31

Spectacolul(mda, care spectacol?) la TV se vede mai bine fara spectatori, ma refer la aceste conditii de distantare. Cateva sute nu rezolva problema, nici a banilor din incasari, nici a asazisului spectacol(care nu mai vine). In schimm auzi de pe canapea, cu familia, toate trivialitatile derbedeilor si interlopilor care intra pe stadion. Nu ma intereseaza ce zice un neica nimeni ca nu-i plac lui partidele fara spectatori.

Mihai (2 comentarii)  •  19 iunie 2020, 10:57

Buna ziua, maestre! Inclin sa ii dau dreptate lui Barry, Ilie fiind prea legat de o televiziune care incearca, permanent, sa ne spuna cat de provocatoare este aceasta perioada si cate oportunitati avem. Consider ca fotbalul, cu bunele si relele sale, isi trage seva si exista datorita relatiei cu spectatorii. Si nu este niciun pacat sa recunoastem ca este trist ce traim de cateva luni si ca ce vedem acum pe "sticla", este un fake al fenomenului. Cu atata politichie pe teren si fara spectatori, recunosc ca nu am reusit sa vad vreun meci. Tin cu Liverpool de peste 50 de ani, am si cantat de cateva ori pe Anfield, dar nu stiu ce o sa fac cand o sa vad stadionul gol, probabil ca o sa inchid TV ul si o sa fiu trist. Va urez multa sanatate!

gicu (305 comentarii)  •  19 iunie 2020, 14:35

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  19 iunie 2020, 15:22

Maestre, mai bine fotbal fara spectatori decat deloc! Utilizarea cu repetitie a termenului "fake" este stupida: cu ce sunt evolutiile lui Bayern, Real, City si executiile lui Messi, Lewa, Benzema si Asensio mai putin valoroase acum, fara spectatori, decat inainte, cu arenele pline? Este aceeasi diferenta ca intre un Patek Philippe produs in Evetia si un fake produs in China? Sa fim seriosi, fotbalul trebuie evaluat in functie de nivel, de ritm, de executii, nu de prezenta sau absenta spectatorilor! Ca telespectator, ma bucur din plin ca fotbalul s-a reluat, in ciuda plangaciosilor si alarmistilor; totusi, sper sa nu mai intarzie prea mult revenirea suporterilor in tribune, peste tot, nu numai in Belarus, Vietnam, Serbia, Ungaria si Cehia! O.

xstelu (29 comentarii)  •  19 iunie 2020, 19:55

@Mihai,acel ***, năuc pierdut printre politicile" Aneta 3"si pesedeu pur sange, falseaza cu gratia unui hipopotam într o vitrina cu porțelanuri... Piara'i limba cea abraziv neștiutoare.. ȘI va rog sa ma iertați maestre, și sa mi dați voie sa va urez, viata lunga!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cn (9 comentarii)  •  20 iunie 2020, 5:48

"Nici Ilie Dumitrescu, nici Ionuț Angheluță, nici Dan Ștefănescu, nici Andrei Tivilichi, niciun comentator sau telespectator nu a declarat că s-ar fi chinuit ca scoțianul suportând tribunele goale". Pai e incorect politic sa spui ca impingerea turmei in casa e un abuz. Florin Tanase are sinceritatea pe care ti-o da simplitatea intelectuala. Cat despre observatia din comentarii a lui 'Observator' - "mai bine fara spectatori decat deloc" - imi aminteste de observatia unei doamne in varsta in tren, cand comentam critic acum aproape 30 de ani, cu partenerul de calatorie, despre absurditatea regimului Iliescu. "Lasa maica, bine ca suntem sanatosi", ne-a pus doamna la punct.

cn (9 comentarii)  •  20 iunie 2020, 5:55

Vad ca un comentariu mai sus a fost "moderat" intrucat continea "limbaj intolerant". Nu stiu ce cuvinte au fost inlocuite cu stelute, dar (1) mesajul nu a fost moderat, ci cenzurat, iar "limbajul intolerant" nu ar trebui cenzurat, ci doar cel vulgar sau fals acuzator. Toleranta inseamna tocmai sa lasi sa se exprime idei cu care nu esti de acord; daca le reprimi, esti tu insuti intolerant. Dar traim in epoca in care se "modereaza" (prin distrugere) statui si (prin interzicere) filme, asa ca nu ma mira nimic.

Observator (269 comentarii)  •  20 iunie 2020, 9:19

@ cn Domnule, am taxat utilizarea termenului "fake", nu inteleg de ce va treziti dvs. sa faceti referire la acest fapt! Si am dreptate, nu va obositi sa contraargumentati! Meciuruile de fotbal au o miza in plus (stabilirea unor ierarhii, dobandirea unor trofee) fata de spectacolele de teatru/opera, de exemplu; ultimele n-ar avea rost sa se mai produca/desfasoare in absenta spectatorilor, carora le satisfac apetenta pentru actul artistic. Meciurile de fotabal (si alte competitii sportive) se adreseaza si telespectatorilor, ba chiar intr-o masura (mult) mai mare; majoritatea cluburilor din PL (si nu numai) castiga mai mult de pe urma televizarii partidelor decat prin prezenta spectatorilor pe stadion! Sigur, atmosfera in care se desfasoara o partida este un spectacol in sine, dar nu unul fara de care nu se mai poate avea loc aceasta (partida)! Fake este un ceas/o bautura contrafacut/a, nu un meci fara spectatori! Inca ceva: a da exemple din politica romaneasca este intr-o masura mult mai mare de condamnat decat utilizarea improprie a unui termen! Daca esti apolitic si obiectiv, n-ai cum sa fii multumit de prestatia politrucilor de la noi (actualul presedinte a si recunoscut ca este un politruc; poate nu stapaneste nuantele limbii romane de a putut sa-i scape o astfel de afirmatie)! Pareti o persoana cultivata, asa ca este cu atat mai grav ca aveti intentia sa polemizati cu mine pe o tema punctuala! O.

Observator (269 comentarii)  •  20 iunie 2020, 9:38

@ xtelu In comentariul adresat lui @ Mihai faceati referire la postarea mea, asa-i? Pe acest blog redacteaza comentarii persoane decente, cu discernamant si fara prejudecati. Accept sa ma contrazica @ cn, dar nu dvs., pe baza de argumente/pretexte politice! Daca nu va este clar, va marturisesc ca detest in cel mai inalt grad clasa politica (in integralitatea ei) din Romania! O.

cn (9 comentarii)  •  21 iunie 2020, 7:17

@Observator Cred ca v-ati folosit de postarea mea ca sa reluati un argument pe care deja il prezentaserati destul de clar, si cu care sunt in intregime de acord. Eu taxam doar politica minimei rezistente la romani. Fireste ca e mai bine fara spectatori decat deloc, si ca fenomenul sportiv e diferit de cel artistic in sensul asta - dar mai bine cu spectatori, cum e la sarbi si va fi curand la unguri, decat fara spectatori, cum e la noi. Ciudat cum virusul asta stie exact granita noastra de vest si se incapataneaza sa tina turma carpatodanubianopontica in casa, in timp ce vecinii nostri n-au probleme in a umple stadioanele. Si da, sunt o persoana cultivata, si cultivatoare, in calitate de cadru universitar, de priviri critice intr-o societate occidentala prea putin dispusa sa-si puna intrebari.

Observator (269 comentarii)  •  21 iunie 2020, 8:47

@ cn In regula! Am inteles bine, traiti/activati in strainatate? Sper ca in Europa, pentru ca in America de N alte jocuri sportive sunt pe gustul spectatorilor! O.

mg (111 comentarii)  •  21 iunie 2020, 9:56

.. nu știm precis cum discută fetele-ntre ele(deși avem vagi bănuieli..), dar pentru noi băieții, înjuratul și fumatul sunt semne clare de emancipare încă din copilărie. Cu anii, cele două meșteșuguri sunt perfecționate și aduse la rang de artă(primitivă, dar artă..), Iar în armată(pentru cei tineri înainte de..), deveneau legitime, având rație de țigarete pe lângă soldă și suficiente necazuri ca să bombăni printre dinți urări de bine celor responsabili de ele. Tot în armată se completa aproape exhaustiv colecția de bancuri porcoase, foarte utile mai târziu.. Bancurile și cele două meșteșuguri de mai sus, erau și cred că mai sunt, bagajul minimal cu care intrai în viață. Pentru că fără ele, fără școala vieții, deveneai suspect în multe situații, ba chiar riscai să fii taxat de mototol și marginalizat ca atare. E numitorul comun care-l leagă pe Petrini de echipa de la deratizare, sau pe cea mai stilată doamnă(când i s-a urcat șampania cu fursecuri la cap) de taximetriștii blocați în trafic(că de birjar mai rar se-aude..) Pentru că vulgaritatea ține în primul rând de inadecvare. Sunt momente și locuri în care merge o vorba deocheată. Totul e să nu abuzezi, să ai simțul măsurii. Un bun exemplu e tribuna de la fotbal. O dată pe săptămână, merge să te dai în stambă, să lași în cuier costumul și cravata și să urli alături de ceilalți, fără cine știe ce motiv. Te resetezi pentru săptămâna care vine. Cum spuneam, e-n regulă cu condiția să nu se sară calul, să nu se ajungă-n zona patologicului.. Toate astea sunt deocamdată vise. Primul surogat acceptabil care-mi vine-n minte, e cel oferit de terasele cu Tv(și bere rece..)

Oscar (1 comentarii)  •  23 iunie 2020, 5:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (3 comentarii)  •  24 iunie 2020, 11:10

@ mg Va aratati concesiv cu cei care injura cu consecventa, ceea ce nu-i bine! Si mai bun decat berea este vinul (cred ca stiti care sunt calitatile acestuia in opinia lui Fanus Neagu, iar vara merge de minune cel alb, pentru ca se consuma rece)! Berea este mai mult un pretext (de a lipsi cu orele de acasa), nu o optiune sanatoasa; in plus, reprezinta triumful cantitatii in disputa cu calitatea! O.

Comentează