Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

”Lăsați-mă să nu fiu categoric!”

Noaptea unui vis de primăvară reluat de Crăciun

Permalink to ”Lăsați-mă să nu fiu categoric!”
sâmbătă, 28 decembrie 2019, 9:12

În zilele acestea combinate Crăciun-Revelion, când ni se cere să facem față unor probleme atât de complicate ca bunătatea, generozitatea, veselia ș.a.m.d., la orele când ne asaltează atâtea clasamente, topuri și hopuri cu cele mai frumoase goluri, dar și ratări – două au fost momentele la care pixul meu a fost curentat îndelung.

Tăcerea lui Petrescu

Un moment, altfel foarte scurt ca durată: Radu Naum întrebându-l pe Dan Petrescu ce părere are despre Ancheta Gazetei noastre în care pe primul loc e Ionuț Radu, portarul Genovei aflate în zona retrogradării, iar pe al doilea George Pușcaș, care, în a doua Ligă a Angliei, e și el cu echipa sa tot pe acolo. Dan Petrescu a tăcut intens preț de vreo 20 de secunde și nu a răspuns.

Tineret, mândria țării

Al doilea moment a ținut mult mai mult: pe Eurosport aveam noutatea acestui derby la zi între Leicester și Liverpool, iar pe Digi se retrăiau – rezumativ montate – meciurile României U21 de la Europeanul de tineret din primăvară. Nu dau socoteală cum le-am urmărit, cui am acordat prioritatea. La 6 luni după eveniment, spectacolul montat de pe Digi era concomitent entuziasmant și halucinant. După primele meciuri, cu Croația și Anglia, nu aveam în vocabular decât „uluitor…, fabulos”. Rădoi era în stare de șoc. Hagi zicea că ziua de mâine a fotbalului românesc este bună. Ionuț Radu se mândrea că e român și că a jucat cu inima mai sus decât picioarele.

Pierderea lucidității

Dorinel Munteanu era cu gura până la urechi. Dan Petrescu, scepticul de serviciu, nu ne putea sfătui decât foarte târziu, după toate elogiile, să ne bucurăm cât mai puțin. Ilie Dumitrescu nu cruța adjectivul lui preferat: performanță fantastică; lipsea din aceste rezumate ale meciurilor de până la semifinală doar celebra expresie a lui Radu Paraschivescu: „Sunt pe cale să-mi pierd luciditatea”. În schimb, s-au reluat de câteva ori imaginile emisiunii din 2018 cu memorabilul pariu dintre Ilie Dumitrescu și Decebal Rădulescu, prea convins acesta că nu ne vom califica…

Imagini care pot afecta inteligența

Imaginile acelea din 2018 aveau atunci, în 2019, înainte de semifinală, o inscripție normală: „Imagini care vă pot amuza copios!”. Acum, după numai 6 luni, în acest decembrie 2019, după ce știm că s-a mai întâmplat, după ce am trăit tăcerea lui Dan Petrescu la întrebarea dificilă a lui Radu Naum, ce mai puteam face? Pixul meu mi-a șoptit, atent nevoie mare: „Vezi ce faci, există imagini care după ce te-au amuzat copios pot afecta inteligența!”.

Luxul de a fi necategoric

Nu era cel mai vesel sfat pentru o noapte de Crăciun, dar nici nu pot spune categoric dacă acest montaj al fabuloaselor meciuri din mai 2019 mi-a făcut numai bine sau numai rău; i-am comunicat pixului: „Lasă-mă așa… necategoric!”, după care m-am concentrat pe a doua repriză de la Leicester, cu acel 4-0 pentru Klopp, un meci de incontestabilă campioană a Angliei, și l-am căutat, ca să-l felicit, pe prietenul meu „cormoran”; nu l-am găsit; i-o spun aici: „Băi fratele meu, liniștește-te, ai 13 puncte avans, nu mai puteți pierde titlul!”. Așa am rezolvat problema bunătății în generozitate.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Claudiu (10 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 10:11

Dan Petrescu tace fiindca stie de statutul nostru in ierarhia fotbalului european, stie ce conditii are el la CFR fata de ce au echipele din ierarhia a 2-a, Austria, Danemarca, Suedia sau Rusia, adica noi romanii avem nu stiu ce pretentii sa ajungem la un campionat european dar sintem doar la statutul de mamaliga cu branza. Nu poti astfel sa iei loc la cina cea de seama cu oaspetii de notorietate daca federatia, liga, patronii de echipe nu investesc in infrastrucura fotbalistica, cresterea juniorilor si implicit cultura suporterilor. Daca tot merg in delegatii, cei de la FRF sau Liga sa se uite ce se intampla inainte de evenimentele sportive in preajma stadionului, la pauza meciului sau după meci, totul e un spectacol, spectatorii canta alaturi de diverse formatii, sunt angrenati in tot felul de spectacole, concursuri iar pretul biletelor sunt decente. Chiar daca e un meci international pretul unui bilet este de circa 15 euro, adica un pret normal care sa nu te alunge de la stadion.

I.C. (14 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 12:00

Evoluția U21 e foc de paie. Eu sînt de partea antrenorilor de tip Bölöni, Petrescu. Restul e gargară.

emilian slavu (3 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 13:29

Sanatate maestre! La multi ani!

gicu (305 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 16:23

Sanatate, maestre!

victor (1 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 18:45

imi aduc aminte cand toata lumea (in frunte cu gica hagi) a sarit in sus fata de declaratiile sceptice ale lui razvan lucescu vis-a-vis de faptul ca cel putin 4-5 jucatori din nationala u21 ar fi trebuit sa faca pasul instant spre nationala mare.

itu52 (54 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 22:26

Maestre gata, a fost, a trecut ca o nălucă prin fotbalul nostru sărac care a făcut o „contră” lăsând în urmă un gust amar. Atunci am fost o echipă, cooperau și se subordonau grupului și binelui colectiv. Mai târziu și mai ales în toamnă a primat dorința schimbării de look prin șansa titularizării. În lipsa unui nucleu stabil și probat, naționala mare este de mult timp o navă în derivă. Aproape toți, până la căpitan ținteau reâncălzirea, visau evoluția care să-i relanseze la cluburile din străinătate. În atare condiții numai un antrenor cu tact, inteligent putea scoate ceva rezultate favorabile. Este Rădoi omul potrivit? Are el tactul și răbdarea necesară pentru a clădi o echipă? Va fi el capabil să maximizeze randamentul celor 11 din teren? Este dispus să colinde antrenori cu rezultate deosebite pentru a dobândi căile reușitei în formarea unui 11 disciplinat, unit și cooperant? Nu știu. Știu că nu a ieșit antrenorul anului. i-au luat fața alții care au fost preocupați și de gloria personală, de numărul zerourilor și anturajul social. Nu contest clasificarea, constat totuși nuanța națională a votanților. Poate că nu ar fi lipsit de interes ca pe viitor desemnările să se facă statistic, punând la lucru inteligența artificială. Are prostul obicei de a nu uita și nu judecă cu inima. Sunt suficiente criterii și o bază de date bine întreținută. Sănătate și multe bucurii în 20-20!

Observator (269 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 8:09

Performanta celor de la U21 a fost exceptionala si este importanta pentru ca permite Romaniei sa participe la turneul olimpic de fotbal dupa foarte multi ani! I. Radu a castigat titlul de cel mai bun fotbalist nu in virtutea performantei din San Marino si Italia, ci pentru ca este titular in Serie A. G. Puscas a avut un puseu de personalitate in meciul cu Norvegia si acest fapt ne-a costat, poate calificarea la turneul final inca din toamna; totusi, el a fost cel mai bun roman al turneului final de tineret! Chiar daca nu toata generatia lui I. Radu si Puscas merita sa faca parte din echipa nationala, ma intreb de ce I. Hagi, Baluta, Manea si Pascanu nu sunt titulari la echipele lor de club! Sa zicem ca Premier League este o competitie agonistica fara egal, dar Belgia are niste cluburi modeste, care nu se compara cu cele de acum 20-30 ani; campionatul belgian nu este transmis in Romania, dar, din ce am putut vedea la TV, evolutiile lui Hagi din unele meciuri de Ch. League n-au fost catastrofale si merita sa evolueze mai mult pentru Genk. Ca sa termin cu Belgia, mai scriu doar ca nici Stanciu n-a fost apreciat la justa valoare, dovedita atat in prima editie de campionat petrecuta la Anderlecht, cat si la Slavia (inclusiv in Liga Campionilor), in prezent! Multa sanatate, Maestre! O.

Polilula (1 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 8:38

Nu prea am înțeles despre ce e vorba în articol

victor L (127 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 12:31

Sanatate, domnule Cosasu.

Petrusel (1 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 20:30

An nou cu sanatate, d-le Cosasu

victor L (127 comentarii)  •  30 decembrie 2019, 12:47

@ Polilula, recitirea e mama invataturii. Nu e o rusine sa recitesti :D

Comentează