Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Noi, cei care nu putem trăi fotbalul fără Premier League

F(r)azele mele cu un dinamovist ”cormoran”

Permalink to Noi, cei care nu putem trăi fotbalul fără Premier League
vineri, 11 octombrie 2019, 7:24

Deși îmi displac unanimitățile – fie ele pro, fie ele contra -, nu pot trece rece peste ceea ce s-a întâmplat după Derbyul de sâmbătă: imediat s-a stabilit și a rămas în vigoare până azi un acord general – a fost un meci bun, foarte bun, ba chiar extraordinar, cu mult peste media mediocrității, cu un Coman și un Nistor sărind din pagină etc, etc. De ce etc? Elogiile, la noi, sunt atât de rare, cum să le comasezi într-un etc?

Subscriu la ele, cu o notă personală în plus: am văzut meciul nostru la câteva minute după un Liverpool-Leicester de toată încântarea până la penaltyul din min. 90+4. În plăcerile lui, în erorile lui și chiar în mizeriile lui, FCSB-Dinamo a rezistat. Desigur, nu l-am comparat valoric, în strictețea fotbalului, ci ca spectacol emoțional. FCSB-Dinamo (locurile 10 și 11) m-a ținut și el până în ultimele secunde și de comparat nu o pot face decât cu „derbyul” de luni, CFR-Viitorul (locurile 1-3). E clar care a fost derbyul fără ghilimele, indiferent de clasament. Apropierea – cu totul rară, aproape impertinentă – cu un derby din Premier League mi-o permit pentru a pune în evidență un adevăr: cu tot respectul față de cei care preferă LaLiga sau Serie A, suntem mulți, foarte mulți, cei care nu putem judeca și trăi fotbalul săptămânal fără Premier League.

De ce, dacă mai e nevoie de un de ce, pe altă dată, acum mă grăbesc să relatez că la chiar două zile după FCSB-Dinamo și Liverpool-Leicester, nu primisem niciun telefon de la prietenul meu dinamovistul „cormoran”; m-a sunat abia luni seară și mi-a comunicat de la început că e fericit. Fericit fiindcă City a încasat-o și Liverpool e la 8p în față… M-am ținut blând: „Bine că-l aveți pe Mane… E mana voastră cerească!”. M-a informat strâns: „Așa e… Messi l-a dat no 1 în consultarea pentru Gala UEFA”. Am plusat: „Ți-am mai spus că prea faceți cultul personalității lui Salah”. A fost de acord, ceea ce m-a decis la o contră: „Credeam că mă suni pentru Dinamo… Nu sunteți fericiți cu Uhrin?”.

Era doar mulțumit, însă Derbyul îi plăcuse și lui, ceea ce mi s-a părut pozitiv pentru evoluția exigențelor sale, însă m-aș reenerva (verb nou!): oare această Premier League nu e prea ingrată cu noi?, n-o iubim prea mult când nu are niciun român între echipele ei? Imediat mi-a apărut Pușcaș, din Liga a 2-a, cu „Anglia la picioarele lui” după primul gol la Reading și după aceea nimic, ca în Derby, pe Arena Națională, Adi Popa, lăsat să plece de la Reading, să fie ditamai „Motoreta” de serviciu. Noi o iubim și ea nu ne priește… De ce? Parcă nu știm… Sunt atâtea etc-uri… Stai liniștit – ne-am recomandat -, pentru prima oară de când îi ascult, Dinu și Panduru au fost amândoi entuziasmați de un fotbalist din Liga 1 română! De Cardoso! Mă dau în vânt după asemenea f(r)aze.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Marius (2 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 9:14

Bun articol, multumim, Maestre! Va citesc cu drag. Desi sunt rapidist de zeci de ani, trebuie sa recunosc ca derby-ul din weekend m-a impresionat si pe mine, mai ales repriza a doua cand s-a jucat vreo 25 de minute de la o poarta la alta. Pana la urma, important e sa avem fotbal.

gicu (305 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 9:16

Sanatate, maestre!

Pace sub maslini (1 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 10:24

Ai dreptate, maestre, spectacolul din Liga1 este dezolant, meciuri de genul celui jucat sambata sunt atat de rare, incat ne mutam intreaga atentie spre alte campionate mai atragatoare. Ar mai fi un motiv pentru care urmaresc 8- 10 meciuri pe sezon din campionatul intern: CREDIBILITATEA. Pitorescul Teasca spunea: “Nu merg niciodata de doua ori la aceeasi piesa de teatru deoarece cunosc rezultatul final dinainte”.

Marian (1 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 10:41

De ce a fost un meci de "toată încântarea până la penaltyul din min. 90+4"? Penalty-urile strica frumusetea unui meci?

Observator (269 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 13:38

Maestre, acest Liverpool castiga in Premier League din inertie, pentru ca nu joaca nemaipomenit; fara Mane, "cormoranii" n-ar avea atatea puncte avans si n-ar fi castigat Liga Campionilor in sezonul precedent! Dar PL este peste La Liga si Serie A, fara discutie! O.

Adi (7 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 16:05

Frumoasă comparație cu fotbalul englez !

Durden (13 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 20:21

daca premier league nu e, nimic nu e...in fotbal cel putin..

keepcalm (8 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 22:29

@Durden, unde a fost PL pana anul acesta in europa? Si anul acesta din prostia lui Valverde au pus mana pe UCL, un Valverde care habar nu am ce cauta pe banca catalana, un basc pe o banca catalana cu o privire in neant la ce se intampla pe teren la meciul cu Liverpool, exact aceiasi privire si exact aceiasi reactie a avuto si la meciul pierdut pe Olimpico, cu Roma, asa a reusit sa puna mana Liverpool pe lauri celei mai importante competitii intercluburi din europa, la infuzia de bani ce se fac in PL rezultatele europene sunt modeste, dupa ani buni United a lua mana pe EL, anul asta din greseala cormorani s-au autodepasit, eu as spune ca datorita somnolentei catalane, PL era si inca mai rezista stilul un campionat bazat pe forta, jucatori tehnici, talentati nu erau populari in PL, abia de cativa ani au inceput sa mai rasara cate un Hazard si in PL, la mare cautare sunt acolo fundasi, sau platit sume enorme pe muschi si viteza, van Djik, Maguire sunt cele mai bune exemple, mi se pare o mai mare incantare sa vezi realizari tehnice de ale lui Ronaldinho, Bagio, Hagi sau Messi decat sportul de contact din PL, e doar o parere, sunt sigur ca iubitori PL pot veni cu o gramada de contra argumente, eu insa prefer un fotbal cu realizari tehnice care sa incante ochiul decat unul bazat pe forta si viteza

Tibisor (6 comentarii)  •  12 octombrie 2019, 6:52

@Observator ... ai dreptate , dar orice echipa are estfel de momente de inertie , apoi se pornesc din nou la drum ! Remarc insa , ca in continuare iti "sta in gat" Liverpool ... ceea ce este bine ... ca vorba aia : intru-n caine mort , nimeni nu mai da cu piciorul ! Sper ca anu' asta sa castige titlul ... ca sa tot tusesti o vreme ... :))

?????? (140 comentarii)  •  12 octombrie 2019, 7:48

Simțiți chemarea Premier League domnule Cosașu, ?

?????? (140 comentarii)  •  12 octombrie 2019, 9:06

Cum ați cometa domnule Cosașu despre faptul că patinoarul lui Țiriac este un obiectiv de utilitate publică construit probabil cu avizul MTS, al altor instituții, conform PUG și PUZ, la data aprobării construcției, neamortizat, la care unii solicitară ce solicitară pentru ca terenul să fie folosit pentru construirea unui alt obiectiv de utilitate publică, ? Opinați că aceia ce intenționează contruirea unei căi ferate ar fi putut solicita chiar și mutarea vreunui bloc de locuințe sau a altui obiectiv , dacă proiectul căii ferate ar fi inclus și terenuri pe care se află alte obiective de interes public sau privat, ? Remarcați și că prin situri, rezervații naturale nu este acceptată construirea de obiective de interes public, ?

Observator (269 comentarii)  •  12 octombrie 2019, 9:59

@ Tibisor Parca v-am mai raspuns si in trecut si vad ca n-ati invatat nimic! Folosind un diminutiv, s-ar putea crede ca sunteti un imberb nepoliticos, ceea ce rezulta si din luarea de pozitie, si din singularul (varsta si competentele in materie de fotbal imi dau dreptul la pluralul politetii) pe care-l folositi la adresa mea! Din partea mea, LFC poate castiga PL, insa "cormoranii" (se folosesc ghilimelele, domnule @ keepcalm, iar utilizarea cratimelor nu este optionala) au inceput meciurile din Europa si mai prost decat anul trecut, pierzand cu 2-0 la Napoli! Acest Liverpool nu se apropie macar de valoarea celor din trecut (din intervalul 1977-2005) chiar daca are unul dintre cei mai scumpi fundasi din istorie si un supraevaluat african cu un ... singur picior! O.

ioan (767 comentarii)  •  17 octombrie 2019, 18:32

ideea geambasului, aia cu hai sa invitam copiii si la meciul cu Suedia, e un fel de nicule mai da-le o suta! de lei! scena ultimului balcon! locul patru, definitivul, e un loc nemeritat: ramin la parerea ca timplarii din Feroe au un joc mai elaborat! in curind, veti fi inclasificabili...!

ioan (767 comentarii)  •  17 octombrie 2019, 19:35

inteligent burleanu, si bine intentionat? ia-l acasa, geambasule-pune-i globulete, beteala, si baga-l in priza: fa-l feeeeeeric!

Comentează