Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Sper să nu exagerez: dispare George Becali?!

În preajma unui eveniment de certă importanță emoțională

Permalink to Sper să nu exagerez: dispare George Becali?!
sâmbătă, 24 august 2019, 9:01

Nu, după meciurile de marți și joi, nu văd ce m-ar putea abate de la regula mea de aur: niciun tur fără returul său! Nu avem niciun motiv pentru a fi categorici în DA-urile și NU-urile năprasnice.

Superstițiile lui Dan

După prima repriză de la Cluj, statistica era – cum s-a spus – „absolut îngrozitoare” în favoarea Slaviei la tot ce ținea de posesie, pase și kilometraj; după a doua repriză, statistica s-a cam bulversat, CFR-ul a dominat, cu o bară și-un penalty ratat, Slavia cea de speriat a tras de timp, a comis de două ori mai mult fault decât ai noștri și s-a concluzionat abrupt că oricât a fost de „copleșitoare”, a avut cel mai bun om în portarul ei; s-a afirmat că a căzut în a doua – eu cred că a jucat la 1-0, cum îi place lui Dan, care a rămas pentru retur la sistemul lui de superstiții: „Șanse mici, mici… e nevoie de noroc pentru o minune”. La Glasgow a avut succes cu aceste idei, ca atare, propun să mai lăsăm fotbalul să-și facă de cap, ignorând încă 90 de minute statisticile.

Dispare „Inestimabilul”?

Cu FCSB-ul, capabil să joace ceva mai altfel decât în ultimele sale eșecuri, lucrurile (adică oamenii) stau mai complicat. De ce? Fiindcă miza calificării în Europa e cuplată la un eveniment de o importanță de nu chiar mondială, cu siguranță emoțională. Sper că nu exagerez: convins că după acest 0-0 de la Giurgiu, FCSB-ul e calificat 99%, inestimabilul patron al echipei a anunțat că iese din viața publică, nu mai apare în media, pur și simplu dispare! „Mă laud pentru ultima oară” e o declarație care, chiar dacă nu o auzim prima oară, de data asta e sortită să rămână.

Voluptăți

Nu se poate să nu rămână, căci alternativa e de un haz pe cât de greoi, pe atât de atroce: „Dacă ne bate Guimaraes în retur, îmi tai capul și mă spânzur. Nu se poate întâmpla așa ceva, suntem prea puternici!”. Glumește? Dumnealui nu știe să glumească, humorul său e de obicei un râs nervos. Acum, aici, e foarte precis: „Nu mai am emoții! Portughezii sunt prea slabi ca să ne dea vreun gol, m-am convins definitiv”. Transcriu aceste enormități cu o oarecare voluptate – nu pentru că aș dori să bată Guimaraes, dimpotrivă!, doresc însă ca aceste vorbe să rămână ca un mo(nu)ment de vârf al zăpăcelii la care ne-a adus, cel puțin în fotbal, această persoană plenipotentă, dotată cu un cult al propriei personalități cum – din câte am citit – nu sunt două în Europa; pe scurt: o persoană incalificabilă.

Teoria urcatului pe garduri

Când un asemenea personaj îți spune clar: „Mă laud pentru ultima oară!” e fair-play să-ți treacă prin cap: hai, te cred și eu pentru ultima oară. Firește că unii ar prefera să i se răspundă neted, scurt și la obiect, precum fostul președinte al Ligii Profesioniste, un alt priceput în lăudăroșenie, dar cu un ochi, în fotbal, nu o dată, de certă exactitate: „FCSB nu se califică, în retur o urcă pe garduri portughezii!”. Sper ca nici dl Dumitru Dragomir să nu exagereze.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Alex (3 comentarii)  •  24 august 2019, 9:09

Acest personaj nu va disparea atat timp cat presa si televiziunea nu vor inceta sa-i faca ....publicitate, dar in acelasi timp nu condamn presa sau televiziunea pentru ca si ei vand ce se cumpara ))

asta (6 comentarii)  •  24 august 2019, 9:48

-e grav că doar asta vă preocupă, situația "inestimabilului", dacă rămâne/dacă nu mai rămâne in viața publică (unde tot voi l-ați vârâ)t, problema este esențială pentru ...*** hamesită după... stiri a la GSP...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul (4 comentarii)  •  24 august 2019, 10:01

e ascuns la vedere. are presa la picioare. mogul, guru.... cel mai de seama om al planetei fotbal. nu ma mai satur de el

stefan al doilea (16 comentarii)  •  24 august 2019, 11:07

o intalnire la o bere/cafea intre don Gigi Becali si admirabilul scriitor si publicist care este Radu Cosasu ar putea fi comparata doar cu intalnirea dintre Jeffrey Epstein si Stephen Hawking! problema este ca ultima s-a petrecut, dar am mai indoieli ca *Incalificabilul* ar dori sa-l intalneasca pe Maestrul Cosasu!

oana (1 comentarii)  •  24 august 2019, 12:46

Becali e un ageamiu in fotbal. Circar,incult cu pretenții de cunoscător al fotbalului. Intervențiile lui de ignorant si grobian au zăpăcit echipa care a pierdut consecutiv patru campionate. PS. Gigi treci la MULS oile! E meseria ta si nu te contestă nimeni.

Tibi (1 comentarii)  •  24 august 2019, 13:25

Si asta nu e nimic. Daca ar fi sa scrie cineva *** lui de'a lungul "istoriei" ar insemna un numar imens de pagini. Vedeti-i delirul ca a fost si europarlamentar, si in comisia juridica la parlament, si puscarias cu episoade dincolo de imaginar, grobian, meschin si *** cat un continent...si ...ce ar mai fi de spus!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maryo (1 comentarii)  •  24 august 2019, 14:16

Domnule Cosasu daca dispare Gigi Becali despre ce o sa mai scrieti? Va paste somajul pe toti angajatii de la GSP.

Lestie (4 comentarii)  •  24 august 2019, 14:18

Nu dispare Becali. Omul e bolnav, spune una, face alta. El e marele incompetent al Stelei, dovada ca vorbeste de o calificare...sigura, cand, de fapt, echipa de care isi bate joc, are sanse minime sa intre in grupe.

gicu (305 comentarii)  •  24 august 2019, 15:06

Sanatate, maestre!

Durden (13 comentarii)  •  24 august 2019, 17:29

Sunt extrem de dezamagit de dl cosasu ca ii dedica randuri unui asemenea personaj. Pacat...nu era de ajuns ca restul asa zisilor jurnalisti o faceau deja...

ciobanu mioritic (3 comentarii)  •  24 august 2019, 18:08

A zis-o DJUVARA. grobianul e *** profund. Şi ăsta e 99 la sută din întreg neamul RO. Nota bene: - Vârfurile familiei voastre ating culmile, şi apoi îşi angajează neamurile. După care NIMENI NU MAI RĂSPUNDE PENTRU NIMIC..... Păi..., tu ţi-ai da afară neamurile care au comis asasinatul de la COLECTIV? Îţi spun eu c-o dai cu var, iar COSAŞU SCRIE PÂNĂ MIERLEŞTE - DEGEABA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian (1 comentarii)  •  24 august 2019, 18:23

Gigi Becali este celai longeviv fiu al șaradei dâmbovițene.Au mai fost și alții,dar el este singurul pe care presa l a păstrat,fiindcă vinde bine,presă de care el crede că profită.Va fi foarte greu pentru presă,când se va ține de cuvânt,și va dispărea!

Manu (1 comentarii)  •  25 august 2019, 4:01

Maestre, si dumneata tot cu Becali...Ce face nevoia de trafic dintr-un om despre care credeam ca are alta scara de valori...

JFM (14 comentarii)  •  25 august 2019, 6:07

Sa dispara, duca-se!!!

MZM (26 comentarii)  •  25 august 2019, 8:13

Domnule Cosasu, presa (colegii dv.) si Becali se afla intr-o simbioza reciproc avantajoasa (nu pot exista unii fara celalalt!), desi fiecare parte o trateaza pe cealalta cu mult dispret, adica ziaristii il bestelesc fara rezerve pe Gigi, iar acesta ii dispretuieste intr-atat, incat, la conferintele de presa scuipa si râgâie nonsalant in prezenta lor (dupa cum relateaza Costin Stucan!). Ce ar mai trebui sa faca „simpaticul Gigi” pentru a fi ignorat de ziaristi? Poate atunci cand isi va da pantalonii jos si-si va face necesitatile in salon, in timpul conferintei de presa, colegii dv. il vor parasi (macar din cauza mirosului!).

victor L (127 comentarii)  •  25 august 2019, 10:31

Sanatate, domnule Cosasu. Nu are cum sa dispara cit exista Radu Naum si GSP.

loko (1 comentarii)  •  25 august 2019, 12:46

Sigur dispare din fotbal pentru că nu se pricepe și nu are încredere în nimeni,nici cel puțin în el.Orice face întreabă mai mulți apropiați,și apoi alege cel mai prost sfat.Locul lui e la stână pentru că acolo se pricepe foarte bine.

Campioana CFR (5 comentarii)  •  25 august 2019, 14:02

Vrei sa citesti stiri sportive pe gsp si prosport? Cel putin 5-6 stiri in fiecare zi sunt cu si despre cel mai mare sportiv al tarii: Jiji ***! Ti se face greata doar cand ii vezi fata aia de chitros si disperat dupa bani, de instabil psihic plin de grandomanie! Cand vom putea vedea doar stiri cu sportivi adevarati?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi (1 comentarii)  •  25 august 2019, 19:59

Stim, cu totii, ca presa a "umflat" un asemenea pesonaj...Nu cred ca am vazut vreao principala emisiune sportiva de stiri in ultimii 10-15 ani care sa nu se deschida cu o "perla" a acestuia sau cu vreo stire despre echipa "mosita" de acesta. Nu ar strica, pentru presa, o mai mare responsabilitate in a "deconspira" in paginile ei ( sau pe ecrane ) PROSTIA, INCULTURA, INGAMFAREA SAU GROTESCUL si nu in a le cultiva drept calitati (!) umane...

Oltmar (1 comentarii)  •  25 august 2019, 20:50

Doamne ajuta sa se duca. E tot ce i s-a intamplat mai rau fotbalului romamnesc in ultimii ani. Doamne da.

victor L (127 comentarii)  •  25 august 2019, 21:20

Gaz metan - FCSB 4-0. Locul 13, de miine locul 14.

stelian trandafirescu (1 comentarii)  •  26 august 2019, 6:24

jiji e victima mediei.cumn *** hai la palat sa vecem daca prea cuviosul a patit ceva,cum vede el viitorul echipei pe care o pastoreste cu gandul doar la cat incaseaza saca avanseaza in competitiile europene.aaltfel baiatul este haios.ii pune eticheta lui florinel coman de mape al roamniei,.lui tanase lampard,ii prezice fcsebeului ca va fi ajax a romaniei,ce mai ca va dparge avioane cu jucatori adusi gratis fara valoare sau cu o valoare inca nedemsonstrata la nivelul marei performante,denis man e unul din acestia,el iesind in evidenta cu bolidul procurat din euroi dati de fraierul jiji dar mai ales de valul de tatuaje de pe bratele sale,altele nevazute.digi tv,canalulcare mai mai ca iar cumpara o somiera lui jiji care sa turuie pana cand adoarme acolo langa dragalasul de naum sau moderatorul emisiunii moraru.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nic (2 comentarii)  •  26 august 2019, 7:20

nu dispare gigi din footbal ,aicea face bani ,nu da el de acasa .

Che Guevara (10 comentarii)  •  26 august 2019, 8:12

BOICOT!! Pana nu gasiti cele doua fete: Alexandra si Luiza, complicii lui Dinca, si nu destructurati retelele mafiote din Romania NU MAI VOTAM! Nu ne mai intereseaza alegerile, nici sportul, nici cultura, nici nimic. Nu mai urmarim nici o emisiune TV. #BOICOT2019

victor L (127 comentarii)  •  26 august 2019, 11:17

@ Che Guevara, inteleg chemarea: "hai la lupta cea mare!" Ce frumos le cinti: " Nu ne mai intereseaza alegerile, nici sportul, nici cultura, nici nimic." Asa au ajuns unii sa cistige doua legislaturi la rind. Cu # rezist la o bere, cu # BOICOT la cultura.

Danny B (1 comentarii)  •  26 august 2019, 13:48

Daca ... tot ... suntem un popor de tradatori ... asa spune istoria ... sa mergem pana la capat ! Dupa ce a scos echipa armatei din *** ? ... dupa ce ... alte echipe romanesti au jucat ... datorita Stelei ... da nerecunoscatorilor ... a Stelei ... in cupele europene ... multi ani ... vorba aia ... dupa noi ... potopul ! Popor ingrat si nerecunoscator ... asa am facut mereu ... un popor barbar lipsit de scrupule ! Sa moara capra vecinului ... exact ca in cazul de la Caracal ... fiecare cu aia a masii ! Frumos ... democratic si defapt ce facem ... in realitate ... nimic ... asteptam si ne uitam cum niste ... ageamii ... ne vinde tara !!! Curat-murdar , cum zicea ... nenea Iancu !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GEORGE DUMITRU (1 comentarii)  •  26 august 2019, 14:29

sunteti asa de ipocriti....aveti dreptate sa l criticati....cand nu merge echipa ptr ca este afacerea lui....si ca orice manager cand afacerea nu merge.........el raspunde.....dar aici este un dar...asa cum este el...agramat...grobian.....etc etc...a tinut aceasta echipa la un standard acceptabil....nu s afacut deras in cupele europene a mai castigat si campinat ce i drept mai rar in ultima vreme...reitingul li fcsb este mai mare ca atunci cand joaca barcelona sau real...dar vad ca nu spuneti nimic de fotbalisti....hai sa le ridicam osanale....sa le facem statui...ptr ca iau niste bani si nu putini si nu joaca nimic....el ce sa faca domnule radu cosasu sau domnule ioanitoaia....sa le spuna bravo....la urmatorul meci la fel de prst sau mai prostsa jucati...si apropo pe dumneavoastra menegerul sau directorul ziarului nu va critica atunci cand nu vindeti ziarul sau nu merge bine treaba la redactie.....sa lasam ipocrizia ptr altii fraierii si sa spunem lucrurilor pe nume.....nu cred ca va da prime cand treaba merge prost....

vasco (49 comentarii)  •  27 august 2019, 8:08

Sa dispara becaaali?Niciodata!!!El face parte din fibra nationala!Si mioritic,si credincios(;;))))) si cu fotbalul!Direct la inima poporului!

st.il. (1 comentarii)  •  27 august 2019, 10:59

Cuvintele Maestrului Cosașu=Q.E.D. !...Ce se mai poate comenta ?...Poate faptul că, n-ar strica "izolarea pelerinului", vreo 2 ani pe muntele Athos, readucerea imediată a lui GÂLCĂ, a lui LUPU( parcă așa îl cheamă pe ex-preparatorul fizic), a lui M.M., și vă garantez că fcsb va redeveni FCSB și va marca tripleta campionat/cupă/supercupă !...REPET, cheia stă în...muntele Athos !.....

Observator (269 comentarii)  •  28 august 2019, 5:05

@ GEORGE DUMITRU Maestrul Cosasu nu este redactor al GSP, ci colaborator; daca nu stiati, Radu Cosasu este un mare scriitor si colaboreaza de mult timp pe teme sportive cu diferite publicatii! FCSB a jucat destul de bine cu Guimaraes si merita sa castige; daca valoarea demonstrata de lusitani la Giurgiu este cea reala, sunt sanse de calificare! Dincolo, constat algoritmuri diferite ale CFR-ului pentru meciurile de acasa si, respectiv, pentru cele din deplasare: rezultate in regres acasa (3-1, 1-0, 1-1 si 0-1) si din ce in ce mai bune in deplasare (0-1, 2-2 si 4-3)! De ce n-ar urma o victorie la 2 goluri diferenta, sau una cu mai mult de un gol marcat (2-1, 3-2 etc)? O.

Observator (269 comentarii)  •  29 august 2019, 9:26

Domnule @ GEORGE DUMITRU, Maestrul Cosasu este scriitor si nu angajat al GSP! Dansul a colaborat de mult timp cu diferie publicatii, facand deliciul mai multor generatii prin modul in care a scris: cu talent, echilibrat, cu umor si cu ironie fina! Nimeni nu-i poate reprosa nimic, pentru ca poate scrie despre ce doreste si la modul precizat (cu har, nepartinitor ...)! O.

Nica fără frica (1 comentarii)  •  30 august 2019, 13:10

Steaua a primit gol dintr-un penalty inexistent făcut cadou de arbitru! Dar la cum a jucat nu merita să se califice! Când echipa este condusă de Becali Tudor și vintila nu după regulile fotbalului ci ale obscurantismului religios nu e de mirare că performanta stă departe de echipă!

?????? (140 comentarii)  •  31 august 2019, 5:40

@Opinați că pe Ion Crăciunescu ,,l-a afectat și faptul" că ,,a fost educat în comunism" ,,unde se fura de la stat" , ?

Observator (269 comentarii)  •  31 august 2019, 7:14

Nimic nu anunta un al doilea "act" atat de jalnic dupa meciul de la Giurgiu, partida pe care FCSB ar fi trebuit s-o castige; paradoxal, meciul de la Guimaraes se putea incheia cu un 1-1 nesperat si nemeritat, Cristea ratand o ocazie imensa in ultimele secunde! Un astfel de rezultat ar fi suscitat reactii pe masura, toate concluzionand ca fotbalul este nedrept! Patronul FCSB a adus echipa in situatia actuala, dar parca declinul gruparii este amplificat, dorit si provocat inclusiv de atitudinea unor gazetari! Un pic de ponderare din partea lor n-ar strica, pentru ca aceasta grupare a avut cea mai importanta contributie la coeficientul de tara al ultimilor ani!, asa mic cum este el acum!Nimic nu anunta un al doilea "act" atat de jalnic dupa meciul de la Giurgiu, partida pe care FCSB ar fi trebuit s-o castige; paradoxal, meciul de la Guimaraes se putea incheia cu un 1-1 nesperat si nemeritat, Cristea ratand o ocazie imensa in ultimele secunde! Un astfel de rezultat ar fi suscitat reactii pe masura, toate concluzionand ca fotbalul este nedrept! O.

eurobrasovean (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 8:16

Mecanismul de autocontrol mental nu este prevazut de evolutie. De acea galagiosii fotbalului convietuiesc cu artistii din mass media intr-o simbioza perfecta. Numai ca simbioza asta, e in afara fenomenului fotbalistic veritabil. Ea se transforma intr-un carusel financiar, din care pina la urma zboara si mingea. Asa fara minge, spectacolul devine grotesc si temele deviaza dupa placul actorilor. Iar mingea se rostogoleste ... spre o generatie viitoare de actori, care sper ca o va ridica candva din agonie.

Comentează