Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Cum ne-am copilărit de 3 iulie 

O zi în care ne-am vorbit mai mult de bine

Permalink to Cum ne-am copilărit de 3 iulie 
vineri, 5 iulie 2019, 6:46

Fără să cerem vreo autorizație specială, fără să ne pese dacă aparținem unei majorități sau minorități, miercuri, 3 iulie 2019 – la 25 de ani după România-Argentina 3-2 și la doar câteva zile după o semifinală europeană -, am trăit din plin un sentiment foarte rar încercat: ne-am copilărit! Neam (într-un cuvânt) păgubos, neam tot mai pragmatic, grav predispus la mohoreală morală, ne-am vorbit o zi și o noapte mai mult de bine, nu am știut ce-s indignarea și urâtul, ne-am copilărit ca puerii aduși la meci de mama și tata. Ne-am entuziasmat cu toții, câți am fost, indiferent de vârstă.

O teleprezentatoare de știri sportive a acceptat că ATUNCI avea 6 ani și era critică față de tatăl ei care se uita numai la fotbal. Un foarte bun telecomentator zicea că ATUNCI avea 8 ani și deci abia se născuse când Steaua biruia la Sevilla. Un moderator exemplar de echilibrat își amintea, ușor intimidat, că era student și a plecat din cămin cu mulțimile care (o spunea cu o subtilă șăgălnicie) scandau „Hagi, președinte!”. Ce mai, eram niște dulci copii cam ca băieții aceștia ai lui U21, la ora actuală.

Firește, am văzut de 10-20 de ori golurile lui Ilie Dumitrescu, capodopera celui de-al doilea nu mă va părăsi cât voi mai ține pixul între degete – deși, parcă pentru prima oară, am văzut scena aceea când Hagi îl dojenește fiindcă nu s-a dat faultat la o fază în careu. Oricum, Ilie – cel care înaintea tuturora a făcut pariu că ajungem în semifinala din 2019 – rămâne cel mai simpatic în efortul lui de-a se menține discret și modest; nu e la îndemâna oricui să fie și sufletist, și decent în patetism.

În acest sens, Hagi senior e un sufletist straniu: el ține mai mult la cel ce este azi decât la cel de ieri; m-a intrigat – a nu se citi indignat! – cum a putut să susțină cu „toată tăria” (textual) că generația asta a lui de la Ovidiu, „copiii aceștia sunt mai buni decât echipa noastră din ’94”. Argument infantil: ei au jucat o semifinală, noi un „sfert”… Răspuns cu aceeași tărie: unde și cu cine?

„Optimea” aceea a fost la un Mondial în fața Argentinei, cu un Hagi despre care Beckenbauer avea să spună: „Jocul lui e un regal și-l ador”. E bine că măcar în noaptea acestui 3 iulie, Maradona Carpaților (nu noi l-am numit așa!) a revenit cu o corectură esențială, voluntară sau nu: „Visăm ca această generație să fie mai bună”. Nu mi-a scăpat acest „visăm” și de aceea propun ca ziua de 3 iulie, pe cel puțin următorii 25 de ani, să fie declarată, fără vreun decret oficial, fără a face din ea o sărbătoare a întregului popor (ar suna ca dracu’!), cu toată decența totdeauna discutabilă de care vom mai fi capabili, ca „Ziua sufletistului român”.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Adi (4 comentarii)  •  5 iulie 2019, 7:08

Eu văd că voi sunteți chiar nesimțiți. Ăsta face blat la tv și voi nu suflați nicio vorbă. Sunteți o rușine națională!

Dan (7 comentarii)  •  5 iulie 2019, 7:33

poezie, asa cum ne-am obisnuit. Felicitari domnule Cosasu

Observator (269 comentarii)  •  5 iulie 2019, 7:35

Maestre, felicitari pentru spiritul de fin observator de care dati dovada! N-au mai fost reactii negative la adresa celor care s-au ilustrat in mod deosebit in '94, dar nu pentru mult timp. Contestatarii lui Hagi senior ar trebui sa vada/revada fazele din S.U.A. (si nu numa) inainte de a se pronunta asupra valorii pe care acesta a avut-o pe vremea cand ne incanta cu evolutiile sale! Este ridicol sa i se conteste valoarea demonstrata in ocazii dintre cele mai importante (editii de Cupa Mondiala, cupe europene, meciuri din La Liga si chiar din campionatul romanesc), insa foarte multi ating o ... culme a ridicolului, negand ceea ce era evident pentru toi specialistii, inclusiv pentru fostii mari fotbalisti! Referindu-ma la faza celui de-al doilea gol, ea poarta pecetea geniului lui Hagi, al carui asist a intrecut cu mult finetea devierii lui Ilie; acea pasa decisiva a fost data la nivelul solului, ocolind atat adversarii din prim-plan, cat si pe cei din preajma careului mic! Vreau sa spun ca un asist peste o intreaga aparare este mai usor de realizat fata de cel al lui Hagi din acea partida de referinta a echipei nationale. Fara "ratacirile" din finalul meciului cu Suedia, am fi fost finalisti, iar Hagi ar fi castigat pe merit Balonul de Aur! Cred ca data viitoare veti scrie despre Wimbledon 2019, desi semifinalele si finala se vor disputa dupa momentul redactarii articolului! O.

Bogdan (2 comentarii)  •  5 iulie 2019, 8:08

La Euro a fost un rezultat bun,dar sa nu uitam ca franta si anglia au venit fara cativa jucatori mari de tot).Si germania la fel. Sa incepem cu o calificare la un turneu final,pentru ca inca suntem in urma tare,iar dupa sa ne batem cu pumnul in piept cat de buni suntem(puscas ,radu si restul-nu cred ca au inteles lectia de fotbal din a doua rerpiza cu germania) Cat despre ziua de 3 iuliu...golul 2 o capodopera...Sanatate Maestre!

Vali (1 comentarii)  •  5 iulie 2019, 9:17

Meciul cu Argentina a fost in "optimi", in "sferturi" a fost cel cu Suedia .

gicu (305 comentarii)  •  5 iulie 2019, 13:45

Sanatate, maestre!

Alex (1 comentarii)  •  5 iulie 2019, 15:41

Atatea paranteze, ghilimele, puncte de supensie, punct si virgula. Incep sa ma oboseasca articolele astea.

Observator (269 comentarii)  •  6 iulie 2019, 4:27

Maestre, prima reactie a fost ... contra, iar despre limbaj nici n-are rost sa vorbim! @ Alex Cine va pune sa cititi astfel de articole, daca va deranjeaza semnele de punctuatie? O.

ManX (12 comentarii)  •  6 iulie 2019, 6:13

Cu tot respectul dar de ani si ani de zile devine tot mai jenanta amintirea acestei performante. A fost si pe vremea lui Ceausescu o aniversare de 25 de ani de la nu stiu ce...Talentata sau nu, aceasta generatie mai are mult pentru a confirma la un nivel mai mare. Este o diferenta enorma fata de echipa nationala. Din generatia cangurilor, doar Rednic, Andone si Balint au confirmat la echipa nationala. Ceilalti au jucat în divizia A sau chiar prin B. Am asistat, copil fiind, cu foate multi ani în urma la o discutie în care un tânar care devenea piesa de baza la echipa nationala spunea ca joaca la lotul de tineret cu ochii închisi, el jucând în B la vremea respectiva. Toti râdeau de el dar ceea ce a spus este foarte adevarat.

makensen (1 comentarii)  •  6 iulie 2019, 11:35

Pentru mine incomparabile cele doua performante. Ce a fost atunci in '94, desi aveam doar 8 ani, e de neegalat. Atmosfera, bucuria, nebunia... n-am sa le uit vreodata. Multa sanatate, domnule Cosasu, nu ma satur sa va spun ca va citesc cu mare drag de fiecare data.

?????? (140 comentarii)  •  6 iulie 2019, 17:54

Cum ați explica totuși faptul că la întâlnirea din Supercupă, dintre CFR Cluj și Viitorul Constanța, lipsesc de la loja oficială, Anghel Iordănescu, Ilie Năstase, Viorel Păunescu, Gheorghe Becali, Dumitru Dragomir, Argăseală și Luțu, și probabil și alți câțiva, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 iulie 2019, 9:59

Ați zice despre Gheorge Hagi că după Campionatul European U21 manifestă ,,atitudinea îmbogățitului peste noapte", pentru a-l cita probabil pe Gheorghe Popescu, care preferă să țină jucători tineri de peste 1.000.000 de euro pe banca de rezerve decât să îi transfere sub valoarea de piață stabilită, la echipele din același campionat, pentru a juca chiar și împotriva echipei pe care o antrenează, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 iulie 2019, 12:06

Opinați că în sezonul competițional ce tocmai a început Gheorghe Hagi le va acorda mai multe șanse de a juca jucătorilor de peste 1.000.000 de euro pe care îi are în lot, care au participat și la Campionatul European U21, ?

alex (11 comentarii)  •  9 iulie 2019, 20:51

Novaia gheneratia are aceleasi metehne spedifice "mioriticilor", ***. Cum se poate sa iei 2 goluri in 3 minute? Ce inseamna acest turneu? Apa de ploaie. Ce au ajuns "cangurii" lui Gabor dupa ce au luat locul 3 in lume? Nimic. Inchipuiti-va sa fi adus nemtii, francezii, italienii, englezii, jucatorii lor adevarati sub 21 se ani. Precum Mbape, Arnold, Rashford, Donnarumma!...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (140 comentarii)  •  12 iulie 2019, 7:14

Ați remarcat și faptul că Milsami Orhei a reușit să stârnească un interes mai mare , spectatorilor de fotbal , decât FCSB atunci când a jucat cu Astra Giurgiu, pe stadionul din Giurgiu, ?

Comentează