Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

50%-50%

Nu sunt negativist, nu sunt optimist, și-atunci ce?

Permalink to 50%-50%
vineri, 14 iunie 2019, 7:22

De câteva zile contemplu clasamentul grupei noastre, o văd pe Suedia egală cu noi pe locurile 2-3, mă uit la punctele care ne despart de Norvegia, aud clar că stăm bine fiindcă „suntem la mâna noastră” și îmi cer să iau, cum se zice, o atitudine în problema crucială: mai avem sau nu șanse de calificare?

Nu sunt un negativist, totuși mă întreb, ca tot omul care nu trebuie să se ducă la Google ca să afle dacă alternativa la negativism este entuziasmul sau, mă rog, optimismul. Nu sunt optimist, dar ce sunt?, că trebuie să fiu cumva…

Mă gândesc la ultimii adversari – e un obicei al pixului meu -, la aceste două meciuri care ne-au adus, conform cică planului, 4 puncte cu care am egalat o Suedie înfrântă de Spania mai întâi cu 2 penaltyuri ale unui 3-0 fixat în final. Nu e de neglijat această evoluție a scorului.

Și nici această evoluție a mentalităților în țara asta: cum să apară în Suedia – despre care știam de când citesc că acolo nu se fură și au gâște sălbatice cu care se scriu basme nemuritoare -, cum să se ajungă acolo ca un fundaș să fie amenințat cu moartea pentru un henț? Sincer, nu-i văd pe fanii lor scoși din minți după un meci cu noi.

Las fără vreo analiză ce s-a întâmplat în Malta, acest 4-0 administrat unei echipe care abia ieșise din era cotonogelilor. Singura problemă era cum să-i iei cât de cât la un fotbal fără contacte om la om. Cu Norvegia a fost însă aproape simpatic – de ce să nu acceptăm asta?

La cât noroc am avut după 70 de minute oribile cu echipa aceea de piese uzate în curs de avarie, am fi exagerați să facem mofturi. Chiar norvegienii erau uluiți – și asta mi se pare la fel de semnificativ ca prima declarație a lui Contra, asupra căreia nu a revenit și bine a făcut: „Am greșit ca în curtea școlii, a fost un egal norocos”.

Sobri cum îi știm, incapabili să înțeleagă că 2-0 e un scor periculos (excelentă vorbă a lui Andrei Crăciun), ei își dădeau cu pumnii în cap, plângându-se că sunt prea drăguți cu adversarii, că nu știu să fie cinici, emițând chiar o idee eminentă:

„Nu există „dragă mamă” în fotbal”. Firește, nu e cazul să ne vândă nouă aceste banalități, totuși nu cred că sunt cinic, dimpotrivă, sunt antinegativist, cum vrea Contra, propunându-i ca dintre toate câte încearcă să insufle echipei, să nu uite a-i stimula ambiția supremă și, totodată, cea de pe urmă – ambiția de-a avea măcar noroc.

Nu e o urare, e chiar un sentiment căruia nu avem voie să-i dăm cu piciorul, chiar la 0-2 în min. 70. Sunt ironic? 50%! Restul sunt sceptic. În privința calificării la Euro 2020, sunt un microbist eurosceptic. Sper să nu mă trezesc cu un glonț în cap.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

corneliu (1 comentarii)  •  14 iunie 2019, 8:35

Trei meciuri acasă cu Spania, Suedia și Norvegia. Calificarea depinde de "norocul" sau nenorocul din 270 de minute plus extratime. Sunt sceptic, dar sper că așa-i microbul. Multă sănătate!

gicu (305 comentarii)  •  14 iunie 2019, 12:19

Sanatate, maestre!

Adi (4 comentarii)  •  14 iunie 2019, 14:22

Șmecherul mediocru nu poate aduce decât nepotism și incultură. La Milano Contra nu se ducea la bibliotecă, tot *** făcea. Demisia?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (54 comentarii)  •  14 iunie 2019, 15:38

Hazard e pe buzele tuturor, la noi cu mici excepții face legea punând performanțele în așteptare și dându-ne din când în când câte o pleașcă. Dar oricât de mare ar fi pleașca tot nu poate asigura maximul de puncte cu Spania, Suedia și Norvegia la București. Este peste putința noastră să îmbrățișăm logica lucrului bine făcut, pentru că nu ne reprezintă, este o noțiune de import și nu are nimic comun cu hazardul. Și eu sunt cam PeSeMist așa că fără eforturi mari, cred că am aduna câteva milioane de susținători, am putea ajunge, că tot nu avem PSM, partidul cel mai mare și reprezentativ din Romania. Oricum pe la noi guvernează hazardul și pesimismul, am deveni legitimi și am valida politica ambiguă a emanaților, deja îmbătrâniți în rele. Ce ziceți nu ar suna mai bine 40%-40%, mă gândesc că de 20% este loc de tăvăleală, noi suntem artiști înăscuți nu ca fraieri de norvegieni care nu au noțiunea de teatru în aer liber. În fond și acesta e spectacol, s-a prins de noi ca râia. Mă alătur celor care nu uită să vă ureze, sănătate simate Belphegor!

motanul incaltat (52 comentarii)  •  15 iunie 2019, 1:30

Fii un suporter reaist. O sa terminam pe locul 4 dupa Norvegia.....Apoi o sa incepem reconstructia cu echipa U21 din care nu va lipsi Stanciu sau Grigore. Bineinteles nu ne vom califica la nici un turneu NICIODATA. De ce ? Pt ca Serbia are jucatori de se vind cu 60 milioane euro la 21 de ani mult peste toata echipa noastra cu rezerve, maseori si tot staff-ul....

Observator (269 comentarii)  •  16 iunie 2019, 7:44

@ motanul incaltat Asa pesimism ca la dvs. n-am mai vazut! Deocamdata, putem sa ne clasam inaintea Norvegiei, iar Suedia nu-i chiar o nuca tare, ca in trecut, cand pentru Tre Kronor evoluau Brolin, Dahlin sau Ibrahimovic! Serbia a luat un net 5-0 de putin timp, iar Jovic este un fel de Mitrovic, adica unul nedemn de un mare club! Real este o palarie prea mare pentru el, se va vedea curand! O.

?????? (140 comentarii)  •  17 iunie 2019, 7:25

Cu Croația, ? Ionuț Radu - Boboc, Pașcanu, Ricardo Grigore, Cristian Manea - Cicăldău, Nedelcu, Tudor Băluță, Man - Hagi, Pușcaș , ?

victor L (127 comentarii)  •  17 iunie 2019, 7:42

Sanatate, domnule Cosasu. Pe mine sa nu contati; cred ca sint contra pentru. Caldura mare, monşer!

Comentează