Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Un Dan Petrescu care tremură

O eventuală avancronică la meciul de duminică

Permalink to Un Dan Petrescu care tremură
vineri, 17 mai 2019, 8:37

S-o spun clar: interviul lui Dan Petrescu acordat lui Eduard Apostol și Marius Mărgărit mi-a plăcut mult mai mult decât fotbalul CFR-ului; îmi este la fel de clar că Dan Petrescu nu putea declara ca Mourinho, ieri-altăieri: „Nu vreau să fiu un tip simpatic”. Nici nu-i trece prin cap. El vrea mai presus de toate să nu fie ponegrit. El vrea vehement să fie respectat în România și îl doare cumplit că nu e. El e șocat de înjurăturile la adresa lui în meciurile din deplasare. „Tremur tot” – e momentul de vârf al interviului său, suprema lui sinceritate. „O dată n-am auzit o laudă pentru mine… Ce, că vreau să câștig mereu? Da, vreau să înving mereu. E normal…”.

Pentru mine, e mai mult decât normal – e autobiografic; am bibliografie la Dan Petrescu. Există o carte („Băiuțeii”, ed. Polirom 2006) în care cei doi autori, Filip și Matei Florian, au un episod adorabil despre fotbalul pe care-l jucau în copilărie, cu Dan Petrescu, în Aleea Băiuț din Drumul Taberei; „Bursucul” era de mic un terorizat al victoriei, tremura încă de pe atunci ahtiat să învingă.

Vom fi fost mulți ca el în copilăria clasică a fotbalului de uliță, dar nu toți am ajuns la Chelsea și să luăm titlul național la Urziceni. Nu am dat niciodată mâna cu el, nu i-am dezvăluit că pentru mine el este un permanent „băiuțel”, din acea primă falangă a fotbaliștilor români care au trăit în lumea vestită a echipelor din Vest. Cum se spunea pe atunci, imediat după ’89, pentru Hagi, Gică Popescu, Răducioiu, Timofte sau Dan și mai puneți, nu s-a sunat de la Ambasada României să-i ia…

De aceea am față de Dan o prejudecată frumoasă, tot mai ignorată la ora asta: respectul, luându-l așa cum cred că se cuvine cu tot ce e valoare, cu bunele și mai relele sale, fără niciun fel de dulcegării. Care rele? Una din ele a zis-o el, nu eu: „Să nu aud de oferte, poate mă tentează vreo sumă mare”. E o ispită, dar nu am baza morală și, mai ales, materială să-l ponegresc pentru asta azi. Nu am pipăit vreodată o sumă mare, în schimb m-a enervat ideea lui, aceea cu „1-0 e cel mai frumos scor”. Mi s-a părut abuzivă și mă tentează să cred că oricâte antrenamente face pentru jocul ofensiv, glorificarea acestui 1-0 nu-l părăsește. Tot așa, nu sunt convins de calmul cu care se laudă în interviu. Se înșală, nu poate fi calm. Sau mă înșel eu? Să-l vedem duminică…

În fond, acest articol s-a vrut o avancronică la meciul original de pe Arenă dintre o campioană și o vicecampioană, deja stabilite, fără miza titlului, cu un Dan Petrescu care poate declara lejer că „dacă ne bat, ne bat, ce să pierdem?”. Ei, lasă-mă!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ManX (12 comentarii)  •  17 mai 2019, 10:14

Ce conteaza, mai are o stampila CAMPION pe CV. Nu conteaza ca mai sunt alte trei semnaturi pe diploma. Scorul din CV conteaza. Important este sa-l gaseasca pe Alex Ionita pe banca. Cu Dan Petrescu plecat si Ionita pe banca, CFR-ul are titlul asigurat. Conditia este ca Petrescu sa revina macar ultima etapa. La care echipa spunea Ionita ca trebuie el sa joace pentru ca aceasta sa ia titulul? Steaua...parca. Sa ia titlul CFR-ul el trebuie sa lustruiasca banca. Poate aduce noroc si Rapidului si face echipa acolo cu Dan Petrescu. Cum echipa mea de suflet a dispartut, sa ma pasioneze si pe mine putin acest campionat am ales CFR-ul. Când acest Dan Petrescu este antrenor la CFR nu mai am nici aceasta placere. Chiar am dorit pe Steaua campioana.

gicu (305 comentarii)  •  17 mai 2019, 11:29

Sanatate, maestre!

motanul incaltat (52 comentarii)  •  17 mai 2019, 23:55

Man X: Stii la fel de bine ca toata lumea ca un titlu de campion in Ro e bun doar pt manelistii pe care-i chemi sa sarbatoresti titlul....Ce conteaza - e sa faci ceva prin Vest sau chiar la arabi, unde pina acum nu prea l-au depasit multi pe Balaci---adica chiar nimeni-. Iar cind te dau afara chinezi ciocu mic.....Ramii doar o nulitate .

ghe (6 comentarii)  •  18 mai 2019, 7:03

- în mintea matale, cine câștigă astăzi e ...campion?! oare chiar așa v-a îmbârligat boieru...

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  18 mai 2019, 8:37

Sunt multe de laudat la Dan Petrescu : "mapa profesionala" in calitate de fotbalist, distanta fata de toti becaliotii de dupa, o parte din rezultatele obtinute ca antrenor. Dar nu totul poate fi laudat la el si e normal , chiar sanatos, sa fie asa de aceea trebuie puse cateva accente . Explicate. Intai ca nu te poti purta oricum pe banca si sa pretinzi nici macar intelegere, respect fiind mult prea mult ,chiar imposibil. Nu poti sa imprimi un stil de joc meschin, "ni que pour les conaisseurs" si sa te astepti la intelegerea ratiunilor superioare care te-au animat .Cand pretinzi ca tu faci lotul iar rezultatul antrenamentelor geniale e numai un joc scrasnit ,de lupta , a unor jucatori suspect de puternici fizic e ceva necurat. Cum sa nu descoperi SAU SA INSTRUIESTI cativa jucatori capabili de gesturi simple de fotbalisti ,alea pe care le vedem la majoritatea echipelor de pluton din Europa, aproape indiferent de campionat? Rezultatele din strainatate ,singurele care valideaza calitatea unui antrenor roman, sunt extrem de subtiri. Se cere o anumita calitate. Rezultatul singur fara minime valente calitative este contraproductiv. Neinteresant. Alunga telespectatorii (culmea culpei in vremurile noastre) si chiar ,dupa cum spunea un alt comentator, propriii sustinatori. Pentru cine produci acel spectacol? De ce il mai produci?

Alex One (19 comentarii)  •  19 mai 2019, 5:43

Mare antrenor.in ro. ! Afara n-a realizat nimic ba in Rusia era bascalit si de copii pe strada care ii imitau istericalele de pe marginea terenului, bine ca n-au retinut si injuraturile de grobian. Succesul in tara a fost devoalat chiar de GSP cu date concrete referitoare la ajutorul arbitrilor plus cooperativa anti FCSB.

?????? (140 comentarii)  •  22 mai 2019, 20:05

@Apreciați că FRF ar trebui să restrângă numărul de jucători pe care cluburile îi pot avea sub contract, pentru a participa în competițiile naționale, așa cum și loturile reprezentative convocate pentru disputarea unor partide sau chiar și pentru jucătorii înscriși de cluburi pentru a participa în cupele europene se stabilește o anumită componență a lotului și un număr stabilit de jucători, ? Ați considera că spețele de împrumuturi de jucători între cluburi ar putea fi asemănătoare celor de "dublă legitimare", spețe sancționate de regulament, cele de "dublă legitimare"?

Comentează