Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Păcătoşeniile fotbalului nostru drag

Acest articol a fost scris de un fan United

Permalink to Păcătoşeniile fotbalului nostru drag
joi, 8 noiembrie 2018, 1:45

Ce se mai poate spune, după noaptea asta, Dorinel? Întâi şi întâi, clişeul nostru – că de-aia ne place fotbalul, că de-aia e frumos, blablaurile din tată în fiu… Piano, piano! Fotbalul e atât de frumos încât poate fi, totodată, şi păcătos, ce, nu aţi mai văzut aşa ceva? Se numeşte, modern, complexitate.

Fotbalul poate fi atât de complex că ne poate lăsa năuci, stupefiaţi, perplecşi ca la miezul nopţii de miercuri; i-am văzut şi auzit cu ochii şi urechile mele pe clasicii Ilie Dumitrescu şi Gică Craioveanu plus Andrei Niculescu, plus Zicu – perplecşi. Păi, cum altfel? Din min. 67, meciul acesta conţinea o capodoperă. Golul de 1-0 al lui Ronaldo, pe o pasă lungă a lui Bonucci, o cursă genială a artistului şi un şut imparabil în plină cursă.

S-a analizat faza minute întregi, Gică a spus că el nu a mai văzut aşa ceva, Ilie îşi găsea, natural, modestia, nimeni nu se îndura să lase faza, au reluat-o cu voluptate.

Vreo 20 de minute nu am mai avut ce analiza: United era praf, Juve domina cu o dezinvoltură care mi s-a părut o curată frivolitate, Cuadrado rata buimăcitor un 2-0 normal, Mourinho schimba că nu avea ce face, ca în ultimele 5-6 minute, din nimic ai zice, Mata să prindă un şut de-al lui şi să egaleze, ba mai mult: în minutele 90 cu plus, pe o centrare ca orice centrare, pe un meleu în careul Juventusului, Pogba sau cine o fi fost să silească la un autogol. Un 2-1 – după ce United a avut un singur şut în „primele” 80 de minute! Un 2-1 care putea fi 3-1 dacă Rashford al meu, în ultima secundă…

Fotbalul nostru îşi permitea – că de-aia îl iubim! – una din marile sale păcătoşenii, iar Mourinho avea ultimul „cuvânt”: o grimasă violentă care îl desfigura în timp ce îşi acoperea cu degetele o ureche, ca să audă, cică, ce mai zic detractorii lui. „O lipsă de respect”, aprecia Gică, dar şi o exasperare înclin să cred, căci nu putem trece nici peste asta, oricât am fi de ai dracului şi complecşi.

„Juve a jucat fantastic” – de acord cu Gică Craioveanu, însă fotbalul nostru drag rămâne diabolic. Miercuri noaptea, el şi-a permis impertinenţa să stabilească un scor aiurea împotriva unei capodopere de gol care nu trebuia întinată. Să ne indignăm? Am fi prea serioşi. „E doar un joc”, cum spune înţelepciunea din bătrâni, ce-i drept din ce în ce mai anacronică. Ei şi? Să rămânem aşa, anacronici, măcar în fotbal, că n-o fi foc. Acest articol a fost scris de un fan United.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

dragos (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 13:56

totusi aseara a fost meciul lui juve pana in momentul in care allegri prin schimbarile facute a ucis meciul

Alex (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 14:07

Bravo! Măria Sa Fotbalul mai trebuie şi savurat aşa "imperfect" cum este!

Mihai (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 14:27

Meciul de aseara a fost ca un cutremur de mari dimensiuni in mijlocul oceanului. Violent, tragic, insa la mal nu s-au simtit repercusiuni, tsunami-ul a ajuns prea moale. Daca Juve-Man United era o dubla eliminatorie, cu siguranta nu ar fi egalat United aseara, daramite sa dea si golul victoriei. Dar asa, e o victorie mai tragica pt Valencia decat pentru Juventus, cel mai probabil italienii si englezii vor merge la brat mai departe, ceea ce pana la urma e corect.

Observator (269 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 15:03

In sfarsit, cineva scrie si despre golul lui Ronaldo! Au mai fost goluri frumoase aseara (Benzema, Kroos), dar al lui Cristiano a fost exceptional! Ceva comparabil a reusit si van Persie, la United (cred ca este al treilea in Top 20 goluri de pe youtube.com), insa mingea i-a venit olandezului putin din lateral, nu chiar di spate! Rushford al dvs. (si eu il apreciez, preferandu-l oricand simulantului ridicol de la City) a ratat nepermis o faza creata de Martial, cel mai bun aseara, cel putin in faza de atac! In rest, Mourinho a simtit nevoia de a elibera un pic din presiunea acumulata in ultimul timp, cand prea multi specialisti si detractori (de profesie) i-au pus la indoiala calitatile manageriale! O.

teo stemate (8 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 15:11

Scorul a fost întors de răbufnirea lui Anthony Martial care, în ultimele zece minute, când coechipierii lui amorţiseră, parcă resemnaţi, a luat jocul pe cont propriu şi a făcut ce-a vrut cu apărarea italiană. A fost unul din meciurile rare în care calitatea şi determinarea unui singur jucător a decis rezultatul.

emilou (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 15:29

Maestre, nu-l mai promovati pe acest mascarici! Articolul dumneavoastra este insotit de poza lui Mourinho. Orice om de bun simt din tabara lui United, dupa meciul de aseara saluta si se retragea discret. "Decat sa traiesti murind, mai bine sa mori traind" zice un proverb pe care l-am auzit la Mircea Florian si de care sigur portughezul n-a auzit. Jucand in felul asta, United nu bate nici pe Young Boys, nici pe Valencia. Nu poti pacali fotbalul tot timpul.

gicu (305 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 16:06

Sanatate, maestre!

nefertem (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 16:30

O echipa cu fotbal jenant e traznita de noroc. Normal, fudulul nr. 1 iese la rampa. Vedem cine rade la urma, dupa grupe. Sper sa-l tineti pe vecie la voi pe acest mare antrenor, mare caracter.

ioan (767 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 16:56

sperietoarea de ***-a individului-n-are nicio legatura cu Drive-ul tau, Lelia! nu amesteca vrajitoriile domnului (din) Oz cu boabe de fasole rincede-daca trebuia, fii sigura ca-l prindeam in pioneze, pe ziduri...! Craciun Fericit, sora-mea, si fie ca Bibliotecarul nostru sa-ti lumineze Calea!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian Lazar (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 17:38

Cred ca meciul a fost decis de lipsa de inspiratie a lui Allegri si de tenacitatea lui United, in primul rand a lui Martial. Allegri l-a introdus pe Barzagli in contrapartida la Fellaini dar l-a expus pe Cuadrado si a platit. Fotbalul poate fi frumos de imprevizibil. Si cred ca a fost o infrangere care ii confirma lui Juve statutul de favorita - umana - la trofeu.

ioan (767 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 17:55

in loc de adio, baieti: balaur e? e! de paie e? e! si-atunci cum traduceti voi asta, din romana in romana? oricum, daca nu va falimenteaza Lelia, ma intorc eu sa-mi termin treaba...!

Jean-Paul (35 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 18:09

De acord cu dvs, maestre, ca meciul de aseara de la Torino poate fi catalogat drept spectaculos si surprinzator, prin rezultatul final, dar n-as spune ca golul lui cr7 a fost genial...... Fara sa-i minimalizez meritele, eu zic ca Ronaldo nu mai da un asemenea gol pana se va retrage. A fost pura intamplare ca si-a sincronizat perfect pasii cu viteza mingii. Nu vreau sa fiu rau dar nici dupa foarfeca aceea din editia trecuta taman din meciul cu Juve, Ronaldo n-a mai produs alta, desi a mai incercat de N ori, unde N este mai mare decat 10. Numai eu am vazut vreo 5 astfel de rateuri, chit ca nu l-am urmarit in toate meciurile ulterioare, fiindca daca i-ar fi iesit, ar fi urlat presa, dar nu i-a mai reusit nimic. Desi multi vor spune ca e destul si o singura data pentru a te incorona ca regele spectacolului, eu cred ca aseara reporterii de pe Digi sport 1 au exagerat prea mult cu comentariile. Eu stiu ca Andrei Niculescu e fan Real Madrid, deci automat si fan Ronaldo, asa ca el era foarte incantat ca interlocutorii lui din studio erau de aceeasi parere cu el si anume ca CR7 a dat o bijuterie de gol, adica este un inventator. Numai ca inventatorii autentici sunt in stare sa reproduca oricand capodopera cu care lasa cu gura cascata niste bieti spectatori...... Desi nu-l simpatizez pe Mourinho, aseara avea si el dreptate sa le raspunda cu aceeasi moneda fanilor din tribuna pentru reactia lor, cam nesarata, nevaccinata din timpul meciului, mai ales ca spunea ca ar fi fost injurat de spectatori. Si cand ti-e injurata si familia, fara ca tu sa-i provoci in vreun fel, atunci se cade sa fim mai ingaduitori cu victima, chiar daca in final ea reuseste sa se razbune, dar fara "a egala" nivelul suburban al replicilor torinezilor din tribune..... Da, zicea cineva pe aici ca aceasta victorie a MU ii asigura momentan locul 2 in clasament si cred si eu ca Mourinho va pastra locul 2 pana la final tinand seama de meciurile ce urmeaza...

Draculea (5 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 18:12

Super articol, maestre !Iar Mourinho trebuie sa aiba statuie in fiecare oras unde se joaca fotbal, nu de altceva dar sa stie toti 'atotstiutorii' de fotbal ca poti sa ajungi mare antrenor si daca nu ai dat niciodata cu piciorul în minge.

Draculea (5 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 18:21

Mourinho ar trebui sa aiba statuie in fiecare oras unde se joaca fotbal, ca sa stie toti 'atotstiutorii' de fotbal ca poti sa ajungi mare antrenor si daca nu ai dat niciodata cu piciorul în minge.

Mihai (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 19:40

Ce drag îmi e de tine maestre. Te citesc de 40 de ani și tot ma bucur la o întorsătură de frază! Viață lungă alături de noi.

Mihai (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 19:43

Ca de obicei pasionant si ludic. De 40 de ani te citesc maestre cu aceeași naivitate disimulată. Viata lunga alături de noi!

Roach (10 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 19:52

Sănătate, maestre!

Eu (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 22:35

Fotbalul se joacă pe goluri. Iar cei precum Mou nu pierd niciodată, doar învață!

florin (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 3:17

Fara Buffon Juve este in cadere libera, o candidata vesnica la castigarea UCL. Defileaza in campionat si doar atat.

Emilian (9 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 4:45

Chiar daca a pierdut, Juve arata ca o mare favorita la castigarea trofeului. Iar faptul ca Juve arata in felul asta i se datoreaza in mare masura lui Alegri! Cei care se arunca pe aici sa spuna ca meciul a fost pierdut datorita unor mutari neinspirate, dovedesc ignoranta si gandire limitata. Iar Mourinho se dovedeste un circar penibil. O spune un fan Man United.

vasco (49 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 13:00

@florin,la ce meci te-ai uitat?S-ar putea ca Buffon sa fi plecat tocmai cand o sa castige Juve UCL... Cat despre acest "prieten" de-al fratilor samsari...cam acolo e si "calitatea" lui umana si profesionala.Un smecher care a intrat in circuitul de facut contracte grase pe la echipe cu jucatori mari,unde daca iese treaba bine,daca nu...pleaca cu clauze favorabile lui...si cui o mai fi pe acolo.Oricum fotbalul e stat in stat pe planeta,se fac niste evaziuni...

xstelu (29 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 2:07

cum n am nimic de adaugat ori completat articolului ,fiind un om lipsit de certitudini, altminteri bantuit de dileme, ma alatur urarii personale si obsedant continuu a lui gica:sa ne traiesti maestre.

stefan (11 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 7:15

aceste texte ne doare. la strung, maistre, la şaibă, nu la-ntins mâna ...

ioan (767 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 7:35

daca nu-i falimentezi, Lelia? simplu!-asta inseamna doar ca jucam in echipe diferite...! cum amindoi iubim fair-play-ul, sint sigur ca echipa cea mai buna se va stabili pe teren!

Observator (269 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 8:13

@ vasco Calitatile lui Mourinho sunt deasupra oricaror dubii, asa ca fanii de pe Juventus Stadium si cei care urmaresc fenomenul si se simt frustrati ar trebui sa accepte acea "iesire"; in fond, acel gest este cu mult deasupra injuraturilor triviale (ale spectatorilor italieni) si calificativelor unor nimeni, cazul dvs.! O.

mg (111 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 13:52

..am rămas sidefat(sic !) şi de golul lui CR7, şi de deznodământ. Reacţia "marelui Mou" cred că n-a surprins pe nimeni. Aşa e el..

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 13:56

Jose Mourinho este cel mai mare antrenor din lume ...un monument ...

Sorin (8 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 17:50

Bravo Mourinho...trebuie dat pest enas golaniilor din tribunele lu Juventus... UN Juventus ca lua un titlu acum vreo ani cu blaturi nerusinoase drept pt care a fost si retrogradata... Mastre, ce face MU-ul nostru azi?

Marcel (3 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 23:27

Si totusi zeul fobalului a decis sa fie "corect" chiar si intr-o seara in care "normal" ar fi fost ca Juve sa cistige... Si stiti dece ?... Pentru ca acest *** portughez - UN CARACTER MURDAR care NU are nici o alta calitate in afara de aceea de a lovi bine mingea de fotbal, a decis sa ne abuzeze din nou etalindu-si parul din buric... Daca esti "MURDAR" pina la urma vei plati indiferent de succesul de moment... Si exemple de astfel de "genii" gasesti la tot pasul... Unul era Mare Tenisman in urma cu vreo 40 -50 de ani iar acum, la batrinete, E TAVALIT de jandarmi in mijlocul Bucurestiului... Asa se-ntimpla cind "geniile" UITA CE INSEAMNA SA FII UMIL... chiar cred ca sint zei cind de fapt ei sint NISTE *** CU NOROC... atita tot...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 17:05

grija la c.v. Cata! banuiesc ca ai citit articolul despre orientarea sexuala a domnului Hagi si cele-pina acum-69 de comentarii! daca nu, iti fac un rezumat: ideea lansata de stucan si intarita de sustinatorii lui e urmatoarea-Gica a facut Academia din Ovidiu doar fiindca e un pedofil si asa, are de unde sa-si aleaga viitoarele( presupuse) victime! seful vostru, inflacaratul ioanitoaia, ii intelege indignarea-desi Gica n-a folosit cuvintul indignare ci unul mult mai simplu-dezgust!-si-l avertizeaza ca un eventual demers al sau (in instanta?) ar fi egal cu zero! stii marota, Cata-nimeni n-a cistigat un razboi contra presei,etc si bla-bla-bla...! bun! in primul rind stucanii, tizii si geambasii nu sint PRESA! in al doilea rind Gica are dreptul sa-si apere familia-eu, in locul lui, n-as lasa lucrurile astea nelamurite! in alt treilea rind Cata, ziua asta de marti, 13, va ramine si-n c.v.-ul tau: se va scrie, negru pe alb, ca faceai, azi, parte din echipa gsp-ului! parerea mea, Cata Oprisan? simpla: decit sa maninci ***, mai bine mori de foame!

ioan (767 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 17:35

mincati (trei) stele, baieti!? superb! asta inseamna ca sinteti o adevarata GAURA NEAGRA: multe in fata voastra-nimic in urma! astronomic, vorbind...!

Comentează