Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Să ne maturizăm cu Marius Copil!

A te reseta, a te focusa...

Permalink to Să ne maturizăm cu Marius Copil!
vineri, 2 noiembrie 2018, 7:50

Nici după atâtea zile, nu mi s-a răcit entuziasmul pentru ceea ce a făcut Marius Copil la Basel. Nu a fost doar admirabil. A fost anormal de admirabil, dacă pot scrie aşa, şi pot având în vedere normalitatea actualei lipse de entuziasm în faţa performanţelor din sportul românesc. De ani de zile, cam de la Andrei Pavel încoace, nu am mai văzut şi vibrat la un asemenea tenis practicat de un jucător român: serviciu la peste 200km, viteză, stopuri, loburi, ratări milimetrice – şi unde?, şi cu cine? La Federer acasă, cu Federer, idolul său în faţa sa – într-o finală la care ajunsese după ce i-a învins pe Cilici şi Zverev, venind din calificări, de pe locul 93 în clasamentul mondial. Performanţa ţine de basmele sportului, de poveştile lui Cătălin Oprişan.

Ca să nu ne copilărim, cel mai plastic s-a exprimat în „Libertatea” tatăl său, dl Jean Copil, un fost rugbyst, ceea ce-i asigură, în ochii mei, o maximă competenţă sportivă: „Nu-l mai recunosc, este un alt om, alt jucător. C-o fi Providenţa, c-o fi Pavel, c-o fi Lucian, preparatorul fizic…”. Până la Providenţă, îl alătur pe Ioan Popoviciu, antrenorul lui psihologic, meserie nu prea iubită mai ales de patronatul nostru fotbalistic. Acesta i-a explicat lui Marius Mărgărit câteva subtilităţi care ar putea să ne maturizeze în meseria asta de microbişti uşurel inculţi în patimile noastre.

Personal, voi încerca să mă resetez, adică să mă disciplinez mental, ceea ce înseamnă să trăiesc „conectat mereu la prezent, indiferent la ce s-a întâmplat în punctul anterior, că l-ai pierdut sau l-ai câştigat”; pare enorm – mai cu seamă la noi, ăştia cu fotbalul -, dar e posibil „dacă respiri adânc, abdominal… Atunci te eliberezi de orice a fost înainte”. Ce perspectivă ni s-ar deschide! Apoi, m-aş focusa, verb al naibii de nou!, însă şi el inteligibil: „Să te gândeşti numai la ce urmează imediat, numai la obiectivul tău”. Însuşi psihologul zice că nu e simplu, totuşi asta nu mă descurajează. Eu sunt foarte mulţumit că Marius Copil şi echipa lui au adus pixului meu noi cuvinte, noi idei pentru a nu intra în brambureala de toate zilele; îmi urez – respirând adânc – să-l văd urcând în topul mondial până pe locul la care visează precis.

Şi cum obiectivul meu imediat e să închei articolul, ţin să mă focusez pe golul marcat de Suarez, cel de-al treilea în meciul cu Realul: voleul acela cu capul, cam de la 16m… Disciplinat mental, cutez să scriu că nici lui Messi şi nici lui Ronaldo nu prea le stă în caracter o asemenea realizare.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Petrica de la Ferma (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 10:33

Domnule Cosasu doresc sa intreb ce este cu metodele acestea comunistoide de a bloca, sterge comentarii? Era o simpla intrebare. Fara injurii. E drept ca intrebarea era foarte deranjanta. Nu vreau sa vad scuze de la clone si postaci, e blogul dv. Deci voi de la gsp cand va maturizati?

Fane (29 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 10:57

Eu unul nu ma entuziasmez. As vrea ca Marius sa continue sa avanseze macar spre primele 30 de locuri,dar trebuie ca sa nu mai joace in doru-lelii asa cum a facut de-a lungul anilor de cand l-am vazut. Pana nu confirma nu cred in declaratiile lui.Ii doresc succes,in interesul lui.

gicu (305 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 12:21

Sanatate, maestre!

mg (111 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 15:35

..campioni la datul cu oiştea-n gard, la merge ş-aşa, ne frecăm cu neîncredere la ochi când vedem cum unul de-ai noştri ajunge la ceea ce noi nici nu îndrăznim să visăm. De aici încolo apele se despart. Uite că se poate, să le urmăm exemplul, spun Sfiosul şi Mutulică. Pentru ceilalţi, cu Morocănosul în frunte, izbânda a fost norocoasă, cu totul întâmplătoare şi nemeritată, iar cel care-a reuşit-o poate nici nu e român neaoş.. Să ne lase aşadar în mediocritatea noastră călduţă, în al nostru confortabil dolce far niente, fără griji, dar şi fără speranţe.. Dur, dur d'être bébé..

Dan Z (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 20:42

Sanatate, maestre ! Celui mai ager si mai sprinten cronicar al timpurilor noastre , pe care il cunosc de când : " Vine mama si Ken Rosewall castiga...!" sau " Am mers din Timisoara la Iasi ca sa vad ... un film celebru" pentru a nu rupe vraja saptamanii lui copil spun doua versuri: " Eu nu striversc corola de minuni a lumii/si nu ucid/cu mintea tainele,ce le intalnesc/in calea mea/in flori, in ochi,pe buze ori morminte... "

Dan Z (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 20:44

Sanatate, maestre ! Celui mai ager si mai sprinten cronicar al timpurilor noastre , pe care il cunosc de când : " Vine mama si Ken Rosewall castiga...!" sau " Am mers din Timisoara la Iasi ca sa vad ... un film celebru" pentru a nu rupe vraja saptamanii lui copil spun doua versuri: " Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/si nu ucid/cu mintea tainele,ce le intalnesc/in calea mea/in flori, in ochi,pe buze ori morminte... "

di livio (36 comentarii)  •  3 noiembrie 2018, 0:35

asta e titlul original, sa ne maturizam cu Marius Copil...aia cu child on time vor neaparat sa ne arate cit is da dastepti si da originali...chiar ca Marius ii parca alt om...sau tenisman...probabil ca l-a ajutat mult psihologul da cred ca si Pavel...si Suarez,da, gol frumos...ca sa nu zic fantastic sau fabulos...voleu cu capul din 16m si nu l-a remarcat nimeni...dac-ar fi dat asa gol unu din msn, ce vorbesti...o saptamina il vedeam pe toate canalili

stefan al doilea (16 comentarii)  •  3 noiembrie 2018, 6:45

domnul Cosasu are o mare, foarte mare calitate: spune adevaruri cu delicatete, nu ti le tranteste in cap, sa te ameteasca si asa se face ca-ti spui * asa gandeam si eu inainte de a citi cele scrise*! minunat, absolut minunat!

stefan (11 comentarii)  •  3 noiembrie 2018, 13:43

să trăiești, maistre!

ioan (767 comentarii)  •  3 noiembrie 2018, 21:50

satra-i(?)-esti, maistre! am tradus doar pentru cei care mai cred ca antisemitismul umbla singur, asa-de capul lui...! aiurea, domnule Cosasu!-antisemitismul e dublat, tot timpul, de-un rasism pe masura! si nu-i vorba, aici, doar de-o lipsa de educatie! cit priveste teoria domnului TRU, sint nevoit sa-i dau dreptate: baietii practica o cenzura-citez-coN(e)SIMTITA! dinsul o numeste lasitate! daca da la o parte prostii, sint sigur ca va observa si ticalosia-e doar o problema de timp...! in rest, ramin la parerea ca Lelia si catalinii stiu ce au de facut! si, ca noi-doi-ne-am facut datoria...! de data asta, va las sa alegeti doar pentru d-voastra!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  4 noiembrie 2018, 5:28

Da ...Copil practica un tenis foarte bun ...acum ramane sa vedem cata constanta are ...

Observator (269 comentarii)  •  4 noiembrie 2018, 7:45

Exceptionala performanta lui Marius! Daca va juca la acelasi nivel de acum inainte, patrunderea in randul primilor 20 din clasamentul mondial n-ar trebui sa fie o problema! Federer continua sa fie prea rispitor, mai ales in momentele decisive; este bine ca a pierdut mai greu decat ultima oara, dar nu trebuie sa-i mai dea sarbului ocazia sa se bucure indecent, ca ieri, pentru o victorie in care a gresit ceva mai putin decat adversarul! O.

Observator (269 comentarii)  •  4 noiembrie 2018, 10:51

United revine si are argumente sa stopeze pe City, cel putin pentru moment. Totusi, ma doare ca aceasta supraevaluata echipa din Liverpool continua sa fie neinvinsa, desi lotul ei este de locul 5! Ieri am avut o zi mizerabila, in care cea mai dureroasa a fost infrangerea Maestrului in fata "zidului mobil din Serbia"! Prevad un 2019 in care arogantul (din nou) sarb nu-l va invinge deloc pe Federer, in ciuda neasteptatei sale reveniri! O.

Observator (269 comentarii)  •  7 noiembrie 2018, 12:30

Mai repede decat ma asteptam, a venit o ... evaluare dura a potentialului pe care-l au "cormoranii", despre care am scris in precedentul mesaj! Inteleg sa piarda la limita la Napoli, dar un 0-2 la Belgrad este de-a dreptul rusinos! Foarte repede a venit ... decontul si pentru Nole, care a pierdut net in fata lui Khachanov! Nu-l vad bine nici la Londra! O.

ioan (767 comentarii)  •  7 noiembrie 2018, 12:58

de pe drum si de la o distanta-zic eu, rezonabila: altul, domnule Cosasu, care nu stie care e diferenta dintre idis si ebraica-vladimir moraru! cit de fraier sa fii, sa-l ataci-punctual si pe persoana fizica-pe domnul TRU, unul din cei cinci polemisti din tara? mizez pe stropul ala de luciditate, care-l mai determina sa scrie, sfatuidu-l sa lase de la el! are, acum si asa, si explicatia Brexit-ului, si de ce Mister Trump va lua si-al doilea mandat...! democratic-corect! democratic e-dar deloc politic-si ce lasam noi in urma: Lelia ar spune ca asta doare, dar face bine! probabil, va cita din domnul M. Sebastian...!

ioan (767 comentarii)  •  7 noiembrie 2018, 16:47

atit de departe incit refuz sa vad Romania ca pe-o fleica pusa pe gratar! am un raspuns pentru actorasii de pe afisul unui teatru din t. mures: prietena mea cea mai buna-prietena aia pe care o iei pe viata si nu poti trai fara ea-e unguroaica-AGNETA! in copilaria noastra, am rugat-o sa ma invete limba maghiara! si-a pus capul pe umarul meu si mi-a raspuns sagalnic: nu e nevoie-ma ai pe mine! eu sint maghiara ta...! au trecut 40 de ani si Aghi e neschimbata! nu, nu are dubla cetatenie-e o timisoreanca inteligenta care vorbeste patru limbi si de care mi-e dor in fiecare zi! are o parere proasta despre cei ca voi si sigur n-ar plati un bilet ca sa va vada, chiar daca voi spuneti timpenii in limba ei materna!

david (7 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 16:48

migdale si curmale sicajul

Comentează