Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Un retur rezonabil

De la Cincinnati nu-mi dă pace o bănuială îndreptăţită

Permalink to Un retur rezonabil
vineri, 24 august 2018, 6:24

Nicăieri – poate doar în politică – nu funcţionează mai intens suspiciunile rezonabile ca la noi, microbiştii de toate gradele, de toate armele, în mai toate sporturile, de la fotbal până la tenis. De duminica trecută, nu mă lasă în pace o întrebare întru totul specială: de ce nu a fost prezent Cahill la festivitatea de premiere după finala de la Cincinnati? Era supărat de eşecul Simonei? S-a rupt ceva în colaborarea lor? Nu am multe informaţii, am doar bănuieli îndreptăţite, cum s-ar zice mai pe româneşte. Nu le ascund, chiar dacă eşecul ei e de natură să ne indispună, în niciun caz să ne indigneze. Nu poţi fi indignat că un no. 1 mondial nu e şi invincibil. Ai fi un prost şi ar fi bine să te laşi de meseria asta de cronicar – după cum ne sfătuia odată un preşedinte al lui Feyenoord: „Cine vrea numai victorii să nu se facă gazetar sportiv!”*.

Aşa că am o primă suspiciune: învingând-o pe Sabalenka în semifinală – inferioară lui Bertens doar în clasament -, Simona a subapreciat-o pe olandeză mai ales după ce a câştigat uşor, prea uşor primul set. Poate că „uitase” că Bertens le învinsese pe Kvitova şi pe Svitolina, pierzând la amândouă primul set. „Uitase” sau nu. În setul 2 s-a văzut condusă cu 4-1 şi Cahill a venit prima oară lângă ea, sfătuind-o să aibă mai multă răbdare, să joace înalt, pe reverul adversarei, presând-o pe linia de fund, ceea ce Simona, cu mintea şi urechea încă treze, a şi făcut, realizând o a doua remontadă după aceea din meciul cu Turenko. Acolo fusese extraordinară: tot de la 1-4 în primul set, luase 10 game-uri consecutive, 5 până la 6-4 şi alte 5 până la 5-0 în setul 2… Acum, cu Bertens, vine până la 4-4, ajunge la 6-6, iar în tie-break are minge de meci şi, vai!, pierde setul. Hai, fără vai! Dacă lua tie-breakul şi deci finala, nu ne mai interesau ploile, oboseala a două meciuri într-o zi, tendonul lui Ahile, hai că ne cunoaştem! În setul decisiv, amândouă chemându-şi antrenorii după 3 break-uri, din nou apare Cahill, dar ea parcă nu-l mai aude, e tăioasă şi dură atât cu ea, cât şi cu el: „Am avut şanse, le-am ratat, nu-mi vine să cred. E prea târziu” (e bine că, în cronica ei, Roxana Fleşeru a subliniat aceste cuvinte!). În consecinţă, pierde categoric la 2-6, lăsându-ne aşa, ca de amorul artei, o scurtă, singura (Bertens i-a pus vreo 3…) şi o minge întoarsă senzaţional de pe linia de fund, a la Federer.

Pe podium, la premiere, Simona apare zâmbitoare, destinsă, capabilă să rostească toate amabilităţile, dar nu pot să nu-i returnez: unde e Cahill?, de ce nu vrea să o audă, s-o vadă? Cred că e un retur rezonabil, cât o suspiciune pe care nu vrei, nicicum, s-o vezi confirmată.

* vezi şi „Basmul fotbalului” născocit de Marian Nazat împreună cu Marius Mitran (ed. RAO, 2018)

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Observator (269 comentarii)  •  24 august 2018, 10:29

Maestre, o stim bine pe Simona si tare cred ca-si programeaza inclusiv infrangerile! M-a indispus teribil infrangerea Maestrului cu Nole, abia revenit in lumea buna (adica la nivel inail) a tenisului; daca nu castiga US Open, Federer ar trebui sa se lase in plina glorie! O.

petrache (1 comentarii)  •  24 august 2018, 12:50

Haideti sa nu citim tot felul de intelesuri adanci. Darren o fi fost sucarit de infrangerea Simonei (toti am fost). O sa-i treaca. Nu lasa el din mana gaina cu oua de aur, acum cand Simona va mai sta cel putin cateva luni bune pe locul 1.

gicu (305 comentarii)  •  24 august 2018, 14:30

Sanatate, maestre!

teo stemate (8 comentarii)  •  24 august 2018, 18:20

Buna butada cu "cine vrea numai victorii"... dar mai degraba s-ar potrivi cu: "sa nu se faca antrenor". Altfel, nu cred ca e asa de importanta absenta lui Cahill de la premiere: stie si el foarte bine ca tocmai in asta consta farmecul Simonei Halep, e un numar unu care poate sa mai si piarda. Si inca zambind! Asta da performanta!

BC (1 comentarii)  •  24 august 2018, 23:50

Doamne! Am mai scris si la Digi pe site - Darren a comentat finala Federer-Djokovic (care incepea in 20 min) pentru ESPN. De-asta a trebuit sa plece mai devreme ca sa se pregateasca. Are contract si cu televiziunea americana si s-a mai intamplat sa nu fie in tribune. Asa l-ai cunoscut dumneata pe Darren, un om care sa plece din arena de nervi sau de suparare? Iar Simona a realizat ca o lasa picioarele si a fost frustrata ca nu a putut sa incheie meciul in tiebreak-ul setului 2.

lulutzu (2 comentarii)  •  25 august 2018, 0:18

Simona este EA, Simona noastra, a uturor romanilor. Este notorie relatia ei cu antrenorii cand pierde si castiga. Asa e ea! Asa va fi ea! Simona este Simona!!

ioan (767 comentarii)  •  27 august 2018, 17:34

FELICITARI, Simona Halep! cum nu cred ca se va schimba ceva pina la Open-ul australian, imi permit sa-ti spun ca 2018 a fost un an bun! sint oameni care-si aleg cu grija adjectivele-imi doresc, linga tine, la Turneul Campioanelor, si-un ursulet de pe Volga, asta ca sa pot scrie ca anul asta a fost chiar mai bun decit speram! un lider mondial-si tu, azi, esti un lider mondial in tenisul feminin-stie ce are de facut! eu pot doar sa te asigur ca si miine e o zi si, dupa cum merg lucrurile,se pare ca va fi o zi frumoasa...!

ioan (767 comentarii)  •  27 august 2018, 20:56

cap limpede: ora 17:34 e o ora falsa! comentariul meu a fost postat DUPA meciul Simonei Halep de la U.S. Open! si, ca de obicei, tinut citeva ore in carantina...! as putea intreba de ce dar ar asta ar insemna sa purtam un dialog! stiu, ar fi imposibil...!

ioan (767 comentarii)  •  28 august 2018, 6:54

p.s. cetatenia australiana? Darren, Simona, iti va spune ca in Australia nimeni nu-ti va spune ca esti o nespalata doar fiindca ai pierdut un meci de tenis! renuntind la cetatenia romana ai face din 2018 un an foarte bun!

ioan (767 comentarii)  •  29 august 2018, 9:16

(inca) neinflamat: ceausescu, geambasule, a fost un sugar (in traducere: mic copil!) comparativ cu adevaratii dictatori ai Terrei! fosti sau actuali! cit priveste cultul personalitatii, reciteste-ti auto-prezentarea care-ti insoteste fiecare aberatie!... idealule!

ioan (767 comentarii)  •  29 august 2018, 14:59

p.s. e simplu, domnule Cosasu: semi si sfertodoctii au facut sfat si si-au scos la inaintare reprezentantul-zecimalodoctul! exista? exista!

ioan (767 comentarii)  •  30 august 2018, 14:56

cum va spuneam, domnule Cosasu: stalin-time si life-vietnam, totul doar pentru a justifica acel mizerabil (adjectiv!) Halep-*** publicat intr-un comentariu din gsp! ideea tolontanului-sef e urmatoarea: noi sintem DOAR mesagerii! un fel de omul-cu-pizza! luam produsul si-l livram clientului! incasam bacsisul! O.K. tolo! eu vreau si-un sos de usturoi!-crezi ca poti face rost de el fara sa bati cimpii prin Kenia? fireste, la brat cu Mata-Hari...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  30 august 2018, 15:52

ASTA E, Simo! stai departe de Romania! stii cum numesc ei deplasatul gest de-ati pune un prosop pe umeri si de-a te sfatui sa faci un dus? CRITICA-fireste, CONSTRUCTIVA! linga cei 700.000.de voievozi care bintuie prin parcari s-au aciuit si citeva sute de mii de super-specialisti! vor merge pe Luna-vor coloniza planeta Marte si, daca da Dumnezeu, vor ramine acolo...! pina atunci, multumeste-te cu faptul ca ai facut bine si ca n-ai facut rau! nimanui!

Comentează