Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Melancolic? Mai bine lucid!

Nu o să mai văd o Brazilie '70 sau '82, dar...

Permalink to Melancolic? Mai bine lucid!
vineri, 20 iulie 2018, 6:40

O ştiam demult, de la Eusebio citire, din 2013, dar nu ne intrase bine în cap. Omul acesta, printre ultimele genii ale fotbalului, mai avea puţin de trăit, dar putea să mai încredinţeze unui ziarist, cu care discuta despre ce jucase el în anii ’60 şi ce jucau în mileniul 3 alde Cristiano sau Messi, această idee decisivă: „Faţă de ei, pot spune că noi, pe teren, abia mergeam. Azi e o altă lume”. Am trăit tot Mondialul 2018 avându-l în minte pe Eusebio.

Cred că spusese totul pornind de la viteza jocului şi ajungând, cu maximă concizie, la această „altă lume” de azi. Nu s-a jucat un fotbal mai bun sau mai rău decât în deceniile trecute, s-a jucat şi s-a definitivat altceva. Sigur că putem fi melancolici, ai dracului de nostalgici, dar e inutil. Melancolia noastră e inoperantă; o fi frumoasă, crudă sau naivă – nu avem ce face cu ea când vedem cum se aleargă azi, cum se atacă, cum se loveşte, cum orice 1-4-4-2 devine în careu un 1-9-1, cum se urlă la arbitru şi cum acesta fuge la VAR…

Tuturor cărpănoşilor, gata să distrugă fotbalul de azi, cei din teren şi antrenorii lor parcă le strigă: „Bă nenorociţilor, dacă nu vă place, lăsaţi-ne în pace!”. Mă rog, nu chiar aşa, mult mai puţin politicos… Eu, care mai ţin la politeţe, sunt decis să nu mai polemizez cu specialiştii în pesimism şi mizerabilităţi: ştiu că n-o să mai văd o Brazilie ’70 sau ’82, dar mai am luciditatea ca să-mi placă M’bappe anunţând un nou Pele, să mă încânte Hazard sau Courtois, să mă entuziasmeze un Modrici în min. 110… De ce nu ar exista o plăcere şi în luciditate? Nu aş scrie că am avut o finală de vis, totuşi cu un anume humor, m-aş folosi de o reclamă la zi şi aş afirma că acest Mondial mi-a asigurat „un gust surprinzător de schimbător”.

Franţa italienizată de Deschamps mi s-a părut în cele din urmă o campioană valabilă, dar o Coree de Sud m-a stupefiat: ce i-a venit, fără nicio şansă în calificare, să bată Germania? Şi tot aşa, Japonia la 2-0 cu Belgia… Să fie doar enigmele demnităţii asiatice, inaccesibilă europenilor? Suedia m-a plictisit, dar de ce uităm de frumuseţea meciului Spania-Portugalia? Singurul 3-3… Prematur? Aranjament? Toate întrebările dispar în faţa a ceea ce e indiscutabil: am avut cel mai bun Mondial din pdv telegenic. Prim-planurile din tribune şi de pe teren, detalii din vestiare şi de pe tuşă, palpitaţia mulţimilor – toate acestea ne-au transportat într-un film cu adevărat fabulos. Nu ştiu câţi au fost conştienţi de asta. Pentru noi, de obicei fabulos e un penalty neacordat, în niciun caz un mexican meditativ.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

acciduzo (22 comentarii)  •  20 iulie 2018, 8:01

Mbape.....Pele......domnule Cosasu.....dincolo de faptul ca pustanul asta nu va fi niciodata Pele......ca sa castige faima colosala, maxima, tot ce se poate castiga in fotbalul mare....lasand la o parte ca pana una alta e campion mondial la nici 20 de ani......performanta pe care Messi n-o va realiza in veci...asa cum nu o va realiza nici Ronaldo....spaga lui...cu Dechamps drujbaru si inca vreo 9 salahori in teren noua mesteri mari calfe si zidari cu Dechamps zece care-i si intrece .....acest Mbape daca mai vrea ceva in plus la o echipa de club....si aici vorbim de titluri dar mai ales urecheate.....ei bine exista vreo doua trei echipe maxim .....la care ar trebui sa ajunga....in nici intr-un caz nu trebuie sa ramana la PSG...acolo nu va mai evolua deloc, garantez.......REAL MADRID, BARCELONA si poate intr-un vis MAN. CITY....atat! La PSG nu va mai veni cu nimic pentru ca acolo deja a dat maxim intr-un campionat pe care daca vor il vor castiga 7 ani de acum incolo fara prea mari eforturi.....sau sa se duca in Premier Ligue la LIVERPOOL (mama ce-ar scoate Klopp din el!!!)...la United cu conditia sa fie destept Mourinho sa-l puna unde trebuie si sa stie ce sa ceara de la el....si repet ...la City acolo unde Guardiola l-ar face golgeter cu peste 30 de goluri pe editie 5 ani la rand cel putin! Altfel.....eu pe baiatul asta nu-l vad Pele....nu-l vad Diego...nu-l vad Messi.....nu-l vad Zizou.....dar poate fi lejer si cert...cert....Cristiano Ronaldo.....iute....trage la poarta fulgerator...il vad mare marcator in gura portii...percutant...nu sta pe ganduri....o plezneste rapid fara mangaieri....daca pleaca la unul din marile cluburi (mari cu adevarat nu PSG)....ajunge mai mare ca Ronaldo. Asta e parerea mea.

mg (111 comentarii)  •  20 iulie 2018, 9:30

"Aaaa, yaa, ya-ya/ Canta-y no-llores/ Porque cantando se alegran/ Cielito lindo, los corazones"

Cristi (1 comentarii)  •  20 iulie 2018, 11:13

Maestre, stiu ca ati glumit cand v-ati luat de Coreea de Sud, citez : "ce i-a venit, fără nicio şansă în calificare, să bată Germania? ". Singura problema este ca desi erau pe ultimul loc in clasament inaintea meciului cu Germania, ei nu erau eliminati. Daca Mexicul batea pe Suedia, Coreea trebuia sa castige cu 2-0 ca sa se califice de pe locul 2. Asiaticii au facut ce depindea de ei, dar Mexicul nu i-a ajutat. Altfel toate bune.

gicu (305 comentarii)  •  20 iulie 2018, 11:49

Sanatate, maestre!

Toader (9 comentarii)  •  20 iulie 2018, 14:37

Da, da, am priceput, nimeni nu-și taie craca de sub picioare, cum să rămâneți fără coledzi, adică să spuneți că fotbalul e'ntr-o pasă proastă, sportul în general, gazeta trebuie'ntreținută cu ziare vândute (mai puțin), număr de accesări unice zilnice (mai mult), pariuri și, nu în ultimul rînd, cu educarea/dresarea populației: multiculturalism, albul e slab la trup da'i capul tuturor răutăților din lume.

jos_cenzura (4 comentarii)  •  20 iulie 2018, 14:46

Fotbalul nu mai e la fel de atragator ca pe vremuri. Este mult prea atletic, se dau prea multe goluri din faze fixe, si parca lipseste fantezia, farmecul, chiar si driblingul. Cine il mai tine minte pe brazilianul Djalminha care a driblat vreo 9 turci? Sau suturile lui Hagi de la distanta din actiune? Sau hipnotismul lui Roberto Baggio? Daca vreau sa vad viteza si forta, ma uit la Usain Bolt sau la box, nu la fotbal.

itu52 (54 comentarii)  •  20 iulie 2018, 18:23

În 1966 în Anglia, Eusebio nu era lent deloc, a fost omul turneului și cel puțin pentru 4 ani, idolul copiilor. ”Fotbal ca la mondiale” era deviza maidanului plin de Eusebio și Tores ce se buluceau ciorchine în jurul mingii de cauciuc. De acolo s-au recrutat generațiile de fotbaliști îndrăgostite înainte de toate, de joc. Am avut bucuria să bâjbâi în copilărie în calea unor viitori apreciați divizionari, care și-au tocit mai multe perechi de teniși chinezești, înainte de a ajunge la crampoane și mingea cu șiret. Fugeam continuu câte o jumătate de zi de vară, fără a obosi. Programul era zilnic, fotbal și scăldat cât era vara de mare. Din păcate astea au fost, cu căt societatea se dezvolta, cu atât mai mult naturalul, implicit farmecul jocului dispărea. Organizarea, studiul tehnico-tactic, pregătirea fizică, recuperarea, au modelat fotbalul transformându-l într-o afacere deosebit de profitabilă. Fotbalul industrie, giganții ce-și întind tentaculele pe tot globul, scotocesc lumea săracă în căutarea talentelor desculțe, din care fac diamantele aducătoare de profit. Statutul social al copilăriei nu s-a schimbat de la Pele la Mbappe, s-a schimbat viteza, asta au făcut laboratoarele moderne, au optimizat regimul de funcționare a unei piese din angrenajul unei echipe. Ce va fi peste câteva zeci de ani, când zonele sărace se transformă, când aripa părintească frânge ”libertatea totală” a copiilor, redistribuid prioritățile de dezvoltare a individului? Unde vor mai găsi pisoii îndrăgostiți de ghemotocul de piele, pentru a înregimenta noi vedete? Probabil în virtual sau pe Marte, dacă colonizarea le reușește.

Filbert (10 comentarii)  •  20 iulie 2018, 22:08

@acciduzo In ziua de azi, la ceea ce se joaca acum, nici Pele n-ar mai ajunge Pele.

?????? (140 comentarii)  •  23 iulie 2018, 15:10

Ați remarcat totuși că Hagi și echipa sa au jucat în "reprezentația", "Supărat", pe versurile lui Adi de la Vâlcea ?

drucker (11 comentarii)  •  23 iulie 2018, 15:12

Cu cat suntem mai lucizi cu atat devenim mai melancolici.Cine sa stie asta mai binr ca d-voastra domnule Cosasu ?

ioan (767 comentarii)  •  25 iulie 2018, 21:59

cu un scenarist ca d-voastra, pot, domnule Cosasu, sa modific toate finalurile-inclusiv la Casablanca...! n-am uitat- sintem in mileniul trei: ce spuneti de Sandra Bullock? nu stiu daca asta conteaza, dar e bine de stiut ca-si cumpara blugii din super-market...!

Comentează