Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Două nopți binefăcătoare

Nu suntem atât de deștepți pe cât credem

Permalink to Două nopți binefăcătoare
vineri, 13 aprilie 2018, 7:12

Marți și miercuri, în retururile Ligii Campionilor, Măria Sa Fotbalul a fost într-o vervă de șut care ne-a făcut praf pe toți cei care suntem convinși că știm totul în domeniu și, mai ales, nu acceptăm a fi contraziși. Măria Sa Fotbalul ne-a contestat violent analizele și banalizele, statisticile și pronosticurile, a râs de ele și ne-a făcut de două parale.

Ca să nu-mi aud vorbe, încep cu pixul meu care a putut să scrie că Barca, în tur, i-a dat Romei „un 4-1 fără echivoc”. Cum fără echivoc? Dar la acest 3-0 al Romei, de ce nu te-ai gândit? Nu credeam că Barca poate juca atât de lamentabil… foarte rău, nu pricepi nimic din fotbal… ca simultan, să ne iluzioneze că City (min. 2, 1 -0!) poate recupera acel 0-3 din tur, Liverpool să nu joace nimic în prima repriză și totuși să învingă cu 2-1 după de Pep a fost eliminat la pauză pentru o criză de nervi cauzată de un 2-0 anulat eronat în min. 44. Când a mai pățit Pep așa ceva? Și cum a putut declara Klopp, săptămâna trecută, că City e cea mai bună echipă din lume? Dacă nici Klopp nu e competent, atunci cine?

Măria Sa Fotbalul a surâs văzându-și de treabă. Miercuri noaptea a atins paroxismul. Sub ceea ce am putea numi „efectul Roma”, Juve conduce la Madrid cu 3-0 în min. 60, după ce marele Navas scapă mingea din mână și însuși Buffon, dincolo, înnebunește de bucurie.

Măria Sa Fotbalul ne propune sarcastic: ce ați zice de semifinale fără Barca și Real, dar în schimb cu două din Italia de care ați tot bătut capul că nu mai înseamnă ceva? Nu vedeți că nu știți nimic? Ați anunțat „noile recorduri ale lui Ronaldo în returul cu Juve”, care recorduri? Primul șut pe poartă în min. 58 și după aceea gesturi disperate, rugându-se pentru un fault, pentru un out … o, pentru un penalty… pervers și perfid, Măria Sa Fotbalul se îndură: în ultimele secunde ale min. 93, englezul „central” îi acordă un 11 m cât se poate de discutabil. Italienii sar la arbitru cu însuși Buffon în frunte, dezlănțuit ca niciodată. Englezul îl elimină pentru proteste – altă scenă fără egal! -, genialul CR7 bate imparabil pentru un 1-3 calificabil și își dezbracă tricoul, alergând triumfal în bustul gol spre tribunele indecise între euforie și penibil.

După miezul nopții, mai am puterea să revăd de 101 ori scena penaltyului și să-i ascult pe Adrian Porumboiu și Cristian Balaj în analizele lor micro. Primul zice că nu a fost, celălalt că da, a fost neglijență în atac și pentru asta se dă; înclin ușor spre al doilea, dar asta nu are vreo importanță.

Măria Ta, Rege al sportului, bine ai făcut că ne-ai ridiculizat deșteptăciunea noastră calcistică; îți promit umil că voi încerca să progresez în dezlegarea tainelor tale.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

MihaiS (23 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 8:03

Foarte frumos ati descris serile astea iesite din comun. Nu infrangerea Barcei ma surprinde, a scartait deseori anul asta, ci ca i-a batut atat de rau o echipa atat de slaba precum Roma. La Juve.. mare regret. Penalty indiscutabil. In plus, aveam un sentiment ca se va intampla, am mai vazut meciul asta. Cu Real dand gol pe final de meci (vai, de cate ori..) si Juve incasand (dubla cu Bayern de acum 2 ani daca va amintiti...)

Don (2 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 8:05

A fost penalty. Ce dracu tot întoarcem nu știu. L'a împins cu mana dreapta cât sa își piardă echilibrul, și a fost împins și de picior în partea cealaltă când sa vina mingea... Nu e un fault grosolan, dar a fost. Pana și cel care a făcut penalty'ul a recunoscut... Restul e cancan de prost gust.

dean (1 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 8:23

maestre,primesti si bani pe 'parerile' matale? daca da e rau! :)

mg (111 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 9:11

..banalize.. Da, ăsta era cuvântul care lipsea limbii române, ca să definească cu maximum de concizie vorbăraia din jurul fotbalului. Pe de altă parte, dacă nu ne dăm cu părerea despre fotbal şi politică, ce să mai discute omul la un pahar de vorbă ?

JFM (14 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 9:17

Ne plac dilemele astea inutile gen care e adevarata Steaua asta prefatand niste "sondaje" pe aceasta tema. Stati calmi, s-a decis la nivel de inalta instanta, adica oficial, legal. Restu-s vorbe pt copiii astia aflati la pubertate (s-au nu) care s-au nascut cu Becali pe sticla cand au deschis ochii. Asa si cu acest penalty, a fost, n-a fost... de ce s-a dat in min 3 de prelungire. De fapt asta e supararea italienilor de parca min 3 de prelungire n-ar mai conta, n-ai voie sa dai penalty decat daca-i rupe piciorul printr-o alunecare criminala sau daca aparatorul ia mingea cu ambele maini, daca o ia cu o mana nu e penalty ca este minutul 93. Asadar si cazul asta a fost rezolvat, a dat arbitrul inseamna ca a fost penalty. Daca nu dadea acelasi scandal s-ar fi iscat.

Daniel (2 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 9:22

Un articol bine documentat!

Daniel (2 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 9:23

Cel mai fain articol!

itu52 (54 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 10:08

A fost ... n-a fost, a fost până la urmă ce n-a mai fost și ce se va povesti multă vreme de acum încolo. Fericiți cei care au avut parte de așa ceva, fericiți seniorii care au mai apucat să retrăiască emoțiile imprevizibilului, cuibărite în sufletul lor cu mulți ani în urmă, fericiți năbădăioșii începutului că în avântatulul lor început au depus, fără să realizeze, o nestemată din frumusețea fotbalului, în cuibul lor de vise. Cu sufletul vândut altor vremuri, când noțiunea de dribbling, nu a fost substituită de măreața depășire, am rămas surprins de faptul că viteza și supertacticizarea, pot fi generatoare de frumos și emoții. Se pare că fotbalul a fost pedepsit să rămână dragostea intangibilă ce-ți bântuie tinerețea și-ți alină ”bucuriile” bătrâneții. Când te gândești că oferta anului e abia la început... Urmează semifinale, finala, apoi Festivalul Fotbalului, chiar dacă e găzduit de Rusia. Răbdare și tutun în pipă!

gelu (2 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 11:50

avand in vedere ”simeza” care a devenit terenul de fotbal, corect ar fi fost ”alergând triumfal în bustul gol, dar FARA TATUAJE; ...” (pentru ca ronaldo este donator de sange !!)

victor L (127 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 11:56

Sanatate, domnul Cosasu. Memorabil scris (dar citi accepta?): "Măria Sa Fotbalul a fost într-o vervă de șut care ne-a făcut praf pe toți cei care suntem convinși că știm totul în domeniu și, mai ales, nu acceptăm a fi contraziși. Măria Sa Fotbalul ne-a contestat violent analizele și banalizele, statisticile și pronosticurile, a râs de ele și ne-a făcut de două parale." NB, cei care sustin vehement ca nu a fost penalty se incadreaza perfect in cele spuse mai sus.

gicu (305 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 12:28

Sanatate, maestre!

Norbert (1 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 12:34

Superb articol, jos palaria. Cu privire la penalty, clar, iar cei ce il contesta au dreptul sa nu fie de accord cu Gerrard, Owen, Rio Ferdinand, Vieri, Steve Nicol, Hamann, care toti au spus penalty clar, la diferitele posturi tv la care activeaza! Sanatate multa dl. Cosasu!

Racul (4 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 14:21

Sanatate maestre!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 15:06

...nu suntem deloc destepti ...un om destept e lucru mare ...nu sta pe gsp...

Procter (18 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 15:41

Barca a vandut meciul! Nu am auzit pe nimeni sa zică adevărului pe nume. La fel ca Simona când pierde un meci pe care nu avea voie, sa nu l câștige . Real a jucat prost , a lovit bara de doua ori, a dat un gol destul de valabil, dar Juve a înscris 3 goluri din 3 ocazii( golul 3 a venit de nicăieri ). Aproape ca s a repetat istoria , câțiva ani in urma Bayern i a dat 3-0 Barcei, următoarea zi Lewandonski i a dat 4-0 Realului. Fotbalul e frumos .

stelu blues an (29 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 20:12

dean,ti a spus cineva vreodata cat de *** poti fi?gandeste mah cu partea superioara a corpului tau.stiu, e greu dar iti promit ca nu doare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (8 comentarii)  •  13 aprilie 2018, 20:31

Realul a furat mereu. Asta e in ADN-ul sau.

ioan (767 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 13:22

P-Care! NU, geambasule, nu e vorba de ortografie! e MEDICINA pura: Primary-Care...!

ioan (767 comentarii)  •  18 aprilie 2018, 15:31

p.s. n-ai ciuruit pe nimeni domnule burleanu! esti doar ciurul cu care fotbalul romanesc va cara lumina in urmatorii ani...! in neant!

ioan (767 comentarii)  •  18 aprilie 2018, 21:07

...neant in care, geambasule, aritmetica ta de duzina nu-ti va folosi la nimic! cum spuneam: te voi anunta CIND! CUM? asta stie toata lumea: centripet sau centrifug-imi permit sa te las sa alegi...!

ioan (767 comentarii)  •  19 aprilie 2018, 8:30

era sa uit, domnule Radu! ultima generatie? din pacate, ati avut dreptate: un sumum, multi-culti, al celor trei generatii anterioare...! asta se intimpla cind te hranesti cu farimituri: faci din Miorita imn national! si crezi ca Hendrix a cintat la drimba...!

Comentează