Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

1-4 e jumătate din 2-8

În plină omagiere a lui Mbappe, trebuie admirată și curtea căminului de bătrâni în care Kylian și-a făcut de cap

Permalink to 1-4 e jumătate din 2-8
joi, 18 februarie 2021, 11:35

Sigur ați parcurs amicalul schimb de replici dintre Pique și Griezmann. Mai mult puncte-puncte, steluțe și „pe-a mă-tii”. Dacă elevata conversație apărea între Florinel și Florin, adică între Coman și Tănase, s-ar fi spus că ai noștri sunt needucați și umblă mereu murdari la gură. Dar a fost între Gerard și Antoine, unde doar limba e alta, pentru că sensurile rămân aceleași. Și a fost publicată de „El Mundo Deportivo” și „Sport”, oficioase blaugrana, pentru că dacă înregistrarea venea de la „As”, s-ar fi spus că e mâna Realului, a lui Franco, a Coroanei și a mereu asupritoarei Castilii.

Au îmbătrânit meșterii

Să trecem de la forma discuției dintre Pique și Griezmann la fondul ei. E un dialog între doi soldăței în tranșee, care văd de aproape șenila tancului. Dacă vreți, tancul acela nemțesc care i-a călcat cu 8-2 astă-vară la Lisabona. Acum, acest 1-4 de pe Camp Nou e doar jumătate din acel 2-8. Dar mai e loc pentru rotunjire. Cine amintește de celebra remontada de acum patru ani (6-1 în returul catalan după 0-4 în prima manșă pariziană), vorbește să nu tacă. Șandramaua aceea a fost reparată de niște oameni vii, cu meșterul Leo în frunte. Acum tâmplarii sunt bătrâni, neputincioși, le tremură cuiele-n gură și li s-a uscat cleiul pe degete. Cine are altă părere să mai privească o dată imaginea când Pique nu poate să-l oprească pe Mbappe nici ținându-l de tricou.

Nu neapărat Messi

Toată lumea vorbește de amurgul lui Leo. De acord, dar el are dreptul să îmbătrânească în tricoul acela, el e cel care a comandat rafturi suplimentare, fiindcă pe cele vechi nu mai încăpeau trofeele. Busquets însă arată mult mai bătrân. Marele cinciar a fost măricel cât timp pasele sale de doi metri ajungeau la coechipieri. Acum ajung la adversari. Tot bătrân e și Pique, și de ceva vreme, mai mult manager de turnee de tenis decât stoper. De bătrânețe suferă și Jordi Alba, care și-a pierdut viteza. El știe teoretic cum trebuie urcat în atac, dar o mai poate face doar cu liftul. Fără să fie neapărat bătrân, Griezmann, chiar dacă încă n-a schimbat prefixul, să-l pună pe 3 în față, s-a molipsit și el de senectutea înconjurătoare.

Ce vine?

De ani și ani, se tot vorbește de „La Masia”, acel Sidex de unde ies laminate de lux. Poate Ansu Fati, dar săracul e accidentat. Pedri și Riqui Puig (Pugi, cum se pronunță în grai separatist) sunt niște eboșe de mici dimensiuni, la figurat, dar mai ales la propriu. Dest și Trincao acoperă inexistenta, acolo, regulă U21, dar sunt un fel de Nandor Tamas, adică pot fi selecționabili sub alte flamuri. Cu alte cuvinte, dinspre Massia vine mai puțin decât altădată, iar produsele sunt de o calitate discutabilă.

Ronald McDonald

Antrenorul, care ca jucător și-a pus semnătura pe prima Ligă blaugrana, cea din 1992, cu șutul acela de la 40 de metri, a spus după durul 1-4 că pleacă acasă decepționat și trist. Nu care cumva să plece de tot, fiindcă a ratat cam tot ce se putea rata. Inclusiv Supercupa, care oricum nu prea conta. S-a spus că Valverde, Quique Setien sau Tata Martino au dat-o-n bară pentru că n-au fost jucători suficient de mari ca să devină antrenorii potriviți pentru Barcelona. Precum Cruyff, precum Pep Guardiola. Dar Koeman a fost destul de mare pe teren, e destul de mare și pe bancă, numai că nu pare să înțeleagă că e nevoie de ceva nou.

Ați observat că blondul său albinos din tinerețe s-a mai închis la culoare, iar acum bate spre roșcat, iar Ronald a început să semene puțin cu Ronald McDonald? Clovn, adică.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Toader (52 comentarii)  •  18 februarie 2021, 12:04

Se zvonea că Spaniei i s-a dat fotbal pt ca ai săi locuitori să uite de faptul c-o duc din ce în ce mai rău. Pâine și circ. Să fie de ajuns acuma plandemia?

adi (2 comentarii)  •  18 februarie 2021, 20:31

Buza, cred ca si tu te-ai cam ramolit. Fara suparare. Vorbesti despre cat de slabi sunt Dest, Trincao si Pedri si tragi concluzia ca La Masia nu mai produce??? Chiar nu ai habar ca niciunul dintre acestia nu este crescut de La Masia?? Pe bune?? Toti au fost cumparati vara trecuta. Ai incercat sa umbli la cutia cu surprize si ti-ai cam luat tzeapa.

itu52 (51 comentarii)  •  18 februarie 2021, 22:27

Da. De data asta, da.

Ali Bec (23 comentarii)  •  20 februarie 2021, 0:26

Sunt dezamăgit. Nenea Buzarin a ratat sansa sa ne convingă ca “știe” la fel de bine spaniola ca germana, franceza sau engleza.

Comentează