Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Craiova are colici fără Koljici

Fișa medicală a oltenilor spune că n-au dat gol timp de 270 de minute în fața colegelor de clasament de pe locurile 1, 3 și 4

Permalink to Craiova are colici fără Koljici
miercuri, 13 ianuarie 2021, 5:24

Oltenii nu marchează nu fiindcă ar rata cu nemiluita, ci pentru că ajung cam rar pe la porțile adverse. Cu Sepsi, oaspeții au avut mai mult mingea, au schiat mai bine în prima repriză, cât timp s-a jucat pe pârtie, dar au stat mai bine în ghete și după pauză, când s-a găsit miraculoasa mașinuță de deszăpezire invocată de Cârțu.

Cu alte cuvinte, oltenii trebuie să fie mulțumiți cu acest 0-0 acasă, adversarii lor fiind sesizabil mai aproape de victorie decât ei.

Mamut zero
E foarte ușor să spui că Ivan e zăpăcit, că Bărbuț atâta poate, că Ofosu e bun, viu, dar nu prea dă la poartă, că Baiaram e prea tânăr. La fel de ușor cum ai spune că Mamut se zbate. Dar croatul a fost adus la un club care nu contenește de vreo trei ani să-și exprime sonor pretențiile la titlu ca să dea goluri, nu ca să se zbată.

El și-a tras toate gloanțele într-un amărât de meci de Cupă cu o echipă de liga a treia și de-atunci se tot zbate. În campionat, în aproape trei luni de când a venit (și a jucat aproape întotdeauna titular), Mamut n-a marcat niciun gol!

La cifrele astea, într-o lume normală, treci matale frumușel pe bancă, chit că antrenorul bagă rezerva de portar în centrul atacului. La Craiova nu ține filosofia, joci mereu, poate spargi până la urmă gheața. Dar când? Poate la primăvară, când s-o topi singură și nu mai trebuie spartă!

Cine dă gol?

Ca să marchezi, trebuie să existe cineva care s-o facă. Oltenii au crezut că rezolvă cu modestul Mamut problema absenței îndelungate a lui Koljici, asociată cu vânzarea lui Mihăilă cam în aceeași perioadă de timp, la începutul lui octombrie. Și chiar puteau s-o rezolve, dar altfel, pentru că pe Mihăilă s-au luat niște bani frumoși de la Parma.

La fel cum s-au încasat și pe Mitriță, Băluță și ceilalți plecați. Când îți intră în prăvălie mai multe milioane de euro, sacrifici unul sau două dintre ele și aduci un atacant care să bage mingea în poartă. Dacă se poate, dintr-o zonă ceva mai luminoasă decât a doua divizie croată, cât o fi Croația de vicecampioană mondială!

Fotbaliștii croați buni pleacă afară de tineri, e plin peisajul cu ei, doar cei modești rămân în țara lor, și încă în liga secundă.

Antrenorul

N-aș fi atât de aspru cu Papură precum a fost, de exemplu, Ion Crăciunescu, imediat după meci, la DigiSport. Cornel lucrează cu ce are, vine pentru a mai multa oară să rezolve criza de personal de pe banca tehnică.

Greșește poate doar atunci când comandă acele zboruri lungi ale mingii către aeroportul Mamut, aflat de regulă în cețuri. Craiova, în istorie, n-a practicat acest gen de lansare de rachete cu rază lungă de acțiune, ci a avut mereu un stil de joc combinativ, pe jos, care nu s-a văzut în ultima vreme nu doar din cauza terenului prost din ultimul meci.

Chiar dacă e nedorit de suporteri (de mirare totuși acest tratament pentru un fost fotbalist important al clubului, ani la rând căpitan de echipă), Papură nu face altceva decât să încerce să țină Craiova acolo, sus, s-o conserve până se va ivi altceva și altcineva la orizont.

Nici unul dintre cei 4?

În ultimii ani însă, oltenii au avut patru antrenori foarte buni: Mulțescu, Mangia, Pițurcă și Bergodi. Dacă s-ar fi insistat ca oricare dintre aceștia să mai rămână, probabil că s-ar fi reușit mai mult.

Dar, de fiecare dată, despărțirile au venit ca niște izbăviri pentru șefii clubului, care n-au făcut niciun efort să salveze relațiile cu niște oameni care le-ar fi putut aduce, oricare dintre ei, acel titlu despre care toată lumea vorbește insistent, dar pe care nu l-a mai văzut nimeni de treizeci de ani!

Comentarii (5)Adaugă comentariu

viorel (17 comentarii)  •  13 ianuarie 2021, 17:41

Corecta analiza! Din pacate asta e campionatul burlanesc, ruinat, alunecat iremediabil in derizoriu,ajuns la periferia clasamentelor FIFA si UEFA. Prea multe echipe de partid si de stat (si aici se incadreaza si craiolguta), prea mare mizerie si rusine create in continuare, numai in Romania, de aberatiile sportive militarizate, ale armatei si militiei, impuse in 1947 si 1948, de ocupantul sovietic. Cum sa ceri performante intr-un fotbal condus de politrucii-profitori instalati in fruntea FRF (care au „performat” chiar mai bine decat vestitul cuplu nasu+nea mitica), dominat de facaturi artificiale de partid si de stat, hranite din bani publici si decis, in ultimii ani, exclusiv de cooperativele nesimtite de play-off si de fluierasi smenari.

Ilie (57 comentarii)  •  13 ianuarie 2021, 18:47

Gsp nu are buze fără Buzărin. Are un păcălici. În plus.

CCC (8 comentarii)  •  13 ianuarie 2021, 23:30

***, iti reamintesc ca echipa despre care vorbesti tu in articol nu a castigat NICIODATA campionatul Romaniei! Are in palmares o cupa, acum cativa ani si atat. Confunzi clona craiolguta, infiintata ILEGAL de psd Craiova direct in liga a doua ACUM CATIVA ANI! Tot respectul pentru adevarata Universitatea Craiova , Campioana unei Mari Iubiri si suporterii ei adevarati!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 8:22

Craiova are colici fara antrenor, d-le Alin!

viorel (17 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 14:03

Craiolguta este o simpla facatura politica, de partid si de stat, intrata ilegal in fotbalul romanesc. Dar dl Buzarin si majoritatea presei sportive prefera sa nu auda, sa nu vada, sa nu inteleaga, sa fie complice, omisa, docila! Cum sa mai tolerezi existenta, doar in Romania, a sinistrelor cazarmi sportive staliniste, ale armatei si militiei, desfiintate de mult timp in toate tarile UE si NATO. Cum sa accepti un fotbal dominat de echipe susținute din bani publici si un sport poluat si capusat de unitati militare sportive sovietoide?? Inacceptabil, iresponsabil, respingator!

Comentează