Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Suntem deștepți, dar facem prostii

În ultimele zile, pe robinet nu ne mai curge apă, ci enormități. Le comitem cu frenezie, amețitor, de la Stoichiță la Hanca și de la băieții de la U21 la Foresta Suceava

Permalink to Suntem deștepți, dar facem prostii
joi, 15 octombrie 2020, 9:22

Exemplul moldovean
O tot dăm cu noile generații, cu băieții de la U21 care trebuie să facă pasul către echipa mare. Ei bine, de alaltăieri știrile bubuie cu rezultatul de la Tiraspol, Republica Moldova-Belgia 1-0, în preliminariile de tineret. Gol Furtună, de la FC Codru Lozna. Coechipieri cu el, Mămăligă și Stână. La belgieni, a căror primă reprezentativă e lider mondial detașat în clasamentul FIFA, Saelemakers, titular aproape meci de meci la Milan. Peste câțiva ani, belgienii U21 de azi, înfrânții lui Mămăligă, vor juca tot pe la Liverpool, City, Inter, Real, că doar sunt urmașii de drept ai lui Origi, De Bruyne, Hazard, Lukaku, în timp ce alde Mămăligă, Stână și Furtună vor prinde contracte prin Kazahstan sau chiar pe la Clinceni. Ca să vedem ce repere exacte dau reprezentativele U21!

Islandezii au schimbat stilul
O declarație de-a dreptul aiuritoare a ieșit din gura lui Sergiu Hanca. Echipierul Cracoviei ne-a spus, nici mai mult, nici mai puțin, că pentru meciul cu noi islandezii și-au schimbat stilul. Probabil l-au abandonat pe cel care le-a adus recentele înfrângeri, 1-5 în Belgia și 0-3 acasă cu Danemarca și l-au adoptat, subit, pe cel victorios. Nu, dragă Sergiule! N-au schimbat niciun stil, că n-au cum și nici n-au altul. Doar că noi am fost prea slabi. Să nu fiu profet în țara altora, dar presimt că „ssonii” vor pierde fără drept de apel și barajul de la Budapesta.

Noi și cartonașele noastre
A fost ușor meciul U21 cu Malta, dar nu era neapărată nevoie să experimentăm fotbalul în inferioritate numerică. Tudor Băluță, stoper de circumstanță și fără meciuri de foarte multă vreme, a atacat decisiv când nu era cazul și a luat al doilea galben înainte de pauză. Apoi, la 4-0 pentru noi, George Ganea s-a aruncat în careul advers, fiind avertizat pentru simulare. Ambii vor lipsi în „decisivul” cu Danemarca. Oare nu le spune nimeni că lucrurile astea nu se fac? Te mai arunci prin careul advers la 0-0 în minutul 90, dar la 4-0 pentru tine, de ce????

Glumele de șantier ale oficialilor
Știți deja episodul cu Stoichiță, care l-a înjurat „de drag” pe Mutu la masa conferinței de presă, când microfoanele erau deschise. Sigur că nu e un capăt de țară, poate trece drept o glumă de prost gust, iar busuiocul se poate drege, cum s-a și întâmplat, prin comunicate. Dar de ce să folosim, cu totul gratuit, acest langaj cu impurități? Sau poate că aceasta e forma de dialog între patru ochi.

Ciudatele schimbări de antrenori
Anomaliile fotbalului nostru nu rămân doar la nivel de loturi naționale, societatea sărită de pe fix există și la nivel de cluburi. Foresta Suceava, echipă de liga a treia, schimbă antrenorul. Îl înlocuiește pe Dorin Goian, poate cel mai important nume din întreaga istorie a fotbalului sucevean, cu un sârb, Gvozdenovici. Care cică ar fi jucat câteva meciuri pe la Dinamo, vârf, acum mai bine de un deceniu. Pardon, dar nu l-am reținut. Atunci erau prin atacul alb-roșu Dănciulescu, Niculescu, Bratu. În fine… Cât i-o da Suceava acestui sârb, să vină să-i antreneze pe bucovinenii de liga a treia? Sau poate că șefii locali bagă bancnotele în cuvă și dau drumul programului de spălare rapidă.

Iar ultima anomalie e înlocuirea lui Nicolo Napoli de la FC U Craiova, după ce tocmai bătuse Rapidul cu 5-0 și se detașase în fruntea clasamentului. În locul italianului câștigător de Cupă UEFA ca jucător la Juve, vine preparatorul fizic. Probabil fiindcă oltenii s-au tăiat pe final și n-au mai putut să dea și golul șase! Te doare capul!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

pop ion (23 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 12:48

Cartonasele galbene si rosii luate pe degeaba (adica pe prostie incomensurabila) sunt bine inradacinate la noi. Varful varfurilor este eliminarea lui Morutan intr-un meci decisiv cu Ucraina, nu cu multa vreme in urma (meciul a avut loc la Ploiesti). Asa ca de ce sa stricam o traditie deja bine consolidata in fotbalul (mai ales cel juvenil) de la noi ?! Hai ai nostri !

Umila parere (28 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 12:58

"La noi are dreptate cel care striga mai tare"- Victor Eftimiu- aceasta fraza este mai actuala ca oricand, nu doar in viata sociala ci mai ales in fotbalul autothon, acaparat de "jmecheri" cu doua clase mai mult ca trenul, incredibil de tupeisti. Moda patronului-stapan atotstiutor si atotputernic a prins radacini pe melagurile mioritice, model pe care Rotaru, Iftimie si din pacate, Gica Hagi, se grabesc sa-l urmeze. Putina rabdare si vei vedea metamorfoza lor, dupa chipul si asemanarea bipedului neganditor din Pipera. Presa reprezinta volens nolens un formator de opinie, ani intregi ati umplut paginile acestui cotidian de osanale dedicate lui Jiji, fraze de genul "Becali obtine rezultate remarcabile, Becali este un patron de succes, vinde foarte bine jucatori in strainatate, Gigi Becali a dat un tun financiar vanzandu-l pe Chiriches la Tottenham, Becali demonstreaza ca se poate face performanta, desi vinde jucatori". Nu-ti suna familiar aceste fraze? Nu le recunosti? De ce te miri de ceea ce se intampla la diferite cluburi din Romania? L-ati transformat pe agramatul piperian intr-un model de urmat, nu te mai "ascunde dupa unghii"!

Ilie (57 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 13:23

Stoichiță a înjurat. Dar Cornel Dinu ce a făcut? Dar nu contează, vorbești cu el seară la telefon. Iar titlul l-ai greșit! Trebuia persoană a doua plural. Nu ai ce căuta la rubrica deștepți nicu cu titlu de glumă.

Petre (2 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 14:20

Hai bre Aline, parca nu stii cum sta treaba...Fusasi oficial pe la Buzau sau pe la Vaslui, ca uitai. Parca nu stii cum e cu protocolul!? Mai ales la fratii nostri de peste Prut. A venit toamna, s-a facut vinul. Or fi belgienii mai fotbalisiti, dar la scoala vetii sunt mai blegi asa. Le-au fluturat vreo doua Maricici cu polaele-n brau (pardon...Mashe, ca zici ca fu la Tiraspol cumetria), i-au cinstit cu o stakana de Purcari sau Cricova, or fi dat cep si la butoiul de Kvint de Tiraspol prima-ntaia (desiati let, pour les connaisseurs!), ca dehhh, venira celovecii ishtia di diparti oi...si gata meciul! Acu' ca fu 1-0, ca fu 0-1 nu mai stie nimeni. Arbitrul e si el om. A trecut in ceaslov ce i-a dictat Natasha pe-n serat. Noi sa fim sanatosi! Pace si prietenie!

itu52 (51 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 14:36

Prostiile le fac deștepții , sunt sincopele unui comportament în care predomină decența, nici măcar întăritorul „face numai prostii” nu conferă un caracter permanent al neputinței intelectuale. Să remarcăm conservatorismul numelor moldovenești, te duce mintea la borcanul cu formol al onomasticonului românesc. Nu-ți poți imagina cum poate Mămăligă, Stână și Furtună de la Codru Lozna să ciupească din coeficientul UEFA al liderului. Pitorescul ținut moldovenesc merită transformat în parc național, cereți domnilor conservarea lui la UNESCO. În rest nimicuri, problema talentelor precoce care sfârșesc în plutonul mediocrității, este așa de veche că nu mai trebuie pomenită. Cine nu crede să apeleze la arhivele „Sportului Popular” din perioada medie a odiosului. Și pe atunci aveam obiceiul de a avea juniori fruntași în știința fotbalului, păcat că ne opream, și mai ales ne oprim, la acest nivel.

Urod (55 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 15:14

Greșit... Noi doar mimăm desteptaciunea, in rest facem ce stim noi mai bine, adica, nimic bun.....Prostie se cheama cand gresesti o dată, de doua ori, dar cand persiști in ea nu se mai cheama prostie, se cheama ca asa esti....

traian (8 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 16:12

Din pacate fotbalul de pe plaiurile mioritice este mai plin de anomalii decat de normalitate. Asta a adus la prabusirea continua, la deriva, la ruina, la esuarea in subsolul fotbalului mondial. Nici nu este de mirare. La FRF, dupa ciclul oribil Nasu-Corleone, a fost instalata o sleahta de flamanzi, impostori, profitori si politruci care a daramat cam tot ce mai era in picioare. Trupa burlaneasca nu s-a gandit niciun moment la viitorul fotbalului ci doar la viitoarele voturi pentru inca un mandat. Si a pompat in fotbalul feminin, cel in sala, in nisip, in noroi, in apa, etc in timp ce Liga a I-a se farama in bucati datorita cooperativelor nesimtite de play-off si arbitrilor tot mai smenari. Pentru ca politrucii au subordonat FRF, s-a accentuat si moda echipelor de partid, de primarii, de consilii, dupa modelul sportului sovietic. Si ca sa aratam ca suntem devotati conceptelor staliniste, Romania a ramas unica tara in care mai exista aberatiile sportive militarizate ale armatei, CSA si militiei, CS Dinamo, care sifoneaza anual de la buget peste 50 milioane euro, pentru buzunarele smecherilor in uniforme cu grade. Deci conducere FRF de politruci praduitori, prea multe echipe de partid, primarii, consilii, fotbal cooperativizat, arbitrii smenari, mentinerea poluatorilor si capuselor din sinistrele unitati militare CSA si CS Dinamo, asta e imaginea catastrofei ireparabile din fotbalul carpato-danubiano-pontic!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 19:27

Nu incerca sa intelegi ce se intimpla in fotbalul romanesc. Sau in general in Romania. O sa ajungi la Spitalul de ***.....

Ali Bec (23 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 21:16

Nea Buzarin, Romanica esta țara tuturor posibilităților. Cu condiția sa nu fie bune. Pai cele mai mari halaritati nici nu le-ai enumerat. De ex. Conflictul tata-fiu in care tatăl îl vede pe fiu a fi Zidane iar acesta se vede mai degraba Cruyff. Sau nominalizarea unui ne-antrenor selcționer. Astea pe lângă cele cu care ne-am obișnuit: ca un cioban e prim-planul fotbalului românesc, ca pe lângă el jumătate de liga sunt penali, majoritatea trecuți prin penitenciare, ca singurul ziar cică de sport e condus de un ITBist, gazetari certați cu lb romană ....

Catalin (1 comentarii)  •  16 octombrie 2020, 10:20

Mda....de ar fi numai astea!....insa sunt muuulte ne la locul lor....Si din cauza asta suntem unde suntem....fiecare cu eul lui...fiecare cu orgoliul lui...Pacat...Pentru o placere de moment....isi taie singuri craca de sub picioare. Dupa aceea (cand apare haosul)...incearca sa dea vina pe unul ..pe altul....mai putini pe ei.

Marius (10 comentarii)  •  16 octombrie 2020, 19:03

"Sau poate că aceasta e forma de dialog între patru ochi." Poate? Poate? Pe bune?

dan c (7 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 4:43

Un astfel de articol nu spune nimic; aceeasi frustrare care emana din fiecare ziar, unde prostia, agramatismul, "bombele", "loviturile", sexul libidinos si stirile false umflate cu pompa de aer sunt la ordinea zilei in mai toate ziarele romanesti de astazi; foarte multe articole sunt publicate la fel in mai toate ziarele de parca cineva le scrie pe toate in acelasi timp; injuratul? este peste tot, exprimarile grobiene, ***, lipsa de politete este ceea ce a devenit romania de sub ceausestii inculti facuti de noi, romanii, doctori honoris cauza; si uite asa avem nu numai prim ministri inculti sau plagiatori dar si ziaristi fara studii reale de ziaristica, facuti cu totii la masina de rebuturi, singura care functioneaza perfect in romania.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează