Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Oltenii au un mare avantaj: sunt mai mulți!

O luptă pentru titlu care se poate încheia cu victoria oricăreia dintre cele două beligerante pune în dreptul Craiovei atuul numeric și, implicit, pe cel emoțional

Permalink to Oltenii au un mare avantaj: sunt mai mulți!
joi, 16 iulie 2020, 9:45

În 2013, Steaua – încă Steaua, nu FCSB! – câștiga campionatul după un ultim meci, 4-0 cu Brașovul, pe Arena Națională arhiplină. Triumful din iarbă a fost urmat de o procesiune pe Bulevardul Unirii, până la Casa Poporului, echipa, într-un autobuz descoperit, fiind ovaționată de zeci de mii de oameni.

Sărbători de nișă
A fost ultimul titlu național care a implicat o emoție de asemenea amploare. Bucuriile ulterioare ale Astrei și Viitorului au fost ceva mai de nișă. Orașele erau mici, Giurgiu, Ovidiu, iar fanii, atâția câți erau, au scos în evidență meritele autorilor celor două opere, Șumudică și Hagi. Cele două triumfuri ale CFR-ului, 2018 și 2019, sărbătorite decent, conform normelor occidentale, n-au implicat social altceva decât o masă de oameni strict limitată numeric. Acum, întreaga Oltenie vorbește despre posibilul titlu al Craiovei și, mai mult, persoane teoretic „nealiniate” își descoperă tainice fibre sufletești alb-albastre.

Presiunea sau lipsa ei?
Dacă vremurile ar fi fost normale și s-ar fi jucat cu spectatori, în mod cert pe arena olteană s-ar fi adunat la meciurile cu FCSB și cu CFR, în total, 60.000 de oameni și măcar încă pe-atâtea cereri de bilete ar fi rămas neonorate. Dar e posibil ca și liniștea aceasta impusă să fi ajutat la seria impresionantă a victoriilor alb-albastre. Cu stadionul arhiplin, Craiova a pierdut în sezonul regulat meciurile cu FCSB și CFR poate că și din cauza presiunii emoționale exercitate asupra ei de un public cald și afectuos atunci când lucrurile merg bine, dar pretențios, cunoscător și critic atunci când echipa dă rateuri.

Oamenii de lângă
Marți seara am participat, de la distanță, la o emisiune „oltenească” de televiziune. „Fotbal Plus”, la Oltenia TV. În studio, alături de moderator, Silvian Cristescu, fostul căpitan al Universității. La aproape 50 de ani, „Cristi” a rămas la fel de electric, de aprig și de radical ca și atunci când juca. Tăios, încrâncenat, susținător al „Cauzei”. În paralel, pe pagina de Facebook a emisiunii curgeau sute de mesaje de susținere. Asta n-are CFR-ul! Susținerea publică de o asemenea dimensiune și oameni semnificativi care să se lupte pentru „Cauză”. Cristescu nu e angajatul clubului (a fost), dar vorbește, cu atâta patos, în calitate de fost căpitan. La CFR, Petrescu e singur. Trebuie să fie și antrenor, și polemist, și ideolog, pentru că inclusiv locotenenții săi, Bilașco și Mara, se pare că au căzut în dizgrația patronului.

Scopul Craiovei
Chiar și așa, înconjurată de atâta simpatie, Craiova mai are de învățat. Trebuie să-și însușească lecția de a fi lider. CFR-ul s-a obișnuit cu postura, a condus clasamentul aproape trei campionate la rând, cam o sută de etape. Craiova a devenit lider de mai puțin de două săptămâni, de când Alibec și ai săi l-au egalat în mod cu totul neașteptat pe Petrescu, de la 0-2. Ca să câștigi trofee, trebuie să știi să fii pe primul loc. Adică să fii ca o cucoană care defilează grațios pe tocuri înalte după ce multă vreme s-a încălțat în gumari sau a umblat desculță. Când ești lider, mereu, la fiecare meci, ai ceva de pierdut. Când vii din urmă, poți fi și nonșalant, că nu se uită nimeni la gumarii tăi. Liderul trebuie să învețe să poarte acele tocuri cui, să se deprindă cu acel peisaj pe care-l vede, în noua ipostază, ceva mai de sus.

Bergodi n-a luat titluri ca antrenor, n-are exercițiul acesta, dar a fost căpitanul lui Lazio, căpitanul lui Marchegiani, Nesta, Winter, Fuser, Signori, Casiraghi, Boksici și al altor nume mari. Adică a fost lider, și-și aduce aminte de asta.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

moșierul (4 comentarii)  •  16 iulie 2020, 9:56

...se cunoaște și se știe domnule ziarist câtă ura ai pentru CFR Cluj , câte nopți nedormite ai avut și mai ai , probabil, din cauza ardelenilor ...Titlul corect este :"Oltenii au un avantaj :sunt mai ***" Cam multe meciuri în care arbitrii i-au ajutat..!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gică face pipică pe ungurică (9 comentarii)  •  16 iulie 2020, 10:16

Toti romanii tin cu Universitatatea Craiova in acest final de campionat. In penultima etapa, FCSB va trebui sa bata a doua echipa din orasul lui domn Boc pentru a incheia conturile pentru titlu. Succes Craiova! Frumos articol, felicitari!

Capsa7 (1 comentarii)  •  16 iulie 2020, 10:45

cfr cluj nu poate sărbători niciodată titlul de campioană pe străzile din Cluj Napoca.Mai are rost ca să explic de ce?!? Steaua a sărbătorit cu zeci de mii de suporteri în tribună,și ultimul titlu câștigat.Era chiar intr-o finală de cupă cu,,U".Finală câștigată cu 3-0 de Steaua,pe un stadion Arena Națională,plin.În acel sezon,Steaua făcând eventul. Dar am înțeles ideea ta,și genul de sărbătoare la care te referi.Până acum,doar steaua și steliștii au avut acest privilegiu....cu mii de suporteri pe străzi,însoțind triumful favoriților. Diferență mare de dragoste pentru o echipă,pentru culori,pentru truda cu care s-a scris istoria unui club pe terenul de fotbal.Oltenii s-au atașat rapid de o echipă nou înființată,care a copiat tot ce ținea de o fostă mare echipă a Craiovei.S-au atașat de o,,clonă"fără vreun resentiment.Steliștii în schimb,refuză să renunțe la echipa care zeci de ani le-a adus atâtea trăiri în suflet.Unii s-au atașat de orice le dădea și lor un pic de fotbal,dar să aibă și ei o echipă a orașului.Alții refuză ca să renunțe la dragostea pentru echipă....acea echipă. Istoria și faima se construiesc pe terenul de fotbal,nu în altă parte.

Pavel (9 comentarii)  •  16 iulie 2020, 10:55

Domnule Buzarin, mi-a placut articolul, insa exista o greseala: in Cluj exista o singura echipa, care se numeste Universitatea Cluj, pe care cu totii o dorim revenita pe prima scena a fotbalului romanesc. Hai Craiova, luptati si castigati titlul de campioni! Felicitari pentru editorial!

Cristi (2 comentarii)  •  16 iulie 2020, 11:13

Termina d-le cu prostii de genul, cine ii echipa actuala a craiovei, ii ea cea vero sau a lui Mititelu ii ca sunt doua acolo??? Cum sa debitati prostii din astea, ati uitat de CFR care anii trecuti batea in UCL si facea 10 p si anul asta In EL 12p. Ce tot o dati cu echipa asta olteneasca care ii ajutata de arbitrii de etape bune.Sunteti anti sport se pare. De ce nu iau titlul pe merit ,sau va faceti ca nu vedeti, ca romanul...Voi ziaristii sau ce sunteti ar trebuie sa fiti impartiali dar , deh ce poti cere ????Si prostia aia cu faniii iesiti pe strada la o echipa recent infiintata si bucuria lor (poate nu au variante )....penibil rau.

Mozzie (12 comentarii)  •  16 iulie 2020, 11:14

Nu va mai agitati, CFR castiga titlul.

Joo (2 comentarii)  •  16 iulie 2020, 11:53

Pertinent articol, partizanatul se simte insa de la o posta. Jalnice sunt insa comentariile care denota nivelul cultural care da iz societatii civile. Despre CFR insa, e singura echipa din Romania care a scos onorabil obrazul in lume!

Andrei F (98 comentarii)  •  16 iulie 2020, 11:54

Da!!!Oltenii au un mare si singur avantaj:s-a schimbat vantul in Liga 1!!!Daca pana acum batea vantul doar pentru Cluj acum bate pentru Craiova!!!!Totusi este ceva ce nu vad oltenii....daca atata vant in atatia ani pusese o eticheta la CFR ,Craiova desi nici nu a castigat titlul si poate nu-l castiga....deja au iscat si un vant de antipatie!!!Oltenii se cred sefi in jocurile de culise!!!!Echipa care s-a predat cu Viitorul vrea sa faca jocuri in Cupa Romaniei...

Cristijansen (16 comentarii)  •  16 iulie 2020, 12:05

CFR ,echipa campioana !! Nu se vede ca CFR este campioana . Ce campion sa fii ,cand ai o medie de 3000 de suporteri pe meci . De ce nu se duc clujenii la stadion sa-si sustina echipa campioana ? Pentru ca nu au ce sa vada ,doar cateva prajini de doi metri care stau cu coo roo in propria poarta .si asteapta sa primeasca pomana de la arbitri ,eventual mai schilodesc vreun adversar .

Freddy RE (19 comentarii)  •  16 iulie 2020, 12:05

Frumos... penița alunecă mai usor când scrie cu sânge cald

voicu pop (7 comentarii)  •  16 iulie 2020, 12:43

In Ardeal doar cfr exista, ma ramas uimit, anul trecut , la cateva zile de la castigarea campionatului aveam treba in nor si am ramas uimit, la multe porti in bistrita, salaj si maramures era agatat steagul alb visiniu, oare pentru cine si de ce. Buzarin asta este un trist ***. care sustine *** fara sa stie, sarbatoriile de titlu au fost fantastice, a fost el vreodata pe stadion sa vada? Cat depre Pavel suporterul nuliversitatea, ma lasi ma cu tampenile, cine dracu va mai sustine pe voi, voi fara banii lui boc sunte-ti istorie, si una urata, plina de blaturi cu dinamo. Mai bine fcsb campioana decat *** astia din sund, 5 judete vai mama lor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Clujean (2 comentarii)  •  16 iulie 2020, 13:26

@Capsa7 Iarasi aceeasi placa cica CFR n-are numarul de suporteri ai echipelor sustinute de sistemele trecute. Si ce daca? Cu atat mai dulce sunt trofeele. Gloria se imparte intre mai putini suporteri. Respectul si faima adusa Clujului si Romaniei iarasi se imparte intre cei care sustin echipa. Nu inteleg ca de ce pe anumite persoane le face mandru faptul ca fac parte dintr-o gasca mai numeroasa. Conectati-va la fotbalul din China si intrati in familia fericita a sutelor de milioane de fani. Vrei sa te simti special dint toate punctele de vedere? Sustine CFR Cluj!

Achim (6 comentarii)  •  16 iulie 2020, 13:52

@ Gica Super comentariu, la fel user name. Respect nemarginit!

Florin (9 comentarii)  •  16 iulie 2020, 14:04

De acord ca cfr a fost echipa care ne - a reprezentat extraordinar in europa! Bravo lor! U craiova, insa, are un potential mult mai mare si cu cateva transferuri, daca ia titlul, poate merge sa faca si ea o figura ok in Europa! Ideea e ca cfr nu mai este asa dw solida ca in precedentii 2 ani, mi se pare extrem de apatica, nu arata ca o campioana! Sigur, niciCraiova, dar presiunea in cazul Universitatii e fffff mare, daca, de exemplu, ar fi condusa, atunci s-ar vedea potentialul, pana acum doar a condus....mi se pare mult mai inchegat lotul Craiovei si, acum, PENTRU PRIMA DATA, au si antrenor! Cfr a castigat titlul ca a avut antrenor, nu jucatori!

voicu pop (7 comentarii)  •  16 iulie 2020, 14:25

Inca o poveste, ca mi-am amintit! O singura data s-a facut de ras in CL CFR, cu antrenorul prazar Cartanu, care a spart geamurile bancii de rezerva la Basel, asa atitudine, n-am inteles niciodata de a trebuit adus *** asta cu carare pe mijloc la Cluj, ne-a *** echipa. Una din fanteziile lui Paszkany care s-a dovedit pierzatoare......n-am inteles ce cauta cfr cu antrenor besinosul asta. Cine apare acum pe la toate televiziunile si ragaie abject la adresa cfr, catalaul, vai mama voastra de sudisti. cum zicea un *** in armata, *** ridicata la rang de lege!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ceferika (8 comentarii)  •  16 iulie 2020, 14:38

***. Compunere slabă, de clasa a7a, limitată dar cu scop bine definit - Limbi în cerul gurii oltenești. Hai să-i vedem campioni odată, că ei oricum se cred deja și fac scenarii cu milioane de *** pe străzi, că vorba aia - toți românii țin cu nUliversitatea craiova, toți au inima albastră și urăsc ungurii. Pe lângă ăștia mai sunt și nUliversitarii din Cluj pentru care nu există altă echipă în afară de ei. Și ăștia sunt un fel de *** doar că vorbesc ardelenește. Să facă toți o sărbătoare nemaivăzută, să zboare avioane, să cânte trompete, să urle olteanu' din toți rărunchii că el e campion...în România .... Și apoi joacă un tur în Europa și gata, o luăm de la început. Din păcate pentru ei și pentru toată România nu va fi așa. CFR va sărbători așa, mai domol, cu ăia 3000 de suporteri, al3lea titlu consecutiv. Sîc!

Cosmin (3 comentarii)  •  16 iulie 2020, 15:18

Singura echipa a Clujului e CFR UL, u cluj e echipa sustinuta din bani publici ( la intins mana ) fotbal amator, acolo poate sa investeasca primaria intr-o tara civilizata !! d- nul buzarin, ati inceput elogiile pt Craiova putin cam devreme, nu credeti ?? doar intr-un an ca asta ( 2020 covid ) putea cfr ul sa piarda titlu dupa Campania europeana si fiind pe primul loc tot campionatul.... dar inca nu e terminata treaba, poate va fi la ultimul meci ( eu sper ) si va fi care pe care : ati pune casa pe Craiova ? ca ceva imi spune ca CFR la ultimul joc cu titlul pe masa isi va demola adversara ! si totusi nimik de arbitraj ?? in fine

Profu (1 comentarii)  •  16 iulie 2020, 15:22

Hai CFR! Nu lăsa *** politica sa îți ia fața. Buzarine, clonatule, "fa-ți un control, cap de bivol!"

Gogu (2 comentarii)  •  16 iulie 2020, 15:26

Ca de obicei, comentariile sunt mai bune ca articolul... Politica strutului tine romanii acolo unde sunt acum si ne face pe cei care vream alceva sa o taiem cat vedem cu ochii si sa stam departe...

Gogu (2 comentarii)  •  16 iulie 2020, 15:30

Apropos, D-nul Buzarin, ia legatura cu colegii tai si cadeti de acord vis-a-vis de articolul care subliniaza cele 7 puncte pe care Craiova le-a luat cu arbitrii : https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dan-petrescu-are-dreptate-arbitrii-o-fac-pe-craiova-campioana-7-puncte-in-plus-pentru-olteni-604654.html

Costinel (9 comentarii)  •  16 iulie 2020, 15:44

@florin , potentialul poate cu cateva transferuri ...poate , da ce te faci cu arbitrii , ca in Europa , astia nu tin cont de banii lui rotaru!! si iar o sa luati 3 sau max 4 puncte , da ce conteaza ...ati participat!!

Ciollo (5 comentarii)  •  16 iulie 2020, 16:00

"Oltenii au un mare avantaj: sunt mai mulți!"... Da, tata, muti da' prroosti. In alta ordine de idei, esti si tu un oltean.

Ciollo (5 comentarii)  •  16 iulie 2020, 16:05

"Cele două triumfuri ale CFR-ului, 2018 și 2019, sărbătorite decent, conform normelor occidentale, n-au implicat social altceva decât o masă de oameni strict limitată numeric."... Dupa mintea ta creata, daca nu am iesit ca *** pe strazi, suntem limitati numeric. Dar voi, oltenii, daca iesiti ca tampiiitii pe strazi fara nici un rost, cum va intitulati?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Somesan (1 comentarii)  •  16 iulie 2020, 16:38

Da intradevar sint mai multi cei care FURA la Craiova...craiolguta, craioveanu, cirtu Fura arbitrii...Fura ziaristii...Sa nu fure ardelenii Oltul sau sa SECe Oltul ca atunci sa vedem cum va numiti?

xstelu (16 comentarii)  •  16 iulie 2020, 23:18

Andrei F iar ai apărut mah oropsitule pesedeu si ***, tot nu te lași deloc maaaaaaaaaah Gica Contra?? Zi după mine, oooooiiiieeeee Pesedei! De trei ori, și astfel păcatele îți vor fi iertate!!! Zi maaaaahh, nu te voi!

romeo (1 comentarii)  •  17 iulie 2020, 14:18

buzarine neica du-te si te culca.....

Fane (87 comentarii)  •  17 iulie 2020, 16:12

Un atu important fara nici o ironie,calitatile terapeutice ale prazului,despre care am aflat nu de multa vreme.Vitaminele A,B,C,K,potasiul,calciul,magneziul,fierul, zincul,manganul,sodiul,siliciul.celuloza si amidonul.Are efect antiimflamator si antimicrobian.Nu mai insir si alte calitati imense. Nu sunt oltean dar datorita acestor calitati nu ezit sa consum periodic praz. vreau sa ma credeti ca nu glumesc sunt foarte serios.

Beowulf (4 comentarii)  •  18 iulie 2020, 2:12

Interesant ca acum cativa ani comentariile 'nord' vs 'sud' erau egale in injurii. Acum se pare ca 'nordul' castiga detasat. 'Sudul' pare ca a evoluat mai mult din privinta asta. Chiar nu inteleg de ce atata ura? Daca fotbalul in Romania ar fi la un nivel rezonabil as mai intelege. Avem vreo 3, 4 echipe de divizia C in Spania si in rest amatori. La fel ca si tara, fotbalul in Romania traieste din resturile aruncate din vest.

Beowulf (4 comentarii)  •  18 iulie 2020, 2:17

@Fane: omule esti criminal :))). You made my day.

Lute (1 comentarii)  •  19 iulie 2020, 9:54

Ca sa concluzionam , In Romania o singular echipa conteaza CAMPiOANA UNEI MARI IUBIRI ! Restul sant micimani STIINTA ALWAYS

Nică fără frică (17 comentarii)  •  19 iulie 2020, 21:57

Într-adevăr, oltenii sunt mai mulți pe teren. Sunt 14(cu arbitrii)!!! Alt meci câștigat de arbitrii la Botoșani!

Campioana unei mari iubiri (9 comentarii)  •  19 iulie 2020, 22:57

Universitatea Craiova tot mai aproape de titlu, restul ie calcan. Hai Craiova!

Ai Stiinta, ai campeonatu (6 comentarii)  •  19 iulie 2020, 23:07

Am vazut meciul la calorifer, da’ n-am rezistat decat un sfert de ora, se incalzise prea tare camera si mi-e iera frica sa nu ma lase inima de la atata aplomb care punea baietii pa teren, dar pana la urma a esit bine ca a marcat ai nostri din penalty. Domnu’ Alin, daca bate ai nostri in campeonat, trebuie sa mananci o saptamana numai usturoi cu ceapa, adica U Craiova. Hai baetii!

Achim (9 comentarii)  •  20 iulie 2020, 11:14

@ Ai Stiinta, ai campeonatu Cumpara-ti calorifer electric, multifunctional, cu mini ventilator pentru racorit camera. Pe celalalt canal vezi meciul in format 16:9, 4:3 e naspa, are benzi negre verticale, nu vezi tot terenul. In pauza meciului schimba canalul pe Animal planet, iti vin pinguinii cu uischi ice on rock. Io zic ca pe langa usturoi cu ceapa, domnu Alin tre’sa manance si putin praz, in onoarea lu domn Papura care a castigat cateva meciuri importante.

Vine campeonatu (1 comentarii)  •  20 iulie 2020, 16:22

@ Achim Uischi pe caldura asta? Trimite pinguinu cu vreo 2 beri cu aburu pe iele si mai stam de vorba. Bere de aia amara pentru barbati puternici care injura cat Plangaretu si Dinu la un loc.

Muica, suntem mai multi! (9 comentarii)  •  20 iulie 2020, 16:39

Domnu’ Buzarin, fara sa va laud vreau sa va felicit pentru titlu egzemplar pe care l-ati potrivit in mod ticluit, da’ am o nedumerire? La sportul asta castiga care ie mai multi?

Comentează