Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

De ce nu se mărită Dinamo?

Vânzarea clubului se tot amână, cumpărătorii par cu toții neserioși. Dar marfa e vreo picătură de rouă?

Permalink to De ce nu se mărită Dinamo?
sâmbătă, 6 iunie 2020, 9:44

Prin 2040, între al paisprezecelea și al cincisprezecelea val al pandemiei de coronavirus (care probabil că se va numi atunci COVID-39), când iarăși se va întrerupe fotbalul și știrile vor cam lâncezi, subiectul vânzării lui Dinamo va reveni puternic în actualitate.

Peisajul de peste 20 de ani
Probabil că atunci, în 2040, bătrânul și sleitul investitor Negoiță se va confrunta cu aceleași probleme ca și acum. Jucătorii vor cere cele 167 de salarii restante, se va spune că s-a ieșit din a cincisprezecea insolvență, s-a evitat al zecelea faliment, iar licența a fost luată cu greu, numai după ce suporterii au achitat a 240-a cotizație lunară (cam atâtea luni vor fi până atunci), de câteva sute de mii de euro, dar ei, suporterii cotizanți, nu vor putea să decidă, pentru că unde ați văzut voi, oameni buni, club la care să decidă suporterii? Ei să plătească, de decis tot Negoiță decide.

Investitorul anului 2040
La poarta clubului va bate atunci al 758-lea potențial cumpărător (cam asta e media, apar circa trei nume noi pe lună). Nou-sositul va fi un tip spectaculos. Între două vârste și, în premieră față de precedenții mușterii, care aveau domicilii banale în Spania, India, România sau în zona arabă, acest din urmă prinț al finanțelor planetare va avea domiciliul în Antarctica. Va lua ochii românilor, cărora le va spune că are mai multe fabrici de gheață acolo, pe care o colectează de la streașină, la fiecare răsărit de soare, adică o dată la șase luni. Formidabil! Ce idee de afaceri! Ce minte luminată!

A câta „cretinătate?”
După ce investitorul banchizelor va cere un audit, lucrurile vor trena o vreme, iar apoi, la scurtă vreme, se va descoperi că afaceristul e adânc vârât în blaturi, punând la cale aranjamente oneroase între echipele mai multor arhipelaguri din zona Polului Sud. Și firește că Negoiță, cu reumatismele inevitabile ale senectuții, ne va anunța, așa cum a făcut-o mai de fiecare dată, că totul a fost o „cretinătate”. Expresia îi aparține, dar se poate adăuga și „mai aveam să le-o dau și pe mama”. Tot din vocabularul acționarului de lângă Delta Văcărești.

O apă și-un pământ
Cumpărătorii lui Dinamo din epoca modernă și contemporană au eșuat lamentabil cu toții, imaginea lor fiind developată pe clișee situate între penal și caricatural. Indienii și arabii pe care-i țineți minte. Apoi, Viorel Cataramă, adică unul care după ce-a ratat tranzacția, s-a dus la Bărbulești să se infecteze benevol cu coronavirus. Alunecosul Toni Curea, care totuși, într-o vreme, nu demult, era credibil pentru patronii de club din România, din moment ce-i îndesau în buzunare comisioane grase. Să nu mai vorbim de spanioli. Cei ai canotorului aveau în cont doar 3.000 de euro, iar ceilalți căpușau piața blaturilor. Cum de la poarta lui Dinamo au bătut doar astfel de oameni?

Dar mireasa? Cum e mireasa?
Păi, iată cum: știau ce aveau de cumpărat. Știau că fata mare care a anunțat că vrea să se mărite nu e deloc fată mare. Că nu cumpără un pension de maici, ci un club pe care alifiile Levantului nu reușesc, în ciuda strădaniilor, să-l facă să arate altfel decât este. O marfă vopsită nu poate atrage decât fie amatori de chilipiruri, fie misiți care cred că, la rândul lor, îi pot păcăli pe alții. Nu se vinde Giulgiul din Torino, nici broboada Maicii Tereza, ci un club care după ce a scăpat de sub vipușca lată a generalilor antedecembriști, a încăput pe zeci de mâini murdare. Fata mare, mireasa din vis, e cusută cu ață albă, sau, în fine, alb-roșie. Nu doar acolo, jos, ci peste tot.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

andrei (3 comentarii)  •  6 iunie 2020, 11:20

Aline,ti-a trecut randul si pentru azi..ai luat banii,sa iti fie de bine,..dar unde este ziaristul?

Scorilo (9 comentarii)  •  6 iunie 2020, 11:46

Sau asta: mireasa provine dintr-o familie rău famată, al cărei cap e interesat să-și pună ginerele la tot soiul de cheltuieli prostești( gen echipă de femei) pentru a-și păstra statutul de cap cu creier puțin.

adi_stelistul (70 comentarii)  •  6 iunie 2020, 12:59

Marturisesc ca nu sunt impresionat de umorul articolului. Ce voiam e ca, din cate stiu, canotor e un sportiv din canotaj. Menendes a concurat la caiac-canoe, la caiac mai precis, deci cred ca ar fi un caiacist.

Costel (2 comentarii)  •  6 iunie 2020, 14:47

Ce se întâmplă cu Dinamo s-a cam tot întâmplat în România în ultimii 30 de ani. Craiova, Rapid, Dinamo sunt doar unele dintre victimele de succes ale "oamenilor de fotbal" din România. Bani puțini investiți sau deloc, tunuri mari date pe principiul "hai să mai dăm o țeapă că ăștia nu se prind", profit pe termen scurt cu orice preț. Fotbalul a murit în România.

Ion (2 comentarii)  •  6 iunie 2020, 17:53

Esti prea prost buzunarine.port ilegal de creier.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  6 iunie 2020, 19:27

Comparind Dinamo cu o masina comunista care in vremurile ei bune chiar participa la raliuri internationale, dupa o perioada fara reparatii capitale la motor si caroserie a ajuns doar un scrap... Un scrap nu il poti vinde. Il poti duce la cimitirul de masini unde daca nu stiati in Occident daca o duci pe roti si nu remorcata poti primi 200-300 dolari.Pt ca poate totusi mai gasesti ceva pe la ea.... Daca ai insa sa zicem amenzi neplatite tot nu scapi si poti ajunge la tribunal. Deci daca sa zicem ca iei din scrap 200 dolari si platesti amenzi de parcare sau alte contraventii rutiere de sa zicem 1000 dolari ajungi mult pe minus. Deci cind negoita zicea ca vrea sa dea Dinamo pe 1 leu, dolar sau euro nu-si dadea seama ce spune.... Chiar si atunci el voia profit de 1 leu, dolar sau euro cind de fapt el ar trebui sa fie pe minus cu citeva milioane. Problema este ca toti stiu asta... Mai vine cineva sa-ti vada masina eventual echipa ca ai dat anunt pe site dar nu va face nimeni nici o afacere.....Ce fac eventuali suporteri??? Sunt ca niste copii ai vecinilor care-ti mai lipesc un sticker de la guma pe ea crezind ca o vor face mai frumoasa... Nu fac in principiu nimic decit continua o agonie perpetua.

rokyus (1 comentarii)  •  6 iunie 2020, 21:39

Nu vrea nasu' Negoita!

Ilie (57 comentarii)  •  7 iunie 2020, 21:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan ghe (1 comentarii)  •  8 iunie 2020, 9:05

parerea mea este ca nu vrea sa vanda ,pentru ca e o vaca de muls atata timp cat noi suporteri dam bani

Caragiale (3 comentarii)  •  8 iunie 2020, 16:05

Nenea Buzarin, iti raspund cu o intrebare: Ecoul de la Rin ti-a spus ca Dinamo este de vanzare? Glumesti, desigur.

Misterul rezolvat (1 comentarii)  •  8 iunie 2020, 22:29

Se marita Mona, apoi urmeaza nunta Zamfirei. Daca-i blocati valizele cu valuta lui Pornel Vinu, aveati acum bani pentru mireasa din groapa. S-a dus sezonul nuntilor, vino la toamna, baietica!

Urod (55 comentarii)  •  9 iunie 2020, 5:36

Mireasa nu prea mai e mireasă ca a trecut prin prea multe mâini... Circul vânzării o va afecta și mai mult pe Dinamo. Primul a fost acel Florică care a venit cu un pamblicar arab , după care spaniolii...!!! ... Ce sa caute spanioli în România...?!!!!... terminaseră echipele din Spania și acum au găsit aici un mare El Dorado...!!!!... Sa fim serioși... După care, apar fanii care o fac pe detectivii ca nu cumva cineva sa murdărească mireasa. !!!!... Fanii sa găsească urgent pe cineva foarte important și să-l pună în fruntea proiectului lor...au făcut ceva extraordinar dar riscă să se dezumfle repede și în final sa se piardă și banii aduși de ei. Sunt încă foarte mulți oameni care ar da bani regulat dar care n-au garanția seriozității și a succesului acest proiect. LA ACEASTA ORA DOAR FANII O POT SUSȚINE PE DINAMO... EI SUNT CEL MAI SĂNĂTOS CUMPĂRĂTOR.... Cu 25-30 de mii de susținători și cu 4 pachete de țigări(vorba lui Negoiță) pe luna cotizație, se fac banii necesari pentru o echipa foarte solidă financiar, la care se mai adaugă drepturi TV și altele....

Comentează