Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Urgența s-a terminat, alerta și aberațiile continuă

Fotbalul trebuie să fie mult mai aseptic decât restul vieții. Toată lumea se revoltă, de la campionul mondial Deschamps la compatrioții noștri cu crampoane

Permalink to Urgența s-a terminat, alerta și aberațiile continuă
sâmbătă, 30 mai 2020, 9:25

Chiar dacă e cetățeanul unei țări care a suspendat campionatul, marele Didier Deschamps se miră de aberațiile fotbalului, acolo unde el deja se joacă. Cel care a câștigat titlul mondial atât ca antrenor, cât și ca jucător (doar Beckenbauer și Zagalo au mai reușit performanța!) se uită la Bundesliga și nu înțelege de ce jucătorii de rezervă trebuie să stea în tribună cu măști pe față, la niște scaune distanță unii de alții, iar cei de pe teren se pot duela cu toate mijloacele fotbalului, de la coate la ghionturi și îmbrânceli.

Nu trebuie să ai palmaresul lui Deschamps ca să pricepi mecanismele stranii ale acestei sere dezinfectate. Nimeni dintre trăitorii contemporani nu înțelege.

Grija statului român

Ocrotitor cum îl știm, statul protejează fotbalistul. Îl testează, îl ține izolat, îl obligă să mănânce din caserolă, după două săptămâni de cantonament îi mai impune, într-o primă fază, încă două. Protocolul e de neînțeles, deși se poate schimba de la o oră la alta, ba chiar ar trebui să se schimbe. Fotbalistul trebuie să stea în cantonament (obligat de Stat, nu de antrenor) dacă stau în cantonament și angajatul de la hipermarket, și vatmanul de pe tramvai, și polițistul din intersecție. Și ei interacționează cu semenii, și ei pot transmite virusul.

Cum de la 1 iunie aria libertăților se lărgește, barmanul care pune berea în halbe la terase, bucătarul care prepară mult gustata ciorbă de burtă, ospătarul care cu o mână aduce comanda și cu cealaltă (sau cu aceeași) strânge bacșișiul, toți aceștia ar trebui să fie la fel ca fotbaliștii, testați și ținuți în cantonamente.

Poftiți la spectacol!

Tot de la 1 iunie, se vor putea organiza spectacole în aer liber cu cel mult 500 de privitori. Distanțați, mascați, dar firește că netestați. Despre ce fel de spectacole vorbim? Vreun concert simfonic? Nu se prea pretează la parcuri, intră ciripitul vrăbiilor peste viori. Vreun teatru? Greu de crezut că vom vedea Hamlet în Herăstrău vreodată.

Cu indicația expresă ca asistența să nu se ridice de pe scaune, se vor produce trupe rock, pop, soliști de muzică ușoară, populară și, fără îndoială, nelipsiții maneliști. Adică fanii lui Salam își pot pune masca pentru a-și admira idolul, însă fanii lui Budescu nu. Acolo, la acele concerte, există sunetiști, cărători de boxe, rupători de bilete, cărora nu le-a făcut nimeni testul COVID-19, în timp ce fotbaliștii au devenit de câteva săptămâni încoace cele mai testate persoane din țară.

Are și fotbalul hibele lui

Poate că totuși fotbalul își merită soarta de a se afla printre domeniile cele mai restricționate, pentru că regulamentele sale sunt nepermis de evazive. Răzvan Burleanu spune senin că nu se pot aplica sancțiuni nici celor de la Dinamo, care au plecat din cantonament mai devreme decât trebuia să plece, nici celor de la Rapid, care erau pe teren mult mai mulți decât ar fi trebuit să fie. E vorba despre lipsa sancțiunilor sportive, nu administrative.

De exemplu, austriecii, care au regulamente făcute de specialiști, nu de politruci milenariști care au fost la primul meci din viața lor după ce s-au angajat la Federație, au depunctat liderul Linz de nu s-a văzut, pentru o pricină similară cu a Rapidului. Noi ridicăm din umeri, spunem că e interzis, dar nu spunem și ce pățim dacă nu respectăm interdicția. Habar n-avem că legea fără sancțiune își pierde forța de lege.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Simeone (44 comentarii)  •  30 mai 2020, 11:20

In Romanica chiar daca ar fi anumite sanctiuni, dupa aplicarea lor, dupa o perioada de timp, toate aceste prevederi ar deveni neconstitutionale, ceea ce presupune ca orice dispun autoritatile sunt fara rost. Dar ei isi iau salariile imense de parca ar ajuta cumva ceva sau pe cineva.

Mozzie (12 comentarii)  •  30 mai 2020, 11:21

Nu s-a intamplat ca de la barmani sau bucatari sa fi izbucnit o pandemie care sa fi infectat o regiune intreaga, sute de mii de oameni, zeci de mii de morti... De la fotbal s-a intamplat, vedeti Lombardia. Din acest motiv ochii sunt pe fotbal, nu stiu daca e corect sa ne facem ca am uitat si s-o facem pe nedreptatitii. Un pic de prudenta in plus nu strica, nu i-a arestat si torturat nimeni pe fotbalisti, pe suporteri, asa cum ar rezulta din tonul diferitelor comunicate, mai mult sau mai putin oficiale.

adevaru golutz (1 comentarii)  •  30 mai 2020, 13:05

dublu standard. romanii pleaca pe rupte la munca afara. asa doreste germania care a facut "vraji" pe la bruxelles sa poata gasi o fisura si a gasit. ca niste animale pe contracte umilitoare cu aprobare de la "imparat" toti s-au conformat chiar daca suceava era in carantina. iata ca azi apare fotografia lui orban in zaiafet mare... lejer omul fara masca cu tigara in mina aprinsa in biroul lui acompaniat de al te ***. si cind te gindesti ca unora le-au murit cei dragi si nu au putut sa ii duca pe ultimul drum. cum se numeste asta? nu doar dublu standard al respectarii legilor ci si prostie si felul cum nu-si iubesc acceste facaturi poporul. dar... si fiecare popor isi merita conducerea lui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane (87 comentarii)  •  30 mai 2020, 13:42

Ce nu e de inteles? Cei care joaca se intalnesc cateva secunde intr-o faza ,iar virusul poate infecta in 10-15 minute (daca nu il scuipi direct pe fata) pe cei care sunt apropiati.

Caragiale (3 comentarii)  •  30 mai 2020, 15:04

Lu varu’ virusu’ ii place forbalu’, asa incat forbalistii nu o sa fie infectati, da’ voaieristii care aglomerau tribunele mai bine sa rontaie o bere, tolaniti pe canapea. Asteptam ca nenea cu nume de porti sa ne injecteze pe toti, ca sa-l aplaudam pe Ianis cum rupe gates-urile adversarelor lu’ Rangers.

Caragiale (3 comentarii)  •  30 mai 2020, 16:32

Nepotu’ Ianis vrea tricoul cu numarul zece, adica perfectiunea. Iel e mai mult ca perfectu', merita numarul 100.

Un oltean (28 comentarii)  •  30 mai 2020, 18:21

Aline, nu inteleg de ce inca mai scrii pt gsp-ul asta...a devenit un fel de Antena 3 in cardasie cu can can-ul...

motanul incaltat (199 comentarii)  •  30 mai 2020, 19:01

Eu as zice sa va obisnuiti cu tot felul de restrictii de neinteles.... Au inceput in 2001, cu asa zisele atentate teroriste unde in aeroport trebuia sa-ti scoti cureaua de la pantaloni----era pericol sa te spinzuri cu ea sau sa iei la bataie vreun vames ????-pina la aceasta pandemie-un master piece al idioteniei unde ai drepturi mai putine decit un sclav...Tu ca "om liber" ca pt cei de la butoane nu e nici o problema. Decit ca te-ai putea razvrati la un moment dat.

xstelu (16 comentarii)  •  31 mai 2020, 0:03

Adevaru golgolutz.mah nu adevaru'e gol golut ci creierul.N ai ce i face,nu l poti schimba...

JFM (79 comentarii)  •  31 mai 2020, 6:17

Inainte sa o faceti pe nervosii cu "restrictiile de neinteles" mai bine v-ati uita spre China acolo unde o zona intreaga, 100 mil oameni, au fost reintrodusi in carantina pe motiv de reaparitie a unor noi focare de infectie. Daca nu puteati sa duceti aceste "restrictii", inconveniente, nu trebuia sa mai cereti reluarea campionatului. Nu sunteti in stare sa va tineti jucatorii sub control si sa le asigurati masurile de protectie reglementate atunci de ce ati mai plans prin presa ca musai sa se reia campionatul ca altfel se scufunda pamantul. Stai sa vedem, sa n-auzim vorbe ca vi s-au infectat jucatorii cei mai scumpi si ca nu-i mai puteti vinde din cauza asta. Pentru ca un jucator infectat chiar daca se vindeca "total" el ramane cu sechele pe termen mediu si lung, la aparatul respirator. Cine-ti mai da zeci de milioane pe el? NIMENI! Daca iei 1-2 mil sa zici ca l-ai apucat pe Dumnezeu de picior.

itu52 (51 comentarii)  •  31 mai 2020, 10:39

Simptome clare de diversiune, din păcate ce se întâmplă acum seamănă cu ce îngroapă pisica pentru a se da ecologistă. Am intrat în perioada în care nu are rost să cauți răspunsuri la ce se învârte în jurul tău. Pentru a nu pica în sminteală, dacă nu ai pasiuni salvatoare, o treci pe misticism, pe TvAS, pe Etno sau Agricultură. Totdeauna în spatele diversiunii (aici socială) stau lucruri foarte serioase. Nu se joacă nimeni cu mintea oamenilor fără a avea un motiv temeinic. Societățile puternice nu se pun ușor în standby. Pentru a reuși acest lucru ai nevoie de forță, de multă organizare și acordul tacit al majorității. Probabil ceva este putred în lume și-a trebuit intervenit. E multă poveste în treaba asta, vor apărea variante și variante, dar niciodată cea adevărată. Întrebarea care se pune este dacă va persista stigmatul social pe care „împricinații” l-au dobândit, sau vorba CTP_ului, deși ai fost tratat, rămâi cu discriminarea? Uite așa lozinca „omul nou” pusă în bâlbele odiosului, capătă dimensiuni reale și se dovedește a fi o treabă greu de realizat. 🤞

Durden (126 comentarii)  •  1 iunie 2020, 10:18

Gata baieti, scoateti mastile si faceti hora in tribune si pe banca de rezerve ca nu intelege unchiu buzarin medicina primara!

Maxentiu (42 comentarii)  •  2 iunie 2020, 15:37

Buzărine, n-ai cu cine bre, n-ai cu cine. Ăștia de comentează pe-aici sînt așa dresați de „știrile oficiale” încît umblă și prin casă cu botnița pe față, ba se mai și laudă că așa salvează planeta. Dacă mîine le-ar zice Nelu Tătaru să umble în 4 labe ca să „lupte contra virusului” s-ar conforma imediat.

Vio (1 comentarii)  •  2 iunie 2020, 22:12

Daca joaca nemtii noi de ce n-am putea juca , daca se joaca de ce trebuie sa respectam legile , reglementarile data fiind situatia ca fraierii de nemti ...!?

Comentează