Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cel mai dorit dintre pământeni

Noul selecționer nu trebuie să fie în niciun caz varianta cea mai la îndemână

Permalink to Cel mai dorit dintre pământeni
joi, 21 noiembrie 2019, 12:06

Când numești antrenorul echipei naționale trebuie să-ți asumi toată răspunderea. Nu Comitetul Executiv să și-o asume, nici Comisia Tehnică. O singură persoană răspunde pentru omul ales. Președintele Federației! Restul, comitetele, comisiile, sunt doar ascunzișuri comode, acte paleative, care mângâie un bolnav (da, echipa națională a României suferă, nu trebuie să ne ascundem!) în loc să-l vindece. Răzvan Burleanu trebuie să știe de la început ce vrea, pe cine vrea. Și să se ducă drept la țintă, cu propuneri concrete, fără teama că ar putea fi refuzat. Și dacă va fi ca primul ales să nu accepte, numărul unu federal trebuie să comunice public motivul refuzului și apoi să acceseze numele următoare de pe lista sa.

Modelul olandez

Un fotbal care a luat un titlu european și a jucat trei finale mondiale începuse să nu mai aibă rezultate. A fost acel 5-1 furibund contra Spaniei de la Mondialul din 2014 și apoi un declin brusc. Necalificări la Euro 2016 și CM 2018. Greu, extrem de greu de suportat! Ce-au făcut olandezii? Au luat pe cine au găsit la îndemână, liber de angajament, dispus să vină doar pentru a continua mediocritatea? Nu! S-au dus țintit la Ronald Koeman! Fostul libero putea alege orice altceva, inclusiv Barcelona, care-i tot făcea avansuri, dar a mers la echipa națională. Revirimentul a fost imediat. Traseu excelent în Liga Națiunilor, calificare fără emoții la Euro 2020. Și regăsirea acelui fotbal total care a definit întotdeauna „portocala”.

Ce-i propunem?

Dacă începem cu bălmăjeli, nu facem nimic. Cu compromisuri de tipul „vino pentru baraj, un meci sau două, apoi pentru turneul final, dacă ne-om califica, și dacă iese bine în vară, atunci facem un contract pentru doi ani”. Asta e un fel de târguială gen Piața Matache, sectorul de zarzavat pălit. Burleanu trebuie să știe din start ce propune și cui propune.

Amintiri cu Mircea Sandu

Dacă-l dorește pe Dan Petrescu, Burleanu să-i impună să lase CFR-ul din iarnă, să vină la națională fără presiunea barajului, pentru doi ani plini. La fel, dacă-l vrea pe Hagi. Să-și asume posibila legătură a acestuia cu Viitorul, dar să-i definească reperele. La fel cu oricine altcineva.

Să privească înapoi și să observe că Mircea Sandu a numit de fiecare dată pe cine a vrut el, fără să se consulte cu Kassai sau cu altcineva din apropiere. Dacă l-a vrut pe Pițurcă, l-a pus pe Pițurcă și și l-a asumat. Dacă l-a dorit pe Iordănescu, la fel. A știut că Piți e ursuz și încăpătânat, că Nea Puiu e milităros, că Boloni are ciudățeniile sale, că Răzvan Lucescu nu e suficient de experimentat, dar a preluat în totalitate răspunderea pentru fiecare numire. La echipa națională nu e cu nimic diferit față de un club, unde normal e ca patronul să te numească și tot el să te dea afară. O fi cam totalitar, cam nedemocratic, dar încă fotbalul nu se conduce după leadership și alte abureli corporatiste, ci după propriile sale reguli, cu riscul ca acestea să le pară unora anacronice.

Cum stă treaba cu Mirel?

Dacă va fi ca Rădoi să fie cel ales, atunci el nu trebuie să simtă nicio secundă că e varianta de fugă. Cea mai comodă, cea mai la îndemână, cea mai ieftină și, eventual, într-o malignă simbioză între prima reprezentativă și lotul U21. Dacă Mirel va veni la echipa mare, atunci va trebui să lase în secunda doi „tineretul” altcuiva. E obligatoriu să i se spună clar că a fost dorit în mod expres, că i se dă credit total, că Federația își asumă lipsa sa de experiență, dar că are încredere că va depăși acest neajuns. Fără acest discurs public din partea lui Răzvan Burleanu, Mirel nu va avea niciodată impresia că s-a așezat pe scaunul său, ci pe un loc liber din tramvai pe care nu dorea să se pună nimeni!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Gordon Ziggy (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 12:33

Inca un mandat pentru Burleanu, unica solutie! Cu respect!

anonim (3 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 12:55

Pe Mourinho tocmai l-am ratat. Wenger la fel. pochettino e arvunit. Poate Allegri că e liber.

Tesla (6 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 13:03

Imi pare rau, ai dat-o in balarii cu exemplul Olandei. Dupa Van Gaal, la nationala oranje au antrenat fara succes Hiddink (ajuns la varsta pensionarii), nepriceputul Blind senior, Advocaat si abia in cele din urma Rambo Koeman, care in opinia mea era pregatit pentru acel rol dupa despartirea de Southampton. Printre putinele lucruri pozitive pe care le avea, Mircea Sandu a fost om de fotbal, ce putem pretinde unui politruc ca Burleanu? Camataru l-a “turnat” la Securitate pe Marcel Raducanu, impreuna in comisia federala; calaul si victima umar la umar, viata bate filmul. Ce moralitate pretinzi din partea acestui birou federal? Terminati frate cu Radoi, lasati-l sa acumuleze experienta, NU este pregatit pentru acest delicat rol.

itu52 (51 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 13:08

Reținem propunerea lui Petrescu, e tot un fel de Contrescu, un pic mai calculat și ambițios. Înjură mai vârtos, dar în internațional nu are succes, ”albitrii” îl cam neglijează, nu cedează presiunii. Toată lumea caută formator de echipă, Petrescu umblă după afirmați și se bazează pe străinii cu care a lucrat. Mi-aș indrepta privirea spre Isăilă, el a pornit U21. FRF l-a avut în ogradă, poate descinde un studiu de competență, echilibru și experiență. Adunați repede cât mai multe nume, întocmiți o grilă de test sportiv și extrasportiv(are țara instituții). Repede că trece trenul, vine pauza competițională și nu ar strica câteva meciuri amicale că e multă sălbăticie la echipă. Hai(da), gazetari din toate colțurile țării uniți-vă, gloria cu noroiul a luat-o Arghezi. Hai, că FRF doarme, dați-le o mână de ajutor, poate vă dau o bere. Deci, de ce nu Isăilă, pe 1-2 meciuri și-om mai vedea. Fără presiune și imixtiuni. Problema Burleanu atothotărâtor și știutor e depăsită, baiul e că schemele FRF sunt neputincioase, sărace în material, sunt un fel de azil cu rentieri al căror singur merit este că au „fost” cândva.

Emilian (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 14:26

Corect ! Felicitari pentru articol.

Adi (126 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 17:31

cum adica mircea sandu "si-a asumat"? imi poti da un exemplu concret ce si-a asumat? eu nu imi aduc aminte nici o consecinta negativa pt el, dupa nici un esec

?????? (286 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 19:09

Opinați că și acea cheltuială pentru schimbarea gazonului de la stadionul din Craiova ar fi avut un efect nefavorabil și în privința rezultatelor echipei naționale, cheltuială pentru schimbarea gazonului neprevăzută, care nu era inclusă în programul de cheltuieli din acest an , rezultatele echipei naționale de fotbal fiind negative după schimbarea gazonului la stadionul din Craiova, probabil nefăcându-se și o verificare amănunțită a cauzelor ce ar fi determinat schimbara gazonului, pentru stabilirea responsabilităților referitoare la deteriorarea gazonului, până să se fi îndeplinit termenul stabilit pentru folosință, prin proiectul de execuție a lucrărilor de la stadionul din Craiova, ?

?????? (286 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 19:18

Ați remarcat și dacă solicitarea insistentă a lui Victor Pițurcă ,de schimbare a gazonului la stadionul din Craiova, ar fi diminuat "potențialul de exprimare fotbalistică", pentru a cita din exprimările lui Victor Pițurcă, al jucătorilor convocați de la CSU Craiova, ?

?????? (286 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 19:29

Deci, cum ați comenta și despre faptul că Victor Pițurcă ,ce insistent ,solicită să se dea banii pe iarbă verde și iarbă sintetică, ?

MZM (48 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 20:21

Da, si eu cred ca Petrescu este solutia ce mai buna, cu un contract pe minimum 2 ani, dela 1.01.2020, indiferent de rezultatul barajului din martie viitor.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 1:21

Cu asumarea asta e ceva in neregula.... A fost un film dupa 300,in care o regina voia cu orice pret o victorie cu grecii intr-o batalie care urma sa aibe loc... Intreaba : cine poate sa-mi aduca victoria cu grecii??? Un conducator iese in fata si spune ca el.... Urmeaza batalia in care grecii nu prea aveau nici o sansa dar printr-o manevra excelenta si o lupta extrema inving..... Ce face regina cind afla ca a pierdut lupta???? Ii taie capul comandantului care-si asumase rolul victorie dar esuase... Cam asa vad eu asumarea a ceva.... Ok nu prin taierea capului ca nu se mai practica dar nici doar vorbe goale..... Barna de ex a pierdut alegerile lamentabil dar ramine seful USR ca asa au decis unii. El insa si-a asumat toata raspunderea ca nu il durea gura s-o faca. Ma lasi?????

?????? (286 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 15:12

Petrescu a retrogradat și în China fără Traore, Culio, Camora, Vinicius, Arlauskis,?

?????? (286 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 15:23

@Opinați că meciul din Islanda ar trebui pregătit de Hagi care să îl aibă secund pe Rădoi și eventual și următorul meci, dacă vor reuși un rezultat pozitiv, ?

?????? (286 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 15:39

@Deci remarcați că și faptul că Gheorghe Hagi și Rădoi au lucrat cu cei mai mulți dintre jucătorii selecționabili, ?

Ilie (57 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 15:46

Adevarul e ca tu te pricepi bine in ale conducerii in a da sfaturi, buzarine. Tot nu vede nimeni ca cel mai salvator tot un antrenor strain ne-ar trebui ? Unul care sa nu aiba nicio legatura cu sistemul infect intern.

Comentează