Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

2-7 și alte povestiri

S-a spus după scorul de la Londra că Liga Campionilor ar fi ajuns un fel de Cupa Satelor. Înseamnă că și Campionatul Mondial e tot Cupa Satelor, cu acel 1-7, tot cu nemții la comandă

Permalink to 2-7 și alte povestiri
joi, 3 octombrie 2019, 11:40

E plin peisajul de expresii tocite despre nemți. Că ei câștigă tot timpul, că poți fi sigur că i-ai bătut doar după ce au plecat de la stadion. Basme, maestre Gary Lineker! Bayern v-a dat cu terenul în cap (nu uita că și tu ai jucat niște ani la Tottenham) pentru că oamenii de acolo, Uli Hoeness, Rummenigge, poate chiar și Niko Kovac, s-au prins că în fotbal s-au schimbat epocile. Că se joacă în mare viteză, că deceniul esteților Robben și Ribery a trecut, iar acum e timpul extremelor-turbo, Coman și Gnabry. Care se strecoară printre stâlpii de telegraf belgieni din apărarea lui Spurs, iar Lewa se inventează ca virtuoz la peste 30 de ani și dă mingea cu călcâiul peste bietul Vertonghen.

Istoria unei cifre

Pentru istoria fotbalului german, acel 7-1 din semifinala de la Belo Horizonte cu Brazilia e mai important decât însuși titlul mondial cucerit în fața lui Messi câteva zile mai târziu, pe Maracana. Prin 2015 am intrat într-o librărie muncheneză de lângă Marienplatz și am zărit o carte groasă despre Mondialul pe care Deutschland abia îl câștigase. Editată de Suddeutschezeitung, în condiții impecabile, ca la nemți. Despre finală erau vreo 20 de pagini, cu poze.

Oktoberfest

În schimb, semifinala cu 7-1 avea dedicate peste o sută de file. Finala a fost ceva obișnuit, în schimb măcelul de la Belo Horizonte merita antologat pe măsură. La fel se va întâmpla și cu acest 7-2. Berlinezului, hamburghezului sau munchenezului îi plac dimensiunile. În aceste zile, prin Marienplatz trec milioane de oameni. E Oktoberfest, iar toată lumea preferă cârnații groși și halbele mari și grele ca acest sonor 7-2 al lui Bayern.

Ce se gătește la Real?

Părăsim Bavaria pentru a merge pe Bernabeu, unde Realul arată multă suferință, dar și mulți grași. Hazard arată cam ca Bănel în prag de pensie, la Făurei. Intră și Marcelo, cu alura lui Eric (am fundul mare, așa suntem noi, brazilienii, a spus decarul-rezervă al Viitorului). Casemiro, cu tot golul dat, are fălcuțe, iar deasupra elasticului șortului nu prezintă pătrățele, ci dictando.

Până și uscatul Modrici pare să se mai fi împlinit, destul ca să piardă acea minge după modelul Bălașa-FCSB. Iar Courtois face indigestie la pauză și rămâne la vestiare, cu mâna pe sulul de hârtie igienică. Cine e nutriționistul lui Real? Ce se gătește acolo? Ciorbă de burtă, mici și papanași? Și-au luat bucătar român? Au pierdut cheia de la sala de forță? Sau se zugrăvește și e închisă?

Unde sunt turcii Împăratului?

La Istanbul, Florin Andone a jucat o jumătate de oră, ceea ce nu e deloc rău. Chiar dacă Galata a pierdut meciul cu PSG, e bine să simți de aproape respirația lui Thiago Silva sau Kimpembe. Altceva surprinde însă. Între 2013 și 2017, când a fost selecționerul Turciei, înainte de Lucescu, Fatih Terim s-a jeluit, mai amarnic chiar decât Mircea Lucescu (da, așa ceva e posibil, chiar dacă foarte greu) că marile cluburi preferă jucătorii străini, iar el n-are ce să selecționeze.

Ei bine, aflat acum pe banca Galatei, Luminăția Sa n-a băgat în primii 11 picior de turc! Și primele două schimbări (printre care și Florin) au fost tot străini. Abia pe final, în minutul 77, a apărut Bayram, singur împotriva Creștinătății.

Sârbii și banii

Crvena Zvezda surprinde din nou și, după victoria cu Liverpool de anul trecut, bate acum pe Olympiakos. Cum de ei pot și noi nu? Păi, iată cum. Decarul lor, liliputanul Marco Marin, cel care le face tot jocul și care e trecut prin Bundesliga și pe la Chelsea, e plătit cu 800.000 de euro pe an.

Și dacă-i dai atâta vedetei, celorlalți nu poți să le dai doar o sută de mii, ci măcar vreo trei-patru sute. Banii pentru aceste salarii inimaginabile în Balcani îi oferă sponsorul, furnizorul rus de gaze al întregii Europe. Numai că dacă vine un astfel de sponsor, e greu de crezut că el e de acord cu sunatul pe bancă și cu datul cu tămâie. Sunt gaze, iar șandramaua poate sări în aer!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

daniel (37 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 12:06

daca nu gresesc, Bayern a mai castigat pe la Arsenal, cu 7-1 sau 7-0 acum cativa ani, iar Tottenham, a mai pierdut cu 0-8 in fata lui FC Koln prin 1995...mai sunt din astea...

marin (6 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 12:16

vise taica, vise..... atentie la Feroe!

cneius (30 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 13:47

Da si Arsenal a mai pierdut asa, Tottenham, AS Roma, etc. Astea sint genul de meciuri in care iti intra tot !

sanatate (1 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 15:06

Haha, amuzant editorial, in perfect stil Buzarin. Aline, radem, glumim, la noi dupa “tunul” calificarii in grupele Champions, patronii au incasat banii si au falimentat cluburile, Steaua Rosie are (daca nu ma insel) 20 milioane € buget pe acest sezon. “Banii atrag bani”, dupa calificarea din sezonul trecut, plecati din primul tur preliminar, au repetat isprava si de aceasta data. La sfarsitul actualei editii de Champions, rosii din Belgrad vor trece pe la casieria UEFA sa-si incaseze meritatul premiu. Sunt convins ca o parte importanta din acel premiu va fi reinvestit in jucatori, “pofta vine mancand”.

Tyn (2 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 15:08

Desi tot nu sunt de acord cu tine despre faza lui ramos cu Salah din finala UCL, trebuie sa mi scot palaraia fata de finalul apoteotic al articolului ! Felicitari domnule ziarist.

Cornel (4 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 10:02

Cam așa... Cât timp sportul este... industrie, înseamnă bani. Restul este... cancan.

Durden (126 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 14:04

"s-au prins" aia de la bayern de modernizarea jocului?! ei care au asteptat sa iasa la pensie robben si ribbery, care altfel inca jucau?!ei care nu au mai facut nimic notabil in europa de nu stiu cati ani? fix impotriva lui tottenham care acum cativa ani a fost printre primele echipe care au impus stilul asta de pressing continuu si recuperare rapida a mingii? cateodata ma intreb daca ai vazut in viata ta vreun meci de fotbal din afara romaniei...

Iuden (1 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 15:05

@ Durden Mai nevinovatule, pe vremea cand Bayern cu Heynckes la timona practica un fotbal agresiv prin pressing avansat si schimbari de roluri, triumfand in finala de Champions League, pintenatii tai erau niste cocosi zburliti de smotocelile pe care le luau in Premier. N-ai treaba cu fotbalul, mai esti si tare in clanta cu un ziarist care a vazut mai multe meciuri decat poti tu numara. Spurs a fost DEMOLATA de Bayern, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (286 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 19:01

Cum ați comenta despre faptul că selecționerul Contra mai avea ca variante, Cristian Manea, Florin Ștefan, Andrei Burcă, Denis Man, Rotariu, chiar și Pașcanu, pentru partidele cu Faroe și Norvegia , Hâncă, Grozav ,? Remarcați și că , Chiricheș, Bordeianu ,Deac și chiar și Benzar, nu au arătat o formă deosebită în partidele mei recente, ?

?????? (286 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 19:12

Opinați că selecționerul că slecționerul Contra ar putea intenționa să joace și cu Norvegia cu sistemul cu 5 fundași, după cum a făcut selecția de jucători, ? Remarcați și că Burleanu ar fi declarat , așa cum anunță alte publicații sportive că, așteaptă o victorie cu Faroe și un rezultat bun de la partida cu Norvegia, care să mențină echipa națională în competiția pentru calificarea la Campionatul European, ?

?????? (286 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 20:18

Propuneți o formulă de joc, pentru partida cu Norvegia, dintre jucătorii pe care i-a convocat Cosmin Contra, Radu- Mogoș, Nedelcearu, Bancu- Răzvan Marin, Adrian Rus, Cicăldău, Hagi, Coman- Pușcaș, Cheșeru, ?

?????? (286 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 22:44

Corectură, Keseru , ?

Comentează