Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Făureiul, Colchesterul și Sănătatea fotbalului

Aceste echipe minuscule ne transmit că ne uităm în continuare la un sport, nu la un plan de afaceri cu bilanț contabil la final

Permalink to Făureiul, Colchesterul și Sănătatea fotbalului
sâmbătă, 28 septembrie 2019, 1:38

„Ce echipă avem!/ Ne place să bem,/ Să sărbătorim/ Cu bere și vin/ Clipa ce-o trăim!”. Niște băieți în alb și verde, „virușii” de la Sănătatea, cântă în vestiar.

Se bucură de eliminarea deținătoarei Cupei. Dar s-ar fi bucurat de fotbal și dacă ar fi pierdut cu 0-4. Mulți au început să încărunțească. Patronul lor, la 55 de ani, s-a trecut și el pe foaie. Gândea, probabil, că la vreo 3-0 pentru Țâru și Eric, intră și el două-trei minute. La 1-0 pentru „virușii” săi, nu și-a mai permis să compromită rezultatul.

Programul „bătrâneți liniștite”

Când ai 38 de ani, sau 40, sau 41, terenul la dimensiuni maxime de pe Cluj Arena ți se pare infinit. Aproape că-ți trebuie binoclu să bați de la o poartă la alta. Bine, în pragul celui de-al cincilea deceniu de viață, nici vederea nu mai e ca la douăzeci de ani. Pentru Dan Matei, de exemplu, titlul cu Urziceniul din 2009 e o amintire relativ proaspătă. Povestea sa e mult mai veche, vine din anii în care, la Bistrița, nea Jean era încă verde.

Tilincă încă ține minte pasele pe care i le dădea Dorinel Munteanu, iar Ionuț Rada nu uită că a fost „uefantastic” la cea mai mare performanță românească de club de după Revoluție. Niciunul dintre ei nu joacă la Sănătatea pentru bani. Ci pentru fotbal, pentru mișcare, pentru berea și vinul despre care se vorbește în acel șlagăr de vestiar.

O lecție

Poate nu întâmplător, la câteva zeci de ore după ce a mitraliat pe toată lumea la ultima conferință de presă, Hagi a pățit ce-a pățit la Cluj. Bine, nu el în persoană, echipa lui. Poate că s-a ajuns într-un moment de preaplin nervos, de maximă surescitare, de comportament mult prea electric, prea curentat, care se descarcă la fiecare atingere.

Oricât ai investi în fenomen, oricâți jucători ai fi produs, orice rol imens ai fi avut în istoria ultimelor decenii, nu trebuie să uiți că fotbalul are nevoie de acest fel de pori, prin care să respire. Prin care să-și scoată din celule acea tensiune care aproape că-l face să explodeze. Poate că nu întâmplător divizionara a treia se numește Sănătatea. E ca o rețetă cu care intri pe ușa farmaciei, să-ți cumperi leacurile care-ți trebuie.

Mama Nicoliță și portarul flămând

La fel stau lucrurile și la Galda, unde portarul echipei de liga a treia bate chintalul. Și la Făurei, unde cantonamentul se face la Bănel acasă, iar mama lui spală echipamentul și gătește pentru tot lotul. În echipă sunt cei trei fii ai ei. Trei, ca în poveștile copilăriei! Și la fel e și în Anglia, unde Tottenham pleacă învinsă de la Colchester, locul 10 în liga a patra!

Tot în Anglia, într-una dintre Cupe, nici n-are importanță în care, Liverpool a întâlnit acum câțiva ani o echipă mică și a fost nevoie de rejucare. Portarul „minusculilor”, gras precum cel de la Galda, a înfulecat un hamburger într-unul dintre puținele momente când jocul s-a mutat nițel mai departe de careul său.
Înapoi la încrâncenare!

Ne fac bine astfel de momente. Dar în scurt timp ne întoarcem la nervii noștri cei de toate zilele. E week-end, e etapă, vor fi, probabil, erori de arbitraj și declarații încrucișate. Dar dacă v-ați simțit mai detensionați după poveștile mijlocului de săptămână, vă informez că Sănătatea are meci. Duminică la ora 17, la Someșeni, la marginea orașului, cu ACS Fotbal Comuna Recea. Pe un teren mai mic, mai respirabil pentru vârsta lor, nu nesfârșit ca acela de pe Cluj Arena. Câți vom avea curiozitatea să gâdilăm touchscreen-ul în căutarea scorului final?

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Nicu (2 comentarii)  •  28 septembrie 2019, 14:54

Fain scris! Amuzant! Citind cu mare placere, m-am detensionat. M-am amuzat, ceea ce face bine, precum bine face si fotbalul jucat jucatorilor amintiti si celor neamintiti in articol, la vremea cand joaca fotbal de placere. Fotbalul jucat pe bani multi aduce multa tensiune, multi nervi, istericale, injuraturi ca la usa cortului. Fotbalul de placere aduce detensionare, distractie, amuzament, intr-un cuvant, aduce SANATATE mintala si fizica. Detinatoarea cupei Romaniei batuta de virusii verzi din liga a treia, Finalista ultimei editii de Champions League batuta de locul 10 din liga a patra... Mare distractie si in fotbal... cateodata, rareori. Nu ar fi rau ca fotbalul sa se intoarca la originile lui, sa fie un joc, o placere, o distractie, nu ceea ce a ajuns sa fie, adica o industrie de spalat bani, bani multi, prea multi bani... cauza pentru super-tensiuni, injuraturi, batai, atacuri de cord si moarte pe teren in timpul jocului...

Alin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2019, 21:28

Pe tricoul celor de la Sănătatea scrie Bitcoin Ro.Exchange daca te uiți atent Mici dar greu de învins ca și criptomoneda...

milosteodosic (1 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 1:20

un articol de doi lei, condimentat cu un "fake news" cat casa in penultimul paragraf. scoala lui ioanitoaia, "nu lasa adevarul sa strice o poveste".

Ștefan Kiraly (14 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 9:09

Articol frumos, dar aș vrea să fac o mică precizare. "Ionuț Rada nu uită că a fost „uefantastic” la cea mai mare performanță românească de club de după Revoluție." Ar trebui redefinit / rescris ceea ce s-a întâmplat în sezonul 2005-2006. În primul rând performanța unei echipe se măsoară în trofee. Steaua a făcut o performanță când a luat cinci titluri consecutive, iar Rapid a făcut o performanță prin oprirea hegemoniei Stelei pe plan intern. În al doilea rând, Steaua a ajuns departe în Europa din cauza calității scăzute a adversarilor. S-a vorbit în termeni elogioși, dar se uită că adversarii Stelei au fost de duzină. De exemplu, Betis Sevilla, cu acel lot format din fotbaliști de "calibru" , a terminat sezonul 2005-2006 în genunchi, pe un "onorabil" loc 14. Sampdoria a terminat pe 12. Asta spune multe despre calitatea adversarilor. Rapid a dat de adversari mai tari, echipe aspirante la locurile de Europa sau la titlu. Hamburg termina sezonul pe 3, iar Hertha pe 6. Apoi calitatea competiției lăsa de dorit. Astăzi Europa League este cu mult peste ce a fost UEFA acum 13 ani. Evident că nu aruncăm cu noroi în parcursul celor două echipe din România în UEFA, dar ea trebuie privită și analizată altfel.

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 19:17

@Considerați că Gheorghe Becali, Bogdan Vintilă și chiar și Dan Petrescu fac ,,miștocăreală", pentru a cita și din spusele lui Gheorghe Becali și chiar și ale lui Anghel Iordănescu, pe interesele FRF , ale selecționerului Contra , chiar ale echipei naționale și ale jucătorilor slecționabili la echipa națională, pentru a le impune și alți jucători, care consideră cei de pe la cluburi și au și interese să joace la echipa națională, cumva ca și în vremea lui Anghel Iordănescu și Victor Pițurcă ,?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 19:21

Remarcați că și Victor Pițurcă , și chiar și alții, obișnuiau să folosească "estimativul", ,,miștocăreală", ?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 19:27

Referitor la netitularizarea lui Cristian Manea, considerați că Gheorghe Becali dorește să arate că nici nu se aștepta ca echipa din Clinceni să atace poarta FCSB, ?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 19:30

Opinați și că, în condițiile în care se zice că, în mod neoficial, Gheorghe Becali ar avea două echipe în Liga întâi și 14 echipe ar fi multe pentru Liga Națională de Fotbal, ?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 19:49

@Opinați că Gheorge Becali, Pițurcă, Dan Petrescu, etc. consideră echipa națională un fel de "bazar" unde cluburile ar putea să își valorifice contractele pe care le au cu jucătorii, ?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 22:21

Ați zice și despre Pițurcă ,cum se zicea și despre Anghel Iordănescu, că a reușit de a mai prins niște jucători , ca selecționer și antrenor, din generațiile alea de jucători cărora nu le trebuia și antrenor pentru a juca fotbal, ?

?????? (286 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 22:27

Păi când vedeți totuși și rezultatele lui Edward Iordănescu ,ca antrenor, nu vă amintiți și de întrebarea despre cât fotbal ar fi știut și Anghel Iordănescu, ca antrenor, ?

vasile_de_la_primarie (1 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 0:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (286 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 23:34

Cum ați comenta și despre faptul că tovarășul Pițurcă, de la FC Scornicești, vrea să pună gazon la Caiova ,ca pe vremea lui Jan Pădureanu la Bistrița, ? Remarcați și că operatorul stadionulu Jean Pădureanu este FC Gloria, ? Ați remarcat despre Căbuz că a primit un gol precum Bogdan Stelea, parcă, atunci când juca chiar și în echipa națională, ? Ca și Bogdan Stelea, parcă, Căbuz deși era pe direcția balonului, mingea a trecut pe lângă el, ?

?????? (286 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 23:42

La FC Viitor ați remarcat și o mișcare tactică de limitare a scorului când l-au scos pe Iancu , la 3-1 pentru Craiova , deși fotbaliștii de la Viitorul atacau însă nu înscriau, și a fost trimis în teren Steliano Filip, un fundaș mai ofensiv, chiar și mijocaș, cea mai mare ocazie aparținând însă , după schimbare, oltenilor, ? Deci, schimbarea de reducere a scorului se poate zice că ar fi avut efect, deși jucătorii de la FC Viitorul atacau, fiind conduși, ?

?????? (286 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 0:40

Deci, la Bistrița poprietar al stadionului este Consiliul Local , iar operator deci un fel de beneficiar, de administrator, de concesionar, fiind bun public aparținând Consiliului Local, este FC Gloria, ?

vali mocanu (2 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 9:07

cota 15 la sanatatea-viitorul! te intalnesti cu ea, ca echipa de prima liga, doar o data pe an, ar trebui sa fii *** sa nu profiti de trenul care opreste la tine in gara. apoi, la someseni, intri in ritm, logic, oaspetii erau favoriti clar, nu ca viitorii n-ar fi fost! dar pe baietii de la sanatatea i-a lovit un meteorit, iar ei habar n-au avut de treaba asta, victorie, calificare, ura si la gara!!! iar tu, aline, ne-o prezinti ca pe poveste cu fat frumos...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează