Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Pițurcă. Scopul și metoda

A venit la Craiova să ia campionatul, nimeni nu concepe altceva. În tumultul acestui obiectiv imediat, victoria cu FCSB aproape că se subînțelege

Permalink to Pițurcă. Scopul și metoda
sâmbătă, 14 septembrie 2019, 12:22

A avut trei mii de oameni la prezentare, o cifră mai bună decât media de spectatori a multor colege de campionat la meciurile oficiale. De aici trebuie început totul. Și de la faptul că la puține zile după ce-a fost instalat și-a pus ca poză de prezentare pe WhatsApp singura imagine în care apare, ca jucător, component al marii echipe a Craiovei. O imagine cu Teașcă antrenor, cu Balaci, cu Costică Ștefănescu, Crișan, Beldeanu și alți „maximi”. Deși fotbalistul Pițurcă a jucat numai 8 meciuri oficiale în prima echipă a oltenilor, pe când avea doar 20 de ani, mereu a fost asimilat drept oltean.

Gena izbânzii

Primul comandament al antrenorului-manager e schimbarea modului de gândire. Trebuie insuflată obișnuința victoriei supreme, adică a titlului de campioană, unei echipe care de doi-trei ani se învârte pe lângă podium, uneori îi pipăie ultima treaptă și-și face un titlu de glorie dintr-o Cupă câștigată în fața unei echipe care în momentul finalei încă era în liga secundă. Spre deosebire de CFR, care pare principala rivală, asta n-are Craiova încă! Deprinderea succesului, exercițiul performanței, gena izbânzii. Aceste însușiri trebuie să i le atribuie echipei Pițurcă, în calitate de posesor al lor. Când ai câștigat trofee interne, când ai calificat echipele naționale la turnee finale, înseamnă că știi deja să câștigi și că ești capabil să le transmiți asta celor cu care lucrezi.

La verde

Așa se traduce în fotbal diferența dintre teoretic și practic. „Să-l vedem la verde!”, adică pe iarbă, pe gazon. Probabil că oamenii care au devorat biletele la derby se așteaptă ca Mățel să fie noul Negrilă sau măcar noul Mănăilă, Ivan să dea vreo trei goluri, toate din foarfecă încă de la primul meci, Zakarici, aripa dreaptă adusă de la Partizan Belgrad, să fie de valoarea lui Zoli Crișan, Koljici să revină și după o jumătate de an de absență să-și reia seria golurilor ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. E foarte greu fie așa imediat, la nici două săptămâni de la instalare, iar oamenii din tribună, efervescenți și entuziaști, trebuie să imagineze și acel scenariu în care nu va merge totul pe roate încă de la început.

Concret, a treia

Craiova n-are salariile CFR-ului și FCSB-ului. Gigi Becali îl ia pe Cristi Manea și îi pune imediat pe masă 20.000 de euro pe lună. Mare lucru dacă Mățel are jumătate din suma asta! Petrescu îl aduce pe Boli și-l aliniază lângă alți patru fundași centrali buni sau foarte buni: Vinicius (netrecut pe lista pentru Europa), Burcă, Mureșan și Cestor. La nivelul apărării centrale Craiova încă suferă, de vreme ce ia de bun un produs, Bălașa, care a picat testul de calitate al roș-albaștrilor. Plus că la nivel de U21, Mihăilă, Jovanovici, Vlădoiu sau Constantin stau foarte greu lângă Coman, Oaidă, Vlad, Man sau Moruțan, ultimii doi după ce se vor reface.

Cu ce compensează Craiova

Cu publicul în primul rând. Cu valoarea unor jucători (Pigliacelli, Cicâldău, Ivan, Vătăjelu, Koljici, Bancu) în jurul cărora milionul se rostește la plural. Dar mai ales cu personalitatea lui Victor Pițurcă, încruntarea lui caracteristică așezând echipa, cel puțin din acest punct de vedere, măcar la nivelul CFR-ului. Dar încruntat e și Hagi (n-am vorbit încă nimic de Viitorul), iar valoare are și Astra, cu Tamaș, Budescu și Alibec printre titulari. Îi va fi greu lui Pițurcă, dar calitatea sa e și aceea că a spus încă de la început, clar și limpede, ce vrea. Vrăjeala cu „ne gândim doar la meciul următor” ține de trei ani Craiova la marginea performanței.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 15:56

Piți a existat în fotbalul mare din momentul în care a ajuns sub comanda lui Emerich Ienei, la Steaua. Avea 27 de ani când a fost adus , în iulie 1983. Antrenori erau Constantin Cernăianu și „Profesorul” Gheorghe Constantin, dar transferul s-a făcut la recomandarea – și insistența! – lui Emeric Ienei, care aprecia calitățile tehnice ale „vârfului” oltean, în antiteză cu îndoiala președintelui Ion Alecsandrescu, legată de viteza și travaliul „nouarului” ochit de Ienei. Piturcă voia cu orice preț să joace la o echipă mare așa că a fost în stare, el, obișnuit cu buzunarul plin, să-i replice lui Florin Halagian, antrenorul său de la FC Olt, că nu-l interesează… banii, cand acesta îi spusese că nu va mai câștiga la Steaua banii de la Scornicești!

Andrei F (98 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 17:32

Si uite cum iese olteanul din jurnalist...Trebuia sa ne imbrobodesti cu tehnici antisteliste in articolele trecute?----Piturca era la fel de oltean si cand a pus umarul la nenorocirea lui Mititelu...Asta ai uitat jurnalistule?

Freddy RE (7 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 20:20

Mai AndreiF, tu esti baiat bun (mai mult ca sigur), dar nu vorbi de Olteni cand habar nu ai ce-i aia. Din pacate, cu tine, viata a fost nedreapta... Pricepusi? :)

xstelu (16 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 21:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gicoo (2 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 23:38

Bai, tatuca jurnalismului fgspist, cine muica este Jovanovic? Vred ca ai vrut sa scrii Markovic. Deh, vârsta...

?????? (286 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 9:09

Apreciați că FRF ar trebui să urmărească în mod mai "interesat" felul cum se derulează contractele dintre cluburi și jucători, pentru ca UEFA să nu aplice eventuale sancțiuni și cluburilor și FRF pentru modul cum sunt îndeplinite clauzele contractuale de către cluburile din Liga întâi, ? Remarcați și faptul că se solicită în mod insistent ca răspunderea pentru pregătirea sportivă și tehnică și deciziile tehnice să fie a antrenorilor, ?

?????? (286 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 9:25

@Cum ați comenta și despre faptul că jucătotii români tineri prind contracte importante, ca venituri, pe la cluburile din străinătate, jucând totuși , ceea pare a deveni un fel de regulă, puțin pentru cluburile care îi pătesc, ?

?????? (286 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 14:16

Remarcați și faptul că în fotbalul românesc nici Gheorghe Becali nu își permite să îi țină pe banca de rezerve pe jucătorii pe care nu îi folosește, în vreme ce în campionatele din țările vestice contractele sunt plătite chiar și pentru jucătorii care nu sunt folosiți, până când jucătorii își găsesc alte cluburi la care să joace, ?

Ștefan Kiraly (14 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 21:19

Mă îndoiesc că Pițurcă va reuși să câștige titlul la Craiova. El are un lot bunicel, dar viziunile sale sunt neschimbate. Este un antrenor preponderent defensiv, iar Craiova este genul de echipă care se pierde pe drum. Elanul leilor din Bănie a fost o armă cu două tăișuri. În momentul de față, CFR este echipa care se impune etapă de etapă și arată un fotbal deschis față de ediția trecută.

george (2 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 0:17

Aline lasa-ne cu Piti. Apropo iti mai aduci de mesajele galeriei cand ii cerea lui Piti: `Piti lasa-ne`.

pierre tzutzea (2 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 3:27

va place sau nu romanii s-au bazat pe smecheri in fotbal poate mai putin portiunea de timp a lui lucescu la ineputuri cind nu avea banii de acum luati cum i-a luat plus un halagian uitat ca el a facut de fapt echipa stelei mari spusa chiar de tudorel stoica caruia i s-a pus un pumn in gura... sa taca petru ca nu da bine. boloni confirma ceea ce spun de ani si ani de zile. si il dau exemplu pentru ca a fost un fotbalist demn care a slujit echipa nationala cu toate ca el este de etnie ungur. da dar are si o facultate de stomatologie adica mai are si creier din fericire. acuzat ca a lasat echipa nationala fara sa se spuna ca din bozggor nu era scos ca totul era ostil. ion ganea avea sa fie penalizat la Stuttgart ca l-a injurat pe boloni la nationala. deh alta marie alta palarie. proasta crestere ce sa-i faci. asa ca ma gindeam ca la noi la nimenea. mai toti care au facut puscarii sint cu copii pe la bruxelles sau au devenit din nou procuratori de jucatori sau chiar investesc din puscarii. mitica dragomir , pitrura si multi altii sint pirnaiasi la greu. poti fi acuzati de mult in fiece zi. dragomir cel putin santajeaza si are cu ce la fel ca si mircea sandu pentru a nu face pirnai la greu. becali si multi altii au facut puscarii . este greu de crezut cum le-au fost lasate averile ba iesind si mai bogati din puscarii. o puscarie de lux cu tot ce au dorit. de aici si pina la petrica tzutzea sau filip eroi ai patriei cu puscarii politice cit drum sa fie? unii au murit ca niste ciine si scrisesera mult la viata lor nu ca acum cu alti smecheri care scriau tratate de timpenii pentru ca sa le fie micsorata pedeapsa. revin la piturca acest homuncul care ma bucur ca si-a luat-o si char de la becali om pentru care nu am niciun respect. dar piturca prea multe jocuri de scena afiseaza fiind usor sa fie pe margine. dupa cum s-a desfasurat meciul de azi nu cred ca va reusi sa aduca campionatul in banie. s-ar putea sa se fi dus si craiova cu sacul la pomul laudat. cea mai mare greseala au facut =o cu mangia pentru ca acel antrenor a imprimat un stil de joc era bun si era pe gustul oltenilor. acum din pacate i-au dat un sut in fund total aiurea alegind nu prea bine. din tot acest inceput pare-se ca becali a iesit invingator ca a stat in banca lui de asta data. vom mai vedea ... pentru ca au mai fost si lucescu pe la turci sau iordanescu pe la nationala si au facut-o praf fiind total depasiti de timp.

?????? (286 comentarii)  •  17 septembrie 2019, 8:10

@Dacă arbitrajul românesc , și îndeosebi cel din Liga întâi, "se aflăunde se află", apreciați că cea mai mare parte din responsabilitate le revine "prăzarului arbitrajului românesc", domnul Crăciunescu, și domnului "Știulețescu" al arbitrajului, înteresați îndeosebi de evoluțiile jucătorilor și comportamentul antrenorilor și mai puțin de prestațiile arbitrilor, ?

Comentează