Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Esplanada Simona

Edilii vor să dea piațetei din fața Ateneului numele campioanei de la Wimbledon

Permalink to Esplanada Simona
duminică, 28 iulie 2019, 10:23

Teoria cu botezarea diverselor spații publice după numele unor oameni în viață se dezbate demult. Lingușitorii o consideră viabilă, raționalii strâmbă din nas. Parcă nu e chiar în regulă ca o persoană să se plimbe pe strada care-i poartă numele! Consiliul General al Capitalei intră în prima categorie. A lingușelii. Vrea să supună la vot redenumirea părculețului din fața Ateneului Român. Esplanada Simona Halep!

Așa se va chema acel spațiu idilic, cu băncuțe, cu porumbei și cu statuia lui Eminescu, sculptată în bronz de Gh. D. Anghel și așezată acolo, pe soclu, în 1963, pe vremea lui Gheorghiu Dej.

Gena festivismului
Dintotdeauna, autorităților din România le-au plăcut momentele festive, ca înlocuitoare ale soluțiilor eficiente. Se practică, la modul împăunat, ceremoniile, depunerile de coroane, dezvelirile de statui mai mult sau mai puțin reușite. Tu ai orașul blocat în iulie, Podul Grant închis, străzile praf, spitalele murdare, școlile cu tavanele sparte și te ții de sindrofii! Întotdeauna, un edil va amâna deplasarea la o chestiune presantă, incendiu, inundație, invocând că e prins până peste cap cu cine știe ce festivitate. Se profită plenar de orice ocazie ivită pentru a mai tămâia pe cineva, pentru a mai abate atenția de la problemele zilei, care sunt cu totul altele.

Orașe și timbre
Simona a câștigat Wimbledonul și e propusă pentru esplanadă. Nu doar atât. Primăria Iașiului ține morțiș s-o declare Cetățean de Onoare al urbei lui Creangă. Probabil că mai sunt și alte primării din țară pe lista de așteptare. Iar în curând va apărea, dacă n-o fi și apărut deja, o emisiune filatelică dedicată campioanei. La butoane e tot Statul. „Colițele dantelate” (termen de specialitate) vor fi emise de Romfilatelia, o companie din portofoliul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Dacă n-ați reținut denumirea exactă, rostiți-o de mai multe ori în gând, până o învățați pe de rost.

Deschamps-Elysees
Stilul de a boteza locurile publice cu numele unor oameni vii se mai practică astăzi în România și, eventual, în Coreea de Nord. Pe vremuri, mai era la modă în Uniunea Sovietică stalinistă, însă numele se puteau schimba în funcție de optica și toanele „Tătucului”.

Franța, de exemplu, a ieșit campioană mondială anul trecut și n-am auzit ca primăriei pariziene să-i vină idei năstrușnice. Cum ar fi fost Rue Griezmann? Boulevard Umtiti? Place Paul Pogba? Sau Quai Ngolo Kante? Ieșea Sena dintre maluri, că mijlocașul lui Chelsea n-are decât un metru și-un pic! Deși, fie vorba între noi, n-ar fi fost mare lucru să se adauge trei litere nevinovate și să rezulte Deschamps-Elysees!
Lumea normală (ne-am plictisit să o tot invocăm!) are o măsură când e vorba despre astfel de lucruri. Noi fie am pierdut-o, fie nici n-am avut-o vreodată!

Huiduielile de-acum un an
Culmea e că eșecul total al festivității din iunie 2018, când doamna primar a confiscat evenimentul prezentării trofeului de la Roland Garros și s-a ales cu o porție consistentă de huiduieli, n-a produs efecte. Se insistă într-o cheie jalnică a lingușelii, îmbrăcată pompos și juridic în Hotărâre a Consiliului General. Popular se numește strecurare pe sub piele, iar procedura mai degrabă irită decât să încânte.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

adi_stelistul (70 comentarii)  •  28 iulie 2019, 10:51

Este jenant si sper sa nu se intample. Desi exista antecedente (stadionul Gheorghe Hagi, ba chiar stadionul Dumitru Sechelariu, daca va vine sa credeti). Dar categoric tot din categoria "penibil" fac parte. Asadar sper ca nici in cazul Simonei sa nu se intampla, ba chiar sper ca ea se va opune. Nu e, desi poate lumea tinde sa creada asta, vreo initiativa balcanica. In lumea democratica se practica denumirea unei arene dupa numele sponsorului, fie acesta chiar persoana fizica (de pilda, in sport, Pauley Pavilion din Los Angeles, ca sa dau doar un exemplu). Dar tot stupid si jenant mi se pare. In ce priveste partea cu cetatean de onoare... aici nu vad o problema. Titlul respectiv este acordat unor persoane IN VIATA care se remarca prin ceva. Ca primarul cutare sau cutare isi face campanie electorala asociindu-si numele de al Simonei, asta e alta poveste, dar nu vad ceva monstruos intr-o astfel de initiativa.

Bulevardul firea pandele jaluzele (2 comentarii)  •  28 iulie 2019, 11:17

Esplanada gherghina suna mai bine decat esplanada tanti simona!! Daca mai era rednic la dinamo se inaugura si esplanda FUTILA. Se poate orice. In curand toata tara va fi plina de adrese cu strada regina maria,reginu mihaitza-viteza, principesu duda si principesu tolanitor de bicicliste ...ca nu mai stim cum il cheama..

Paul (13 comentarii)  •  28 iulie 2019, 11:42

in primul rand ar trebui intrebata Simona daca e de acord cu asa ceva. in al doilea rand, e ca nuca in perete acel loc incarcat de prea multa istorie culturala. asa edili, asa idei....

Danny (7 comentarii)  •  28 iulie 2019, 11:48

1. Perfecta dreptate noi si Coreea de Nord 2. Dar de ce nu iese Halep in fata? Sa declare ca aceste lucruri sunt absurde? S-a plimbat pe arena nationala? S-a plimbat prin Constanta? Cei de la Bucuresti poate nu stiu mersul lucrurilor in Vest, dar Halep este in Vest tot timpul... Cine e mai rau? Cel care ofera sau cel care nu refuza?

Durden (126 comentarii)  •  28 iulie 2019, 11:53

ce prostie, sa astepti sa moara cineva ca sa ii fi recunoscator. mai bine asteptam sa mori tu ca sa avem si noi o viata mai buna. plus ca argumentul cu francezii e atat de pueril ca te-ar da afara si de la gradinita pt el. pai normal ca la e nu se aplica, ei o data la 2 ani dau campioni mondiali sau europeni la cate vreun sport! bine ca nu mi-ai zis de americani, inteligentule! avem si noi o singura valoare in tara asta fata de zecile altora...dar hai mai bine sa asteptam cateva zeci de ani sa moara ca sa ii spunem "mersi"!

Romeo (2 comentarii)  •  28 iulie 2019, 12:49

Aline, ai dat un exemplu cam prost cu Franta, se vede ca nu esti in pielea ta in Ro si tinjesti dupa Occidentul putregait. Macar puteai sa zici "pastrind proportiile" un truc comme ça...Hai sa fim seriosi: in ce ritm scot ei campioni si in ce ritm se mai aude si altfel de noi decit "hoti, cercestori.." etc; Sinon, ok cit de repede ni se ridica singele la cap si facem imediat osanale..

Lenroc (4 comentarii)  •  28 iulie 2019, 12:59

Cum era să fi făcut câteva terenuri de tenis, baschet, fotbal, volei, pentru copiii care nu mai au unde sa iasă î fața blocului? Si s-o implice pe Simona într-un astfel de proiect, serios, făcut cu cap. Minune, așa s-ar fi numit.

Traian (1 comentarii)  •  28 iulie 2019, 13:07

Exista Avenida Rafael Nadal in Madrid,mai exista aleea Roger Federer in Halle si Biel,a fost o incercare anul trecut in Bremen cu Angelique Kerber Straße,exista Steffi Graf Straße in Landshut etc.,deci si prin urmare o esplenada nu ar fi ceva iesit din comun sau specific unei dictaturi din Coreea de Nord,nu are nimic de a face daca respectivul/respectiva e in viata sau nu.

Hagiotu’ (2 comentarii)  •  28 iulie 2019, 13:17

Prea mult oportunism ,lăsați campioana în pace.Fara politici ieftine,Nu mai profitabile de notorietatea Simonei

Andrei (23 comentarii)  •  28 iulie 2019, 14:33

Buzarin, nu ai cum sa compari contribuția unei țări ca Franța cu ceea ce propune România. Esti îngust la minte daca nu vezi ca tara noastră duce lipsă de valori de talie internațională. E normal sa le tratam ca pe excepții fascinante atunci cand apar. Francezii nu sunt la primul mondial iar sportivii lor de talie mondiala sunt asa multi, si in general valorile lor asa multe, incat nu li se pare ceva deosebit. E business as usual. Pricepi de ce analogia ta e lipsită de orice discernământ?

Bogdan (1 comentarii)  •  28 iulie 2019, 14:53

Ar putea să facă Centrul Național de Tenis "Simona Halep", o bază de pregătire nouă, modernă, cu antrenori, preparatoti fizici, pentru copii și juniori.

Nica fără frica (17 comentarii)  •  28 iulie 2019, 15:34

Buzarine ai perfecta dreptate!

Cristian (7 comentarii)  •  28 iulie 2019, 18:56

Evident ca jurnalistul Buzarin este subiectiv si ofensator. Cum iti permiti, jurnalistule platit din banii mei (traiesti din banii pe care ii platesc pe ziarul tiparit si pe publicitatea careia ii fac trafic), sa ma faci lingusitor, doar pt ca sunt de acord cu o piata care sa i poarte numele Simonei? Pt ca si eu sunt absolut de acord cu aceasta initiativa. Si pe ce criterii te consideri tu rational? Ai mare grija cand te exprimi public, caci categorisirea pe care o faci nu ii vizeaza doar pe politicieni, ci si pe cetatenii/cititorii care aproba si isi insusesc astfel de decizii. Este indubitabil, apodictic faptul ca o persoana care este ambasadorul nr 1 al tarii in lume, cea care a adus imagine pozitiva unei tari lipsite de valori mondiale mai mult decat jumatate din intreaga istorie a acestei tari, merita o astfel de onoare din timpul vietii.

itu52 (51 comentarii)  •  28 iulie 2019, 19:58

Românii asociază mai mult termenul de esplanadă cu cel de fortăreața. Așa au văzut ei pe vremurile televiziunii sărace, în asediul roman de la Masada întro distribuție în care a excelat Peter O'Toole. În ideea unui loc liber, ușor înclinat sau plan din fața unui monument sau în cadrul unui aranjament peisagist, esplanada devine ceva auxiliar. Oricum sună ca dracu. Îți vine în minte fortăreața Simona sau „ceva” important și Simona de umplutură. Cineva a propus o consultare a Simonei pe această temă, dar cel mai nimerit ar fi ca primăria să construiască o bază sportivă, un complex sportiv sau o academie de tenis în onoarea și onorată de numele ei. Costă? Eh, ăsta-i baiul, se subțiază cascavalul, se supără abonații și cade guvernul. Asta-i Firea, bățul și balta, ține morțiș să se asocieze cu celebritățile vremii..

Marcello (9 comentarii)  •  29 iulie 2019, 0:16

Esplanada Simona Halep... Exact ce ne lipseste... Stau si ma-ntreb, cum pot 'gindi' anumiti politicieni ?!?!?... Pe madam firea primarita Bucurestiului, chiar a parasit-o in totalitate simtul RIDICOLULUI ???... Numai clanul Ceausescu impunea romanilor tot ceeace visau ei in cele mai diabolice cosmaruri...

Alex One (87 comentarii)  •  29 iulie 2019, 8:07

D-na Firea nu a inteles ca prezenta ei in politica la varf s-a terminat asa ca incearca prin tot felul de tertipuri sa fie populara. Vauchere pentru biciclete, excursii in strainatate pentru pensionari, piste pentru biciclisti ca astia sunt tari in gura, ca pe noi pietonii ne-a rezolvat ! Cine nu stie sau a uitat, de rebotezarea parcului Herastrau in Parcul Regele Mihai ,oricum un esec ca nimeni nu a adoptat noua denumire. Din ce in ce mai penbila incercand sa obtina capital politic cu pomeni dar pe banii nostri. Mai nou o preocupa cum sa-i dea apartament unei cantarete care a castigat bani buni la viata ei. Pai sa aduca de acasa, ca are de unde, daca vrea sa fie populara. Mai urmeaza sa comande niste poale-n brau ca tot e moldoveanca sa aduca si o ulcica de vin si sa imparta pe "explanade", ce cuvant pur romanesc ! D-l Buzarin, huiduielile de acum un an nu i se datoreaza primaresei ci lipsei de bun simt a unor apucati de streche si o crasa lipsa de respect la adresa Simonei. Ceva similar cu gestul dementului care in timpul unui meci al Simonei a inceput sa *** in tribuna "***" ! Tot Firea o fi fost de vina ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (42 comentarii)  •  29 iulie 2019, 12:14

O idee proasta venind, asa cum spune si dl. Buzarin, din zona festivismului lingusitor. Pe de alta parte, emisiunea filatelica cu Simona Halep e absolut normala, binevenita si se practica peste tot.

Ion Popescu (5 comentarii)  •  29 iulie 2019, 15:30

Sunt atatea de facut in bucuresti ! Esplanada ne mai lipsea !

motanul incaltat (199 comentarii)  •  30 iulie 2019, 3:20

In primul rind mentalitatea stalinista n-a disparut din mintile alora de sunt la putere. Apoi sa fim seriosi -e mai usor sa faci pe cineva cetatean de onoare sau sa-i dai numele unui mic parc, decit sa aloci niste fonduri pt sprijinirea tenisului ---adica sa faci un teren cu iarba si citeva cu zgura.....unde cine vrea sa dea cu racheta intr-o minge sa o poata face.Pai mai bine nu te antrenezi in sufragerie ca in reclama aia idioata cu Simona Halep de acum 1 an sau 2??? Vrei sa cistigi Wimbledon sau Indian Wells sau Roland Garos----ai la dispozitia sufrageria....

Comentează