Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Petrescu, a doua horă după Pasadena 

La un sfert de veac și două săptămâni de la epocalul meci cu Argentina, antrenorul CFR-ului a dansat din nou pe iarbă

Permalink to Petrescu, a doua horă după Pasadena 
vineri, 19 iulie 2019, 9:01

Cineva, amator de fotbal în linii mari, dar nu foarte la curent cu ultimele evenimente, neconsumator de tururi preliminare europene, să zicem că a deschis televizorul la minutele de prelungiri din Gruia. A văzut tricourile vișinii ale clujenilor apărându-se aprig în careul propriu (imaginea CFR-ului cu fundul în propria poartă nu mai reprezintă demult ceva inedit) și pe unii în galben asaltând reduta campioanei.

Un studiu în galben
Cine să fie „galbenii”? N-a mai apucat să-și dea seama, pentru că s-a fluierat finalul, iar tricourile vișinii s-au prins într-o horă îndrăcită, a unei bucurii imense. Cum galbenul apare doar arareori în vestimentația marilor echipe ale continentului, până să umble pe net, omul nostru a trecut în revistă câteva amintiri cu această culoare. Borussia Dortmund? Villarreal? Nantes? Sau poate Chelsea, echipamentul de deplasare? Nu, domnule, nu! E Astana! De unde e Astana? A, da, din Kazahstan! Fotbal destul de bine hrănit, de bine plătit, dar cam de iurtă și de stepă.

Motive de bucurie
Da, CFR a reacționat și a contracarat rapid golul primit în debut de meci. Da, Omrani a dat trei goluri, dintre care unul cu călcâiul, ca Madjer. De peste trei decenii, algerianul Rabah, între timp sexagenar, e mereu reperul calcaneului, deși între timp s-a marcat de zeci de ori prin acest procedeu. Da, CFR a avut viață în ea, a avut combustie internă, a ținut cu tot dinadinsul să arate că n-a ratat startul sezonului, în ciuda rezultatelor plăpânde din acest iulie. Acestea ar fi luminile unei seri care dă speranța că se poate trece și de Maccabi.

Reglare de conturi
„M-am săturat de câte trofee și câți bani am câștigat”, și-a punctat Petrescu revanșa față de cei care criticaseră CFR-ul după manșa tur, în principal cu Ilie Dumitrescu. Până nu demult, cea luată la ochi în asemenea situații era presa. De curând, ținta antrenorilor îmbufnați s-a mutat în zona analiștilor care stau la căldurică, în studio. Când spun ce văd, aceștia pot fi crucificați de către tehnicienii din „câmpul muncii”, chiar dacă e vorba de analiști cu zeci de selecții în echipa națională și cu mulți ani de antrenorat. A-ți proba priceperea cu extrasul de cont nu e cea mai elegantă revanșă, dar mereu Dan a trecut drept un antrenor excelent, nu drept o persoană cu maniere de Sir.

Despre noblețea Champions League
Lumini strălucitoare, steluțele acelea gri, seri de gală… Aceasta e Liga Campionilor! Și un antrenor zbuciumat care, când se fluieră de pauză, năvălește în teren la brigada de arbitri și apoi merge zeci de metri la doi pași în urma lor, gesticulând și bodogănind despre un penalty nedat la Deac. Asta după ce, în momentul strict al fazei, îi dăduse peste mână lui Panin, care-l ținuse ca pe un pivot pe semicercul de handbal să nu dea buzna pe gazon încă de atunci. Poate că în tururile preliminare procedeul se mai practică, dar din grupe, unde CFR-ul vrea să ajungă după încă trei hore ale bucuriei, el reprezintă o extremă raritate.

Felicitări pentru calificare, succes mai departe!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

sandu (9 comentarii)  •  19 iulie 2019, 11:26

E frumos că ne-aţi felicitat, mulţumim! Bucuria a fost mare mai ales pentru că s-a revenit de la 0-2. Astana a participat în ultimii 5 ani consecutivi în grupe de cupe europene. Nu-i puţin lucru, în ciuda unor ironii. Cu Maccabi Tel Aviv, va fi, însă, mai greu...

Zolosz (1 comentarii)  •  19 iulie 2019, 15:51

Daca elimina fcsb pe Astana intra toata redactia de la gsp in hora cu Gigi....dar ....nu ma mai mira abordarea asta

alex (22 comentarii)  •  19 iulie 2019, 17:02

Astana e o echipa de pluton, daca nu chiar de liga 2 de la noi. Jucau cu viteza de acum 60 de ani. Greseli penibile, de incepatori. Sa ai 2-0 si sa pierzi in asemenea hal, e dincolo de rational! @Sandu & Zolosz, nu ati sesizat ironia din articol la adresa scumpei noastre echipe, cfr cluj. Sunteri ardeleni, desigur.

Nicu (5 comentarii)  •  19 iulie 2019, 18:02

E mult mai bine decat cu Dudelange! Felicitari!!! Speram in si mai bine.

Ceferika (8 comentarii)  •  19 iulie 2019, 19:33

Se pare ca e concurs in redactie. Cine scrie mai mult despre cat de mica e Astana. Ce castigati bre la urma?

Tibisor (15 comentarii)  •  20 iulie 2019, 9:55

Un articol tipic de la Buzarin contra CFR-lui ... cunoastem insistenta prin care olteanul " loveste " in ardeleni ...

?????? (286 comentarii)  •  20 iulie 2019, 12:14

Ați zice totuși că brazilianul Eric a îmbătrânit și s-a îngrășat , în campionatul românesc de fotbal, așteptându-l pe Hagi să ,,performeze" și ca antrenor, ?

?????? (286 comentarii)  •  20 iulie 2019, 12:39

@Metoda descoperită de Gică Hagi pentru a performa și ca antrenor se pare că a fost aceea de a-și înființa și organiza propriul club de fotbal, pentru a nu mai fi concediat, "ca în capitalism", sau chiar și în comunism când rezultatele nu erau pe placul conducerii de partid și de stat, ?

?????? (286 comentarii)  •  20 iulie 2019, 12:57

Cum ați comenta totuși despre faptul că echipa lui Hagi a jucat cu echipa condusă de Viorel Moldovan care îl are în componență și pe Mihai Voduț, ?

cornel (1 comentarii)  •  20 iulie 2019, 13:36

Daca facem un efort sa ne desprindem de ideile preconcepute cum ca daca-s din Kazahstan trebuie sa fie slabi (vad mai sus un tembel care-i face pe Astana echipa de Liga 2!!! cum sa fii atat de paralel cu jocul de fotbal dar sa simti nevoia sa comentezi la articole pe aceasta tema???), si analizam obiectiv adversarul CFR-ului constatam ca avem de a face cu o echipa cu un buget cu mult peste orice echipa din Liga 1, care in clasamentul coeficientilor UEFA e pe 55, inaintea oricarei echipe romanesti si peste echipe ca PAOK, Galatasaray, Rapid Viena, Feyenoord sau Genk. FCSB (cea mai bine clasata echipa din Romania) e pe 66, CFR e pe 288 (sigur clasamentul se intocmeste pe baza rezulatelor din ultimii 5 ani iar CFR a lispit in 3 din ei din cupele europene). Astana in ultimii 5 ani a fost prezenta de 3 ori in grupele Europa League (o data reusind sa treaca de grupe devansand Slavia Praga si...Maccabi Tel Aviv) si o data in GRUPELE CHAMPIONS LEAGUE!!! Asadar pe baza acestor FAPTE eu trag concluzia ca Astana a fost un adversar mai puternic decat echipele care au scos din Europa echipele romanesti in sezonul trecut Malmo si Rapid Viena, iar jucatorii CFR-ului si antrenorul Dan Petrescu merita toate felicitarile!

mimi (6 comentarii)  •  20 iulie 2019, 16:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (22 comentarii)  •  20 iulie 2019, 18:42

@ cornele, stai in lant! Da, Astana e de liga 2/de la noi.. Trebuia sa ia 10 goluri de la cfr, la cate ocazii au avut aia. O echipa de mosi, care se miscau cu incetinitorul. Cred ca nu am vazut echipa mai slaba in CL in ultimii 20 de ani. lasa bugetul. Vorbeste de valoarea fotbalistica! Zi un jucator care are valoare la aia, in afara de Rotariu! Apoi taci...si pune mana pe carte! Poate vei prinde astfel o chinta roiala...sau joci la cacialma?

Durden (126 comentarii)  •  20 iulie 2019, 21:24

Daca se calificau stiaua sau clona olteanca, se spargea buzarin in epitete si metafore. Curgeau fluviu laudele, despre cat de eroic au batut o fosta participanta in UCL si UEL...nici macar nu imi place CFR ca echipa, dar e penibil cat esti de subiectiv cand scrii despre craiova vs despre cluj...

keepcalm (12 comentarii)  •  21 iulie 2019, 0:48

@alex, daca face o royala a puso bine ai nu il poti bate, cred ca valoarea aia fotbalistica “slaba” de care vorbesti tu i-au dus pe cei din kazahstan in grupele competitiilor de fotbal europene intercluburi, grupe la care echipele romanesti doar viseaza de cativa ani, grupe unde astra a fost ultima data parca(nu sunt mare fan al fotbalului autohton), unde mult blamatul(de catre suporteri fcsb) a ajuns cu astra in primavara, un cis greu pt mai toate exhipele romanesti, asa ca mai revizuieste-ti nitel atitudinea 👍 @Durden, nu vei vedea un condei(o tastatura) din capitala sa scrie ceva frumos de ardeleni, aici ma refer strict la presa sportiva, presa care sa fecebizat/jijizat si la care cancanul primeaza in detrimentul sportului ...

Comentează