Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Victimele lui Oscior

Selecționatele U19 și U17 au ”strâns” ieri 10 goluri din partea Irlandei și Austriei. De la ”verzi” ne-a marcat de două ori Smallbone, ”os mic" sau "oscior” în traducere

Permalink to Victimele lui Oscior
miercuri, 20 martie 2019, 10:47

0-5 la juniori mari, 1-5 la cei mici! Nu oriunde, ci în competiții oficiale, turnee de calificare! În aceeași zi! Dacă ar fi fost o singură înfrângere la scor, am fi zis că e o întâmplare. Dar se pare că nu e. Când doi îți spun că ești beat, te duci să te culci. Când doi îți dau cu terenul în cap înseamnă că ai probleme. Și că te cam ascunzi la umbra acestei calificări a echipei Under 21, de unde Contra a extras nouă jucători pentru acțiunea Suedia-Feroe.

Doar imigrația?
Dacă lecturăm doar marcatorii Irlandei U19, nu iese în evidență doar „Oscior”, Smallbone. Alte două goluri le-a dat Afolabi, din numele căruia răzbat rezonanțe afro. Într-adevăr, Irlanda e țară de imigrație, ca și Austria, al cărei marcator U17 e Deniz Pehlivan. În mod cert fiul unor turci adoptați de Mutter Osterreich.

Noi n-avem fii de imigranți, dar n-am avut nici la U21, unde am trecut în preliminarii, printre altele, de Elveția, la care juca Embolo, tot african, transferat între timp de Schalke și titularizat în Liga Campionilor!

Oameni de Liga 1
La U17 îi avem pe Ianis Stoica, băiatul lui Pompiliu, și pe Alexi Pitu, și el din neam de fotbaliști. Ambii tehnici, dar cam minioni, sigur mai firavi decât flăcăii hrăniți cu lapte de vacă grasă din Tirol.

La U19 chiar ne putem lăuda că stăm bine. Screciu s-a dat cu două milioane în Belgia, nu oriunde, ci la Genk, liderul clasamentului. E drept, a fost accidentat mult timp, dar valoarea rămâne, plus că ieri a evoluat nu în fața unor seniori, ci în fața unor adversari de vârsta lui.

Mihăilă joacă în mod constant în prima garnitură a Craiovei și n-o face doar pentru a bifa regula U21, fiindcă această problemă o rezolvă Cicâldău, titular de neclintit. Mangia îl bagă pentru că-l consideră de valoare.

Baicu a apărut și el în echipa olteană, a și dat gol cu Leipzig, care acum e pe podium în Bundesliga. Petrila intră uneori, și o face destul de bine, în formula CFR-ului. Ehmann e eterna speranță a lui Dinamo. Cei doi portari, Cristea de la Gaz Metan și Târnovan de la Iași, au primit și ei botezul primei ligi. Și-atunci cum se ajunge la acest gen de dezastre?

La adăpostul generației lui Ianis
Sunt de vină antrenorii? Poate că și ei, dar nu doar ei. Nu e bine făcută selecția? Se merge la loturi prea insistent pe un nucleu ales la 15 ani și se renunță la a se peria ligile inferioare pentru găsirea altor jucători? E posibil.

S-a sărit în extrema cealaltă, când de la foști mari fotbaliști care pregăteau reprezentativele juvenile (Liță Dumitru, Iovan, Augustin, Nae Ungureanu) s-a trecut prea brusc la teoreticieni globalizați (Spier, Tăbârcă, Doru Isac și alții)? Doar în parte adevărat, pentru că dacă într-adevăr n-am auzit de fotbalistul Dan Oprescu (antrenorul U19), Mogoșanu, selecționerul U17, a luat eventul cu Craiova, apoi a jucat ani buni la Oțelul și FC Argeș.

Probabil că fiecare dintre aceste cauze a contribuit la acest nedorit 1-10, dar poate că și noi prea am crezut, după calificarea generației lui Ianis Hagi, că suntem pe un drum pavat cu aur. Când colo, iată praf, iată gropi, iată lucruri de care aproape că uitaserăm!

* foto: frf.ro

Comentarii (16)Adaugă comentariu

motanul incaltat (199 comentarii)  •  21 martie 2019, 0:30

La valoarea pe care o avem e un scor corect. Ce o sa zici cind o sa vezi la Nationala Mare un golaveraj de 1-10 cu zero puncte???? Ca e vina lui Daum?

Itzu (11 comentarii)  •  21 martie 2019, 6:58

Nu îmi venea să cred aseară când am văzut rezultatele, ceva rușinos.

Vali (15 comentarii)  •  21 martie 2019, 7:13

Dacă FRF e condusă de foști"internaționali"-fotbaliști adică, de ce sa nu se extindă și la antrenorii de la unele loturi,?Numai așa vom putea ajunge la performantele astea....

Andrei F (98 comentarii)  •  21 martie 2019, 9:25

Domnule Buzarin de ce nu folosesti aceleasi criterii ca atunci cand scrieti de Steaua? Adica nu o fi de vina si la aceste infrangeri antrenorii,echivalentul lui Becali de la FRF ,poate un blatulet ceva,un arbitru care nu vedea tocmai bine...??? Echipele Romaniei nu o fi avut nici un Erico- a se citi jucator care a facut mai multe greseli desi sigur a fost ca 4 fundasi intra in 5 goluri- ,nici un Bejan- a se citi nici un jucator roman eliminat-,nu o fi arbitrat Fesnic - a se citi arbitru care a permis si nu a sanctionat faulturi grosolane-,o fi dat telefon Becali si o fi schimbat jucatorii romani buni la peuza- sunt destui patroni si la FRF care se vad cel mai bine daca Romania castiga un meci ....

Vasile (11 comentarii)  •  21 martie 2019, 11:11

Peste vreo 25 de ani o să ne dea gol Pocitan ben Pehlivan.

Draculea (7 comentarii)  •  21 martie 2019, 13:21

Cred ca de vina e selectia facuta 'dupa ureche ' si antrenorii care nu au scoala adevarata de antrenori, facuta de la cap la coada, în Franta sau Italia. Ei cred ca daca ai dat cu piciorul în minge, ai cap, metode pedagogice si stiinta pregatirii si a selectiei. Complet eronat !

a dica (47 comentarii)  •  21 martie 2019, 14:13

Este inceputul unei analize care trebuie sa continue dupa terminarea balciului, adica a celor doua turnee, la a caror prezenta (calificari cu cantec...) FRF deja considera ca fiind o mare performanta. Eu vreau sa aduc in discutie un aspect. Comparand cu generatia U 21, ce vine din urma pare sa aiba mari lipsuri. Sa ne aducem aminte ca si la nivel de cluburi, generatia lui Coman, Boboc, Ghita a ajuns in optimile Youth League. Apoi pauza... Daca meritul pentru rezultatele nationalei U 21 a fost atribuit intr-o mare masura si lui Gica Hagi, cei mai multi dintre protagonisti fiind formati la Academia Hagi, sa ne uitam acum, un pic, tot spre Hagi. Nu mai merge fabrica? Parca anul trecut, la U 19 si U 17, Viitorul a fost campioana. In acest meci, la U 19, n-a jucat niciun fotbalist de la Hagi, selectionat fiind doar unul (Leca). Dincolo, la U 17, nu stiu. Ca la Hagi s-a lucrat foarte bine dupa o conceptie clara, moderna au spus-o multi specialisti. Dar sa ne aducem aminte ca, la un moment dat, "alarmati" de rezultatele acestei academii, responsabilii de la FRF au creat acele centre de excelenta, "alternativa la Hagi" sau, mai bine zis, masura anti-Hagi. Adica sa-i limiteze lui Hagi drastic aria de selectie.Insa n-au inteles ca Hagi chiar stia ce sa faca cu acesti copii talentati. Au fost asmutiti si parintii impotriva lui Hagi, chiar si cu ajutorul presei. Ramanand in aceste centre, e adevarat mai aproape de casa, s-au dezvoltat cum trebuie acesti copiii? Rezultatul il avem acum. Concluzia ar fi ca acesti tineri fotbalisti, poate cei mai talentati din generatia lor, chiar daca au debutat deja la seniori, nu cunosc stiinta jocului pentru ca la echipele de unde vin au un antrenor care le cere ceva concret si vreo 7, 8 coechipieri cu experienta care, in timpul jocului le spun ce sa faca. Pe cand la nationala, nu antrenor, nu conceptie de joc, nu automatisme, nu scheme etc.. Asta arata scorurile inregistrate.

Cosmo (48 comentarii)  •  21 martie 2019, 15:46

Niciun articol, niciun subiect fără Andrei f și fecebeseul lui. :)))

marian (3 comentarii)  •  21 martie 2019, 16:08

Cum s-ar zice, cate nimic din toate ...

Andrei F (98 comentarii)  •  21 martie 2019, 18:11

@ Cosmo Doar nu o tine toata lumea cu echipa care avea pe tricouri reclama apropiata numelui ales de tine...

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  22 martie 2019, 6:03

Ianis Hagi este un jucator mediocru...care este bun doar in blaturi ...iar Contra un antrenor slab ...care trebuie inlocuit imediat de la nationala...

Vali (15 comentarii)  •  22 martie 2019, 6:43

@a dica .Vezi ca sunt unii care chiar cred că Hagi l-a ajutat pe Burleanu in alegeri,și că acesta,drept multumire,a pompat bani in Academie,nu că acum il cam sabotează cu jucătorii de la loturile mici.

keepcalm (12 comentarii)  •  22 martie 2019, 8:05

@Andrei F esti cumva ceva angajat al fcsb? Pt ca fcsb e prea tanar club sa aiba asa fani orbiti de culorile fcsb sa nu distinga realitatea fata de ce se intampla acolo, fan steaua nu ai cum sa fi, esti prea tanar(deduc din modul tau de exprimare) sa sti ceva despre steaua, si oricum nu prea vad nici o legatura intre ce a fost steaua si ce e acuma fcsb, doar becali(daca cauti ceva poze de prin ‘86 il vezi ascuns acolo prin spatele celor care intradevar faceau parte din club) si dukadam, dukadam la care inca nu inteleg asocierea lui cu becali

Petro Burgener (21 comentarii)  •  22 martie 2019, 14:45

@keepcalm, doua precizari, pozele cu Becali in spatele fotbalistilor si a altor persoane sunt de la meciul cu Danemarca din 89', meciul calificarii la CM din Italia. Hagi a venit la Steaua inaintea meciului de Supercupa cu Dinamo Kiev, asa ca Becali, care atunci nu avea nicio treaba cu fotbalul, ca si acum de fapt, deci Becali era cam peste tot pe unde era Hagi! din cate imi amintesc tatii celor doi erau prieteni foarte apropiati, iar Hagi, de voie, de nevoie il purta pe Becali dupa el cam peste tot. Cu Duckadam e alta poveste, omul e foarte slab de inger si chiar nu se pricepe la nimic! de asta l-a luat Becali la FCSB, sa poata manca si el o paine sa nu fie muritor de foame! Nu am spus lucrurile astea doar ca sa ma aflu in treaba, le stiu de la persoane care i-au cunoscut pe Hagi si pe Duckadam.

keepcalm (12 comentarii)  •  22 martie 2019, 18:56

@Petro Greseala mea cu anul, sunt un pic mai vechi de aia tim minte poza, stiu si cand a venit ***(hagi) la steaua, nu sunt fanul lor, imi placea doar jocul lor, odata cu venirea lui hagi la steaua mie cel putin mi se pare ca le-a mai incalcit jocul, inaintea lui era mai simplu, mai curat, din ce spui tu poti trage concluzia ca daca hagi nu ajungea la steaua nici becali nu se aciuia pe langa ros albastri( aceia de atunci, fcsb is doar ***), si prin achizitionarea unor necunoscuti de la viitorul oarecum il recompenseaza pe hagi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează