Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Secunda și anii lui Culio

Veteranul CFR-ului adună de toate: victorii, titluri, dar mai ales eliminări

Permalink to Secunda și anii lui Culio
luni, 11 martie 2019, 8:57

Nu doar fabulosul Culio de la Roma, ediție 2008, pare amintire, ci și cel de acum un an și ceva, care se făcea remarcat prin transformarea impecabilă a impresionantei serii de penaltyuri expediate de arbitri pe adresa CFR-ului lui Dan Petrescu.

Planul B

Culio de azi e la fel de aprig, de ațos, dar cu un an mai bătrân și cu o secundă mai lent. Acea secundă în care în loc să nimerești, in extremis, mingea, te duci pe piciorul adversarului și, în loc de o deposedare corectă, rezultă un fault de cartonaș. Fenomenul nu e singular, Culio nu e singurul veteran din lume căruia îi lipsește acea secundă. Însă când se adună deja patru eliminări într-un sezon încă neîncheiat, orice antrenor ar trebui să se gândească și la planul B. Acela de a-l lăsa pe veteran pe bancă și de a apela la el pentru ultimele 15-20 de minute. Exact acele minute în care ochii oricărui veteran intrat din prima secundă încep să se împăienjenească, iar creierul să reclame lipsa de oxigen. Mușchii încă pot, doar comanda către ei sosește cu o mică întârziere.

Modelul Hoban

Dan Petrescu a zis, anul trecut, că oriunde se va duce să antreneze, îl va lua pe Culio secund. Încă nu l-a luat, l-a mai lăsat să transpire în tricoul vișiniu cu numărul 19. Să mai câștige niște bani și să-și mai exerseze personalitatea într-un vestiar în care dacă el și Camora spun că e noapte în miezul zilei, atunci e clar pentru toată lumea că afară, în plin soare, trebuie să fie beznă! Anul trecut, cel al titlului, CFR etala doi mijlocași centrali, Culio și Hoban, care împreună aveau șaptezeci de ani. Între timp, acțiunile lui Hoban au scăzut și fostul internațional a ajuns, în cel mai bun caz, om de ultimele minute. Când aproape clasicul avantaj minim al CFR-ului se cere conservat printr-un închizător cu mare experiență. Cu acțiunile neafectate niciun pic, Culio se bucură de grația antrenorilor și adună eliminare după eliminare.

Experiență sau rugină?

Cât timp CFR e lider după 63 de etape (campionatul trecut, actualul sezon regulat și prima rundă a play-off-ului) înseamnă că jucătorii rutinați definesc cel mai bine succesul. Dar obișnuiții fundași centrali, Vinicius și Mureșan, au 34-35 de ani, Culio merge pe 36, Deac are și el 33, Camora face și el această vârstă peste câteva luni. Chiar dacă nu-i mai punem la socoteală pe Arlauskis, trecut de treizeci, pentru că portarii se coc mai târziu, sau chiar și pe Djokovici și Țucudean, de 28-29, ajungem la o medie de vârstă aproape matusalemică pentru o echipă de fotbal.

Mai lipsea Julio Batista

Poate că e unul dintre motivele pentru care Ioniță sau Costache se impun atât de greu. Și sigur o cauză care duce la catastrofe europene precum cea cu Dudelange. Să nu uităm că acestei liste de oameni aflați la crepusculul carierei ar fi trebuit să se adauge și cei aproape 38 de ani ai lui Julio Baptista, dacă fostul mijlocaș al Realului ar fi fost într-o stare fizică măcar decentă. Ceea ce în Liga 1 se numește experiență în Europa poate trece drept rugină. Riscăm să ne alegem cu o campioană care se sufocă imediat ce trece granița!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Ceferika (8 comentarii)  •  11 martie 2019, 11:23

Lasă nea buzarine că poate câștigă echipa mult iubită campionatul și apoi stai mai relaxat că nu te mai face CFR-UL de rușine. Să te-mbucure succesele lor răsunătoare gen Macabi Haifa, Stuttgart, Hermanstad...etc...

EMY (3 comentarii)  •  11 martie 2019, 13:49

Un articol de umplutura, trebuiau acoperite niste randuri. Articolul da dovada de libertate, prost inteleasa, a presei. Putem spune orice deoarece ne-am castigat acest drept ?! La faza in care CULIO a primit al 2-lea galben, crampoanele adversarului au lasat o "brazda" de sange de apoximativ 25 cm pe piciorul sau. In fotbalul romanesc Culio, care nu a facut fata intr-un alt campionat mai bun, este vedeta la campioana tarii. DE CE ? Presa dumneavoastra este la fel de slaba ca si campionatul pe care il comentati.

luis (3 comentarii)  •  11 martie 2019, 18:43

@Ceferika Lugano,Shrif Tiraspol.Fi corect te rog,si nu uita aceste "succesuri" rasunatoare cu echipe de liga a doua si sherifii.

Sandu (9 comentarii)  •  11 martie 2019, 18:48

De acord, Culio ar trebui odihnit mai mult, etapele de suspendare îl ajută. Nu mai fiți așa încrâncenat, domnule Alin, ceea ce n-a reușit CFR anul trecut (apropo, Dudelange trecuse și de Legia Varșovia!) musai să reușească anul ăsta, sta-v-ar în gât, iertați-mă! Titlu, Cupă sau Event, „nevermind”, dar să se califice într-o grupă de E.L., pentru a putea supraviețui! Și apoi vor veni, ele, și întineririle! O să vă mai necăjească mult echipa asta! P.S.: oare cum s-or fi simțit Athletico Bilbao și Saint Etienne în anul 2005, când au fost eliminate de „no name siefarnaintinuăuseven”? ;) Hai CFR!!

Unul (14 comentarii)  •  11 martie 2019, 19:19

Dar de secunziile intirziate si 11 in serie date lui Stanciu NU vorbesti ??? Sau rosiile iertate de baetii lui bricheta ...ex Balasa nici de aia nu e vorba ai ??? Vorbesti rau de CFR de cind te stiu !!! De Roma...Manchester ..Basel ...nimic dar chiar nimic ???

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  11 martie 2019, 20:01

...mi ar fi placut sa joace si ...Batista...

Ceferika (8 comentarii)  •  11 martie 2019, 23:12

@luis: scuze de omisiuni. Promit că nu mai fac.

CIOLLO (7 comentarii)  •  11 martie 2019, 23:36

"a impresionantei serii de penaltyuri expediate de arbitri pe adresa CFR-ului lui Dan Petrescu.'....Poate amaratul asta de jurnalist nu stie ca echipa lui a primit in acest campionat 15 penaltyuri in 26 de etape!!!!!!!

CIOLLO (7 comentarii)  •  11 martie 2019, 23:40

Unde este comentariul meu initial, ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unul (14 comentarii)  •  12 martie 2019, 3:39

@ Ciolo numai 16 ...eu am vazut mai multe alintari de vint si alunecari sau lufturi de portar de la Vladut ..si Balerinul de serviciu ce zici dl.Buzarin ( dl. Ca sa nu ma banati)dar jocul cu mina lu capitanu de la echipa PSD ista ce nu a vazut Kovacs ..nimic ??? Esti asa de gazetar expert ..vezi cite galbene rosii a luat CFR ul fara de Craiova si echipa ta iubita...offff hai ca pierd timpul cu gazetari ca voi ..minjiti cu banii lui Gigi dejaba..e ca si cind vorbesti singur!!!

Unul (14 comentarii)  •  12 martie 2019, 4:00

Macabi haifa ..Lugano ...Sherif Tiraspol iti zice ceva ??? Dar 24 de meciuri fara sa cistigi in CL grupe ...dar numarul 5 e cunoscut pe la voi ...CFR ul asa saracut 1-2 Roma ...0-1 MANCHESTER UTD. 0-2 Basel ..si egaluri rasunatoare cu multe echipe in CL.....dar de numarul 10 ce zici ...daaaaaa puncte facute in grupe CL .....Da Famagusta - si Dudelange sa intimplat ...dar in acel an Famagusta a batut echipe de rasunet din Olanda in Grupe ...Dudelange a scos Legia din Varsovia si in grupe a jucat la egal cu Milan ...dar Lugano ce a facut inafara ca va dat cu terenul in cap pe stadionul de 260 de millioane ...cam atit ca si asa vorbesc singur ...un personaj numit Alin Buzarin aude si vede doar ce are voie de la *** lui Gigi !!! Ce zici cum a fost meciul de azi tot la uratenia aia de 260 mil echipa ta - viitorul 1-2 ....ce zici ha ????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniaania (1 comentarii)  •  12 martie 2019, 14:12

Culio este un nume pt. CFR, iar fanii il iarta. Al doilea galben a fost gratuit, ati vazut cum ii arata pulpa piciorului? Cu siguranta in vara CFR va face alte achizitii,Ionita, Costache, Mailat, Paun, Horj vor avea sanse de joaca bine. CFR va avea alta fata in EL. Stati linistit d-le Buzarin, CFR poate fii din nou spectaculoasa.

Poli 21 (55 comentarii)  •  12 martie 2019, 18:40

Ca de obicei buzerantul ( ca si intreaga redactie) transpira de grija oricui ( dar in special a echipei care ii da cu fotbalul in cap fcsb-ului) care " indrazneste" sa nu tina cont de directivele ciobanului.

Unul (14 comentarii)  •  12 martie 2019, 23:59

BUZERANTUL FCsb ist !!!!! Hahahahahaha

Comentează