Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

America lui Hagi 

”Vor să depășească nivelul european. Nu cumva să devină ei cei mai buni!”, profețește Gică despre fotbalul din State

Permalink to America lui Hagi 
duminică, 17 februarie 2019, 12:10

A mai profețit o dată, când cu statuile. Care n-au fost ridicate la modul propriu, pe soclurile aferente, dar în mintea multora dintre noi ele există. Și poate că peste niște ani chiar vor fi dăltuite în bronz sau piatră.

Viitoarea detentă

Previziunea sa de atunci, din 1998, a fost însă cât se poate de acoperită. Anume aceea că după dispariția generației lor, numită generic „de aur”, fotbalul nostru se va prăbuși. Acum, Hagi vorbește despre o viitoare detentă a nivelului fotbalului din America. Argumentată și de cifra spectaculoasă a transferului lui Mitriță, dar și de speculațiile din jurul eventualei ajungeri a lui Dragoș Nedelcu la Chicago Fire. Contează și amănuntul că atât Mitriță, cât și Nedelcu au fost șlefuiți la Viitorul.

Football-ul e altceva

Nu comparăm MSL cu Arabia Saudită sau cu Emiratele. Nivelul e clar mai bun. Bani sunt. Stadioane sunt. Vin și vedete, Zlatan, Rooney, nu demult Beckham. Și, mai nou, ajung acolo nu doar veterani în căutarea unei retrageri duioase, ci și tineri. Mitriță și, dacă va fi să fie, Nedelcu sunt cele mai bune exemple. Visul american începe, într-adevăr, să cuprindă și soccer-ul. Nu football-ul, pentru că ei nu-i vor spune așa niciodată unui sport importat din Lumea Veche. Pentru ei, fotbalul va fi pe vecie acela cu cască pe cap, cu vată sub umerii tricoului și cu terenul hașurat ca o foaie de caiet dictando. Cu toate distanțele măsurate în yarzi. Cu popcornul, burgerul și lichidul dulce și acidulat, consumate în cantități industriale de spectatori.

Contraexemplul Pulisici

Există, într-adevăr, în State, academii prolifice. Pulisici e cel mai bun exemplu. Sau contraexemplu. Plecat din Pennsylvania la 16 ani, tânărul cu origini clare în spațiul ex-iugoslav rupe norii la 20, la Dortmund și a semnat deja cu Chelsea pentru mai multe zeci de milioane, deși mai era dorit și de Barcelona. Dar ca să-i crească bine pe tineri, americanii trebuie să-i trimită de mici peste Ocean. Talentul există, fără îndoială, în stare pură pe Mississippi, în Manhattan sau în statele sudice, cu populație hispanică (mai ales acolo!), dar lipsește metoda. Cluburile europene sau cele din America Latină cresc tineri fotbaliști de peste un secol. Cele din USA n-au încă puterea de a-i ridica și de a-i ține până la 24-25 de ani. În State, nimeni n-are răbdare. Există deocamdată rețete doar pentru jucătorii de tenis, pentru hocheiști, baschetbaliști, pentru practicanții de baseball sau pentru „football”-iștii cu cască.

Ei, cu ale lor

Timp ar fi avut americanii. Au trecut mai bine de patru decenii de când Pele și Beckenbauer au ales să-și trăiască bătrânețile fotbalistice la Cosmos New York. Până și Cruyff a avut pe legitimație Washington Diplomats în al patrulea deceniu de viață. Aceste modele au dezvoltat soccer-ul din State, dar n-au reușit să-l pună, ca interes, înaintea niciunuia dintre sporturile lor tradiționale, enumerate mai sus. Dovadă, căpitanul lui Mitriță la New York City FC e Alex Ring, un mijlocaș finlandez adus acum doi ani din Zweite Bundesliga.

Probabil că fotbalul din America va crește mereu, dar niciodată până la a lua fața senatorilor de drept ai Europei. E ca și cum ai spune că europenii vor fi peste Lakers la baschet sau că New England Patriots va disputa vreodată Super Bowl-ul cu secția de „football” cu cască a lui Real Madrid.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Observator (79 comentarii)  •  17 februarie 2019, 12:34

De data aceasta, Hagi n-are dreptate! Americanii nu vor iubi niciodata soccer-ul mai mult decat fotbalul american, baschetul sau meciurile din NHL, iar cluburile si "nationala" lor nu vor rivaliza niciodata cu cele din Europa! O.

pawn (32 comentarii)  •  17 februarie 2019, 13:21

cu tot respectul pentru hagi (pe care-l are si autorul, nu-i vorba), bineinteles ca aici nu are dreptate. in niciun caz pe timpul vietilor noastre. americanii considera fotbalul un sport de fatalai, lipsit de contacte fizice dure, cu reprize mult prea lungi, plictisitor ca naiba prin raritatea fazelor de poarta (asa cum pe noi, dimpotriva, ne ameteste & oboseste inflatia de faze memorabile din baschet, de pilda), niciodata nu vor face nimic notabil (campionatul ala intern e o gluma, unde zlatan o sa dea cate 5 boabe pe meci si la 50 de ani). exact asa cum se subliniaza in articol, atunci cand europenii vor trimite echipe care sa sufle in fata americanilor la baschet, atunci si usa va fi favorita la campionatul mondial. de fotbal. cu mingea rotunda.

Durden (126 comentarii)  •  17 februarie 2019, 14:04

in primul rand ma bucur ca nu ii mai luam la misto cu aberatii gen "pe americani ii batem la fotbal la orice ora". ceea ce nu mai e cazul demult, e clar. s-a investit enorm in infrastructura din '94 incoace. si ii dau dreptate lui hagi. ba mai mult, eu zic ca in max. 30 de ani or sa ia chiar CM!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  17 februarie 2019, 14:29

Mitrita n a fost slefuit la viitura...

rammstein (11 comentarii)  •  17 februarie 2019, 14:50

s-a ajuns si *** !!!...***...valoare =0 ,talent=0,imagine =0..un produs de os *** de prima clasa ....pai poti sa-l compari cu pele,cruyff??...ai sa fim seriosi...asta nu stie sa scrie ,sau sa citeasca ,daramite sa -l compari kaizerul!!!!..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (52 comentarii)  •  17 februarie 2019, 15:05

Oamenilor le place ce sînt dresați să le placă. Echipa americană joacă un fotbal plăcut, nu se dau faultați...cine știe! La volei fără campionat, au ceva din 2012 pe lîngă cel studențesc, sînt în vîrf la fiecare campionat mondial și olimpic. Cel mai bun joc de echipă, fără vedete și vedetism.

Man on the Silver Mountain (2 comentarii)  •  17 februarie 2019, 15:29

@observator: Sa comparati fotbalul european cu industria NFL sau NBA nu este corect. Ca sa aveti o perceptie a imensitatii acestor industrii, ganditi-va ca valoarea medie a unei echipe din NBA este 2 miliarde dolari iar tot NBA-ul face cam 25% din PIB-ul Romaniei.... Asadar, faptul ca NFL sau NBA sunt in fata nu inseamna ca fotbalul european nu are valoare in America...

Man on the Silver Mountain (2 comentarii)  •  17 februarie 2019, 15:30

Sa comparati fotbalul cu industria NFL sau NBA nu este corect. Pt ca acestea doua sunt la un nivel atat de sus chiar si fata de fotbalul european . Ganditi-va ca valoarea medie a unei echipe de basket este de aproape 2 miliarde de dolari iar valoarea totala NBA este 20% din PIB-ul Romaniei...Aveti acum corecto dimensiune mai reala a imensitatatii acestor industrii? Asadar, faptul ca NFL sau NBA sunt in fata nu inseamna ca fotbalul european nu are valoare in America.

Itzu (11 comentarii)  •  17 februarie 2019, 16:19

Eu nu am văzut niciodată un meci din liga arabă, am văzut in schimb din MLS. Ceva lent și fără ritm, echipe împrăștiate, ceva de groază. Sincer 3. Bundesliga ia titlul in SUA. Nu contează care, Osnabrück sau Karlsruhe, îl ia detașat.

gogu (3 comentarii)  •  17 februarie 2019, 17:02

a murit padureanu si s a nascut hagi care i calca pe urme chiar l a depasit ,avem un nou nas care face legea din umbra acest nas e hagi uramariti si vedeti ce poate sa faca cand pierde un jucator e eliminat si apoi nasul da vina pe arbitri la meciurile in care nasul pierde un jucator de la el este eliminat

miami (12 comentarii)  •  17 februarie 2019, 17:29

Americanii nu inteleg in veci de ce trebuie sa te uiti 90 de minute la un meci care se termina 0-0. La ei,in orice sport ,trebuie ca cineva sa invinga.Un meci de basket nu se termina egal,se acorda overtime,pina una dintre echipe castiga. Totdeauna ,echipa oaspete e scrisa prima,din respect.Chiar daca echipa gazda pierde,aplauzele pt invingatori sunt sincere.La ei,sportul continua sa fie o relaxare,nu un loc pentru injuraturi si insulte.Chiar daca soccerul e departe de alte sporturi,totusi tribunele sunt pline,americanii au fost mereu la turnee finale(nu si la ultimul) iar fotbalul feminin detine suprematia mondiala.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  17 februarie 2019, 17:35

Capitanul lor vine din Zweite Bundesliga, dar pe Mitrita unde-l plasam: divizia 2 italiana-Pescara sau CSU -locul 2 azi, in Liga 1. Este CSU peste Pescara ca valoare????In orice caz americanii sunt peste Liga 1 ca soccer daca vrei si numar de spectatori.....Un ex -am fost la Montreal cind Impact a jucat cu LA Galaxy. Au venit 60.000 de spectatori-era un stadion acoperit ca sa-l vada pe Beckamp....In Liga 1 vin 60.000 in 3 -4 etape asta ca exista Craiova, ca asa am atinge nivelul in 10 etape....Apoi in era Drogba la Montreal, se juca pe un stadion normal-cu capacitate de numai 20.000 ---stadionul era continuu plin.Pt ca orice echipa care venea avea o fosta vedeta europeana......

lebron (1 comentarii)  •  17 februarie 2019, 17:52

Pe langa faptul ca li se pare plictisitor ca naiba (lucru cu care sunt de acord), americanii considera fotbalul un sport de fete - de acolo si termenul "soccer mom". Exagerand, putin esti rusinea scolii daca joci fotbal ca baiat. Asa zisul progres al fotbalului in America are legatura cu cresterea numarului imigrantilor, pe stadioane majoritatea sunt latino.

Fane (87 comentarii)  •  17 februarie 2019, 19:14

MSL? Ba ,MLS se numește. Dar nu contează numai cine nu muncește nu greșește, cam asta e scuza celor superficiali

Observator (79 comentarii)  •  17 februarie 2019, 19:30

@ Man on the Silver Mountain Nu neg faptul ca sporturile respective reprezinta o adevarata industrie, dar NFL nu intereseaza decat putina lume in afara continentului lor; pentru mine, acel sport nu exista si-mi repugna sa scriu despre el! Sigur, la soccer sunt destui spectatori, dar destule stadioane au gazon sintetic si sunt destul de vechi. In fine, ma irita sa-i ridice unii in slavi pentru valoarea soccer-ul lor; faptul ca au fost prezenti la atatea editii de CM nu-i chiar o performanta, ei fiind in competitie cu doar vreo 2 adversati mai puternici, cum ar fi Mexic si Costa Rica. Ultima oara, nici n-au participat, fiind prezenti, in locul lor, cei din Panama, spre bucuria celor de la Dinamo, care au incasat niste banuti pentru Penedo! O.

adyos (5 comentarii)  •  17 februarie 2019, 20:28

@lebron E clar cat te pricepi tu la soccer in US. Chestia cu "soccer mom" spune tot. Dar uite aici, ca sa nu mori prost: soccer momWörterbuchergebnis für "soccer mom nounINFORMAL•US a suburban mother who spends a lot of time taking her children to play soccer or engage in similar activities."

Che Guevara (96 comentarii)  •  17 februarie 2019, 22:40

De cand Giovani Becali s-a certat cu presedintele de la Betis Sevilla (si s-au injurat ca la usa cortului in fata clubului) Romania nu mai vinde fotbalisti in Spania. Daca ajunge vreun roman acolo ori creste de mic in Spania, ori vine de la o echipa din afara Romaniei. In Franta e greu sa intri fiindca sunt cea mai mare forta fotbalistica din lume. Au peste 120 de jucatori la toate cluburile din campionatele mari din afara Frantei. In Anglia trebuie sa fii super-valoare ca Mutu ca sa mai ajungi. In Germania trebuie sa stii foarte bine limba si sa fii puternic si tare pe picioare, ceea ce romanii nu au cum. Iar in Italia se faulteaza foarte mult, e foarte greu sa faci fata daca nu esti italian. Ce mai ramane pentru jucatorii romani? Rusia, China, Tarile Arabe si cam atat. Mare noroc cu Mitrita ca Universitatea Craiova (cea veche, care e acum la Mititelu) e foarte cunoscuta pe internet fiindca singura echipa cu blog in limba engleza. In acest fel impresarii au inteles ce traditie si ce pasiune mare e la Craiova. Binenteles ca nu i-a informat nimeni de scandaluri, dar pe Mitrita l-au ajutat foarte mult cifrele si faptul ca era la un pas de titlul de goalgetter. Daca il mai asteptau pana in vara trebuiau sa plateasca mai mult pe el. Asa ca transferul a venit logic. Plus ca Olguta avea nevoie de bani de nunta... Toata lumea fericita.

nypd (7 comentarii)  •  17 februarie 2019, 22:47

@miami: bine punctat, cand in Europa, in general si in Romania in special, se va intelege ca intre locul 2 si 20 nu e nicio diferenta, definitia sportului se va schimba; intr-o competitie trebuie sa fie un castigator, meciul nul e o minciuna, e scuza celor ce nu stiu sa castige si nu sunt pregatiti/antrenati sa castige. Exista doar un castigator, ceilalti sunt pierzatori(suna ca dracu' dar nu exista alt cuvant in limba romana, asta spune totul).

Spalatu’ pe creier (1 comentarii)  •  17 februarie 2019, 23:42

Adevarul e ca de prosti tara asta nu va duce niciodata lipsa. Dovezile ne napadesc zi de zi...

Aghiuta (1 comentarii)  •  18 februarie 2019, 2:34

...în 2026 americanii vor ajunge în semifinalele World Cup! Golgeter? George Weah Jr., fiul președintelui Liberiei. $1,000 cine pune? Fraților sunt aici de 20 de ani și soccer means a lot!

Bodrin (7 comentarii)  •  18 februarie 2019, 8:43

"America lui Hagi"? Să fim serioși, America, de fapt USA, nu este nici măcar a lui Trump. Sau, este, parțial, a lui Trump, dar pentru puțin timp.... Iar G.Hagi șlefuiește, șlefuiește și vinde...nu a șlefuit nimic până la capăt, sau a șlefuit foarte puțin. Nu a șlefuit o echipă...

Alex One (87 comentarii)  •  18 februarie 2019, 9:02

Cu multi ani in urma un american ,nu mai stiu ce functie importanta avea in sport , a fost intrebat de ce nu prinde fotbalul in SUA si cand crede ca s-ar putea intampla iar omul a raspuns simplu, cand va deveni o mare afacere ( public numeros ,reclama, finantatori puternici,etc. ).Se pare ca ce a preconizat respectivul incepe sa se intrevada. Asa ca , nu se stie. Iar daca americanii cu potentialul lor urias vor considera ca merita sa nu ne miram ca in 20-30 de ani vor domina acest sport oferind cele mai mari salarii deci cei mai buni antrenori si jucatori,conditii,etc.

Observator (79 comentarii)  •  18 februarie 2019, 16:05

De cateva decenii, se tot vorbeste despre potentialul africanilor in fotbal; aceste decenii au trecut si ei, africanii, abia daca mai fac vreo 2-3 meciuri bune la un turneu de CM, nicidecum sa ajunga prin semifinale! Tot asa, unii dintre cititori anticipeaza ca soccer-ul american va domina lumea cand va reprezenta o adevarata industrie; pai, fotbalul reprezinta deja o industrie, dar americanii au un prost gust desavarsit si nu pot sa-si dea seama de asta nici peste jumatate de secol! Cum sa-ti placa fotbalul american mai mult decat fotbalul? Cum sa-ti placa fotbalul american mai mult decat rugby-ul, pe care toata lumea il apreciaza? Explicatia este clara si am dezvaluit-o deja... O.

JJdinFJ (7 comentarii)  •  18 februarie 2019, 21:10

Domnule ziarist, domnilor, dar unde este logica articolului? Hagi n-a spus ca vor iubi soccerul mai mult decat footbalul lor, ci doar ca s-ar putea sa ajunca cei mai buni la soccer. Asta sa poate intimpla chiar daca soccerul va ramine in urma celorlaltor sporturi in State. Eu sunt de acord cu el. Hispanicii si asiaticii ajund deja la a doua generatie de college educated, cu putere de cumparare, si vor fi majoritatea in cateva decenii. Sa vedem atunci.

Observator (79 comentarii)  •  19 februarie 2019, 8:18

Atata vreme cat americanii sunt "morti" dupa fotbalul lor, nu vor acorda o mai mare atentie soccer-ului! Si pasiunea pentru fotbalul american este o dovada incontestabila de prost gust! Ce sa mai spun de acel pseudo-sport numit wrestling?! Norocul lor este ca printre atatia inculti, exista si destui "stalpi ai societatii", iubitori de arta, oameni de afaceri, cercetatori, universitari si politicieni! O. Asa cum africanii n-au ajuns sa se califiice in vreo semifinala de CM mondial, tot atat de palide vor fi si evolutiile americanilor la CM, chiar si la cel din 2026, cand vor fi co-organizatori!

Comentează