Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Craiova, 30.000 de semne de întrebare

Despărțirea de Mitriță va avea ecou în fierbintea, iubitoarea, dar mereu pretențioasa tribună olteană

Permalink to Craiova, 30.000 de semne de întrebare
duminică, 3 februarie 2019, 9:22

Anul trecut în ianuarie, Alex Băluță era curtat insistent de FCSB, care era gata să achite clauza de eliberare. Scriam atunci că dacă există o clauză, ea nu se află în niște hârtii, ci în tribună, în ochii și în inimile celor 30.000 de spectatori care fuseseră la ultimul meci al sezonului, victoria cu CFR. Până la urmă, Băluță n-a plecat la rivali, ci, după cum se știe, la Praga. Și nu în iarnă, ci în vară, după ce a ridicat deasupra capului Cupa României.

Acum, Mitriță pleacă la jumătatea drumului. Nu la vreo rivală din campionat, ci la New York. Pe o sumă excelentă, care face din echipa olteană liderul încasărilor din transferuri în ultimii ani. Și toate, către piața externă.

Iese 28. Cine intră?

Plăcuța cu 28, numărul lui Mitriță, e deja aprinsă la marginea terenului. El iese. Cine intră? Intră deocamdată numărul 9, adică Andrei Cristea. Un jucător excelent, o persoană de calitate, dar un fotbalist care în mai, atunci când se decernează trofeele, face 35 de ani. E bine că a venit, dar nu doar la prima vedere, ci și la ulterioarele, pare insuficient pentru a acoperi gaura lăsată de proaspătul newyorkez.
Sigur, clubul se mișcă, sunt deja vehiculate variante, ba Alex Ioniță, ba Fortes, dar azi e deja primul meci, cu Viitorul, iar etapa viitoare e un nou derby cu CFR, cu 30.000 de oameni în tribună și cu tot atâtea semne de întrebare.

Cine dă golurile lui Mitriță?

La cu totul altă scară, problema Craiovei va fi aceeași ca a Realului Madrid de după plecarea lui Ronaldo. Cine dă golurile pe care le dădea Cristiano? Cine dă golurile pe care le dădea Mitriță? Destul de multe, 12, plus niște pase de gol. Oltenii au marcat de 37 de ori în campionat, o treime dintre goluri fiind opera numărului 28. Se poate găsi repede un jucător care să adune aceste cifre?

Stilul

Acum un an și ceva, Craiova lua ochii cu tripleta liliputană, dar iute și tehnică, formată din Gustavo, Băluță și Mitriță. Era un stil propriu, o exprimare patentată și spectaculoasă. Tribunele erau pline datorită stadionului nou, dar și pe seama încrucișărilor celor trei, de multe ori încântătoare. După plecarea lui Băluță a venit Koljici.

A dat randament imediat, dar exprimarea echipei a fost alta. Morișca a fost înlocuită cu centrarea precisă pentru fruntea neiertătoare a lunganului din Bosnia. Acum, când se vorbește de Fortes, senzația de schimbare de stil se accentuează.

Înainte de a fi o echipă de fotbal care are ca scop punctele și cifrele, Craiova e o stare de spirit alimentată de bucuria jocului. O tribună precum cea din Bănie nu consumă fotbalul doar pentru a se hrăni, ci și pentru a-l savura.

Credeți-mă pe cuvânt, observ și analizez acest fenomen de aproape o jumătate de veac. Golurile lui Cămătaru erau prețuite și aplaudate, dar o bară a lui Cârțu după o preluare cu „oxfordu'” era de-a dreptul divinizată. Așa sunt oltenii, n-ai ce să le faci!

Comentarii (40)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  3 februarie 2019, 9:48

...trebuie sa batem viitura lui Hagi ...daca vrem sa luam campionatul ...

Ionescu (9 comentarii)  •  3 februarie 2019, 10:07

Excelent articol!

observator_federal (17 comentarii)  •  3 februarie 2019, 10:21

Poate acum se va vedea - privind și retrospectiv la perioada tridentului Băluță, Mitriță, Gustavo sau cea a lui "Messi din Craiova" - cât de importantă este contribuția în teren a lui Nicușor Bancu. Bancu trebuie să fie și acum liantul între perioadele și stilurile de joc ale Universității. Căpitanul autoritar al Craiovei din acest moment, el este cel poartă cu responsabilitate și onoare "povara" încrederii și marilor așteptări ale suporterilor din stadion și din țara întreagă, cel care oferă garanția continuității spiritului de luptă și spectacol al fotbalului craiovean. Urmează pentru Știința o perioadă de jocuri dificile în campionat și în cupă dar, la capătul ei, suporterii alb-albaștri așteaptă ca el, Nicușor Bancu, să ridice victorios, un nou trofeu.

Vio (2 comentarii)  •  3 februarie 2019, 10:49

Nimeni nu este de neinlocuit! Poate, prin plecarea lui Mitrita, va reveni spuritul de echipa si vor inscrie si Bancu, Barbut, Koljici, Cristea si Mihaila. Mitrita adoptase un stil egoist. Pasele finale il vizau doar pe el. Cand jucau si Baluta cu Gustavo, acestea erau impartite. Asa sper sa fie si de acum incolo. Oricum, o echipa nu sta doar intr-un jucator.

Bubu-n alb albastru (1 comentarii)  •  3 februarie 2019, 11:00

Bravo vere, iar o zici ca lumea: asa e la Craiova, sa priceapa si gutzanii din bucarici. Sa traiesti! PS curand, prima alianta ultras RO CRO (naprid Spličani i Krajovani). Atmosfera-n alb/albastru!

Cilly (13 comentarii)  •  3 februarie 2019, 12:05

De patru decenii merg sa văd Stiinta indiferent unde joaca ..părerea mea ca mult mai important decât orice jucător este echipa și clubul am existat si continuat in vreme fără nea Nelu Oblemenco fără Iliuta al nostru e cel mai bun din RSR și fără Gica Popescu sau Gica Craioveanu , intr-adevăr la Craiova e multă pasiune și se dorește și spectacol dar câștigarea competiției este lucru cel mai important și pentru suporterii Craiovei indiferent ca este vorba despre campionat sau cupa , de aceea cred ca dacă echipa joaca bine și se lupta la câștigarea celor doua competiții nu o sa fie nici o problema mai ales dacă se fac cele doua transferuri Fortes și Tandia pentru un plus sau minus de culoare .:)..Hai Stiinta !

Adrian (12 comentarii)  •  3 februarie 2019, 12:23

Problema nu este asta, desi nu contrazic nimic, ci cat de repede va pricepe Marcel Popescu, marele nostru om de fotbal, ca timpul nu are rabdare. Se vorbeste despre Tandia si Ionita, chiar de Dragus, dar ma tem sincer ca sunt doar fumigene ale conducerii care sa mascheze nimicul. Avem bani, sunt si cateva prezente interesante in fotbalul nostru dar si vrem? Tandia si Ionita s-ar incadra in profilul enuntat de d-tra.

Fabius (10 comentarii)  •  3 februarie 2019, 12:59

Tripleta liliputană, formată din Gustavo, Băluță și Mitriță, a fost inventata de Mangia pentru ca in acel moment Universitatea Craiova nu avea un atacant de tipul lui Koljici. Era o solutie de conjuctura, ceva de tipul " p-astia ii avem, cu ei defilam " dar, era clar ca exprimarea echipei ar fi fost mai buna cu un atacant veritabil. Dupa plecarea lui Baluta si apoi a lui Gustavo, toata presa critica politica de transferuri a Universitatii Craiova , ulterior tot aceeasi presa era de acord ca prin aducerea lui Cicaldau, Koljici, Fedele si Donkor, echipa se exprima mai bine in teren . De ce nu s-ar intampla si acum, dupa vanzarea lui Mitrita, la fel ?

Cosmo (48 comentarii)  •  3 februarie 2019, 13:28

Dacă tribuna olteană era cât de cât pretențioasă nu accepta nici clona pesedista, nici a doua descalecare a lui netoiu.

Un oltean (28 comentarii)  •  3 februarie 2019, 14:28

Frumos articol...Mitrita a fost o afacere excelenta pentru club, acum ramane de vazut ce se face cu banii aia...in loc de Ionita sau Fortes...ar fi mai buni un Matan sau Dragus..tineri de perspectiva..nici Ionita nu e rau, dar din moment ce nu se impune la Cfr...

Papa Cosmin-Ionut (2 comentarii)  •  3 februarie 2019, 15:34

Mult succes lui Alexandru Mitrita, cat despre noi, suporterii, vom fi alaturi de Universitatea Craiova, "si la bine si la greu ", "asa e la Craiova si-asa va fim mereu"!!! FORZA STIINTA !!!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  3 februarie 2019, 18:31

In primul rind ,, patronul Craiovei nu are in plan campionatul. E greu,, trebuie sa ai liber de la Liga, sa manevrezi arbitrii sa faci investitii . Nu jucatori liberi de contract.Nu jucatori de 500.000. Atunci ce vrea???? Locul 3 daca se poate in fiecare an e ideal , daca mai e si vreo cupa -Bogdaproste- in rest sa vinzi de vreo 5 milioane sau daca se poate 7 cu atit mai bine si sa cumperi 5 jucatori care sa coste maxim 1-1,5.Bineinteles ca publicul vrea cu totul altceva. Dar ce sa faca???? Greva???? Intr-un ultim pas o sa vina din ce in ce mai rar la stadion. Ca nu te duci la Luvru sa vezi picturi de Grigorescu........Ca pretul pe bilet la Luvru e destul de scump iar pe Grigorescu poti sa-l vezi si in tara...In fine se intelege exemplu dat.

Radu (11 comentarii)  •  3 februarie 2019, 20:15

Si rapidistii prefera o bara frumoasa unui gol urat. Echipa de joaca acum pe stadionul Olgutei nu e Universitatea. Nu stiu de ce se duc oltenii sa o sustina, ca nu e echipa lor. La Ploiesti a fost cam acelasi lucru. Niculae a vrut sa-si substituie echipa Petrolului si a ajuns sa fie alungat de ploiesteni la Giurgiu. Craiovenii trebuiau sa-si sustina echipa lor, s-o ajute sa promoveze, nu sa se duca dupa o echipa nou infiintata.

Biziche Marin (2 comentarii)  •  4 februarie 2019, 5:53

Cind sa scris acest articol sa comis unele greseli in primul rând actula echipa din liga a 1 a este campioana la simulari si este avantajata la capitolul erorii de arbitraj in al doilea rand nu are nici o legatura cu adevarata Universitatea Craiova din simplu motiv ca actuala echipa a fost infintata in 2013 la Bucuresti

Biziche Marin (2 comentarii)  •  4 februarie 2019, 6:06

Din pacate nu se spune nimic de modul cum sint atrasi spectatorii la stadion de ce au dreptul sa se detina si sa se pregateasca la baza sportiva din Lunca Jiului sau de ce au dreptul sa detina in exclusivitate stadionul Ion Oblemenco

valeriu (10 comentarii)  •  4 februarie 2019, 8:47

Jucatorii mai trebuie si vanduti pentru a supravietui,au fost adusi altii in loc,ce te faci cand ai un antrenor care ne arata cin-i sefu si ii tine pe banca?

addriann (26 comentarii)  •  4 februarie 2019, 16:37

Perfect de acord, si in anii 80 si acum a contat mult spectacolul din teren, Craiova neducand lipsa de jucatori tehnici , ,,mingicari " , de-a lungul timpului. Totusi, publicul din anii 80 era obisnuit si cu performantele mari ale echipei de atunci ( cupe, campionate sau participari de exceptie in cupele europene ).La ora actuala, dupa o seceta exagerata de trofee sau de participari REUSITE in cupe europene, obiectivul principal ar trebui sa fie formarea unei echipe care sa poata castiga trofeele autohtone. Cu siguranta o echipa campioana va avea tribunele pline, chiar daca nu va realiza acel fotbal-spectacol...

antalmihai (2 comentarii)  •  4 februarie 2019, 18:30

Totusi cine da goluri??? Fiindca nu da nimeni, si nu au ocazii!?! Si cine il inlocuieste ca trebuie minim 2-3 de valoare ca sa l suplineasca, sau iar suntem slugile altora si bagatori de seama pe acolo, domn patron???

dan (4 comentarii)  •  4 februarie 2019, 18:33

Da suntem milioane, nu 30000, dar ia sa l intrebam pe acest patron, ce are de gind??? Ce ai de gind, umflatelule la buzunar???

Daminuta (7 comentarii)  •  4 februarie 2019, 18:42

Frumos articol.

Comentează