Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Stoiane, unde ai fost până acum?

Fotbalul nostru a profitat prea puțin până acum de acest fotbalist cu o biografie pe care n-o întâlnim la tot pasul

Permalink to Stoiane, unde ai fost până acum?
duminică, 20 ianuarie 2019, 12:00

„Nu vine el la noi!”, i-ar fi spus Mihai Stoica patronului său, când a auzit de Stoian. MM știe fotbal, dar mai ales fotbal italian (e interist de vreo patruzeci de ani). Înțelege perfect ce înseamnă aproape o sută de meciuri în Serie A (94, după statistici) și altă sută în Serie B. Înseamnă un nivel care nu te îndeamnă s-o iei spre România, nici măcar dacă tu ești român, pe antetul ofertei scrie FCSB, iar propunerea ți se face din bine cunoscutul jilț aurit. Dar uite că Stoian a venit!

Alte reveniri

Poate că în istoria mai îndepărtată sau mai recentă au mai fost astfel de întoarceri la origini ale românilor cu loc de muncă în Italia. Pe vremuri revenea la vatră Mateuț. Câteva meciuri la Dinamo, câteva la Sportul și gata, ghetele în cui! Nu demult, se întorcea Mutu, în bagaje cu peste suta de goluri marcate în Cizmă. Povestea o știm. Petrolul, ASA și stop! Vorbim de fotbaliști pe ultimii metri ai carierei. Treizeci și bine de ani.

Vine viu!

Stoian încă n-a făcut 28, iar în toamnă a fost pe teren în 17 din cele 18 meciuri ale lui Crotone, fie ele și în Serie B. Care nu e chiar campionat sătesc. Viețuiesc acolo Palermo, Brescia, Verona, Pescara, Venezia (antrenată de Zenga), Lecce, Perugia (cu Nesta pe bancă!). 17 din 18 înseamnă că n-ai fost accidentat, că nu te-ai încontrat cu antrenorul, că n-ai luni sau ani de pauză, cum au mulți dintre cei care vin în campionatul nostru, cu rugină depusă inclusiv pe degetele cu care semnează contractele. Cifrele lui Adrian Stoian arată că în propoziție e vorba de un om viu, de un fotbalist „la zi”.

Altfel de mijlocaș

Cine a avut curiozitatea să vadă meciurile calabrezilor de la Crotone de anul trecut, din Serie A, a putut observa un mijlocaș de pasă, care poate juca atât în centru, cât și în partea stângă. Un jucător de ambele picioare (parcă totuși stângul e de bază), cu viteză bună, un fotbalist impecabil educat tactic, așa cum sunt toți cei care măcar tangentează il calcio. Luându-l, FCSB reabilitează ideea de mijlocaș definită la clubul roș-albastru de tipi gen Ovidiu Petre, Lovin, Bourceanu, Pintilii, Ovidiu Popescu, Nedelcu și alții de același profil. Fotbaliști buni, dar având drept principală calitate destrămarea jocului advers, și nu construcția. Or, ideea de mijlocaș prin aceasta se definește. Prin construcție.

Un olteano vero

Sigur că Adrian e plin de tatuaje și fumează, păcate mari în purgatoriul de la Palat. Are tatuată stema Craiovei, apărătorile sunt cu leul oltenesc. Dar istoria Stelei cuprinde mulți olteni. Fane Iovan, căpitanul de la Sevilla, Adrian Ilie, Mirel Rădoi sunt fotbaliști imenși, cu sânge oltenesc, care n-au jucat la viața lor nicio secundă în alb-albastru.

Nu aceasta e problema, ci alta. Anume că, într-un deceniu, fotbalul românesc l-a folosit extrem de puțin pe Adrian Stoian. Ceva meciuri pe la juniori acum un deceniu, foarte puțin la tineret și doar două selecții la naționala mare. Poate de-acum încolo, când îl avem sub ochi. La Crotone și Chievo ne venea greu să ne uităm, că joacă prea tactic, iar noi ne-am născut iubitori de spectacol.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Cristi (14 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 12:49

Despre ce jucator de fotbal vorbiti in acest articol? Cine este acest Stoian? Nu a existat ca fotbalist pana acum (28 ani?). La niciun nivel. Unde a fost pana la 28 ani? Ca doar nu o fi vinovat publicul ca nu a auzit de un jucator pana la 28 de ani? Un fotbalist bun devine notoriu, cunoscut publicului larg prin valoarea proprie. Acest Stoian pur si simplu nu a existat ca fotbalist cunoscut publicului pana la transferul la FCSB, dovada si faptul ca nu e un jucator de nationala, pt niciun antrenor. Nu publicul cauta fotbalisti, ci fotbalistii cauta sa se faca cunoscuti publicului, prin valoare si rezultate.

a dica (47 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 13:00

Hai sa nu ne ambalam! A trecut totusi pe la nationala si n-a fost remarcat...

Bodrin (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 13:42

Incă un mare fotbalist care nu a făcut cine știe ce în serie A și, ca urmare, a ajuns în serie B...Ghiciți ce mari isprăvi va face in liga noastră.

Fane (87 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 13:47

A fost pe nicaieri si a venit niciunde.

Cosmin (21 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 14:03

Oracolul " de Branesti" loveste ! Mister ...Buzarin. ....Cu stima si respect va comunic ca ziaristica si implicarea la un club...nu au nimic ...comun !

itu52 (51 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 14:09

marian (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 14:35

Excelent material. Poate ar mai fi trebuit spuse cateva cuvinte si despre Scoala de fotbal Gheorghe Popescu.

gio (18 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 15:12

Stoian a fost la granita intre Serie A si Serie B, bun pentru Crotone, chiar si pentru Chievo in Serie B dar doar rezerva la echipe mai bune gen Genoa sau Roma. Desigur pt FCSB s-ar putea sa fie numai bun, echipa in cauza avand un nivel demn de Serie B.

Durden (126 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:22

hahahaaha da bineinteles, desi este acelasi fotbalist, acum ca a ajuns la fcsb, trebuie convocat la nationala. ce imi place cum descoperiti voi fotbalisti =)))))))

tindala (36 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:16

Nu a fost chemat la nationala?Pentru ca "La Crotone si Chievo ne venea greu sa ne uitam"!!!Chiar asa?Putea sa joace si la Juventus ca unuia ca "tata Puiu" tot i-ar fi venit greu sa se uite la el!Putea sa joace si in Romania si nu la orice echipa,la Astra de exemplu-echipa care a castigat titlul de campioana si s-a calificat in primavara UEL-=cum a jucat Budescu!Dar "tata Puiu" l-a somat pe Budescu sa se transfere la fcsb,altfel "nu pupa" la nationala!

zorrozabal (36 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:19

Putea sa joace si la Avantul Ciorogarla,acum ca l-a luat GG in ***,e obligatoriu sa joace si la nationala.Uite asa,ca sa-l vanda.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doilaunu (24 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 22:23

Serie B este cam campionatul satesc. Veti vedea.

cornel (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 9:52

in italia sa faca bani ...si sa joace. probabil a venit la fcsb doar pentru a prinde nationala .

Gabi R (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 22:47

Fratii mei comentatori care din voi are macar 1 meci in Liga 1 ? Il criticati pe baiatul asta Stoian degeaba . Numiti 1 jucator de la nationala care joaca prin strainatate ( in afara de Razvan Marin si Tataursanu ) si are mai multa constanta . Serie B e un campionat mai tare ca Liga 1 . De Serie A nu mai pomenim... Omul are cate 100 de meciuri in fiecare dintre ele . La nationala nu a fost convocat ca sa aiba loc fanfaronii de Maxim si altii care au plecat pe dincolo si au jucat table pe banca de rezerve . Si care vin cu scuze ca nu e gazonul bun si vantul bate din fata si mingea nu are 500 g cat prevede regulamentul Fifa si ca publicul advers ii huiduie si e presiune .Mai bine convocam jucatori din Qatar decat Serie B.... Lasati omul sa demonstreze ca e bun pentru Liga 1 si apoi mai vorbim .

Gabi R (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 22:57

Fratii mei comentatori care din voi are macar 1 meci in Liga 1 ? Serie B e un campionat mai tare ,de Serie A nici nu mai vorbim . Baiatul asta are 100 de meciuri in fiecare divizie... Asta a confirmat...sunt altii care joaca table pe banca de rezerve si cand vin la nationala dau vina pe vant pe greutatea mingii pe gazon pe presiune pe statia de metrou si etc... Hai sa lasam omul sa joace si sa arate ca e bun si apoi sa mai vorbim

Comentează