Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fotbalul acela, care chiar era fotbal!

S-au stins recent doi oameni ai fotbalului de mai demult. Valeriu Ioniță și Mihai Cristache

Permalink to Fotbalul acela, care chiar era fotbal!
vineri, 11 ianuarie 2019, 9:45

Mihai Cristache (stânga) și Valeriu Ioniță (dreapta)

 

Vorbim despre anii nouăzeci, când întâmplările așa și așa ale fotbalului intern se ascundeau sub faldurile grele ale performanțelor Generației de Aur. Un reprezentant respectat al epocii, aproape octogenarul pe atunci Traian Tomescu, reteza axiomatic elanul contestatarilor care invocau corectitudinea îndoielnică a campionatului: „Mai arătați-mi un domeniu de activitate la care România să fie pe locul cinci în lume!”
Cei mai buni jucători români evoluau în străinătate, mulți dintre ei în Spania, Italia, Germania, Olanda, Franța, chiar Anglia, adică în acel Occident pe care astăzi îl atingem foarte greu, preferând să ne ascundem prin oaze arabe sau prin șaormerii turcești. Cei doi oameni care au dispărut zilele trecute aparțin acelei epoci.

„Era bun nivelul?”
Valeriu Ioniță (61 de ani) a fost supus unui transplant de ficat cu câțiva ani în urmă, iar recent a suferit niște complicații care i s-au dovedit fatale. În ultimii ani a fost angajat federal, ocupându-se sârguincios și eficient de futsal, un domeniu nou și atractiv, de vreme ce sălile de joc sunt mai mereu pline, iar echipa națională ajunge frecvent la turnee finale. Dar nu aceasta e tușa definitorie a carierei sale, ci aceea de arbitru provenit din fost fotbalist.

Discutând ieri cu un confrate mai tânăr despre sfârșitul prematur al lui Vali Ioniță, i-am amintit colegului că acesta a fost internațional de juniori, fundaș cu zeci de selecții la acel nivel, și titular în echipa lui FC Olt care promova la finalul anilor șaptezeci în prima divizie. Echipă în care mai jucau Pițurcă, Șoarece, Marcel Lică sau Florian Dumitrescu, cel care marcase, cu încă un deceniu mai devreme, legendarul gol pentru UTA în meciul cu Feyenoord. „Era bun nivelul?”, a întrebat colegul. I-am răspuns, poate puțin subiectiv, în calitate de fan al trecutului, că azi un astfel de fotbalist ar fi fost titular la echipele de top din campionat și candidat la un transfer bun în străinătate.

Arbitrii erau foști fotbaliști
Acei ani nouăzeci, când arbitra Vali Ioniță, ni-i propuneau, printre cavalerii fluierului, pe Marcel Lică (fost internațional), Ion Velea și Mircea Axente (foști campioni cu Craiova și UTA), Constantin Ștefan (ani la rând portar titular la Dinamo). Ion Crăciunescu, liderul generației, câștigase Cupa cu Vâlcea și jucase în Europa împotriva lui Glentoran Belfast. Prin comparație, dintre arbitrii de azi, doar George Găman a cochetat cu liga a doua.

Cum se construiau echipele
La o zi după Vali Ioniță s-a stins, la Ploiești, Mihai Cristache (78 de ani). Cel mai mic dintre „frații Dero”, cum erau porecliți atunci conducătorii Petrolului. „Fratele cel mare”, Ion Radu, s-a prăpădit și el în urmă cu câțiva ani. Nea Mișu Cristache, cu eterna sa freză țepoasă, tip streașină, era un tip care părea bonom, dar era uns cu toate alifiile vremii. A reușit să aducă o Cupă a României la Ploiești și să facă o echipă care a eliminat-o pe Wrexham și a cedat greu în fața lui Rapid Viena, printr-o strategie care astăzi provoacă, în cel mai bun caz, zâmbete indulgente. Cu un antrenor cu trecut dinamovist, Ion Marin aflat la început de carieră și cu jucători în mare majoritate localnici.

Botoșaniul poliglot
Din întreg lotul din vara lui 1995, doar Abăluță și Pârlog erau bucureșteni, iar Leahu era din Dâmbovița, adică de la vreo 30 de kilometri distanță. Toți ceilalți erau născuți în județul Prahova! Astăzi, lucrurile stau altfel. Călărașiul a fost la un pas să-l legitimeze pe un Pele, firește că altul decât originalul, Sfântu Gheorghe aduce din Filipine și din Mali, iar în vestiarul Botoșaniului se vorbesc patru-cinci limbi.
Fie-vă țărâna ușoară, Vali și nea Mihai! Duceți cu voi acea poză a vremii voastre și, odată cu ea, un pic din tinerețea noastră, a celor care v-am cunoscut atunci.

 

 

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Flaviu (51 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 12:35

Corect sensul articolului... In anii 80 , la fiecare echipa din Divizia A erau , spre exemplu , mijlocasi care astăzi aveau nivelul echipei naționale ... asta fără sa luam in calcul pe cei din lotul național de atunci ... spre exemplu Eftimie la FC Olt , Șt Petcu la Constanța și Steaua , Burcea la Otelul, Vamanu , Șoșu și Solomon la Bacău , Suciu la U Cluj și Dinamo, Goanță la Rapid , Majaru la Steaua și Sibiu , Petcu , Nicșa la Corvinul , Varga la Jiul și Dinamo , Carabageac la Vâlcea și alții . Chiar vorbeam recent cu unul dintre aceștia și concluzia era ca unul dintre cei mai cunoscuți internaționali romani de astăzi , titular al unei echipe românești de top, poate ca nu și-ar fii găsit locul la nivelul Diviziei A de atunci.. Ar fii de Divizia B , care avea și ea un nivel bun

Christiano (29 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 14:33

Am râs teribil cand am citit Filipine, dar sa stiţi, cu Mali n-ati nimerit-o. Vedeti un pic cine e Mali si ce jucatori produce, ce nationala au, nivelul e incomparabil. Suna exotic, de acord, dar baietii aia sunt fotbalişti. Asta în cazul în care ati vrut sa fiti ironic cu aceasta ţară, deşi nu cred.

Gabriel (3 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 16:34

Odihneasca-se in pace ! Totusi, daca Vali Ionita ar fi fost un candidat la un transfer bun in strainatate, inseamna ca Basno si Cinca de la Valcea ar fi valorat astazi cel putin 100 milioane euro. Ce sa mai vorbim de Carabageac, ca tot este pomenit aici, cu siguranta l-ar fi concurat pe David Silva ! Si apropo de Valcea veche , mai stii ceva de Cilean, domnule Buzarin ? :)

Parneava (14 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 18:09

Respect pentru articol! Va da dreptate un batranel privilegiat,care a fost contemporan cu Iosiv Petchowski{ChinezulTimisoara-UTA-CCA-UTA},Dusan Radin{UTA-CCA-UTA-AMEFA},fratii Bacut{CAO Oradea-UTA-Dinamo Bucuresti-UTA},Florut{Metalul Bucuresti-UTA},Hristos Metkas{UTA},Mercea{UTA-CCA-UTA-TEBA},Farmati-Bimbo{Fierarul Cluj-CAO Oradea-UTA},Tarlea{UTA},Gaboras{UTA-Poli Timisoara-U Cluj},Iosif Lereter{Poli Timisoara-UTA},Ciosescu{UTA juniori-PoliTimisoara-Progresul Bucuresti-Farul Constanta}Constantin Kocka{UTA-Rapid Bucuresti-UTA-CCA-Farul Constanta},Emerich Jenei{UTA-CCA},Gavrila Birau{UTA},dar si cu mai tinerii la acea vreme Petescu, Domide, Brosowski, Sima, Axente, Schiopu, Gornea,Mot, Pojoni, Kun II,Popovici,Bakos si multi altii,pe care i-am omis.Toti acestia aveau valoare.Si am pomeni aici doar aradeni.Nu erau chemati la loturile nationale ,daca nu se transferau la echipe din Bucuresti.Doua exemple:Mihai Tarlea{senior}era golgheterul campionatului si a fost chemat la nationala o singura data intr-un meci iamical cu Danemarca.pentru ca titularul Constantin-Profesorul{CCA},era accidentat.A dat trei goluri si trebuia sa se transfere la Dinamo.A refuzat si n-a mai fost convocat.Al doilea exemplu,Domide si Brosowski cand erau chemati la nationala,NICIODATA nu erau deodata pe teren.Asta ca sa nu cumva sa dea randament impreuna.Intra Domide,juca cat juca,il schimba cu Brosowski.Atunci erau generatiile de aur ,dar luate individual.Pentru ca echipe nationale n-am avut.Performantele obtinute au fost doar la nivelul echipelor de club.Acum avem Mesi de Romania,Mbape de Romania......Astia sunt jucatori.Cei enumerati mai sus erau FOTBALISTI..

Jit R (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 18:28

Intamplare din salonul de spital de la Fundeni in 2013. Internat cu alte 6 persoane. Una din ele abia operate cu tot tacamul (dureri, vome etc). Dupa 2 zile isi revine. Sotia si baiatul student mereu aproape. Incepem sa discutam fotbal. E fost arbitru si e manager al echipei nationale de futsal. Valeriu Ionita. Zilele pana la operatia mea trec mult mai usor. Dupa operatie primii care ma viziteaza sunt nea Vali si sotia. Ma incurajeaza. Incep recuperarea cu curse cu drenele in punga pe holul spitalului. Nea Vali ma incurajeaza. Aflu ca am cancer. Mult mai grav decat dansul care era cu transplant hepatic. Ma incurajeaza, imi da example pozitive: hai ca se poate! Ieri aflu ca nea Vali a murit :(. Brusc mi s-au inmuiat picioarele. Drum bun nea Vali. Dumnezeu sa te ierte! Multumesc pentru tot sprijinul in cel mai greu moment din viata mea!

vassilica (5 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 21:02

imi amintesc de nea Vali, Dumnezeu sa il ierte...si imi aduc aminte de declaratia lui MM, dupa meciul Gloria-Otelul, ceva de genul "cel mai bun jucator al Gloriei a fost Vali Ionita, nici nu ne-a lasat sa trecem de centrul terenului" :) un OM cu bune si rele, care cred ca si-a spalat pacatele prin ceea ce a facut pentru futsalul din Romania! Dumnezeu sa il ierte !

gintonic (19 comentarii)  •  11 ianuarie 2019, 23:42

Dumnezeu sa ii odihnească ! Emoționant articolul!

marian0904 (20 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 4:54

Da, Alin. Se vede adevaratul jurnalist de fotbal. Dumnezeu sa-i ierte!

cn (39 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 5:14

Frumos articol, cu miez si emotie. Am ajunt sa citesc doar Buzarin, Cosasu si Paraschivescu, pe site-ul asta.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  12 ianuarie 2019, 9:16

fotbalul de azi e mult mai bun decat fotbalul de ieri ...dar muuuult mai bun ...

Liviu Oarecare (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2022, 22:11

Citate dintr-o carte: „Doar mireasmă de vin fiert Ceahlăul- FCM Bacău 1- 0 (1- 0) „Fluieră mai repede, că nevastă- mea a pus vinul la fiert” striga spre final un spectator zgribulit, către arbitrul Vali Ioniță.”

Comentează