Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Miriuță, antrenorul finalului de an!

Antrenorul istoricei contraperformanțe de a rata play-off-ul cu Dinamo are niște cifre incredibile cu o echipă de dimensiune mult mai mică

Permalink to Miriuță, antrenorul finalului de an!
duminică, 30 decembrie 2018, 11:37

Sprinta, euforic, cu fesul tras pe ochi către peluza dinamovistă. Era 2-0 în Eternul Derby, iar el, sub acel fes, își creiona deja discursul de erou.

Apoi, cât timp Torje și Nistor cântau pe gard cu galeria, s-a făcut 2-2. După înfrângerea de la Astra, pe acea zăpadă, Dinamo a ratat play-off-ul, iar eroul a devenit antierou. Cum să nu intri cu Dinamo între primele șase? E ca și cum ar ninge vara sau s-ar coace cireșele în toiul iernii.

Dacă îți gravezi numele pe soclul acestui eșec, intri în istorie.

N-a fost doar vina lui

Dacă după lui plecarea lui Miriuță, Dinamo ar fi început să câștige ca prin farmec, atunci de vină ar fi fost el. Guralivul, zgomotosul, prea puțin cumpătatul maramureșean cu cetățenie maghiară. Dar nici următorii trei antrenori ai lui Dinamo n-au reușit cine știe ce, așa că, spre deosebire de aceștia, el are atuul de a fi fost la un singur meci de play-off. Acum sunt nouă puncte și foarte puține perspective. Miriuță poate fi culpabilizat că n-a știut să gestioneze acele săptămâni, însă radiografia trupului lui Dinamo din lunile următoare a scos la iveală răni mult mai adânci decât un meci sau un final de meci.

Portret pe fugă

Bun la Ceahlăul cu ani în urmă. Așa și așa la CFR, cu plusuri și minusuri, dar activând acolo într-o vreme în care robinetul abia picura. Episodic la Târgu Mureș. Slab de-a dreptul la Chiajna. Dezastruos la Dinamo. Etichetat că se află în conjuncție cu niște impresari, că aduce jucători pe care după ce pleacă de la echipe îi lasă cluburilor, să se spele cu ei pe cap. Cam asta era descrierea sumară a antrenorului Vasile Miriuță. Pentru a defini omul, se putea adăuga și că vorbește cam mult, încercând să convingă auditoriul că tavanul e negru.

Toamna aurie

La Hermannstadt, Miriuță a poposit în octombrie. După Pelici, creatorul de drept al echipei, autorul spectaculoasei eliminări a FCSB-ului, al promovării în prima ligă și al atingerii finalei Cupei. Discurs cam împăunat, ceva de genul „Noi, ardelenii, trebuie să reușim împreună”. Și, imediat, 0-2 acasă cu Astra. Cu ardelenisme din astea, te duci în „B” cu elan, Vasile!

20 de puncte în 10 meciuri! 

Medie de echipă fruntașă! Doar CFR (26) și Craiova (22) au cifre mai bune pe acest interval. Spre comparație, în aceeași „decadă” FCSB a făcut 19 puncte, Sepsi 17, Viitorul 14, iar Dinamo doar 11. Patru victorii afară, la Iași, Călărași, Sfântu Gheorghe și Mediaș, ultimele două, teritorii aproape interzise. Plus lipsa terenului propriu, cu migrația la Târgu Mureș, pe un ogor cu marcaje, sau Cluj. Plus un lot așa cum l-a găsit, pentru că perioada de transferuri se terminase.

La ceasul bilanțului anual se cuvin reverențe antrenorilor laureați. Dar de o mică plecăciune e nevoie și în dreptul lui Miriuță pentru aceste două luni în care i-a mers totul aproape șnur. Sigur că, măcar pe plan intern, merită adjective și Conceicao, și Mangia, și Neagoe. Dar Vasile adună puncte pribegind prin Ardealul de care vorbește mai mereu.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 12:26

un articol interesant de la care ramanem cu expresia... Miriuta incearca sa convinga auditoriul ca tavanul e negru ...foarte plastic ...

Ali Bec (23 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 13:14

D. Buzarin, mi-a placut. Uite ca se poate. Daca reusesti sa te emancipezi de fosila si nu mai scrii la comanda. La mai multe!

dan (30 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 15:23

"că aduce jucători pe care după ce pleacă de la echipe îi lasă cluburilor, să se spele cu ei pe cap."...pai nu toti antrenorii fac asa ? Ce alta varianta au, sa-si ia jucatorii cu ei ???

Lestie (15 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 18:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Blakkumen (3 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 19:01

@dan : mi-ai luat cuvintele de pe buzele tastaturii... excelenta remarca. Nea Buzarin e branza buna in burduf de ioanit0aie. Scrie niste articole de ma apuca nostalgiile ca pe nea ovi cand alerga puii de la IAS Crevedia pe campuri pline de praf.

Manu (1 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 20:53

@ali bec. Sper ca pe 2019 sa scapam de *** ca tine. Frustrat si negru in cerul gurii cum esti, Dl Ioanitoaia asteapta sa-i pupi mana si in noul an. Nu valorezi 2 bani gauriti.

jos_cenzura (23 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 21:32

Foarte bine punctat. Cred că Miriuță este unul dintre cei care știu fotbal, de la foarte bine în sus. Total de acord cu domnul Buzărin.

Lestie (15 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 22:37

Felicit cenzura celor de la GSP (nici chinezii nu au reusit asa ceva). Mandriti-va cu ceea ce faceti, pentru ca sunteti unici.

Mihai (11 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 23:40

Uite așa am mai inventat un articol pe o statistică mediocră într-un campionat submediocru a cărui campioană este eliminată de campioana Luxemburgului. Lasă-te!

Fane (87 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 11:27

Mare antrenor intr-un campionat inexistent. S-a dus la Cottbus sa o promoveze in Bundesliga 2 si "a reusit" sa o duca in Regionalliga.

Ali Bec (23 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 17:57

@Manu: numai pentru ca tu ii pupi fundul nu inseamna ca trebuie sa-l pupe si altii. Nici macar pe mina.

Danny (1 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 11:01

Eu as zice (sper) ca aici e vorba de perfecționare. Oriunde in lumea asta, daca înveți incontinuu, vei reusi. Plus o analiză amănunțită a greselilor. Asumarea responsabilității împreună cu promisiunea de a fi mai bun pe viitor. Life long learning goes a long way.

Canadianul (14 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 22:01

Mmmmmdddddaaaaa si a aratat valoarea la Gyor ..Cottbus...( unde a bagat echipa in regional liga) chiajna si la echipa lui de suflet Dinamo ...hai la CFR a facut ceva pt.ca erau in insolventa nu ia deranjat pe nimeni ...un antrenor sub mediocru ...si in cirdasie cu AMP si RegheBLATT.....Un personaj fara caracter in Bucuresti mare Roman ...in Budapest cel mai mare maghiar ....***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (146 comentarii)  •  3 ianuarie 2019, 21:33

Ha!Ha!Ha!In ce hal a putut ajunge fotbalul romanesc!Un grataragiu din Baia Sprie a ajuns antrenor, si incaunul de succes,"antrenorul finalului de an".... Aoleu!!!Parca e cazut din luna direct in fenomenul fotbal,se lauda ca e "prechin" ba cu unul ba cu altul...din fotbal bineinteles,parca mirandu-se si el ce cauta pe acolo.Parca il vad ca,daca continua tot asa,va ajunge sa "antreneze"marea echipa fecesebe...Rasul curcilor:))))!

Comentează