Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

A patra oară ar fi prea mult!

FCSB se pregătește temeinic să rateze încă un titlu, după alte trei irosite consecutiv

Permalink to A patra oară ar fi prea mult!
duminică, 9 decembrie 2018, 9:23

Azi e FCSB-Viitorul, meci pe care lumea de pe lângă fotbal se pregătește să-l întâmpine într-o cheie deja cunoscută, anticipând o victorie stelistă aproape tradițională, reparatorie, în contul acelui 2-5 legendar, devenit cap de pod al istoriei moderne și contemporane a campionatului nostru.

Rezultate epocale

Se uită însă că printre puținele hiatusuri ale seriei de succese fecesebiste se strecoară acel 1-1 din primăvara anului trecut, în urma căruia oamenii lui Hagi au făcut pasul decisiv către titlu. Ceea ce duce la ideea că evenimentele importante din existența Viitorului, salvarea de la retrogradare 2013 și câștigarea campionatului 2017, se leagă de rezultate epocale cu Steaua, ulterior FCSB. Cu alte cuvinte, de câte ori Viitorul a avut nevoie imperioasă de rezultat, l-a obținut. Iar acum e sus, e în cărți, așadar are nevoie!

Voluptatea ratării

În 2016 FCSB a pierdut titlul în fața Astrei mai ales prin acea înfrângere cu 2-0 de la Giurgiu, cu Varela în rolul personajului negativ. În 2017 a fost remiza cu Viitorul, despre care am mai vorbit. În 2018 echipa șlefuită în sufrageriile aurite ale Palatului n-a fost în stare să se extragă din acea serie aproape infinită de rezultate de 1-1 cu CFR. Acum, parcă se pregătește o nouă ratare a titlului, înfăptuită cu aceeași voluptate ca și primele trei. Într-un an în care CFR a avut probleme nu mari, ci imense, în start de sezon. În care Hagi aliniază o echipă cu medie de vârstă de 21 de ani. În care Craiova a vândut două piese grele și a demarat foarte greu. În care Astra e pe loc de play-out, iar Dinamo nu există în lupta de sus. Cum să poți rata campionatul în condițiile astea?

Ce se vede de afară

Acum câteva zile i-am văzut de aproape pe roș-albaștri la Sfântu Gheorghe. Au sosit în mod somptuos la stadion, cu autocarul lor elegant, pictat cu simboluri creștine ca vitrina unui magazin cu obiecte de cult. Au intrat superior în acele vestiare improvizate în containere, descrise deja de Alibec într-o declarație spectaculoasă. Și-au lăsat gențile, au pășit cu pedanterie pe gazonul de culoare verde-înghețat, ca nu cumva să-și deterioreze încălțările de prezentare. Grupul unit nu era grup, ci o alcătuire de băieți tineri și frumoși, cu căștile pe urechi, trimiși pe un tărâm ostil, la o bătălie care trebuie trecută cumva și apoi bifată în catastif. La fel au fost și în timpul meciului. Frumoși, eleganți, reci, dispersați fiecare la treaba lui. Neajutându-se unii pe alții, nepărând o echipă, ci o înșiruire de vedete aflate în așteptarea anchetelor de final de an, menite să le garnisească biografiile și să-i trimită către acele transferuri de zeci de milioane de care se tot vorbește. După meci s-au topit tăcuți, ca niște umbre, crucea de pe autocar a alunecat în noaptea rece. Dincolo de ea, în căldura interiorului, ecranele telefoanelor comunicau rechizitoriul implacabil al patronului, publicat cu promptitudine și cu voluptate de site-uri.

Modelul perfect de eșec

Așa, în această atmosferă, e greu să nu ratezi performanțele, indiferent de câte probleme are CFR-ul, de cât de necopți sunt cei de la Viitorul sau de cât de greoi ar fi început Craiova sezonul. O duci bine, ai salarii mari, visezi la plecări în străinătate, însă de multe ori te comporți de parcă ți s-ar cuveni totul și nu înțelegi de ce alții, care nu strâng tot ce se poate strânge din campionatul intern, care n-au vândut fotbaliști de milioane, cutează să-ți ia fața. Singura grijă săptămânală e să nu cazi, tu, individual, jucătorul cutare, în bătaia vorbelor patronului. La FCSB atmosfera nu e nici bună, nici proastă. De fapt, nu e nicio atmosferă. Pur și simplu, nu e aer.

Gnohere e golgeterul la zi al vicecampioanei cu 10 goluri FOTO Raed Krishan

Comentarii (20)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 10:10

Sa bata FCSB si sa dea Ianis doua din lovitura libera ca au trimis Inter spioni. Cam sub deviza asta se va desfasura partida. Degeaba il plange Hagi pe Tanase. De cand a devenit simbolul aruncarilor in careu si al fortarii penaltiurilor din fotbalul actual nimeni nu se mai uita la el. O fi el baiat bun, talentat dar de trişori nu prea mai este loc in fotbalul mare, mai sunt exceptii dar la el asta este regula. Işelatoria e folosita cu rezultate in politica, pe terenul de fotbal nu mai are succes.

Dante (17 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 10:21

Ca tot ati deschis vorba, daca era Steaua probabil ca ar fi fost cam mult dar pentru o echipa de Ilfov ca FCSB locul 2 este un vis. Si ca sa va spun cinstit campionatul asta atat de anost si zeama lunga are un singur punct de atractie, sa vedem cu o alta echipa-i sufla titlul lui Becali. Ca o face mai din timp sau in ultimele minute ale campionatului(deja ne-am plictisit de reteta asta) important e ca el sa piarda Titlul. Ar fi si pacat ca un submediocru si-o gura sparta ca el sa fie incununat cu succes. Ca baga bani, asta o face ca vrea el nu-l oblig eu, daca baga bani sa-si asume si riscul ca-i va pierde, n-o sa-i dam titlul pe tava pt ca arunca el cu banii in stanga si-n dreapta. E cel mai detestat personaj din fotbal, de aceea lumea asteapta sa si-o ia fara drept de apel. In caz contrar campionatul urmator ar avea poate o jumatate din audienta celui dinainte.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 10:31

...asa este... fcsb o sa bata viitura ca asa vine randul ...

cc (24 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 13:11

ovidiu_3003 - Fscb nu va castiga cu "viitura" cum ii spui tu. Vezi clasamentul mai somnorosule. Haide Hagi(amandoi)! Si sa stii ca in duelul cu Fcsb tin cu craiolgutza voastra.

pacific ionel (30 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 13:20

Au mai fost și alte vremuri în care fotbalul românesc nu conta așa mult în competițiile internaționale dar când te uitai la un meci de fotbal oricare ar fi fost el îți tremura sufletul. Și acum dacă privești pe internet și cauți meciuri din perioada lui Dobrin, Balaci, Marcel Răducanu, Dudu Georgescu, nu mai vorbim de perioada cu adevărat de aur a fotbalului românesc cu Craiova Maxima, Steaua și Dinamo din anii ''80''. Chiar dacă știm că și atunci exista o puternică ''influență tovărășească'' trăiam fotbalul cu altă intensitate și ne hrăneam cu el, exista pasiune și parcă fotbaliștii erau mai fotbaliști. După revoluție fotbalul a fost confiscat de o gașcă de șmenari și au creat din el un fotbal de tarabă în care fotbaliștii au devenit marfă de import și export și s-a continuat așa până în zilele noastre, transformând ceea ce odinioară însemna un adevărat fenomen și spectacol într-un bâlci comercial. Ce este și mai dureros că și în fotbal ca și în întreaga societate românească s-a promovat can-can-ul, moftangeala și grotescul, iar prostia a devenit ceva generalizat și din nefericire toate acestea cu ajutorul ''remarcabil'' al liderilor de opinie din presa sportivă și nu numai. Acum nu mai putem vorbi de spectacol, vorbim de mocirlă și cloacă fotbalistică, trăim o eră în care 60-70% din articolele și emisiunile presei sportive promovează ''valorile emise '' de Becali și ''armata'' sa iar diferența însemnă circ cu alte personaje ( fotbal cu adevărat, mult prea puțin). Steaua, statistic echipa cu cei mai mulți suporteri și cea mai iubită din România a fost dezbinată și împărțită și mărunțită de nu mai întelege nimeni nimic. Acum toți suporterii, presă, oameni de fotbal, fotbaliști punem etichete, acuzăm, emanăm pretenții, căutăm vinovați, judecăm și ''vânăm vrăjitoare'' , în concluzie niciunul nu știm ceea ce vrem. Cam aici ne aflăm domnule Buzărin și cred că este greu să ieșim din abisul ăsta foarte curând. O zi frumoasă.

cc (24 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 13:39

pacific ionel - vorbesti de lucruri mult apuse. Si DA, Becali este un fel de "prime time"...iar tu(noi) ne mai miram de ce este promovat. Plus ca se auto promoveaza. Dupa ce a iesit de tzuhaus a promis ca nu va mai aparea la TV ...etc. Si da, avem o cloaca fotbalistica .. cum o schimbam? Cloaca este si pe blog-uri. Ne prostim din cand in cand. Cum ne revenim? Era o vorba "prin noi insine". Vom putea oare?

Mozzie (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 13:55

Nu este deloc mult. Asta e normalitatea, echipele care sunt conduse de profesionisti sa castige. Cele conduse de flecari cu bani dornici de publicitate personala sa iasa pe 2 sau 3. Fotbalul castiga, interesul castiga, asa este drept sa fie.

Cosmo (48 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:03

Da-o-ncolo de treaba, buzarine, ca nu urmărești campionatul e de înțeles, dar măcar din zicerile cu care a umplut internetul guru lutu3, aka Andrei f, ar fi trebuit să-ți fie clar: fcsb a pierdut titlurile din cauza arbitrilor și blaturilor dintre adversari!!!

addriann (26 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:23

De acord cu articolul, dar calculele se fac acum tinand cont de banii care se pot castiga din Europa League. In absenta unor investitori puternici in fotbalul romanesc ( companii straine sau romanesti, dispuse sa investeasca sume ,, decente" ), problema grava pentru FCSB sau CFR nu este ratarea castigarii campionatului, ci ratarea calificarii in grupele E.L., ce ar echivala cu o pierdere de peste 10-15 milioane euro...Practic, se poate rata titlul de nenumarate ori, dar ratarea calificarii in grupele E.L. duce la insolventa...

Anarchy_49 (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:41

Constructia unei echipe incepe cu antrenorul. din cei liberi si doritori doar Regencampf poate salva Steaua, si Mircea Lucescu pe Dinamo.

pacific ionel (30 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 17:16

@cc nu cred că o să vedem curând o schimbare în bine pentru că se spune că dacă o națiune, entitate, individ etc. a trăit o anume perioadă într-un context nociv (au trecut 28 de la revoluție) ar trebui cam tot atât să treacă dar schimbând mediul cu unul sănătos ca să poți ajunge la un echilibru de mental colectiv și la un nivel de cultură și trai decent, asta desigur dacă renunți la factorii destabilizatori (manipulare, intoxicare, furt, hoție, ipocrizie etc) care au creat starea nocivă despre care vorbim și îi schimbi cu unii pozitivi în principalele sfere de influență ale unei societăți (presă, educație, economie, sănătate, securitate etc ). Așa că... îmi pare rău dar suntem departe...rău.

vio (4 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 17:49

A 4-a oara nu ar fi prea mult,ar fi normal! Fotbalul si sportul in general nu e obiect si subiect de taraba, cum ar vrea unii!Nu e un imobil sau un mobil din care sa-ti iasa banii imediat si fara munca!Asa cum te-ai invatat. Ca sa faci afaceri de succes trebuie sa ai minte si bun simt,sa nu fii arogant si tupeist fara margini! Dar la unii nu au ajuns acesti termeni,nici nu stiu ce inseamna!!!Ce sa facem daca dupa marea revolutie acest gen de oameni au devenit modele!De asta e cum e!!!!

Andrei F (98 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 17:58

Alt jurnalist...Pai ce sansa sa aiba Steaua cand tu marele jurnalist ne spui ca Astra a castigat campionatul in 2016 datorita greselilor lui Varela la un meci de 2-0?Cealalta victorie tot de 2-0 arbitrata de Coltescu nu se pune nici in presa?Nici golul anulat lui Marica la meciul de care vorbesti?Ce sanse sa aiba Steaua cand toate echipele joaca contra Stelei?Joaca nesportiv!!!Adica folosesc echipe experimentale cu contracandidatele Stelei.Pentru ca faci caz ca esti oltean iti amintesc acel meci Craiova-Viitorul 0-1.Nu este singurul!Iti amintesc de acelasi arbitru Petrescu care nu a vrut el sa dea doua penaltyuri clare!Iti amintesc de marcajul lui Comora la celebrul penalty dat de Avram...Deci la ce sa castige Steaua campionatul?Lasa ca este bine sa ne bata semiamatorii in Europa sau in alt caz sa faca egal la noi...---Ce sansa sa aiba anul asta Steaua cand deja CFR a avut cel putin 4 meciuri cu cintec.Cu Hermanstad,Sepsy,Astra si acum cu Medias...Si Craiova ta tine strans cu meciuri dubioase cu Hermanstad,Calarasi,Steaua si Sepsy....A,desigur!CFR si Craiova joaca fotbal!De ce o mai avea nevoie de arbitrii?Lasa domnule Buzarin ca ne este bine asa...

cc (24 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 18:09

pacific ionel - un mediu sanatos il putem face educand/informand copiii nostri, adica viitoarea generatie. Explicandu-le ce a fost cu revolutia furata de neocomunisti. Este foarte greu sa-i spun copilului meu faptul ca aveam portocale(eventual banane doar de "Mos Gerila") pe vremea lui ciumei rosii si nu realizeaza cum a fost viata in trecutul nostru( este nascut dupa 2000). Problema este ca tot ei(ciumatii rosii) ne conduc - si vorba ta, nu cred ca vom scapa de ei prea curand - au si ei beizadalele lor. Manipularea, Furtul, Ipocrizia creeaza acesta stare nociva. Eu tot sper ca al meu copil(si ai celorlalti ce sunt de acord cu noi) sa apuce sa traiasca vremuri mai bune. Apropo - Silviu Brucan zicea ceva de 20 de ani pt. schimbare.Ne indreptam spre 30.La mai putini. Acum, hai sa ne uitam la meci, la handbalistele noastre superbe(mai uitam si noi de necaz pt. vreo ora jumate). Hai Romania!!!!

cc (24 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 18:28

pacific ionel - inca un indiciu pt. speranta noastra - ai vazut filmul"Inchisoarea ingerilor"? Era acolo spre final o chestie cu HOPE.! I HOPE!Cine stie poate fi cat mai curand acest HOPE pt. noi. Si inca una. La J.O. Beijing 2008, cand Constantina Dita a luat aurul la maraton, al ei antrenor spunea - "Copiii isi cauta modele. Oamenii instruiti si valorosisunt viitorul unei tari.Ei ne inspira copiii.La noi se promoveaza altfel de modele.Nu vreau sa dau nici un nume, dar le stiti foarte bine." Asta-i din29. nov 2013 - in gazeta sporturilor, si continua si a doua zi comentariul Constantinei Dita. Merita citit. De unde sa-si ia ai nosrti copii modele? De la Gigi, mm, Viorica, Dragnea, Ponta, Nastase etc? Ufff!

Serious (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 18:45

Esti un fraier... Te apreciam, dar... *** scrie pe tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacific ionel (30 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 19:46

@cc cu certitudine există și multe exemple bune dar din păcate'' cu o floare nu se face primăvară'' și mă tem că lucrurile sunt mult mai complicate decât se văd din exterior. O seară excelentă și Hai România.

naica (23 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 19:49

Cata vreme ciobanul jiji va pastori fcsb-eaua, nu va mai prinde locul 1 . CLAR ?

Comentează