Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cât de mare a fost Ilie Balaci

A fost mare, mare de tot! Atât de mare încât celor tineri, care n-au prea apucat să-l vadă jucând, le e greu să-i priceapă dimensiunea

Permalink to Cât de mare a fost Ilie Balaci
duminică, 21 octombrie 2018, 7:11

Dimensiunea reală i-am priceput-o privindu-l mai întâi din tribună și apoi cunoscându-l și ascultându-l. Ca să-l înțelegi pe Balaci jucătorul trebuie doar să-l privești. Ca să-l pricepi pe Balaci de după retragere trebuie să-l asculți. Ore întregi de discuție, din care nicio silabă nu e rostită aiurea.

Jucătorul
Azi după-amiază, în studioul TVR. Un „Replay” cernit, cu mult negru în platou, și cu imagini alb-negru, din alte vremuri. Ilie Balaci dă gol cu capul după corner cu Leeds. La 1,78 sare mai sus decât fundașii englezi, lovește perfect cu fruntea și mingea se duce în poartă.

Apoi, în finala de Cupă din 1977 cu Steaua, pleacă de la centrul terenului, primul sprint, primii 5 metri, sunt ucigători, Florin Marin rămâne în spate. În urma sa tropăie Sameș și Ion Ion. Steliștii n-au minge, olteanul cu numărul 8 are, cu toate astea nu pot să-l prindă, el alerga mai repede.

În fine, golul cu Benfica, din lovitură liberă. Impecabil! Cu stângul, din partea unui dreptaci. Cine spunea că Ilie Balaci e tehnic comitea un sacrilegiu. A fost mai mult decât tehnic, a fost complet. Viteză, cap, stâng, drept. Vigoare surprinzătoare pentru un tip mai degrabă firav. Și acel tonus, acei mușchi și nervi mereu întinși, care-l făceau să fie mereu în priză și-i mobilizau pe cei din jurul său.

Altruistul
Întotdeauna i-a pus pe alții înaintea sa. Pe colegii de echipă în primul rând. Pe cei de la Craiova, în mijlocul cărora s-a simțit mereu excelent. Era genul de om, de coleg, de prieten, pe care dacă-l suna vreun coechipier în toiul nopții și-i spunea că are o problemă, se suia în mașină și pleca s-o rezolve. De exemplu, în avioanele anilor optzeci se înghesuiau, la întoarcerea din străinătate, cantități impresionante de blugi, radiocasetofoane, cafea, țigări, mărfuri care erau apoi valorificate lucrativ în căminele studențești ale Craiovei.

Toți trăgeau de niște genți burdușite, Ilie traversa aeroportul cu mâinile în buzunare. Nu-l interesa acest gen de activități. La vamă însă prelua asupra sa o parte din bagajele coechipierilor să nu li se pară vameșilor că unul sau altul a adus prea mult. Așadar, Ilie era încă o dată extrem de util echipei.

Prietenul
Acum câțiva ani, Tilihoi, care ne-a părăsit și el astă-primăvară, tot într-o dimineață de duminică, s-a îmbolnăvit grav, iar costul tratamentului îi depășea cu mult posibilitățile. Ilie s-a dus în birou la Gino Iorgulescu și l-a lămurit că Nae are nevoie de un ajutor din partea Ligii.

Gino și Tilihoi n-au fost cine știe ce prieteni, ba chiar erau rivali într-o vreme la postul de stoper al naționalei. Dar la mijloc a fost Balaci, care s-a dus să vorbească. Datorită intervenției sale la Iorgulescu, Tilihoi a primit suma de care avea nevoie pentru medicamente și a mai trăit câțiva ani.

El a fost Ilie Balaci. Marele jucător, povestitorul, prietenul, omul care sărea pentru alții, punându-se pe sine la coada listei. Un fotbalist imens și un om de aceeași dimensiune.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

pacific ionel (30 comentarii)  •  21 octombrie 2018, 20:35

Dumnezeu să-l odihnească pe Ilie Balaci ''minunea blondă''. S-a stins o stea.

Che Guevara (96 comentarii)  •  21 octombrie 2018, 22:20

Frumos articolul, felicitari! Dumnezeu sa il odihneascca pe Ilie Balaci. Dvs, maestre Buzarin ce ati inteles din sufletul si generozitatea marelui Ilie Balaci? Aud ca ziaristii sunt exact ca ***. Toti oamenii au o mana cu care dau *** si una cu care primesc, numai *** au doua *** de *** ***. Nu ar strica, in astfel de momente, sa faceti un bine cuiva. Nu sa dati *** la biserica pentru ca aia nu este pomana. Ala e business. De exemplu sa ajutati la impacarea spiritelor in orasul Craiova, sa puneti umarul pentru a se face pace intre cele doua echipe din oras. Credeti ca Balaci a vrut sa fie 2 Craiove care sa se dusmaneasca intre ele? Eu cred ca a murit suparat din cauza asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boro (1 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 6:57

Un articol care descrie exact ce OM a fost Ilie Balaci. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Garido (16 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 9:30

Multumesc pentru articol . Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Flaviu (51 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 12:14

Dumnezeu sa-l odihneasca. L-am admirat mereu de când am început sa ma uit la fotbal ( finalul anilor 70). Chiar dacă simpatizam alte echipe , una rivală Craiovei , alta locală ( și ea importantă in anii 80-86) și antrenata de Lucescu la un moment dat , când juca Maxima cu ele, eram neutru. Am admirat enorm Maxima , consider ca a avut o valoare deosebita și l-am iubit pe Ilie. Pe el și pe Miși Klein . Deci articolul este un mic omagiu al marelui fotbalist și om Balaci. Mulțumesc Alin Buzarin ca l-ai scris și succes Craiovei tale , in amintirea acelei echipe enorme , care ieri și-a pierdut liderul

spinoza (8 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 12:20

Offfff! Ma doare sufletul. Sunt stelist, dar l-am iubit pe Ilie Balaci. Nu puteai sa nu-l iubesti. Un fotbalist care impunea respect indiferent unde juca. Un om deosbit si un caracter adevarat. Aveam aceeasi varsta, am un autograf de la Ilie de prin 1978.O sa-ti ducem dorul Iliuta! Dumnezeu sa te odihneasca in pace suflet bun.

Flaviu (51 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 12:51

Sa mai adaug ca Ilie Balaci era in anii 80-83 un jucător complet, matur și cu valoare internațională . Nu este nici o exagerare ca putea juca la orice echipa , oricând , oriunde și cu oricine. Avea o personalitate ieșită din comun , de tipul lui Maradona de exemplu , insufla întregului grup atitudinea lui. Meciul cu Bordeaux la Craiova este relevant . Ăla a fost meciul cheie din acea campanie iar Ilie a fost senzațional . Odihnește-te in pace Prințule !

mihai (5 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 17:04

Cel mai mare fotbalist roman Balaci.Dupa el Lita Dumitru ,Dobrin si apoi poate . Hagi. Nu pot fi combatut.

dan (43 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 17:55

cel mai complet jucator roman,altruist....fotbal total .

vasco (146 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 19:59

Vesnica pomenire!As propune administratorilor clubului si stadionului din Banie sa dea numele de Ilie Balaci tribunei intai sau unei peluze. @Mihai,sa nu ne pripim,a fost un mare talent ,imi place ca l-ai inclus pe Lita Dumitru in hall of fame,dar ,fara suparare,Gicu Dobrin e pe primul loc.Pacat ca atat el cat si Ilie Balaci nu au avut grija sa-si managerieze mai bine carierele.Dar...erau niste frumosi nebuni si mai importante au fost bucuriile vietii.

Che Guevara (96 comentarii)  •  22 octombrie 2018, 22:08

1. Balaci a fost nr.1 fara doar si poate. La mare distanta de el puteti sa puneti pe oricine doriti, dar locul I nu poate fi al altcuiva. 2. Stadionul din Craiova ar putea sa se numeasca Oblemenco-Balaci cum este arena Rolland-Garros, de exemplu. 3. FC U Craiova are dreptul ca echipa locala sa joace pe stadionul cel mai mare al orasului. In acest fel s-ar putea face la Craiova ca la Milano: atunci cand joaca CSU - stadionul sa se numeasca Oblemenco, iar cand joaca FCU - stadionul sa se numeasca Balaci. 4. Faceti o data pace in oras! Sa incheiem razboiul dintre suporteri pentru ca nu foloseste nimanui.

unu (12 comentarii)  •  23 octombrie 2018, 0:25

Doar Lita Dumitru a fost egal lui Balaci.Ca angajament,alunecari,slalom,deposedari,iesiri cu mingea la picior,au fost peste Hagi.E adevarat,Gica era mai tehnic.Ce fotbalisti am avut! Dobrin nu mai e,Balaci nu mai e,Lita a fost umilit si a luat drumul exilului.Mari fotbalisti,jalnica tara......

motanul incaltat (199 comentarii)  •  23 octombrie 2018, 1:49

M-am nascut in Craiova si prin anii 80 aveam 13-14 ani. Dupa meciurile din Cupa UEFA se forma miting spontan si mergeam pe la fotbalisti sa strigam....Ilie Balaci statea in vremea respectiva intr-un bloc de pe Calea Bucuresti. N-o sa uit niciodata cel mai frumos slogan comunist: Iliuta al nostru e/ Cel mai bun din RSR....Singurul lucru bun ce l-a facut comunismul......Apropo sunt de acord cu propunerea lui Che Guevara-stadion Oblemenco-Balaci.....

Ske (1 comentarii)  •  23 octombrie 2018, 8:29

Dumnezeu sa-l odihneasca . Ee pacat ca vorbim asa de frumos de persoane numai dupa ce se intampla dizgrati de acest tip ..media din Romania ar trebui sa ridice in slavi mult mai multe persoane care sunt acum printre noi ... Forza F.C. U Craiova

Comentează