Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mima, rebelul meticulos

Fostul polist Miroslav Giuchici își istorisește cariera în scris. Recent a apărut primul volum al ”trilogiei” anunțate

Permalink to Mima, rebelul meticulos
duminică, 7 octombrie 2018, 10:46

„Mima”, cum îi spune toată lumea, a fost un fotbalist bun al anilor șaptezeci-optzeci, mult mai bun și mai talentat decât cifrele carierei sale. Genul de atacant sau de mijlocaș ofensiv care putea câștiga singur un meci. Dribla extraordinar, şuta excelent la poartă cu ambele picioare (de bază totuși dreptul), lovea bine cu capul. A jucat cel mai mult la Poli Timișoara, cu Dembrovschi, Păltinișan, Leonida Nedelcu, Liță Dumitru, Anghel, Rotariu. A avut doi ani excelenți la Jiul, dar a cunoscut și exilul în liga secundă, la UMT.

A fost antrenat de nume mari, „Jackie ” Ionescu, Angelo Niculescu, Costică Rădulescu, Lereter, cu toți având frecvente contre. De fapt, personalitatea lui aspră i-a corodat urcușul, împiedicându-l să ajungă la nivelul la care talentul i-ar fi dat dreptul. A jucat până spre finalul anilor optzeci, după Revoluție a avut o școală de fotbal, Srbianca, de numele căreia se leagă începuturile mai multor fotbaliști bănățeni cunoscuți, iar azi, la 64 de ani, deja bunic, Mima s-a așternut la scris.

Deportații
Cartea (primul volum are aproape 500 de pagini) începe cu drama sârbilor din Banat. Țărani înstăriți din comuna Diniaș, aceștia au fost deportați în număr mare în obsedantul deceniu al anilor cincizeci. Au fost urcați în tren într-o noapte, au călătorit zile întregi până când trenul s-a oprit într-o gară, în plin Bărăgan, la Însurăței. Acolo și-au ridicat case, au format satul Schei și acolo, în județul Brăila, s-a născut Miroslav Giuchici, în 1954. Peste câțiva ani au primit permisiunea de a se întoarce acasă, în Banat, și-au găsit casele lor trainice, cu ziduri groase, fie distruse, fie sedii austere ale unor „unități socialiste”. Au luat-o de la capăt, și-au pus pe picioare gospodăriile, dar mulți dintre ei nu mai erau. Le rămăseseră oasele printre ciulinii Bărăganului.

Jurnalul sârbo-român
Un antrenor de la juniorii lui Poli, Zbârcea, fost fundaș la Știința Timișoara cu care a câștigat Cupa României în 1958, l-a îndemnat pe adolescentul Mima să țină un jurnal. Cum limba sa maternă era sârba, prima parte a însemnărilor e în graiul lui Geaici și Kolarov. Abia în anii din urmă, când s-a apucat să scrie cartea, și-a tradus în românește gândurile și întâmplările din urmă cu peste patru decenii.

A fost odată o lume cu hârtie și creion
În carte e povestit nu totul, ci absolut totul. Câte ture de teren a dat Mima în cine știe ce marți din 1975, cine l-a înlocuit și în ce minut în cutare amical, cu cine a stat în cameră în deplasarea de Divizia B de la Cavnic și ce subiecte i-au picat la examenul de Anatomie de la Facultatea de Educație Fizică. Pentru amatorii de literatură de ficțiune s-ar putea să fie o înșiruire prea insistentă de date. Dar, dincolo de o precizie surprinzătoare, mai ales la un tip de regulă boem, creionul și hârtia anilor șaptezeci dau o palmă zdravănă anilor de azi. Oare câți dintre fotbaliștii mileniului trei își notează, măcar în fișierele telefonului mobil, ce-au făcut la antrenament și cât au scos pe suta de metri?

Comentarii (7)Adaugă comentariu

dan motoran (7 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 13:05

Tocmai ce am comandat-o si eu. O astept sa vina. Am mers pe mana lui Alin Buzarin si sunt sigur ca nu am facut o alegere proasta. Am trait fotbalul romantic din anii '70 inceputul anilor '80, asa ca evenimentele din aceea perioada imi sunt familiare. Iar descrierile din articolul de mai sus, imi fac asteptarile si mai puternice. Aline, iti raman dator pentru ca ai popularizat aparitia acestei carti.

Frenemy (22 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 13:21

Ca talent si inzestrare fizica, Mima era din stirpea lui Van Basten. Pacat, ar fi fost numarul 9 perfect pentru nationala anilor '70.

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 19:11

Bravo! Extrem de interesant. În altă ordine de idei, astăzi am reintrat în posesia cărţii "În slujba unui rege - Fotbalul" publicată de profesorul Constantin Anghelache (instructorul de schi al Regelui Mihai, nu Nea Caisă securistă de la Dinamo). Reproduce caietele de însemnări ale unui mare fotbalist şi antrenor, Ştefan Cârjan. Scrisă cu talent şi umor, un deliciu.

ovidiu hanganu (1 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 19:58

Unul din cei mai buni fotbalisti pe care la avut Romania Am avut privilegiul sa il cunosc personal. Fotbalistii rebeli de regula sunt talente. O poveste scurta: la inceputul meciului UMT vs Minerul Cavnic ; a primit mingea de la centru a driblat tot ce a venit in cale si a inscris. Mare personalitate si caracter

marian0904 (20 comentarii)  •  7 octombrie 2018, 23:12

Alti bani, alta distractie! Mai ales distractie si spectacol. O incantare sa-l vezi jucand pe Giuchici, jucatorul care dadea culoare lui Poli Timisoara. II urez multa sanatate!

dean (4 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 9:50

stilul balcanic nu van Basten. gura prea mare si fara forta in picioare.

Ardeleanul (5 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 11:25

Frumos! Unde s-ar putea comanda?

Comentează