Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Bătrâna Doamnă și copiii Snagovului

În Liga a doua, fotbalul parcă e mai oxigenat și mai liber decât în prima. Și nu e neapărat mult mai slab

Permalink to Bătrâna Doamnă și copiii Snagovului
duminică, 23 septembrie 2018, 9:32

Se iese greu din București după-amiaza, în timpul săptămânii. Dar merită efortul. Stadionul din Snagov, de fapt din Ghermănești, e la poale de pădure și ajungând la el simți că stratul de ozon de deasupra e inutil. Ozonul e la fața locului, îl produce bucata deasă din Codrii Vlăsiei.

Arena e cam părăginită, gradenele sunt rărite, gazonul e îngrozitor. Poate că o echipă de vârf din liga secundă ar merita mai mult. Dar când terenul lasă de dorit pe Arena Națională sau pe noul stadion al Craiovei, atunci poate să fie prost și la Snagov. Doar suntem români, nu?

Echipele și antrenorii
U.T.A. În această grafie, cu puncte între majuscule, din respect pentru trecut, când așa se scria. Cu puncte. Istoria contemporană, econoamă grafic, scrie UTA, otova. Unii mai zic și UTA Arad, ca și cum A-ul din abreviere n-ar veni tocmai de la numele orașului.

Banderola lui Petschovski, Mircea Petescu, Domide, Kukla sau Coraș e pe brațul lui Youri Coulibaly, un mijlocaș central de culoare, de 20 de ani. Ca un semn al drumului nostru către universalitate. Alături de el, mulți tineri. Pe bancă, Ionuț Popa, 65 de ani, într-un duel al generațiilor cu vizaviul de la Snagov, Laszlo Balint. Gyuszi, cum i se spune lui Balint, are 39 și i-a fost elev lui Nea Popică la Arad. Echipa din Ilfov e surpriza plăcută a începutului de campionat. Trei ex-arădeni, Hlistei, un mijlocaș lateral blond, dreptaci, de care vom mai auzi. Apoi, Darius Buia, băiatul lui Romică.

E stângaci, a trecut pe la Dinamo și la 24 de ani își caută încă vadul. În fine, Cristi Dănălache. A fost colegul de cameră al lui Gyuszi la Arad și la Urziceni. A dat apoi o grămadă de goluri în liga a doua chineză. Mare, masiv, genul Jan Kohler. La 36 de ani a ales Snagovul pentru fostul camarad care acum îi este antrenor.

Meciul
Prima repriză a fost slăbuță, dar poate că a fost și prea cald într-una din ultimele zile de vară dinaintea venirii toamnei adevărate. După pauză s-a jucat iute și tare, pe os. A fost întâi 1-0, a dat gol Buia, a egalat pentru U.T.A. Ciprian Rus, apoi arădenii au ratat un penalty prin Pop, iar la ultima fază a meciului stoperul Oualid, demn urmaș al lui Lereter și Pojoni (!), l-a faultat pe Hlistei în careu, deși putea s-o facă la fel de bine și la 20 de metri, că tot alerga pe lângă el. A transformat Dănălache, iar strigătul de bucurie al meleului albastru al Snagovului a cutremurat liniștea pădurii. Dincolo, rutinatul Ionuț Popa încerca să-și mai explice o dată axioma „Ăsta-i fotbalul!”.

Invazia
Cel mai frumos moment al meciului a fost invazia din pauză. Cam o sută de copii localnici au pătruns pe teren zburdând printre rezervele care se încălzeau. Poate pentru antrenori e deranjant, dar pentru esența fotbalului rămâne o imagine romantică și reconfortantă.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Zerror (1 comentarii)  •  23 septembrie 2018, 14:12

Gyusi a fost elevul lui Lăcătuș la UTA. In rest, îmbucurător sa vezi copii pe teren. Dacă s-ar mai civiliza și "ultrasii" , am avea mai mulți și în tribune.

de pe ‘ici ‘sa (7 comentarii)  •  24 septembrie 2018, 15:09

Batrana Doamna a fost...acum e doar o pepiniera. nici macar la Cupa Romaniei nu mai trage de vreo cincizeci de ani, face doar jocuri de culise.

Comentează