Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

CFR în feudalism

Campioana nu plătește salariile, ca măsură disciplinară. E un mod particular de a înțelege fotbalul anului 2018

Permalink to CFR în feudalism
duminică, 16 septembrie 2018, 9:53

Derbyul prinde FCSB-ul într-un moment prost (fără Pintilii, cu mulți jucători veniți obosiți de la echipele naționale) și CFR-ul într-un moment și mai prost. Cu rănile post-Dudelange încă necicatrizate, cu Toni Conceicao mergând pe sârmă de la un meci la altul și cu Iuliu Mureșan comițându-le pe bandă rulantă, una mai grea decât alta. Ultima e greu de depășit atât în adâncime, cât și în intensitate. Decizia de a nu plăti salariile din cauza rezultatelor slabe. „Ca măsură disciplinară”, ca să-l cităm pe autor. Totuși, alunecos cum îl știm, președintele anunță că o victorie în derby ar schimba datele problemei, deblocând robinetul.

Nu pot sau nu vor?
„Gazeta” de vineri a făcut socotelile statelor de plată din Gruia. Sumele sunt amețitoare. Cu 50.000 de euro pe lună, Julio Baptista, la ce-a arătat până acum, poate revendica în orice tramvai locurile acelea pentru persoane în vârstă. Cu 30.000, Mate Males si portarul Fernandez încasează niște sume enorme. La banii ăștia, să iei golul acela de la Voduț, aproape de la jumătatea terenului…. Urmează plutonul, cu câte 25.000 și 20.000. Salarii medii într-o echipă care nu produce mai nimic. Citind cifra lui Baptista, se recurge la comparații cu Wesley și Adailton, care încasau și ei către 40.000 pe lună. E adevărat, dar făceau spectacol, iar Vasluiul se întorcea cu câte un 2-2 de la Inter sau de la Lazio, nu era eliminată de niște funcționari învoiți de la program!

La CFR se cheltuiește enorm. Salariile sunt enorme, mai e și clauza lui Edi Iordănescu. 300.000 pentru trei meciuri! Mai e și Conceicao, care nu vrea să plece fără toți banii. Plus că un antrenor nou ar însemna altă cheltuială. S-ar putea să se fi ajuns, într-adevăr, spre fundul sacului. Dar atunci cum rămâne cu „măsura disciplinară?”. Nu cumva e și măsură economică?

Șantaj financiar-sentimental?
„Se rezolvă, să batem Steaua!”, spune președintele. Înseamnă că totuși bani ar fi. Sau, în fine, măcar există posibilitatea de a face rost de bani în timp scurt. Dar procedura de a condiționa primirea unor drepturi firești, scrise în contracte, de rezultatul unui singur meci nu ține de fotbalul modern, ci de epoca feudală a relațiilor dintre nobilime și iobăgime.

„În iarbă sunt bani!”
Când povestește întâmplări de-acum aproape 40 de ani, prietenul Aurică Țicleanu e savuros. Pe vremea primei tinereți a fostului mare internațional, antrenor la Craiova era la fel de savurosul Valentin Stănescu. Legendarul Nea Tinel. „Băieți, ieșim pe teren și ne uităm atent prin iarbă. Să știți că în iarbă sunt bani! Mulți bani! Voi trebuie doar să-i căutați atent, să vă aplecați și să-i luați. În iarbă sunt bani! Nu uitați!”. Cam așa pregătea psihologic Valentin Stănescu echipa în urmă cu aproape patru decenii, pentru un titlu de campioană și o victorie antologică la Leeds. Dar banii din iarbă erau niște prime, niște cadouri pe care conducătorii comuniști ai epocii le ofereau sau nu. Nicidecum nu erau niște obligații contractuale extrem de clare.

Cristinele, Sergiule, s-a închis la casierie!
Chiar dacă în sezonul trecut și-a mai trecut în cont o Ligă a Campionilor, a 13-a, Realul a mers prost spre foarte prost în campionat, ratând în final inclusiv poziția a doua. La un moment dat, prin toamna trecută, eșecurile se înșirau ca mărgelele pe ață și senzația era că „los blancos” nu mai pot să bată pe nimeni. Cum ar fi fost să-i strângă Florentino Perez pe Cristiano Ronaldo și pe Sergio Ramos înainte de El Clasico și să le spună că dacă nu bat Barcelona, se închide la casierie pe termen nelimitat?! Fraier a fost că n-a făcut-o, Barca a câștigat derby-ul cu 3-0 pe Bernabeu. Cine știe?, dacă umbla don Florentino la bani, poate-poate…. Am glumit!

Nobilime și Ev Mediu
În 2018, cartierul Gruia s-a întors în feudalism, nobilii condiționând plata iobagilor de terminatul strânsului recoltei. E adevărat, niște iobagi foarte bine plătiți. Atât de bine plătiți încât te întrebi dacă pe feuda grofilor transilvani nu cumva se practică și zeciuiala. Ciuma, adică Dudelange, tocmai a trecut.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Tibisor (15 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 10:30

Buzarine , incet-incet dar sigur devii penibil ! Am impresia ca doar CFR-ul iti este muza ... chiar asa , ce te-ai face fara ei ??

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 10:42

...normal ca se practica zeciuiala ...de ce nu s ar practica ?

ADI CFR CLUJ (1 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 12:03

Buzunarine, *** ai ramas... Mitic frustrat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vass Bela (1 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 12:15

Doamne, rau e sa fii obsedat, scrierile anti-CFR cred ca-i provoaca orgasm lui Alinut, fost mare conducator de club !

Cosmo (48 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 12:42

Erau salarii mari în feudalism?

Observator (79 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 13:04

@ Tibisor Imi pare rau s-o spun, insa singurii oameni cu adevarat de stimat in Cluj-Napoca sunt cei de la Universtitatea Babes-Bolyai, oamenii de cultura neangajati politic si unii afaceristi, care insa isi vad interesele si sunt profesionisti in cam tot ce fac! La polul opus se situeaza oamenii politici, edilii (Boc puncteaza negativ mai ales la primul captol, pentru ca, la al doilea, a facut tot ce-i legal si ilegal pentru a promova interesele oamenilor din municipiul de pe Somesul Mic), presedintele CFR si postacii patritarzi de pe GSP! Pentru toti, din partea mea, o binemeritata nota de 1! Dl. Buzarin a fost foarte bland relativ la grotescul (nu ma refer la modul in care arata, ci la toate declaratiile sale) domn doctor Muresan, numindu-l doar "alunecos"! Cred ca patronul/patronii clubului il tin pe acest individ pentru a absorbi antipatia pe care o starneste clubul! O.

Ceferika (28 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 14:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (52 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 14:35

Legat de zeciuială (10%, atît le-au cerut catolicii românilor la 1437 de-au pornit răscoala) cît ne iau azi prin impozite, taxe directe și indirecte, accize, TVA etc?

luis (2 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 14:43

Bai pseudojurnalistule,Baptista avea in jur de 5000 la Orlando.Crezi ca cei de la CFR dau de10 ori mai mult.Cat de prost trebuie sa fi?

luis (2 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 14:53

Buzarine,vad ca cenzurati ceea ce nu va convine.Mai intreb odata,de ce ar da CFR 50000 ,daca la ultima echipa unde a jucat Baptista ,Orlando,lua 5000.Crezi ca-s prosti cei de la CFR.Eeu nu cred.Cred in schim ca tu esti nesimtit.

wrath (3 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 16:14

Nu stiu dca cifrele vehiculate sunt reale. dar asta este tactica patentata la CFR: aduc jucatori pe salarii mari, aia fac performante si dupa aceea baga o insolventa si au scapat; in schimb fraierii care stiu sa se intinda cat le este plapuma si iau jucatorii pe care si-i permit trebuie sa se descurce cum pot.

Zagna (18 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 17:38

Fani ai lui muresan, stiu ca adevarul doare, dar, acesta e adevarul, echipa e condusa ca in evul mediu. Multumiti-i lui Alin si injurati pe cine trebuie !

scorilo (9 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 20:13

Mureșan este capul răutăților la această echipă. E memeul clujean, ceva de care nu se scapă cu ușurință, pentru că e slăbiciunea patronului.

alex (22 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 20:34

Muresan e penibil.

manelistu’ lui Mutu (14 comentarii)  •  16 septembrie 2018, 20:47

Ex nihilo nihil, de nihilo nihil.

vio (4 comentarii)  •  17 septembrie 2018, 3:09

Bai desteptule de Buzarin, asa ar trebui sa faca toti patronii de cluburi,sa nu mai dea bani jucatorilor decat in functie de rezultate.Aici s-a stricat fotbalul romanesc.S-au facut contracte pe sute de mii de euro,pe perioade lungi si atunci i-a durut exact in *** pe fotbalisti,ca jucau sau nu ei tot luau o gramada de bani. P e de alta parte,fiind vorba de spalare de bani nu e nici un fel de problema.Ce om normal ar baga bani intr-un fotbal falimentar? DNA-ule,unde esti?In fotbalul romanesc ai de lucru mult timp de acum inainte,doar daca vrei sa te apuci? Dar ce interes ai?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (87 comentarii)  •  17 septembrie 2018, 8:11

Mentalitate de micimani, daca bat Steaua gata s-au scos uitand ca titlul se castiga cu victorii la echipele mici,sigur in cazul CFR si cu arbitraje plus partied prietenesti . Tot asa se gandeste si la Dinamo ,nu conteaza ca se chinuie pe la mijlocul clasamentului sau mai jos ,ce daca nu intra in play-off important e sa bata pe Steaua. Sigur,daca mananca bataie ,au jucat cu FCSB, Clona,echipa cibanului puscarias din Mogosoaia sau Beceni sau Popesti Leordeni, echipa fara identitate ca n-are stadion ca si cum daca trupetii lui Negoita ar fi alungati din Stefan cel Mare ca sa faca loc Dinamo-ului lui Badea n-ar fi in aceiasi situatie. Fotbalul nostru, ma rog, daca asa ceva se poate numi fotbal, e comic. Tragico-comic !

Piru (1 comentarii)  •  17 septembrie 2018, 12:15

Asa-i d-le Buzarin, dupa cum spuneti, exact ca-n feudalism, CFR-ul nu-si plateste salariatii. Sunt niste retrograzi care nu au ajuns inca in secolul 21, iar d-voastra sunteti un adevarat Gheorghe Doja al fotbalistilor exploatati de la clubul clujean. Abia astept un articol despre felul in care Becali isi conduce clubul dupa norme din secolul 22, un vizionar adevarat, un exemplu demn de urmat de catre toti conducatorii din fotbal si in acelasi timp, demn de laudat de toti propagandistii din presa. Eu zic sa nu va lasati, d-voastra si multi altii din presa, sa nu abandonati munca depusa pana acum, pentru ca inca fotbalul n-a murit si atata timp cat inca mai sulfa, se mai poate castiga un ban de pe urma lui.

Nicolae Balcescu „Ruminiii supt Mihai-Voievod Viteazul” (56 comentarii)  •  17 septembrie 2018, 23:46

Oltene, in Transilvania feudala (si in toata Europa feudala careia-i apartinea Transilvania independenta) iobagii nu primeau salariu! Ca erau IOBAGI. In schimb, la voi, in Orientul Apropiat turcesc unde "sfintul" Brincoveanu a facut o avere pentru care il invidiau pașalele si chiar vizirii de la Istanbul, sclavii fara coloana vertebrala care n-aveau nici dupa ce sa bea apa care se ploconeau cu capul pana la pamant si-i pupau condurii, pre numele lor RUMINI, aveau salarii si conditii contractuale clare, inteleg eu, din ce ai expus aici... :))))))) Nu cred ca ai lipsit de la orele de Istorie, ci cred ca (in stilul tipic oltenesc) N-AI PRICEPUT NIMIC DIN ISTORIE. Stii cine i-a transformat in iobagi pe taranii romani transilvaneni? Nu "grofii"! Ci cel venit de peste Carpati cu oastea de lefegii sirbi si albanezi, Mihaita Cel Mai Viteaz Dintre Traci, al vostru, ultimul din dinastia kumană a lui Bassaranban. Sluga (LEFEGIUL, pe intelesul vostru, acolo, in sud, aproape de locul nasterii lui: Tîrgu-de-***, la Dunare) Mariei-Sale Imparatul habsburg de la Viena. La 1600. Iti explica Neagu Djuvara in "O scurta istorie a rominilor povestita celor tineri”. Desi nu mai esti chiar tanar, si te ocupi de fotbal. Dar domnul Djuvara a fost un pedagog desavirsit, asa ca vei pricepe ce a scris acolo. Doar fapte istorice, nu basme oltenesti balciste si ceausiste. Acestea fiind lamurite, sa revenim acum la oile ciobanului. Nu vad ce va manca-n .ur atata, acolo in sud, de cele ce se petrec in club la Cluj inaintea "derbiului" cu saivanul. Clubul din Cluj isi face politica de plati asa cum vrea, nu cum vreti voi! Sunteti avocatii fotbalistilor aflati sub contract cu clubul din Cluj? Sunteti responsabili in sindicatul jucatorilor de fotbal? Ca acum doua luni erati avocatii lui Omrani, pacalit rau de "Cluj" (adica de potlogarul Mara, sudistul in cautare de succesuri manageriale ce sa acopere furaciunile de la tansferurile catastrofale). Pacat ca n-ati reusit atunci sa puneti o blana de oae pe Billelu care acum a reusit sa faca cadou un gol furnizorului de piei de oae... Ne-ati fi scapat de unul dintre amatorii tinuti aiurea in echipa de amatorul finantator Varga, rivalul (in prostii) furnizorului de piei de oae...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Baluta (1 comentarii)  •  18 septembrie 2018, 21:43

Foarte frumos! Bine zis! Bravo domnu!

Comentează