Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cifrele și adjectivele Derby-ului

În căutarea perfecțiunii, fotbalul a găsit frumusețea. Rarisimă în peisajul arid pe care-l oferă campionatul în teren și în tribune.

Permalink to Cifrele și adjectivele Derby-ului
marți, 31 iulie 2018, 9:51

Recenta finală a Mondialului a fost mitraliată din toate pozițiile pentru toptanul de greșeli comise de niște oameni storși de o lună de competiție. A fost un 4-2 memorabil, desființat de iubitorii de tactică, de precizie matematică, de ermetică defensivă. Da, erorile au fost mari, ale portarilor, ale fundașilor, chiar și ale arbitrilor. Însă fără ele, un 0-0 sau un 1-0 ar fi fost nesărat, neatractiv pentru public și ușor de dat uitării. La altă scară, acest 3-3 de pe Arena Națională vine cam cu aceleași argumente pentru frumusețe și suspans și cu aceleași note proaste pe care profesorii de apărare betonată nu se vor zgârci să le treacă în catalog.

Cifrele spectaculoase de altădată
În ani au fost foarte multe 0-0, 0-1, 1-0, 1-1 între Steaua și Dinamo. Exprimarea e corectă, nu FCSB, ci Steaua. În epoca FCSB maximul a fost 2-2, astă-primăvară. Acele meciuri cu scoruri mici, perfecte sau aproape perfecte în plan tactic, au trecut neobservate.

După Derby-ul de sfârșit de iulie, s-a făcut trimitere la un 3-3 în Ghencea, acum fix trei decenii. Cu Hagi, Lăcătuș și Pițurcă de o parte, cu Vaișcovici și Cămătaru de cealaltă. A fost un meci frumos, pe care jurnalistul român de astăzi, cu o vârstă medie în jur de 40 de ani, îl rememorează cu mintea elevului de clasa a treia și a patra. Dar atunci, în iunie 1988, ca să se ajungă la acel 3-3, s-au făcut mai multe greșeli.
A mai fost un 3-3 la fel de frumos în noiembrie 1975, pe un „23 August” cu 80.000 de oameni.

Spectaculos, dar plin de greșeli și acela. Cu Dudu, Dinu sau Sătmăreanu II „Peggy” luptându-se eroic în fața lui Liță Dumitru, Puiu Iordănescu sau Costică Zamfir. Și atunci s-au comis erori, dar peste ani a rămas rotundul scorului.

Și a mai fost un 5-2 pentru Dinamo, pe 1 septembrie 1976, exact în ziua în care Dudu Georgescu făcea 26 de ani. Atunci era etapa a treia, acum a doua. Vasile Iordache a luat goluri parabile, fundașii au luftat, dar alți 80.000 de oameni, plus milioane de telespectatori au trăit senzația unui meci memorabil.
80.000 de oameni în epoca gradenelor și a talăngilor echivaleazã cu 27.835 în era turnicheților și a petardelor. Plus că e sfârșit de iulie, perioadă în care mintea îți stă mai mult la prețul șezlongului de pe plaja de la Mamaia decât la prețul biletului la Derby. Iar prețurile zău că sunt comparabile!

Adjectivele de azi
Impardonabil. Se referă la Penedo, care a luat gol direct din corner. Naiv. Apărarea lui Dică la golul lui Mihai Popescu. Superficial. Trimitere la Nistor, care a ratat victoria în minutele de prelungire. Suburban. La strigătele de junglă ale peluzei dinamoviste în direcția lui Gnohere.

Da, aceste adjective pot fi pronunțate. Dar trebuie rostite și altele. Alert, viu, pasionant. Cu referire la jocul în sine. Spectaculos. La golul din întoarcere al lui Mircea Axente. Generos. La travaliul lui Mahlangu, adevărata revelație a Derbyului. Eficient. La Florinel Coman, care intră la pauză și dă două goluri. Inspirat. La Dică, autorul schimbării lui Teixeira cu Coman. Mobilizator. La Florin Bratu, care a stat 90 de minute în ploaie și și-a împins mereu echipa înainte, făcând-o să egaleze de trei ori.

De reținut
De reținut această dată, 29 iulie 2018. Și de rememorat, ori de câte ori căscăm în fața televizorului, privind niște tribune goale și niște fotbaliști care în numele Tacticii Supreme frământă mingea într-un ritm adormitor. Atunci, când ne vom plictisi, să așteptăm pronia cerească a unui gol din corner pe o eroare de portar sau a unei faze din care se înscrie spectaculos cu capul, firește că în urma unei greșeli de marcaj. Așadar, 29 iulie 2018!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

aciduzzo (60 comentarii)  •  31 iulie 2018, 11:34

Da....am vazut pe stadion si acel 3-3 din 75 si pe acela din 88.....mama ce meciuri....ala din 75 l-a avut la centru pe Constantin Ghita daca imi aduc bine aminte.....care da penalty la 3-2 pentru Dinamo la un asa zis fault in careu asupra lui Lucescu....o faza in care azi nu s-ar da penalty nici la copii si juniori.....si apara Moraru.....apoi egaleaza la 3 Costica (Zalau...era o tuica tare comercializata de comunisti!!) Zamfir.....cu Tudorel Stoica accidentat dubla fractura tibie si peroneu...daca nu ma insel Lucuta l-a pocnit.....a ratat Tudorel tot sezonul atunci....si Lita a iesit lovit cred ca de Dinu.....ce meci...ce meci.....apoi in 88....desi sunt stelist spun ca la 0-0 Dinamo a avut gol valabil...Camataru cu capu....si in faza imediat urmatoare Steaua inscrie din penalty la un fault in careu....care Steaua a avut 3-1 si n-a fost in stare sa tina rezultatul...cu golu trei dat de Hagi dupa un paravan cu om luat dupa el facut ca la carte de Piturca....un gol dat de Lacatus dupa un voleu si o faza de manual de fotbal........si apoi a revenit Dinamo...cu un Vaiscovici de zile mari.....ce meci...am plecat de pe Ghencea cu plumb in picioare...nici nu mai puteam sa merg de cata tensiune adunasem in cele 90 de minute....alea meciuri....nu lesinaturile de azi....si 5-2 la care faci referire maestre Buzarin l-am vazut la televizor......ce fotbalist Dudu Georgescu.....ce fotbalist....urias.....ce lovitura de cap......cred ca la vremea aia era cea mai buna din Europa....am mai scris pe aici prin GSP.....nu vad de ani si ani de zile nici pe you tube si nici pe oriunde altundeva postare video cu celebra semifinala de cupa Roamaniei STEAUA-DINAMO 5-0 din 1985!! N-am vazut-o pe nicaieri nici macar o data! Daca o aveti voi la GSP sau faceti rost de ea...ar fi bine s-o puneti!! Am fost le meci evident pe 23 August si pot sa spun ca la final am avut un mare soc.....ca orice șoc...deci...de neanticipat.....GALERIA DINAMOVISTA A APLAUDAT STEAUA!!! Ce meci!!!...Si acum fac eforturi sa-i suport.....pe Florinel...pe Denis.....pe...pe.....pe.....merci frumos.....chiar nu vreau sa-i vad.......ca n-am ce sa vad......trist dar adevarat!!!

Dan T (17 comentarii)  •  31 iulie 2018, 11:37

Meciul parca a fost regizat in asa fel incat sa para unul interesant, spectaculos, cu reveniri samd Pentru cifre, pentru adrenalina, PENTRU AUDIENTA. in afara ultimului gol al partidei, o bijuterie, restul au fost pe grave greseli, s-a ratat mult, nu a fost chiar o grozavie de meci. Scuzati-ma dar nu pot sa-l compar cu celelalte din campionat care-s foarte slabe, il compar cui ce mai vad prin alte campionate fara a avea pretentia sa se incadreze chiar in tiparul celor de acolo dar macar sa-mi dea senzatia ca se joaca ceva. Nu prea.

cn (39 comentarii)  •  31 iulie 2018, 12:38

Articolul si comentariul lui aciduzzo arata ce inseamna presa sportiva de calitate (Buzarin) si atasament civilizat si inteligent fatza de fotbal (comentatorul mentionat).

Flaviu (51 comentarii)  •  31 iulie 2018, 13:35

Bravo pt articol ( Buzarin) și bravo pt comentariu ( aciduzzo ). As mai adauga încă 2 meciuri , la cele amintite deja , un 0-0 in toamna lui 1988 , pe zăpada și un 2-1 pt Steaua in primăvara 1989, când cu gesturile lui Ando de la final. Ăla pe zăpada ( netransmis la tv) a fost un meci cu o intensitate fantastica

drako (9 comentarii)  •  31 iulie 2018, 13:38

frumoasa regie ! cand se intalnesc "dusmanii" de prieteni,totul e OK ! alte vremuri pe vremuri ! alte interese,alti comandanti...stie el dom' Mitica !

Flaviu (51 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:02

Apropo de Dudu ... Un atacant de nivel european pt fotbalul din anii 70.. Țin minte ca a ratat o ocazie imensa singur cu portarul elvețian Burgener , la 1-0 pt România , intr-un 1-2 cu Elveția in prel CM 1982.. cu acel gol cred ca eram la turneul final din Spania ..

aciduzzo (60 comentarii)  •  31 iulie 2018, 14:35

Am fost pe stadion la ambele meciuri......si la 0-0 in Stefan cel Mare in 88 pe o lapovita cumplita....cu o bara Ilie Dumitrescu....cu un Lupu care avea un control fantastic al balonului desi acesta apropape jumatate era in apa cu zapada.....ce meci...iar in primavara la 2-1 pentru Steaua, acolo cred ca desi Steaua era mai buna si avea toate atuurile sa invinga Dinamo, Craciunescu a tinut mortis sa le arate dinamovistilor cine trebiua sa fie in centru spectacolului!! ........Cum si Igna a dat nitel de pamant cu derbyul acela de 3-3 din Ghencea de care am scris mai sus....acelasi Igna care arbitrase imperial sfertul FRANTA-BRAZILIA de la CM din Mexic 86, ca apoi sa dea cu palma-n poteca rau la Euro 88 si sa faca praf semifinala OLANDA-RFG!! Iar Dudu.....in meciul cu Elvetia....da...la1-0 dupa ce daduse Balaci o lovitura libera ca la carte ....la 1-0 Tudorel Stoica da o pasa printre si-l pune pe Dudu singu singurel cu portarul....si trage undeva la zona umarului drept .....al portarului...si acesta aproape printr-un reflex nici nu stiu cum sa-i spun...o scoate....la 2-0 Romania era in Spania 82!!! N-a fost sa fie.....Am fi avut echipa buna in 82 la mondiale.....cu Iordache....Sames, Stefanescu. Munteanu II......Iordanescu, Balaci, Stoica, Beldeanu, Crisan....chiar si Camataru.....nu mai zic Ticleanu...urias fotbalist.....am sustinut si sustin si acum...in toamna lui 81 cand Romania juca meciurile decisive pentru calificare in Spania, acasa cu Ungaria si Elvetia, echipa noastra cu tot stafful ei...cu toti...antrenori, jucatori, conducatori....sustin si continui sa cred ca n-au fost in stare atunci sa gestioneze uriasa criza si uriasul impact pe care l-a lasat plecarea in RFG a lui Marcel Raducanu!! Echipa aia nu si-a revenit in toamna aia dupa plecarea lui Marcel! Asa cred eu!

Marian Cristea (1 comentarii)  •  31 iulie 2018, 15:17

Foarte corect scris! Voi prefera intotdeauna astfel de meciuri in detrimentul celor cu frica de rezultat, tacticizate la maxim. Nici nu conteaza de ce parte a baricadei sunt. :)

zorrozabal (36 comentarii)  •  31 iulie 2018, 16:30

Bravo pentru poza!Florinel-balerina fcsb-ului-reclama-ca de obicei- ca a fost faultat de Katsikas si cand colo, din poza se vede cum el ii aplica grecului un procedeu de lupte...greco romane!

zorrozabal (36 comentarii)  •  31 iulie 2018, 16:41

@flaviu am vazut o reluare cu ratarea lui Dudu in meciul cu Elvetia-la scorul de 1-0 pentru Romania- iar comentatorul zicea ca Dudu a tratat faza cu superficialitate, crezand ca arbitrul va fluiera ofsaid!In final,Romania a pierdut meciul-pe teren propriu-cu 1-2,dupa golul ciudat de 1-1,cu mingea revenita din bara in spatele portarului Gheorghe Cristian si apoi in plasa!

Poli 21 (55 comentarii)  •  31 iulie 2018, 17:12

Mai buzerantule, bibilica ta inca nu a digerat faptul ca echipa ciobanului se numeste fcsb ?

Flaviu (51 comentarii)  •  31 iulie 2018, 17:27

Așa e acuduzzo.. Nu s-a putut aduce echipa in starea psihică de a aborda jocul cu Ungaria când s-a creat o presiune fantastica mergânde-se pe ideea ca o victorie ne aducea aproape calificarea .. Când de fapt acel punct ( 0-0) însemna ca din dubla cu Elveția mai trebuiau 3 P adică victorie și egal ( Elveția era fără șanse reale ). S-a schimbat premiul 11 ( Țâlnar , Dudu ) și s-a pierdut meciul și pe niște ghinioane fantastice. Dar partea cu gestionarea stării de spirit e reala ... Altfel , mare jucător a fost Tudorel ( ce recuperări ce progresie cu mingea la picior ce personalitate) .. Lupu la fel , ai dreptate control cu exteriorul privirea sus , proteja fantastic.. Zorrozabal se poate ca Dudu sa fii crezut ca e ofsaid la faza aia , a dat prea aiurea dar Burgener țin minte a aparat parca ireal , nefiresc..

Flaviu (51 comentarii)  •  31 iulie 2018, 17:33

Tudorel și Loți Bölöni puteau juca oriunde in Serie A la acea vreme.. Zic Serie A pt ca era cel mai tare, cel mai valoros și cel mai tacticizat campionat.. Și mai îmi amintesc un meci mare... Finala Cupei din 1988 cea cu scandalul , a fost un meci de Serie A practic.. Paranteza : nu sunt stelist , dar respect Steaua și îmi plăcea echipa 84-90 ca și cea din anii 90. Iar între Matthaus și Tudorel nu cred ca era o prea mare diferența in anii 84-86

aciduzzo (60 comentarii)  •  1 august 2018, 8:52

1000 de puncte pentru cine stie de unde venea porecla ,,Peggy '' data lui Alexandru Satmareanu II.....Acelasi punctaj si pentru tine maestre Buzarin, desi stiu ca n-ai raspuns niciodata pe blog.....dar revino tu cand vrei in orice articol si explica-ne tu de unde venea porecla asta ,,Peggy''.....eu stiu......e o porecla data la mare caterinca......va spun doar atat...are legatura cu ziua de sambata!!!! In alta ordine de idei.....da Flaviu....si eu zic ca Boloni si Stoica jucau lejer in serie a atunci....si nu numai ei...mai erau jucatori mari, valorosi in Romania acelor ani care puteau juca in Italia fara nicio problema......amintiti-va de oferat Fiorentinei pentru Balaci....acolo Ilie la ce stia si la ce putea, ar fi jucat in seriea fluierand!!...........Mathaus era mai bun ca Stoica pe zona de jumatate sus.....pleca extraordinar cu mingea la picior, avea suflu incredibil si sut la poarta fulgerator......aminteste-ti golul lui in meciul cu Iugoslavia in grupe la mondialul din Italia 90...pe de alta parte Stoica era mult mai bun pe zona de jumatate in jos....recuperari .....era tare pe picioare recupera mingea imediat si stia ce sa faca cu ea dupa aceea, o tinea cat trebuie, ii dadea drumu cand trebuia si unde trebuia....urca si pe atac....golul patru cu Vejle.....eram pe stadion...ce meci.....gol din lovitura libera cu Craiova pe Ghencea in ultima etapa a turului 84-85.....eram pe Ghencea......gol la Praga cu Sparta Praga 5-1 pentru Steaua in CCE..... meci antologic.....mare fotbalist Stoica....URIAS!!!....DECI......1000 DE PUNCTE DE UNDE VENEA PORECLA PEGGY!!!!!!!

florin (2 comentarii)  •  1 august 2018, 12:16

Ar trebui sa amintiti si de meciurile steaua -dinamo 5-0 din 1985,1986 si 1998. Apropo, in meciul din 1998 directorul sportiv Danciulescu a marcat 2 goluri pentru steaua

Sorin (8 comentarii)  •  1 august 2018, 16:12

Nea Buzarine, lasa muica derby-ul. Avem noi un derby si mai mare vineri seara cu Botosani. Daca nu batem pe Botosani ma tem muica ca ramanem fara Mangia. :)

Șerban (34 comentarii)  •  1 august 2018, 16:43

@aciduzzo (51 comentarii) • 31 iulie 2018, 14:35 A lipsit Marcel Răducanu Nașionalei? Dar Marcelino a ajuns la Națională la 27 de ani! Pentru amănunte interesațivă la cuplul Cornel Dinu - Liță Dumitru!

Vlad (1 comentarii)  •  1 august 2018, 17:13

Domnule Buzarin, chiar am niste pretentii de la dvs. ICCJ-ul ne spune ca Steaua Bucuresti este cea din liga a 4-a, CSA Steaua Bucuresti mai exact. Ar fi cazul sa respectam legile odata, daca vrem o schimbare in bine in tara asta. fcsb-ul este o echipa care are sediul la Mogosoaia si se antreneaza la Berceni, nimic in comun cu Steaua.

Paul (2 comentarii)  •  1 august 2018, 17:15

Domnule Buzarin, am pretentii de la dvs. ICCJ-ul ne spune ca singura Steaua Bucuresti este CSA Steaua Bucuresti, din liga a 4-a. Acest lucru a fost consemnat si de cei de la fcsb, unde au renuntat in sfarsit la a se denumi fraudulos Steaua Bucuresti. fcsb este o echipa cu sediul la Mogosoaia si care se antreneaza la Berceni, nimic in comun cu Steaua.

Toader (52 comentarii)  •  1 august 2018, 18:40

„Mahlangu, adevărata revelație a Derbyulu”. Nu văd un singur jucător străin în campionatul nostru, orice rasă ar fi, să aducă ceva bun fotbalului de la noi darămite să ajungă la genunchiul jucătorilor români amintiți de aciduzzo. Întrebare revine, cui folosește? Într-un articol bun, cred eu, despre șantierul naval DIN Tulcea, este al unei firme italiene, se zice că au adus 150 de muncitori vietnamezi, urmînd să mai aducă 150, pentru că ANOFM de 2 ani de zile n-a dat un singur muncitor calificat. ANOFM pregătește șomerii în masaj, manicurism și alte meserii folositoare. Pe de altă parte 4 milioane de români și-au luat lumea-n cap.

DSC (4 comentarii)  •  1 august 2018, 21:46

Penedo la gol nu a gresit decat ca nu a cerut om la bara,in rest trebuie sa fi stat in poarta ca sa iti dai seama ca nu e vinovat,la 7,32 m cat are poarta, tu vrei sa stea linga bara?Un derby slab valoric fata de ce era inainte dar alert si care a mentinut suspansul pina la final,un derby in ton cu societatea noastra!

Comentează