Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mondialul de peste patru zile

O competiție care pare să fie tot mai departe de români. Dincolo de nenumăratele și diversele cote la pariuri, în ce măsură ne vor atrage atenția întâmplările din Rusia?

Permalink to Mondialul de peste patru zile
duminică, 10 iunie 2018, 3:06

Ultimele noastre amintiri de la Cupa Mondială sunt frezele cromoplatin blond ale „tricolorilor”, situate câțiva centimetri mai sus de ochii triști, ațintiți în iarba de la Bordeaux parcă în căutarea unui viitor împăienjenit. Pe 30 iunie 1998 România pierdea cu 1-0 în fața Croației și pleca acasă după optimi. De-atunci se fac, mâine-poimâine, două decenii și în cazul fericit al calificării la următoarea ediție, hiatusul nostru la Modiale va fi de 24 de ani. Aproape un sfert de veac! Enorm!

Cât ne interesa Mondialul pe vremuri
Atunci, în 1998, România fierbea după Coupe du Monde, după echipa națională, după fotbal. Internetul era, ca stadiu de dezvoltare, undeva între larvă și mormoloc, dar ziarele trăgeau zilnic peste 100.000 de exemplare, care se și vindeau, smulse de pe tarabe până la cel târziu 10 dimineața. Trebuia să-l cinstești pe chioșcar cu o bere ca să ți-l oprească! Piața de publicitate se înfiripase deja, marile companii cumpărau pagini întregi de reclamă, apăruse moda teraselor cu televizor și a ecranelor din piețele publice. Era un interes imens, hrănit nu doar din prezența României la competiție, ci și din pasiunea pentru fotbal, diminuată serios între timp.

Înainte, cu ani mai devreme, pasiunea era tot la cote înalte. România a lipsit de la Argentina ’78, dar regimul comunist achiziționase deja transmisiile tv, neașteptându-se la acel 4-6 cu Iugoslavia, care ne-a lăsat acasă. Dar Mondialele din 1982 (Spania) și din 1986 (Mexic), disputate fără România, nu s-au mai transmis la noi. Avantajați erau românii din județele de graniță, de jur împrejurul hărții. Oamenii își confecționau antene speciale, le cocoțau pe blocuri sau le agățau în balcoane ca să prindă bulgarii, sârbii, ungurii, chiar rușii, care aveau stații locale la Chișinău și la Kiev, mai apropiate de noi decât celebrul Ostankino. Cei care locuiau mai departe de granițe urcau pe diverse dealuri cu televizoare Sport alimentate la bateriile Daciilor și adunau în fața ecranelor zeci de privitori de toate vârstele, însetați să-i vadă pe Paolo Rossi sau pe Maradona, eroii acelor Mondiale.

Chestiuni de fiecare zi
Acum, Mondialul își face loc cu greu, deși mai sunt doar patru zile. Deși febra Halep se va mai domoli până joia viitoare, veștile din Rusia se vor strecura anevoie între head-lines-uri. Trebuie să se întâmple ceva cu totul deosebit la Soci sau la Kazan ca să aibă prioritate față de vreun transfer la FCSB, față de o declarație a noului antrenor de la CFR sau chiar față de cine știe ce memoriu pe care-l sigur că-l va depune colonelul Talpan.

E posibil ca afișele să nu mai fie atrăgătoare. O uvertură Rusia-Arabia Saudită, joia la șase după-amiaza, precedată de o festivitate de deschidere care n-are cum să nu se inspire de la paradele din Piața Roșie (minus tancurile), n-are cum să scadă valorile de trafic de la Obor sau de la Lujerului. Se va spune că a doua zi, vineri, la o oră bună, de seară, e Spania-Portugalia, adică Ramos-CR7. Adevărat, dar probabil că echipele vor juca lent, la remiză, fără grija calificării dintr-o grupă în care mai sunt Maroc și Iran. Apropo, spuneți repede, fără Wiki, cine e selecționerul Iranului? Gata, a trecut timpul, n-ați răspuns! E Carlos Queiroz, un nume imens al fotbalului și o dovadă evidentă că monștrii sacri se retrag la bătrânețe în slujbe exotice și excelent plătite.

Lujniki, Nezahualcoyotl și tinerețea noastră
Mondialul nu e doar fotbal, ci și istorie sau geografie. Se va juca de la Kaliningrad, care e pe malul Balticii, într-o porțiune de Rusie complet separată de… Rusia, până în inima Uralilor, la Ekaterinburg, care pe vremea Sovietelor se numea Sverdlovsk.

Pe vremuri învățam fotbalul cu harta în față. În Mexic ’86 s-a jucat la Nezahualcoyotl, care te duce cu gândul la cactuși și la sombrero-ul lui Speedy Gonzales.

Tinerii probabil că vor privi Mondialul pe smartphone-uri, în funcție de cotele la pariuri. Noi, cei spre cincizeci și peste, îl vom urmări cu figurile lui Kempes și Bettega încă vii în inimă și în minte, cu amintirea antenei de bulgari și a celor care atunci, în acei ani, ne povesteau, cu pachetul de Snagov pe masă, ce frumos era fotbalul și mai dinainte, de pe vremea lui Garrincha și a lui Eusebio. Cu amintirea tinereții, adică.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Hombre (21 comentarii)  •  10 iunie 2018, 15:24

Pentru noi o sa fie mondialul de peste patru decenii.

Bibi (20 comentarii)  •  10 iunie 2018, 16:13

Kempes si Bettega forever ! :-)

lari (165 comentarii)  •  10 iunie 2018, 16:52

Ai uitat clasoarele cu abțibilduri, Kempes valora doi de Bettega.)

lari (165 comentarii)  •  10 iunie 2018, 17:02

Exista o emulație extraordinară, eram tinerii ce-și doreau „fructul oprit”, îmbrăcați regulamentar, cu uniforme și nr. matricol personal.) Acum? Totul este liber, intră în cotidian, și asta omoară excepționalul, devine banal. Tot respectul!

Lestie (15 comentarii)  •  10 iunie 2018, 17:35

Daca Romania lui Daum nu e, de ce sa ma intereseze Mondialul? Nu e nici Italia... Cu cine sa tin? A, da, cu Burleanu, ca asta sigur va fi la Moscova, numai ca el nu are treaba cu fotbalul.

Tudor (52 comentarii)  •  10 iunie 2018, 17:38

Poate-i numai amintirea tinereții, dar nu e același lucru să vezi meciurile acasă singur cuc, mulți n-au nici familie, sau cu zeci, uneori sute, de oameni lîngă. Nici la restaurant nu e același lucru sau pe ecran gigant pus de autorități unde știu ei că-i mai bine. Cu toate că miliția nu îndrăznea, sau era oprită să vină, nu se-ntîmpla nimic rău; odată n-am văzut scandal, bătaie, bețivi. După terminarea meciurilor, tîrziu în noapte, oamenii mergea spre casă pe jos prin pădure după cei ce știau drumul și la lumina, din cînd în cînd, a unei brichete (Cluj, Sf Ion). Tot ce vine de la oameni, fără să-și bage dracul coada, să organizeze autoritățile, este bun. Oltenii n-au dus-o mai bine ca'n țara lui Papură Vodă, pe vremea lui Pazvante Chiorul, după ce s-au retras habsburgii, iar otomanii și Bucureștii încă nu îndrăzneau să revină, vreme de 35 de ani, fără putere centrală/stat (fără biruri/taxe/impozite), fără poliție , fără legi venite sus (s-a revenit la Legea Străbună/Valahă).

aciduzzo (60 comentarii)  •  10 iunie 2018, 18:40

Gata maestre Buzarin....m-ai convins....ce vremuri....la 4-6 cu iugoslavii pe Ghencea a doua zi ziarele cereau si setul 2!!!....Pentru 82....ne-a căpăcit Elveția....la 1-0 pentru noi după ce a dat Balaci un gol de generic....Tudorel Stoica da o pasa geniala lui Dudu.....care singur singurel cu portarul .....a dat in el....apoi am căzut....in 85 pentru Azteca....a comis-o nea Mircea....cu Irlanda de Nord cu obosiții lui de la Hunedoara...Mateut. Klein, Gabor... cu veșnicul Ginuto....n-a fost Ștefănescu....cu Fane Iovan in centru deși la Steaua juca dreapta...cu 22 de cornere si nu stiu cate scoase de pe linia porții...cu Strambu care la gol s-a dus după minciună ca după sfintele moaște....acum aștept sa cada Ramos peste Cristiano si sa vii tu si sa ne spui ca putea Portugalia sa aibă 5 Cristiano in teren ca tot ii bătea Spania....după care sa urmeze întrebarea retorica....crucișătorul Nimitz tot Ramos l-a scufundat!!???....ce mai Mondial o sa fie!!!!.....cu articole scrise de voi la gsp....abia aștept sa vad ce-o sa mai debitezi Buzarine.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  10 iunie 2018, 18:41

...probabil vom rata si calificarea din 2024 ...trebuie sa invatam sa batem Albania ...cand o sa castigam in fata Albaniei 10 din 10 atunci o sa ne calificam la Mondial ...trebuia pastrat Daum si facut numai jocuri amicale cu Albania...

Mihai (1 comentarii)  •  10 iunie 2018, 19:40

Nu mai avem noi treaba cu fotbalul... Ne-a rezolvat Nasu', Mitica si toti interlopii de pe la cluburi, federatie si liga... Ce putea sa iasa dupa 30 de ani de blaturi, hotie si bascalie? Eu ma ma uit din cand in cand la Elvetia, prezenta mereu la toate campionatele. Ca la ei se poate...

di livio (37 comentarii)  •  10 iunie 2018, 21:02

tutankamoane, tutankamoane...asta o sa-ti ramina supranumele de scena...sau ramses nefertiti de intorsura...amu asteptam sa pice cristiano peste ramos, din intimplare of course...sa iasa si balauru hispanic accidentat

Dan (32 comentarii)  •  10 iunie 2018, 21:26

Hai ba Messi ca e ultima strigare !

nypd (7 comentarii)  •  10 iunie 2018, 23:11

bai, voi mai aveti "cap limpede" in redactie?

Alex One (87 comentarii)  •  11 iunie 2018, 8:15

Frumos si trist. Oare mai exista azi ceva care sa ne faca sa palpitam ? Doar cardiacii stiu cum e ! A fost Simona dar a trecut.

durden (126 comentarii)  •  11 iunie 2018, 9:11

Numai in mintile bolnave ale gesepistilor un transfer al fcsb e mai important decat un meci la cupa mondiala. Fraza asta, pt mine, este definitia absoluta a tot ce e jenant in presa sportiva de la noi

Flaviu (9 comentarii)  •  11 iunie 2018, 10:47

Da, am prins acele vremuri. Raman printre amintirile mele favorite cum am mers intr-o noapte pana la Oasa pe drumuri desfundate sa vedem deschiderea Argentina-Belgia in 82(nici acum nu-mi explic ce am cautat acolo). Cum ne-am intristat cand a pierdut Franta la penalty-uri(tot in 82) si cumva ne-a razbunat Italia. Mergeam pe Valea Oltului si ne uitam la tot felul de meciuri pe dealuri la televizioare Sport. Cand ploua, televizorul era pus in masina pe bord si noi ne uitam de afara :). Erau oameni care-si luau concedii pentru asta. Nu voi uita niciodata ca am vazut live golul secolului, precum si reactia de uimire a celor care eram acolo. La fel s-a intamplat cu Belgia in semifinala si acea sclipire din finala cu RFG :). Ce vremuri!

Petro Burgener (21 comentarii)  •  12 iunie 2018, 20:42

@aciduzzo, Gabor nu a jucat in meciul cu Irlanda de Nord. Corect, Lucescu a comis-o si a spus public ca e vinovat pentru rezultat! Cati antrenori de la Lucescu incoace si-au recunoscut vina macar la o singura infrangere a nationalei? Daca luam datele din caseta tehnica a meciului amintit, cifrele respective nu cred ca au fost depasite pana in prezent, nu punem la socoteala meciurile cu echipe gen Feroe, Liechtenstein, etc.

aciduzzo (60 comentarii)  •  13 iunie 2018, 8:50

Da @Petro...asa e ....ca dovada ca nu scriu din wikipedia.....eram convins ca pe Negrila l-a schimbat Gabor nu Geolgau!!...dar a fost un meci pe care n-aveam voie sa-l pierdem sub nicio forma!...Steaua castigase eventul......dar relatiile Lucescu -Steaua erau unele extrem de reci...asta e adevarul....in aceasta raceala Stoica detinea rolul principal...dar nici Lucescu n-avea Steaua la inima....dupa cum n-a avut-o niciodata! Lucescu a preferat sa moara pe mana lui...a copiilor lui de la Hunedoara si a fixurilor lui la care n-ar fi renuntat in veci...Coras....Klein.....Iorgulescu....pe mana lor s-a sufocat! Incepi tu meciul cu Irlanda de Nord fara un varf autentic...de gura portii.....nu-ti placea Piturca...ok....desi l-ai bagat o jumatate de ora ....dar joaca cu altu.....Oneata Augustin....Sandu Mircea.....l-ai urcat pe Hagi...fix unde-l asteptau cate doi trei irlandezi de-l blocau ca nu avea nici aer saracu! Ce greseli. Peste o jumatate de an Steaua castiga Cupa Campionilor.....cum e fotbalul asta!!!

vasco (146 comentarii)  •  14 iunie 2018, 9:08

@Aciduzzo,corect;ca o completare,cei de la Hunedoara nu erau de fapt "copiii"lui Lucescu,el s-a dus acolo cand i-au oferit post in cdrul IJMIHunedoara(cei de la BaiaMare nu au facut-o) si apoi si i-a revendicat nemerituos,Hunedoara era scheletul nationalei de tineret medaliata cu bronz la CM Australia,asazisii "canguri"Si tot ca o completare,o amintire placuta,cu toti cangurii lui il batea Viorel Mateianu si la BaiaMare si la Hunedoara ,pentru ca apoi ,cu frustrare infantila,Lucescu sa "scrie"in "Sportul" editorialul"Cum poate fi invinsa FC BaiaMare"....

aciduzzo (60 comentarii)  •  14 iunie 2018, 11:29

Bravo @vasco.....de trei ori BRAVO.....mi-ai amintit de Mateianu.....unul dintre cei mai mari antrenori de fotbal pe care i-a avut vreodata Romania asta!! Cu morisca lui...cu jocul lui dintr-una....cu viteza de joc incredibila.....cand la sfarsitul anilor 70 si inceputul lui 80 a venit in Vasile Conta si a spus...gata...nu mai am nevoie de cantonamente iarna.....in varful muntilor sa dea fotbalistii noroc cu ursu...asta e o prostie tovarasi.....fotbalistului ii trebuie minge domle....minge si terenuri bune....atat....unde-l urci tu doua saptamani la munte sa alerge pana-si varsa plamanii...sanchi...conditie fizica.....veneau la campie si in doua nopti(!!!)....la balerine (!!!)...pierdeau tot ce acumulase......cum spune Teasca despre gasca Craiovei din cantonamente ....care-l avea in frunte pe ,,pehlivanul Beldeanu''!!!!!...Asta spune Mateianu acum 40 de ani......se uitau toti ceilalti antrenori la el ca la masini straine....nu intelegeau nimic.....alde Teasca....Halagian.....Tinel Stanescu.....Traian Ionescu.....Cernaianu..... echipele mari din occident n-am auzit sa fi urcat vreodata vreuna la munte si sa dea noroc jucatorii cu veveritele!!....cu veveritele din copaci...si alte tipuri de veverite!!!.....ce trupa avea Baia Mare.....cu Borz...Condruc...Radu Pamfil.....Roznay....Sepi.......ce frumusete de fotbal...conduci cu 1-0 pe Bernabeu.....ce antrenor!!!

Comentează