Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cât face 7 mai împărțit la 2?

Deși pare o corvoadă pentru steliștii și fecesebiștii zilelor noastre, 7 mai e o bornă istorică.

Permalink to Cât face 7 mai împărțit la 2?
vineri, 4 mai 2018, 10:14

E CEA MAI IMPORTANTĂ DATĂ DIN ISTORIA FOTBALULUI NOSTRU! Atunci, pe acest fotbal al nostru, a curs aur. Singurul aur curat, veritabil, mai strălucitor decât cel care a poleit ceea ce ne-am obișnuit să numim Generația de Aur. A mai fost un aur, al Supercupei cu Kievul, dar acela a rezultat din aurul pur, neamestecat cu nimic altceva, al nopții de la Sevilla.

În loc să unească, să evoce, să aducă trecutul sub ochii din ce în ce mai neatenți la istorie ai prezentului, 7 mai împarte, divide, tribalizează. Cei care au stat sub aceeași „cămașă albă a morții”, cum a numit Fănuș Neagu tricourile Stelei din finala andaluză, sunt acum despărțiți de gardul de sârmă ghimpată al zilelor noastre.

Între acea noapte și nopțile lui mai 2018 nu s-au interpus doar 32 de ani, adică peste 11.000 de alte nopți. S-a înfiripat întunericul tot atâtor zile, în care mințile unor oameni aflați odinioară împreună au luat-o în direcții diametral opuse.

Că e Steaua, că e FCSB, astea sunt acum. În amintirea Sevillei nu e loc de hotărâri judecătorești, de recursuri și de apeluri, de a susține echipa lui Gigi sau de a merge la meciurile cu iarbă pe pământ reavăn ale echipei de liga a patra. Nu e vorba nici de șușanele, nici de organizare, nici de Cheile Grădiștei, nici de șprițuri afumate lângă grătar, nici de un pahar cu vin nobil băut din pahar cu picior la Inter. Atunci, în acea noapte, Pițurcă era împreună cu Lăcătuș, Duckadam își lipea mustața transpirată de pieptul lui Iovan, iar nea Imi avea 49 de ani, nu 81, ca să spună că Steaua e când una, când alta.

Azi, 7 mai aduce în față, an de an, niște oameni tot mai dezbinați. Ei par că așteaptă, în locul unei aniversări, motivarea scrisă a unei hotărâri judecătorești. Șapte, data finalei, e un număr magic, dar, din păcate, impar. Dacă finala ar fi fost pe opt, s-ar fi putut împărți exact la doi. Așa, operația dă cu rest, un rest cu care nu știm ce să facem!

Sevilla, ce frumos mai cântă chitara! Așa scria Fănuș Neagu după marele succes. Azi, chitara sună precum ciocănelul președintelui de complet care cere liniște în sala de judecată. Chiar așa. Liniște! Mai bine să tăcem cu toții!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  4 mai 2018, 10:54

Daca Dukadam e platit de la FCSB si mai sunt 1-2 care se simt parasiti de CSA Steaua asta nu inseamna ca spiritul lui 7 Mai s-a impartit la doi. Nu se mai duc toti la aceeasi paranghelie, mare paguba, nu fripturile si berea sunt liantul acelei generatii, poate ca suntem noi, suporterii, cei care nu ne grabim si asteptam inca 2-3 ani ca Steaua sa revina acolo unde a fost odata si pas cu pas sa reajunga in varf scutindu-ne de istericalele impostorului Becali care in anii de glorie nici nu stia cum sa ajunga la stadionul Ghencea, il aducea Hagi cu masina, il lua si la vestiar, de atunci avea maniacul obsesia aparitiilor in poze cu vedetele Stelei, atat, nimic mai mult.

undoi (1 comentarii)  •  4 mai 2018, 10:58

Pai calcule d-astea imbecile doar voi in presa mai faceti, iar printre "victime" se numara chiar si fosti fotbalisti la Steaua. Cum se intampla des si cu alte subiecte, un neadevar repetat la nesfarsit tinde sa capete veridicitate. Iar voi, presa, (gesepe fiind cap de afis), prin fiecare articol, strecurati ideea ca fcfcsb ar mai avea ceva in comun cu marea Steaua Bucuresti. Ori asta stim cu totii ca este fals din toate punctele de vedere. Daca tot esti asa "bun" la calcule si impartiri, kilogramul de branza cat mai e?

Bagheera (6 comentarii)  •  4 mai 2018, 11:05

O alta distrugere a unui mare brand sportiv romanesc. Cea mai ticaloasa este distrugerea Craiovei, pe locul doi Steaua iar pe trei sunt Rapid si Poli. Distrugeri la care jurnalistii au pus umarul, numar de numar, articol de articol, saptamana de saptamana... Ca doar fac audienta scandalurile astea. O gasesti pe FB pe Mihaela Nunweiller si o aduci in spatiul public ca sa se injure cu Dinu. Asta este presa? Nici Dinamo nu mai are mult si sucomba.

aciduzzo (60 comentarii)  •  4 mai 2018, 11:37

E trist ca am putea spune la un moment dat ca nu mai conteaza care in ce tabara se afla. E trist ca o generatie sau mai exact o echipa incredibila cum era STEAUA acelor ani se dezbina acum la batranete pentru tot felul de interese care si cum or fi ele! Ramane totusi frumos ...ceea ce a fost! La meciul cu Vejle eram in peluza din bulevard....calcaiul lui Tudor la golul lui Piturca ramane de referinta! Cu Honved nici n-am apucat sa ne asezam bine si tot Tudor i-a furat-o unui ungur in margine la oficiala ...lateral....Loti...bomba...respingere ......Piturca...1-0.....in 85......care trebuia sa fie fara drept de apel anul lui STOICA....cel mai bun....la sfarsit a fost ales HAGI si pe 2 Stoica.....Nicolae Cristache in celebra lui PELUZA din FLACARA chiar a avut un mare articol despre STOICA (asta a fost si titlul)in care spunea cu subiect si predicat cine trebuia sa fie ales fotbalistul anului in Romania in 1985.....a fost ales Hagi....si nu sunt deloc convins ca merita acel titlu atunci.....era tanar avea 20 de ani...mai avea timp berechet sa fie nr. 1...dupa cum a si fost!! Cu Kuusisy nu voia sa intre de niciun fel....pe un noroi cat gasim acum pe la Movilita dupa o ploaie zdravana de vara.....cu Anderlecht E FARA COMENTARII.....ATI CITIT BINE DA??..........FARA COMENTARII..............si apoi finala....avem slava Domnului....rapidisti....dinamovisti...olteni.....cea mai urata finala din istoria CCE domle!!! vai vai.....ce de finale ati mai jucat voi ceilalti....6 ani a trebuit sa mai astepte BARCA pana sa castige CCE.....si pentru asta a trebuit sa vina Johanes.......ca altfel nu ajungeau in nicio finala!!...Pacat....mare pacat....dezbinarea asta tipica romanilor! Ce va ramane din toate astea??.....UN SINGUR LUCRU CERT.............FC STEAUA BUCURESTI A FOST CASTIGATOAREA C.C.E. IN ANUL 1986!! Restul......e doar durere si neputinta!!

Jean Valjean (7 comentarii)  •  4 mai 2018, 11:49

Sunt dezbinati din cauza voastra. Pentru ca voi promovati atitudinea "Ca e Steaua, ca e FCSB". Au trecut patru ani de la procesul pentru marca si voi inca nu ati scris macar un singur articol in care sa explicati cum s-a ajuns la acea decizie. In schimb, faceti sute de articole in care ii prezentati pe cei de la Fotbal Club Fcsb drept Steaua Bucuresti. Desi nu sunt. Desi stiti foarte bine ca nu sunt. Ca nu degeaba a fost acea echipa infiintata in 2003 si nu degeaba a pierdut toate procesele pe care le-a avut cu Steaua. Dar voua va convine asta, ca asa mai puteti sa scrieti un articol ca asta, in care va plangeti ca stelistii sunt dezbinati. Nu sunt. Exista stelisti si exista fecesebisti. Sunt doua echipe diferite. Ca una alege sa sarbatoreasca realizarile alteia, asta e alta problema. Una pe care voi ar fi trebuit sa o taxati. Sau poate vreti sa ne apucam cu totii sa sarbatorim realizarile Realului sau ale Barcelonei. Ar fi ceva.

gogu (2 comentarii)  •  4 mai 2018, 12:08

Sarbatorirea la nesfarsit a acelei cupe, dovedeste cat de mica este Romania ca mentalitate. Realul din Madrid care se pregateste de cucerirea unei noi asemenea cupe, a si uitat numarul lor. Vorba lui Marcelo, pe ei nu-i intereseaza istoria, ci doar sa joace si sa castige.

Caniggia (12 comentarii)  •  4 mai 2018, 12:22

Spuneti ca nu ar trebui sa conteze care e cu Steaua, care e cu fecesebeaua, care servitor la Gigi... dar daca facem abstractie de aceste realitati inseamna ca ne prefacem ca nu stim care a fost factorul care i-a dezbinat. Gigi, cu banii lui otraviti si cu marlaniile lui la adresa simbolurilor, istoriei, suporterilor... asta a dezbinat Steaua. Pana sa vina el si sa capuseze acest club nu au existat astfel de schisme. Steaua este aia a armatei, pe vremea cand Steaua armatei cucerea cupa Gigi, idolul vostru, se juca cu lopatica in nisip, asa ca nu e de mirare ca nu stie nici macar cine a marcat golurile.

Erlkönig (9 comentarii)  •  4 mai 2018, 12:36

Foarte bun articol. Pacat ca au fost asmutititi haterii cu maneaua asupra lui. Eu in locul tau, Aline, as inchide sectiunea de comentarii.

brazvan (35 comentarii)  •  4 mai 2018, 13:46

gogule (domnul de la ora 12:08) aș fi vrut să combat cu matale, da' am zărit o virgulă strecurată între subiect și predicat, ceea ce înseamnă că suntem din școli (fie ele și de gândire) diferite...

gogu (2 comentarii)  •  4 mai 2018, 16:13

@brazvan cel de la 13:46, scolile sunt diferite pentru ca eu am fost la scoala romaneasca, iar (intotdeauna inainte de iar si dar se pune virgula ceea ce pe tine nu te-a invatat nimeni) tu esti inca la scoala gesepista. Astept insa sa imi demonstrezi greseala de care amintesti cu atata inversunare mai ceva decat fcsb.

aaa (5 comentarii)  •  4 mai 2018, 18:58

Faptul ca exista dezbinare intre jucatorii de atunci, ar fi o problema secundara, marea problema este dezbinarea fanilor. Cei care pana in urma cu 2-3 ani cantau pentru aceiasi echipa, acum se injura si se jignesc de parca sunt rivali de o viata.Cine e de vina?Cu siguranta, Becali si armata.Becali ca a incercat sa puna mana pe un brand pe o nimica toata iar armata ca in prima faza a permis acest lucru, dupa care cand a vazut ca Becali nu mai vrea sa plateasca ...tribut si vrea sa puna mana pe tot cascavalul s-a trezit la viata.Ca si la celelalate echipe disparute ori aflate in criza foarte mare e vorba doar de interesele personale.Cine crede ca armata si-a facut echipa de dragul suporterilor inseamna ca a trecut degeaba prin viata.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  4 mai 2018, 21:13

...un meci urat ...cel mai urat meci vazut vreodata de mine ...cum sa fie un meci execrabil ...aur ?

nick70 (3 comentarii)  •  5 mai 2018, 1:45

o mulțime de suporteri csa aici, de ce nu finanțeaza ei echipa iubită și acceptă statutul ăsta de asistați sociali din bani de la buget .este o iluzie faptul că armata a facut echipă pentru fani, csa este un sifon pentru băieții ăia cu stele,bine zice „aaa”.

sundance kid (37 comentarii)  •  5 mai 2018, 4:55

JFM Nu fi naiv . Echipele romanesti nu vor mai juca niciodata nici macar o semifinala din cea mai importanta competitie europeana .

vasco (146 comentarii)  •  5 mai 2018, 16:42

Unul dintre lucrurile care ma intristeaza cel mai mult este ca ,dupa 1990,in societatea romaneasca s-a instaurat un climat social,politic,economic atat de slab,de corupt si coruptibil incat elemente ca si becali george au ajuns ,prin frauda(dupa cum spune justitia)sa-si bata joc de un club de fotbal de mare succes si traditie precum Steaua... Apropos de titlu,NU d-le Buzarin,nimic legat de Steaua nu poate fi impartit cu acest individ,Steaua nu mai e.Din 1993.

Musashimaru (2 comentarii)  •  6 mai 2018, 21:08

Felicitari stelistilor cu coloana vertebrala pentru ca au si vor avea intotdeauna ce sarbatori ! Din pacate, eu ca dinamovist vechi nu pot decat sa tac intr-o zi de 7 mai, sa regret bara lui Augustin la 0-0 pe Anfield Road, intr-o semifinala de CCE, sa ma uit la reluarile cu Hamburg sau Partizan Belgrad si derby-urile cu Steaua de altadata... Rusine in "Stefan cel Mare" nu mai exista demult... Nici simtul ridicolului... Va tin pumnii in "Champions League" la toamna oricum !

Che Guevara (96 comentarii)  •  6 mai 2018, 22:57

Zici ca erai in Craiova pe vremea Craiovei Maxima, nu? Atunci inseamna ca stii ce strigau oltenii stelistilor dupa istoricul 7 mai 1986: "Steaua, nu uita,..."

praz (5 comentarii)  •  7 mai 2018, 15:30

In 86 Craiova era minima nu maxima. Iar daca voi astia intoxicati cu atata praz atat ati inteles din 7 mai 1986 adica ,, Steaua nu *** ***m pe cupa ta"', inseamna ca habar n-aveti ce e ala fotbal, nu stiti nici cum va cheama si ramaneti in continuare pe plantatiile de praz de acolo de unde nu veti sari niciodata macar spre o primavara europeana , nu mai zic spre o performanta la nivelul Stelei 86.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Che Guevara (96 comentarii)  •  7 mai 2018, 23:19

Minima cum era ea, Craiova a batut Steaua imediat dupa ce luase CCE. 18 iunie 1986 - stadionul Central - Craiova- Steaua 5-4.

praz (5 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:09

Asa e ....intr-un blat la care Dukadam n-a vrut sa ia parte si din acest motiv era sa fie dat afara de la Steaua si asta o spune chiar el chiar in GSP. Nu intelegeti ca momentul vostru de glorie maxima a fost Benfica?? Dupa aia ati murit! N-ati mai existat! Ca bara Crisan, ca poarta aia era mai mica cu 10 centimetri, ca haplea in chiloti la 1-0 scapa singur cu Bento si in loc sa dea gol incepe sa inoate....ca....ca.....ca.....ce vrei tu! Apoi ati murit! N-ati mai existat, dupa cum nu existati nici acum!

Che Guevara (96 comentarii)  •  9 mai 2018, 9:18

Nu avea nevoie Craiova sa faca blat la ea acasa, stai linistit. In '89 v-am bagat mortul in casa in Ghencea si v-am mai batut o data si la Craiova. Este filmarea pe youtube. Uita-te sa vezi cum spumega de oftica Ilie Dumitrescu si nu intelegea de ce nu se da Craiova la o parte din fata lor. Dukadam trebuia sa vina la Craiova la schimb cu Silviu Lung. Pana la urma l-ati luat pe Silvica fara sa dati nimic pe el. O echipa de hoti care nu s-a schimbt prea mult pana azi.

praz (5 comentarii)  •  9 mai 2018, 12:49

Ba tu n-ai inteles nimic, nici fotbal nu stii, ai si un nik name care ma face sa rad ca-mi dau seama simplu ca esti oltean si nici n-ai trait vremurile alea ca sa-ti dai seama in ce conjuncturi s-au intamplat toate evenimentele alea fotbalistice de atunci. Pai Silviu Lung dincolo de faptul ca a fost o achizitie extrem de slaba, ca la Steaua a aparat ca o cizma, pai a venit in Ghencea ca la Craiova era saracie lucie cum e si acum si devenea muritor de foame. D-aia a venit la Steaua....ia intreaba-l ia pensie acum de la MAPN.?? Nu ti-am zis......ati murit atunci in 83.....gata...azi nu contati.....pe nicaieri...nici in tara iar afara sunteti zero!! Frustratilor....neimplinitilor.....cu Partu ala al vostru nulitate de antrenor si cati au mai fost dupa el.....nulitatilor.....zerouri barate ce sunteti.....

Che Guevara (96 comentarii)  •  9 mai 2018, 23:17

Iti dau clasa la orice ora in domeniu de fotbal si in exprimare elevata. Diferentele dintre mine si tine sunt ca diferentele dintre biblioteca Vaticanului si parcul Herestrau. Craiova a invatat tota Romania ce inseamna fotbalul si Lung v-a dus intr-o finala de CCE cand singurul sut pe poarta pe care l-ati tras i-a apartinut olteanului Ungureanu. Dar stai! Nici pe asta nu ati platit niciodata nimic. O echipa de banditi condusa de doi puscariasi. Nu s-a schimbat nimic, la fel ca inainte de '89.

praz (5 comentarii)  •  10 mai 2018, 8:45

Esti ca orice oltean....prost, laudaros, ingamfat si priceput la toate. Tu si biblioteca Vaticanului!!!...Ha , ha!!...habar n-ai unde e Vaticanul pe harta Americii....parcul Herastrau...ha, ha ....e cat toata craiova voastra aia aterna saraca si frustrata!Penultima...promit.....din doi olteni faci o bomba atomica....pentru ca unul e prost de scapără si celelalt de bubuie!! Si sper sa nu-mi dai prilejul sa revin ulterior sa-ti explic de ce penultima!

praz (5 comentarii)  •  10 mai 2018, 9:08

Stai ca am uita t,, in domeniu de fotbal''....biblioteca Vaticanului.......vezi ca iti sare la gat gramatica romana!! Ai grija sa nu te sufoci!! Che Guevara....grande comandante ......***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează